Vad kan ersätta Facebook om kanalen börjar ta betalt för NewsVoice statusuppdateringar?

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 december 2014
- Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson

Torbjörn SasserssonDe flesta besökare till NewsVoice kommer via Facebook-delningar, men vad händer om Facebook enligt den nya policyn som träder i kraft i januari 2015 börjar ta betalt för artikeltipsen som löpande läggs ut på Facebook?

Jag vet själv inte om Facebooks administration kommer att betrakta NewsVoice artikeltips som reklam, något som i så fall kräver marknadsföringspengar för varje enskild statusuppdatering. Det blir en omöjlig utgift.

Frågan blir därför: vilken social kanal anser du som läsare att NewsVoice bör använda som en reserv och på sikt ersättande social kanal för statusuppdateringar? Vad tycker du?

Några önskemål om den nya sociala kanalen:

 • Kanalen ska inte sälja kontaktuppgifter vidare till andra parter
 • Kanalen ska inte missbrukas för personövervakning
 • Övervakningsmyndigheterna som NSA och FRA ska inte ha en “backdoor”
 • NewsVoice ska kunna statusuppdatera artikeltips utan att behöva betala för det
 • Kanalen ska helst ha en genuin inställning till personlig integritet

Text: Torbjörn Sassersson

Reletaterat

Snowden råder alla att använda SpiderOak, RedPhone och SilentCircle


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: facebook
Stöd NewsVoice 2024
 • Unseen är inte så bra som det verkar. De sparar tydligen alla uppgifter kring användare, likt facebook. Mitt förslag är IQUnite
  Här kan Ni gå in och läsa: http://www.l9app.com/Lillan
  Sajten har inte gått live än. Men när vi gör det, kan jag sända en inbjudan och då går Ni med gratis. Det finns 2 alternativ. Jag betalar 9,95$ i månaden för att vara en affiliate och tjäna pengar på min aktivitet inne på IQUnite. Men man kan som sagt bli inbjuden när vi går live och då är det helt gratis. Det kommer dock finnas möjlighet att uppgradera sig och betala, och då får Ni betalt för er egen aktivitet på sidan och även för de som ni lägger till

 • Jag förstår knappt frågan. Skall News Voice betala för att Facebook kan anse att News Voice lägger ut reklam som hamnar i facebook? I så fall är dom ( facebook) rökt kan jag tycka!

 • OK Red, men den blogg jag tipsade om innehåller en betydligt större o skiftande ämnesflora än de tankefigurer du nämnde som skäl till “censuren”. Samtidigt förstår jag till fullo. Ingen skugga må falla på NW!

 • Ja, de flesta läsarna till Newsvoice kommer via länkdelningar på Facebook. Redaktören delar en länk till sina FB-vänner som i sin tur delar den vidare till sina vänner och så vidare. En del länkar återfinns också i FB-grupper som inlägg från enskilda medlemmar. Jag har svårt att se att detta skulle kunna klassas som reklam av Facebook då det ju handlar om enskilda personer som vidarebefordrar länkar till vänner och gruppmedlemmar.

  • Problemet som jag ser det är om jag har en Facebook-profil som är avsedd för privatpersoner (som det är idag) och där enbart länkar till NewsVoice (som jag gör idag) kan FB anse att jag marknadsför en tidning.

 • Mailprenumerationer är helt OK. Har slutat att använda Facebook bl a pga deras företagspolicy med ansikts- och planerade röstigenkänning ….

 • Förstår mig inte på alla dessa alternativ. Va på väg att välja seen men nu verkar det inte intressant. Vill att det ska h attraktiv layout. Annars får vi väl prenumerera på mailen.

 • Här följer några på webben omtalade alternativ till Facebook, men uppfyller någon av dessa önskemålen ovan?

  http://myspace.com/
  http://joindiaspora.com/
  http://friendfeed.com/
  http://foursquare.com/
  http://se.pinterest.com/
  http://path.com/
  http://www.tagged.com/
  http://www.ning.com/
  http://www.bebo.com/

  Källor:

  6 Alternatives to Facebook Communication
  http://web.appstorm.net/roundups/communication-roundups/6-alternatives-to-facebook/

  Don’t like Facebook? Alternative Social Networking Sites
  http://nakmeister.hubpages.com/hub/Not-Facebook-Alternative-Social-Networking-Sites

  Huffington Post: Sick Of Facebook? Try These 10 Alternatives Instead
  http://www.huffingtonpost.com/2012/05/16/facebook-alternatives_n_1522647.html

  ——-

  Listar här nedan alla de tips som kommer in. Listan uppdateras löpande.
  http://www.tsu.co/
  http://mewe.com/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *