Framtidens sjukvård = E-hälsa – eHälsomyndigheten firar ett år

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 januari 2015
- NewsVoice redaktion

Framtidens Vård & OmsorgNyligen firade eHälsomyndigheten sin ettårsdag. “Jag brukar säga att vi är den enda myndigheten i världshistorien som blivit till efter en omvandling av ett aktiebolag”, sa Torsten Håkansta som är generaldirektör på eHälsomyndigheten.

I Mediaplanets annonsbilaga “Framtids vård & omsorg” och artikeln “E-hälsa är på kraftig frammarsch” förklarar Håkansta bakgrunden till den ettåriga myndigheten.

Definitionen på eHälsa lyder:

“E-hälsa innefattar verksamhetsutveckling av hälsa, vård och omsorg för en ökad eff ektivitet, nytta och kvalitet för invånare, patienter, brukare och vård- och omsorgspersonal.”

Syftet med eHälsomyndigheten är bla att utveckla konceptet “e-recept” och tjänsten “Hälsa FörMig”, att samla in statistik kring alla läkemedel på marknaden samt att distribuera information tillbaka till myndigheter, landsting och kommersiella aktörer.

Hälsa FörMig kommer att fungera som:

“…ett personligt hälsokonto där den enskilde individen kan välja exakt vad som ska ingå och inte. Journaler från vårdbesök kan sparas i tjänsten, liksom information om vaccinationer, BVC-besök, läkemedel eller friskvårdsinformation. Vi ska inte stipulera hur plattformen används – vi ska bara tillhandahålla ett smart verktyg och en säker lagringsplats för våra medborgare. Vi tror att det kommer att skapa en större delaktighet i den egna vårdprocessen.”

Text: NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Hur ser e hälsomyndigheten på biosensrer och storskalig access och transport av strömmande mätdata? Kan människor redan kopplas upp till internet? Referens Datainspektionen 2007 Ubiquitous Computing.

 • Blir den nya myndigheten ännu en “spion” eller nitlott för medborgarna? Erfarenhet visar hur §§§ (paragrafer) lätt omtolkas! Att myndigheter inte finns för att hjälpa, utan styra via svårtolkade juridiska texter, som kräver utbildning vid juridisk institution.

  Expressen avslöjade nyss att miljontals email kasserades på Försäkringskassan (FK) när korruption avslöjats i dess ledning. Email – vilka kunnat avslöja fusk bland vanliga “medborgare”.

  Den ordergivaren är nu Sveriges nye rikspolischef.

  FK skapades för att sjuka och skadade skulle ekonomiskt stöttas tills de åter blivit friska och arbetsföra! Numera gäller att hitta nya arbetsuppgifter/arbetsplatser till dem, vilka ännu inte klarar av sitt ordinarie arbete.

  En drabbad av ”whiplash” (allvarlig nackskada efter t ex påkörning i trafiken) har som skattebetalare årligen betalat avgifter till FK och försäkringsbransch för att senare som trafikoffer garanteras all vård som behövs – finner att den saknas i Sverige!

  SKL har ej introducerat dem! Pengarna blev administration!

  Du tvingas åka till EU/EES-området för egna pengar. “Dina utlägg skulle FK ersätta, men med hjälp av omtolkade EUdomar, underkännande av metoderna inom EU, och/eller dess doktorer står Du sedan där med lååång Näsa!

  Avslag givetvis, när §§§ och okunskap tillåts styra!

  FK, Socialstyrelse, Smittskyddsinstitut, Livsmedelsverk, SBU, Läkemedelsverk m fl myndigheter tycks alla fungera lika …

  Blir kanske den nya myndigheten ännu ett kontrollorgan, som senare omformulerar sin verksamhet med hjälp av §§§ för att i slutändan motarbeta/kontrollera medborgarna via ”oberoende” förvaltningsdomstolar ???

 • Är det dessa som är inblandade i landstingens satsning med åtkomst till ett eget konto? I så fall vet jag inte om jag tänker bli imponerad… Det sjösattes något förra året (?) som inte ens var på alfa-test-stadiet. Har inte brytt mig sen det inte gick att komma åt något av allt utlovat.

  Tanken som sådan är ju god förvisso. Att man får mer makt över sig själv. Jag skulle vilja ha en sorts “läkarjournal” (som pendang till de sjukjournaler läkaren skriver om mig) där jag kan föra journal över vårdbesök och hur jag själv uppfattade mötet, vad som sas och vad som avtalades.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *