Framtidens sjukvård = E-hälsa – eHälsomyndigheten firar ett år

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 januari 2015
- NewsVoice redaktion

Framtidens Vård & OmsorgNyligen firade eHälsomyndigheten sin ettårsdag. “Jag brukar säga att vi är den enda myndigheten i världshistorien som blivit till efter en omvandling av ett aktiebolag”, sa Torsten Håkansta som är generaldirektör på eHälsomyndigheten.

I Mediaplanets annonsbilaga “Framtids vård & omsorg” och artikeln “E-hälsa är på kraftig frammarsch” förklarar Håkansta bakgrunden till den ettåriga myndigheten.

Definitionen på eHälsa lyder:

“E-hälsa innefattar verksamhetsutveckling av hälsa, vård och omsorg för en ökad eff ektivitet, nytta och kvalitet för invånare, patienter, brukare och vård- och omsorgspersonal.”

Syftet med eHälsomyndigheten är bla att utveckla konceptet “e-recept” och tjänsten “Hälsa FörMig”, att samla in statistik kring alla läkemedel på marknaden samt att distribuera information tillbaka till myndigheter, landsting och kommersiella aktörer.

Hälsa FörMig kommer att fungera som:

“…ett personligt hälsokonto där den enskilde individen kan välja exakt vad som ska ingå och inte. Journaler från vårdbesök kan sparas i tjänsten, liksom information om vaccinationer, BVC-besök, läkemedel eller friskvårdsinformation. Vi ska inte stipulera hur plattformen används – vi ska bara tillhandahålla ett smart verktyg och en säker lagringsplats för våra medborgare. Vi tror att det kommer att skapa en större delaktighet i den egna vårdprocessen.”

Text: NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq