Hot och trakasserier skyddar olaglig vargjakt och grova jaktbrott – Journalister och tjänstemän är rädda

publicerad 23 januari 2015
- av NewsVoice
Olaglig vargjakt

Olaglig vargjakt - grovt jaktbrott

DEBATT. Jägarförbundet, myndigheter och åklagare gör ingenting. Journalisterna i Dalarna vågar inte skriva. Alla är rädda för jägarna som begår grova jaktbrott, bedriver olaglig jakt på varg och sedan hotar alla som försöker stoppa dem. Dessa jägarna skryter öppet på Facebook med namn och foton på sig själva hur de avsiktligt skadeskjuter varg för att skapa maximalt lidande. Sedan avlivar de vargen med ett yxhugg i huvudet, som i bilden ovan.

Kristina Hallin - Foto: SVT Debatt från 6 nov 2014Kristina Hallin är en av de få frontpersoner i Sverige som vågar sätta något emot jägare som hatar varg och bedriver vad polisen kallar organiserad brottslighet.

Text: Kristina Hallin, hälsopedagog, fil kand, har forskarbehörighet
arbetar med folkhälsa, helhetssyn människa-miljö på samhälls- och nationell nivå | Bild på Hallin: SVT debatt | Alla debattartiklar om svensk vargjakt

Na?r jag skriver dessa rader har de skjutit 26 vargar i Va?rmland och O?rebro, det a?tersta?r alltsa? 10 vargar och eventuellt 9 i Dalarna. De kommer att mo?ta sina o?den inom na?gra dagar.

Dessa vargar har offrats i den ra?ttsro?ta inom rovdjurspolitiken som nu ra?der i Sverige. Pa? grund av denna vargslakt har na?gonting  ga?tt so?nder inom de ma?nniskor som ser deras stora va?rde fo?r va?rt ekosystem – deras fantastiska roll fo?r en frisk framtid. Na?gonting har ga?tt so?nder inom ma?nniskor, som omvandlats till en kraft som inte kan ma?tas, en kraft som inte ra?ds fo?r na?gonting och ingen kan stoppa. Ett nytt skede har bo?rjat.

Denna licensjakt a?r lika olaglig enligt EU:lagen som de andra licensjakterna. EU-kommissionen har ett pågående ärende mot Sverige för att Sverige bryter mot EU:s lagar.

Dessa jakter har verksta?llts fo?r att tillfredssta?lla en liten grupp varghatare. Det finns inga andra orsaker. Varfo?r har det ga?tt sa? la?ngt att vi bryter mot ga?llande lag i Sverige och varfo?r a?r det bara ja?garnas propagandaapparat som fa?tt trumma ut sitt hat och sina lo?gner?

Jägarförbundet är mycket aktiva med att skicka ut vinklad information till journalister och redaktioner – ofta lo?gner som till slut blivit till sanningar och ingen ifra?gasa?tter eller ka?llgranskar förbundets pa?sta?enden.

Under a?tta a?r har brottsligheten tilla?tits pa?ga? – Den har blivit gro?vre och gro?vre

Eskil Erlandsson - Foto: Patrik Trägårdh - Wikimedia CommonsUnder Eskil Erlandssons mandat att fa? styra rovdjurspolitiken, har alla lagar urholkats och a?ndrats, pa? sa? sa?tt att de bryter mot internationella lagar och a?taganden, allt fo?r att tillfredssta?lla sina kompisar ja?gare, bo?nder, skogsa?gare, vilka oftast a?r en och samma person pa? landet.

Foto på Eskil Erlandsson: Patrik Trägårdh – Wikimedia Commons

Nu a?r centerpartiet med Erlandsson i spetsen orolig fo?r vad Miljo?partiet ska ta sig till – MP a?r de som ba?st ka?nner till alla dessa brottsliga lagar. Nu go?r (C) allt vad de kan fo?r att krossa Romson och MP, vilket kommer att sta? dem dyrt.

Sossarna hade redan innan valet lovat ja?garna att de skulle fa? licensjakt, allt fo?r att vinna na?gra ro?ster – vi djur och naturva?nner, 70% av svenska folket, fra?gar oss:

 • Varfo?r ska ja?garna ha en licensjakt?
 • A? r det ja?garna som besta?mmer o?ver va?rt ekosystem?

Nej, verkligen inte!

Illegala vargjägare uttrycker öppet sina åsikter på Facebook

Varg skjuten 2014Några citat från Facebook:

Klart att det skjuts mer varg än nånsin. Bara att fixa ljuddämpare och skjuta fanskapet.

Kan inte låta bli att njuta i denna stund,allt som hänt de senaste dagarna är en seger för oss vargmotståndare !!!! Den våldtäckt på landsbygden som vargvärnarna har hejat på, har fått sig en rktig jävla stoppsmäll. Hoppas dom mår illa nu,så ända in i helvete illa, [Ann] Dhalerus galna skara.

Skjut och gräv ner ohyran.

Låt oss jägarna hålla på tills det är tomt.

Visslare på Naturvårdverket säger att alla beslut som ga?ller varg ska fo?rst ga? till Eskil Erlandsson

Ja?garmaffian som har 60 miljoner kronor att leka med ma?ste stoppas omga?ende, de hotar, trakasserar, mordhotar ma?nniskor som inte go?r som de vill. Detta ma?ste fa? ett slut, nu!

Na?r politikerna inte tar sitt ansvar, finns det na?gon som tar ansvar fo?r djuren och miljo?n? Vad go?r Naturva?rdsverket och La?nsstyrelserna som har uppdraget att sa?kersta?lla naturen? Svaret a?r att de har gett upp – de har fa?tt tillsa?gelse att go?ra som politikerna har sagt, trots att det sta?r i Grundlagen att de ska fo?lja ra?tt lag och i detta fall a?r det EU-lagen med Art- och habitatdirektivet som ska fo?ljas.

Whistleblowers pa? Naturva?rdsverket har la?ckt att alla beslut som ga?ller varg ska fo?rst ga? till Erlandsson – han har alltsa? uto?vat ministerstyre! Denne Eskil Erlandsson har styrt som han vill ha det, via hur mycket anslag myndigheterna har fa?tt fo?r att utfo?ra vissa a?renden – mycket smart styrning – men fult gjort.

Hur a?r det da? med EU-kommissionen som har hotat att dra Sverige info?r domstol flera ga?nger? Det har ga?tt hyfsat na?r Janez Potocnik var chef o?ver Miljo?omra?det. Trots EUs vetskap om lagbrott och korruption i Sverige, har de inte agerat denna ga?ng, de har inte stoppat denna licensjakt. Visserligen gick den nya talesmannen Enrico Brivio ut i tisdags med orden:

”Vi beklagar att den jaktra?ttsliga situationen inte klargjordes innan jaktsa?songen drog iga?ng” och ”Handlar det om en lago?vertra?delse kan a?rendet tas vidare till EU-domstolen”.

Tyva?rr Brivio, du agerar och uttalar dig fo?r sent! EU-kommissionen vill att Sverige ska sko?ta vargpolitiken genom svenska domstolar, men eftersom Eskil Erlandsson pa? egen hand gjort en laga?ndring om att Naturva?rdsverket ska leka domstol, sa? har svenska folket stoppats ra?tten att o?verklaga till domstol.

Vi har kaos i politiken. Vi har kaos hos myndigheterna. Vi har kaos i ra?ttsva?sendet. Vi har kaos i EU-kommissionen. Vem a?r det som vinner pa? att vi har kaos o?verallt – jo, det a?r ja?garna! Deras va?taste dro?m har ga?tt i uppfyllelse!

Men vi svenskar a?r ett natura?lskande folk, vi ger inte upp – vi kommer nu att blir mycket starkare. Na?r man ger sig pa? djur och barn, da? agerar vi med kraft. Nu kan ingen stoppa oss.

Text: Kristina Hallin, ha?lsopedagog, fil kand arbetar med helhetssyn ma?nniska – miljo? pa? samha?lls- och nationell niva?.

Relaterat

Facebook-grupp: Låt vargarna leva

Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen: Vargjakt igen på skakig biologisk och juridisk grund!


Så här kan du stötta Newsvoice

 • HUR I HELVETE VÅGAR NI DRA ALLA JÄVLA JÄGARE ÖVER EN OCH SAMMA KAM. FY FAN FÖR ERA JÄVLA VEGATASHJÄRNDÖDA SLEM. Är ny examinerad jägare och JAG har fan inte med mig geväret ut varje gång jag går i skogen, och när det kommer till att gå ut i skogen och jag, så finns det lagar och regler som alla jägare ska kunna. Och om vi även ska ta och diskutera jakten så kan vi även diskutera allemansrätten i samma sammanhang. För gemene man ska vara väldigt glad om inte förbannat tacksam att denna rätt finns, för hur många länder här i europa eller i världen har denna rätt med att låta oss människor vandra fritt i skog och mark på andras egendom utan att ägaren vet det? Tänk om denna rätt försvann, hur skulle det då gå för alla motionärer som springer ute i naturen, alla svampplockare och bärplockare, eller alla dessa orienterare som har tränar och tävlar i skogarna. Men det kanske ingen har tänkt på att det finns och har funnits förslag på att allemansrätten ska avskaffas pga alla skador som uppstår i skogar och marker när allmänheten ger sig ut i planteringar och gallringsomåden även ut på marker där det finns boskap som har tyvärr tendens till att gå till attack när allmänheten kommer för nära.. För många som går ut i skog och mark kan INTE ett skit om vad som gäller eller vad för regler som gäller. Börja lära er om vilka skyldigheter ni har innan ni börjar gnälla och peka fingret på oss som vet vilka skyldigheter och ansvar vi har mot moder natur och varandra.

 • Ann!! Sök hjälp innan det är försent. Dessa fantasier och beskylningar som du framför och anklagar folk för, kan inte vara från en frisk hjärna. Tyvär finns det mäniskor som tror på det du skriver är sant. Därför är det viktigt att du får hjälp fort

 • dom ända som mord hotar är vargkramarna gå in på deras Facebook sidor o läs kommentarer och allt de är hemskt att dom kan sitta och mord hota folk som dom gör men ändå får jägarna skit för de ändå dom inte sagt ett ord och snälla nån denna varg stam håller inte bor själv i Ockelbo och de är vissa kvällar när man inte vågar gå ut tack vare all denna varg

 • Det är stor skam att det kan gå så långt förståss.
  “Journalisterna i Dalarna vågar inte skriva. Alla är rädda för jägarna som begår grova jaktbrott, bedriver olaglig jakt på varg och sedan hotar alla som försöker stoppa dem. ”

  Det har tydligen piskats upp en oproportionerlig hatstämning. Om nu myndigheterna inte tagit vissa djurhållare eller privatmänniskor på allvar, de som verkligen kommit i kläm med stora merkostnader och besvär, uppmuntrar det antagligen till lagöverträdelser, men är ingen ursäkt.
  Det borde gå att lösa, för jag tror inte de som uppträder laglöst på det sätt som beskrivs är så många?

  • Det som är laglöst är att inte lyssna på de som lider skada. För övrigt bör man titta på utsättningen av varg, när det skedde och om det var i överenstämmelse med jaktförordningen 41§. Att bara titta på vad som nu spelas upp är en travesti på demokrati och en skymf mot de människor som försöker behålla biologisk mångfald med gamla djurstammar och den hanteringen. Ett helt livs arbete kan försvinna på en natt, tillsammans med en ras kor/getter/får. Vargen är ju som bekant importerad från öster, så det känns inte rätt att sätta företräde för en ras framför många andra, som dessutom importeras. Vem ger en röst åt fäbodarna, och vem ger en röst åt djuren som rivs?

  • Kopierat från annan artikel:

   Erland says:

   27 Jan, 2015 at 20:57

   http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Vaxter-och-djur/Rovdjur/

   Here you have some numbers, i don’t have a clue where you got your numbers, they are incorrect for sure.

   At least 2800 bears, 1000 bobcats, 750 wolverines and according to these 370 wolves.
   Everyone in Sweden knows the number of wolves are way higher, maybe up to 1000.
   So stop spreading lies about illegal wolf hunting cutting the numbers by half from 2009 to now!

 • Som reaktion på ovanstående kommentarer kan jag säga att vissa inser inte sanningen om den så träffar dom mitt emellan ögonen, dom klarar heller inte att bemöta och förstå det oerhörda i artikeln det gäller utan verkar bara läsa det man väljer (klarar av) att läsa, dom fortsätter bara sitt eviga ältande om hur fruktansvärt jobbigt man har det med rovdjuren, klarar man inte av att respektera ens dom tragiskt och skamligt fåtaliga vargar som finns med allt vad det innebär, ska man inte ha djurhållning överhuvudtaget. Den här debatten borde inte ha uppstått överhuvudtaget utan är ett resultat av beslutsfattare och politiker som inte står för något när det gäller djur och då främst rovdjur, utan man har gått intolerans, egoism och profithunger till mötes under allt för lång tid, och därmed har man skapat detta klimat där ingen vill offra något utan hävdar bara sin rätt in i det sista för man vet att ju mer man klagar desto större chans är det att man får sin vilja igenom, likt barnungar som bemöts med ständig inkonsekvens

  • Den här söndra härska retoriken börjar bli tröttsam. Kan man inte diskutera sakfrågan och få en lösning på demokratisk väg? Vi har i demokratisk ordning beslutat om jakt, och då är det upp till var och en att tycka vad man vill om detta, men är det något man vill ändra på så är det den politiska vägen som gäller. Vi borde kräva en utredning om detta, med högsta politiska prioritet, snarast.

   • Precis det håller vi i Nordulv på med, tar oss fram den demokratiska vägen.
    Vargen ska för övrigt finnas i hela Sverige så inte varbältet får hela bördan.
    Och renägarna får inte skjuta de invandrare från öst, som har nya gener att tillföra!

   • Precis. Det är av vikt att ta reda på alla turer ända från Projekt Varg på 70-talet, och att även ta in de erfarenheter som finns i Finland och Ryssland, som de här djuren sägs komma från. Det som är otrevligt är påståendena om de djurparks-avlade varghundarna som dyker upp i vissa sammanhang. Hybriderna har ett beteende där skyggheten avlats bort och det är de djuren som historiskt har skapat de största rubrikerna. Och den typen av djur bidrar inte till en frisk stam.
    http://www.rovdjur.se/press/aktuellt/nar-vargen-ar-inplanterad-ar-den-en-hybrid-kampen-mot-vargen-tar-nya-vagar_2382

 • Jag bor i ett vargrevir. Det trivs jag med. Jag har djur. Två har blivit dödade. INTE av varg. Den ena av grävling och det andra troligen av lo. Jag sörjde mina djur, men känner inget agg mot grävlingen eller lon. Jag har inte tagit jaktlicens, börjat en hatisk hetsjakt mot grävlingar eller lodjur, trots att en grävling t o m ibland verkar vistas på vår tomt.

  Mellan raderna på många “naturmänniskor” skymtar en bild av naturen som är bambifierad av Disney och Fablernas värld. Det ska vara tryggt och säkert att vistas ute i markerna. Ingenting får hända. Man ska kunna gå vart som helst, när som helst och kunna bete sig hur som helst. Det är en mänsklig rättighet, förstår man av resonemanget.

  När det gäller andra situationer har samma människor en annan syn. Av ren självbevarelsedrift undviker de att vingla omkring mitt på en motorväg, för så gör man inte. De lallar inte på banvallar där det går tåg, för så gör man inte. I den syntetiska värld vi har skapat med asfalt och betong är vi ofta “gatsmarta” och ser inget konstigt med det. Men i naturen ska vi uppenbarligen få bete oss precis hur stolligt som helst, och gu-nåde det djur som hotar ens världsbild. I mina öron slirar den logiken.

  Det är uppenbart att det finns många som är rädda för vargar. Jag tillhör inte den gruppen. Trots att jag bor i ett vargrevir. Jag känner mig tryggare här än i vilken stad som helst. De enda som jag räds är andra människor. Dem har jag erfarenhet av. De kan både vara onda och skada.

  Men för att höja blicken ett litet snäpp, så ser jag ett annat mönster i den här “debatten”. En oresonlig motsättning med hat som en av huvudingredienserna. Hur långt ska striden drivas? Och – den allra viktigaste frågan – vem tjänar på det? Är det här ett fall av “Problem-Reaction-Solution”? Det krävs inte mycket till insats av någon som vill så split och få jägare att framstå som samvetslösa galningar som skjuter allt som rör sig av rent och skärt hat, och att ta några bilder och skriva fula ord på FB för att hysterin på båda sidor i “debatten” ska eskalera. Är tanken att den här striden ska drivas så långt och få såna konsekvenser att statsmakten ser sig nödgade att avväpna befolkningen, tro?

 • Det är jag som redaktör som pixlererat bilden på vargen med yxhugget i huvudet (enligt Kristina Hallin). Jag pixelerade bilden för att skydda upphovsrätten till fotot och även identiteten på de personer som förekommer på fotona. Denna åtgärd innebär även ett skydd för NewsVoice som då inte kan anklagas för upphovsrättsintrång eller för att hänga ut jägare.

  Kristina Hallin har redovisat flera foton som visar vargar som skjutits i buken. Inte dödande skott alltså.

  Min personliga fråga till er jägare som känner er hotade av djurrättsentusiaster: hur trovärdigt är det att obeväpnade aktivister – ofta medelålders kvinnor – någonsin skulle kunna utgöra ett hot mot välbeväpnade jägare – starka tuffa män – där varje man har minst 2-3 vapen i sitt hem?

  • Oavsett vem som hotar vem så är det oacceptabelt. Och hur vet du kön och ålder på de som hotar? Jag tog första bästa artikel i ämnet djurrätt och aktivister. Det är märkligt att rättfärdiga detta beteende om det finns alla tänkbara lagliga tillstånd för att driva en rörelse, och det ses mellan fingrarna när egenutnämnda “rättsskipare” både hotar folk och gör åverkan i alla tänkbara riktningar.

   http://www.expressen.se/kvp/terror–vardagsmat-for-minkuppfodare/

   Vad gäller bukskotten så är det väl döda vargar som fotograferats? I så fall finns ju möjligheten att det är andraskottet som hamnat i buken. Det dödande skottet kan ju redan sitta på rätt ställe.

   Hur hade du som redaktör reagerat om 25 åriga aktivister mordhotat dig och din familj och med jämna mellanrum raderat alla dina filer?

  • Du glömmer en sak, jägare är inte bara män.
   Hot behöver inte vara kroppskada utan det kan lika gärna vara skada av egendom.
   Och vapnen vi har, är till jakt, inte att försvara oss mot hysteriska kvinnor i medelåldern.
   Artikeln är för övrigt det dummaste jag läst de senaste dagarna, APU toppade osaklighets toppen fram till nu.
   Vad leder dessa osanningar och lögner till?
   Kliv ut i verkligheten och ta reda på fakta !!

  • Fråga till red:
   “Min personliga fråga till er jägare som känner er hotade av djurrättsentusiaster: hur trovärdigt är det att obeväpnade aktivister – ofta medelålders kvinnor – någonsin skulle kunna utgöra ett hot mot välbeväpnade jägare – starka tuffa män – där varje man har minst 2-3 vapen i sitt hem?”

   Du anser alltså att det är jägarnas sak att försvara sig själva och sina familjer med vapen i hand trots att lagen är på deras sida? Vad är rättssäkerheten i detta?
   Personligen finns det enligt min mening ingen anledning att agera med våld då man som jägare har rätten på sin sida.

 • Vilket skämt, du sitter och skriver rena lögner rakt av, du kan omöjligt tro på hälften själv. Förstår du vad du ger allmänheten för bild? Förstår du själv vad du håller på med? Vad de får för koncekvenser? Jag hoppas innerligt att folk kollar upp fakta och skapar sig en egen bild av vad som faktiskt händer i dom svenska skogarna, beslutet om vargjakt är demokratiskt rakt igenom, beslutat av riksdag baserat på fakta från forskare och godkänt av EU, DÄRFÖR har inte överklagan gått igenom för att de e en laglig jakt. De e Klart du pixlar bilden på varg med “yxhugg” i huvudet, hade den inte varit pixlad så hade ju folk sett att den var skjuten på lagligt sett med lagliga vapen. Som alla förstår så innebär ett skott i huvudet att djuret dog omedelbart och slapp lida.

 • Blir rädd när jag läser detta, ska jag som nybliven jägare bli hotad och utfrågad varje gång jag går ut på jaktmarker med hunden. Om detta är utopin för många då hoppas jag verkligen att allemansrätten försvinner och att det kommer upp skyltar med orden privatmark överträdelse beivras och blir polisanmälda. Äger ej mark men har tillstånd att få jaga.

  • Finns ingen anledning att känna rädsla om man inte gjort något orätt, och agerar inom lagen och vad som är korrekt ur ett natur- och helhetsperspektiv.

   • Det finns ju flera fall då både APU och aktivister har rört sig runt husknutar och filmat, så det jag verkligen undrar kan man som privatperson göra något som verkligen sätter dessa personer i fängelse? Tänker på att om man får använda någon form av defensiva metoder som inte orsakar skada men smärta? Som ex ljud o ljus i hög hertz? Elle vad säger Svensklag om det???

   • Filma tillbaka och lägg ut. Det finns en gräns för hur mycket en människa skall behöva tåla. Visa upp deras metoder för alla som vill se.

 • Obegripligt att den frågan engagerar så stort. Alla som är emot vargjakt har aldrig personligt påverkats av varg. Skall “stadsbor” bestämma villkoren för djurhållande människor på landsbygden?

  • Det är flera djup i svaret på den frågan. En sak man kan undra är om det finns en koppling till Agenda 21? Vidare sett är det ett symptom på att väldigt många har tappat kopplingen med naturen och vilka faktorer som styr mångfald och fauna. Traditionen att bruka jorden och sköta djur i samklang med naturen är också stympad. Mindre än 1,5 % av Sveriges befolkning har sin näring i lantbruket idag, och demokratins baksida, som yttrar sig som majoritetens påstådda rätt att ge order till minoriteter, gör sig påmind. Ytterst är detta en närmast självdestruktiv process, där förmågan till produktion av livsmedel blir omöjlig.
   Odling kräver gödsel, och för att få gödsel så krävs boskap. Enbart konstgödsel ger bara kortsiktiga vinster och utan att fylla på jorden med mineraler via gödsel utarmas marken och inte ens odling av växter blir realistisk. Detta visar sig inom loppet av mindre än 5 år, vilket visat sig genom praktisk erfarenhet.

   Jag kan ärligt talat inte förstå hur långt från verkligheten man kommit när man i praktiken förespråkar kollektiv svält av ideologiska skäl. Visst finns det utrymme för rovdjur, men det måste finnas gränser för hur långt man är villig att gå, utan att slå sönder den sista resten av jordbruket. Jag sitter i en lokal styrelse för LRF och ser hur lantbruk efter lantbruk läggs ner. De få som är kvar och bedriver boskapsuppfödning fasar för ett ökat rovdjurstryck. Som en sista poäng så skall man även betrakta det totala rovdjurstrycket, och inte bara se på enskilda arter. Sett ur det perspektivet har Sverige det högsta rovdjurstrycket i Europa, och kanske i världen när man räknar björn, järv, räv, lo, örn etc.

   Man måste se farorna med vad man önskar sig, och vad man försöker genomdriva.

   • Ja de som är i verkligheten bör få skjuta vad de behöver för att försvara sin hjord och sitt uppehälle. Jag är helt oförstående mot dessa drömmare i “storstan”, som inte har någon som helst erfarenhet och ändå vill bestämma dagordningen för något de inte har en aning om.

   • När det gäller nedläggningen av jordbruken och det omöjliga i att livnära sig på landsbygden så är det att gå för långt att anklaga vargar för det. Om man inte i begreppet inkluderar vargar i mänsklig skepnad som skapar de finansiella hindren för dräglig tillvaro för vanligt folk på global nivå.

    Det finns kort sagt en agenda att fösa in folk i städer där man kan ha koll på dem. Det är politiska beslut som ligger till grund för att Sverige nu har kommit ner i under 50% självförsörjningsgrad och driver på utvecklingen åt det hållet. Den som tror att det är de få vargar vi har ute i markerna som har tagit de besluten och driver en politik mot landsbygdsbefolkningen har nog fått en del om bakfoten.

    • Förklara hur du tycker att man skall hantera situationen så att Sverige kan försörjas. Inte bara tyckande nu, utan lite fakta bakom också. Skriv en utförlig artikel om hur frågan borde skötas och hur lantbruket skall ges skäliga villkor. Det är i slutändan maten på mitt och kanske ditt bord det handlar om.

    • Någon artikel tänker jag då rakt inte skriva, så länge du inte tänker ge mig arvode. Vet du hur lång tid det tar att göra de detaljerade efterforskningar du ber om?

     Kort svar om saker som skulle göra tillvaron på landet drägligare:
     Riv upp jordbrukspolitiken som är kopplad till EU. Bönderna borde starta nya kooperativ och lämna den storindustri som deras gamla samarbeten har urartat till och som i många herrans år har drivit ner ersättningen för kött och mjölk till en nivå där det är omöjligt att bedriva verksamhet, dvs Arla osv. Om de blir självägande till hela kedjan igen och tar tillbaka makten över sina produkter så kanske vi kan få en sund marknad.

     Sen ska vi ta ett nappatag med FN (Codex Alimentarius), EU och fröbranschen så att det blir lagligt att odla allt man vill som inte innebär ett direkt hot mot endemiska arter. Vilket även undantar GMO och hoppande gener från den sorten. Sen kan vi väl kasta in lite skattefrihet i ett antal år för den som vill starta jordbruksverksamhet igen och dessutom stöd från länsstyrelserna för logistik för att öka tillgången på lokalodlat och göra det lättare för lokala producenter att få ut sina varor till kunder. ICA tar ju in lite lokalt eftersom handlarna är mer självständiga, men Konsum har blivit en centralstyrd betongjätte där allt måste finnas i stor mängd och skickas till centrallager. Så alla konsummedlemmar skulle kräva på sina årsstämmor att affärerna får ta in lokala produkter på eget bevåg.

     Jag har säkert glömt nåt. Problemet är bara att bankerna antagligen skulle se det som ett hot och starta krig mot Sverige om vi tar ansvar för vår egen situation… Så vi får väl slänga in lite lokala valutor och medborgarlön samt förbud för bankerna att uppfinna pengar ur luft. Det sista kan vi definitivt göra själva. Det behövs ett rejält mått av ekonomisk gerillakrigföring om inte Sverige ska bli u-land innan 2030. Vi borde lära oss av Uruguay och deras historia.

     Vi har rätt mycket makt som folk, men vi använder den inte. De stora ideologiska organisationerna som kanaliserar folkviljan har blivit affärsdrivande och istället för en balanserad trefot med stat, kapital och ideologiska samarbeten mellan människor har vi fått en endimensionell dragkamp mellan staten och kapitalet. Det kan bara gå på ett sätt. Åt helvete.

    • Jag tänkte lite mer jordnära. Vad man skall odla, hur man skall odla, hur man säkerställer att man får skörd så att man inte svälter osv. Det är ju nämligen som så att vargen tar tamboskapen som ger gödseln som ger möjlighet att odla.

     Precis så enkelt är det. Eftersom vi inte ens idag kan producera 50 % av vad vi behöver i Sverige, bara 1,5 % av befolkningen är lantbrukare, så är det en svår black om foten att lägga ytterligare lass på dessa arma människor som brinner för djur och natur genom att påtvinga dessa ytterligare rovdjurstryck. Det är en överlevnadsfråga.

     Så tiden för artigheter är förbi. Det är hög tid att presentera realiteter.

    • Nu är det ju så att de flesta kommentarer här skrivs av Void från vaken.se.
     Som Stella, anders, ruben, Jonaz, Jesper… m fl – och många andra användarnamn i olka trådar, dessa dagar, ofta som kvinnonamn.

     “Obegripligt att den frågan engagerar så stort” – det är ju du som är engagerad, och ser till att det ska vara med ord som ska framana en fabricerad stämning, som om det vore film det här… av två läger, som är som hätska små barn (tråkigt för Newsvoice).

     nillaclarner says:
     De är inga jägare, en jägare respekterar allt djurliv…de är mördare!

     Adventurer says:
     Är du dum på riktigt eller bara korkad?

     nillaclarner says:
     Slaktare då..passar det bättre i ditt lilla huvud?

     anders says:
     Handlar du i charken? Ge dig på den industriella köttindustrin om du tycker illa om slaktare.

     Roger says:
     Gud så sjuka påståenden…

     osv.

     Så fick du med om:

     FN (Codex Alimentarius), EU och fröbranschen…
     Vilket även undantar GMO…
     Det behövs ett rejält mått av ekonomisk gerillakrigföring…
     mm mm

     Varför håller du på så här?

     Varför tog du bort det klotterplank som var forum på din egen sajt, vaken.se – detta är inte aktivist >>> vaken.se, Void.

    • Hellbrynje. Du behöver hjälp. Jag har en åsikt och andra har en åsikt. Respektera detta.
     Du är respektlös i dina påståenden som dessutom är helt fel både i sak och anda. Försök inte passa in din stereotypa bild av en ansiktslös skribent som antar olika pseudonymer på mig. Jag är inte void och skriver inte för de andra, och använder inte andra namn än det jag nu skriver under.

     Ta dig samman och håll debatten på sakfrågan. Jag ser inte antydan till en sådan strävan från din sida.

 • Snälla Kristina, inte en siffra som är rätt. Du har ändå forskarbehörighet. Källkritisk, känner du till det ordet?!?! Tyvärr är det väl så som med så många andra som forskar, noll koll på verkligheten… och ett resultat som skall anpassas till bidragsgivaren …
  Nä du Kristina, kanske dax att vakna och släppa hörnflaggan, dock i ditt fall är det att lämna omklädningsrummet, och komma in i matchen, VÄLKOMMEN TILL VERKLIGHETEN!!!

 • Enligt Anders resonemang borde ju alla rovdjur i hela världen utrotas och andra djur också som ställer till förtret för människan.Om alla dessa djur försvinner tror jag vi skulle känna oss andligen väldigt tomma.

  • Du tolkar uppenbarligen saker helt felaktigt. Vad jag säger är att det måste finnas utrymme att bedriva jordbruk utan extrema påfrestningar. Vare sig för människor eller djur.
   Djurskyddslag (1988:534)
   2 § Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

   I detta inbegrips att skydda mot den extrema stress och de skador som rovdjursangrepp utgör. Se de filmer jag postat ovan, och kom inte och påstå att de djuren inte utsatts för lidande av extremt slag. Enligt din tolkning verkar det vara OK att vargar river djur men om mina hundar gör detta så är det en skandal och djurplågeri. Det finns ingen logik i det du påstår.

   Var så vänlig och läs vad jag skrivit utan att vrida det, och utan att blåsa upp saker till märkliga proportioner.

   Ta inte saker ur sitt sammanhang. Se gärna saker ur ett helhetsperspektiv, även frågan hur dagens rovdjurs-situation uppkommit.

   Vad är det för fel att följa de jaktlagar vi har i sann demokratisk anda?
   Var lite realistisk. Håll dig till sakfrågan och lägg inte orden i mun på mig, för du är ute på tunn is.

 • Det märkliga är att bara de människor som går och spårar i naturen verkar förstå hur sjukt det är… Man spårar över fem tusen hektar i fem till sex dagar..
  Och de spår man ser är efter varg!!!
  Två vuxna älgar dag fem!!! Rådjur, tre stycken närmast byarna!!! Två rävar!!! En!!!!! Hare!
  På fem hela dagar i skogen!!! Samt tio till tolv vargar…

  Sjukt… Om folk viste hur död skogen är i vargars närvaro…
  Lasse.

  • Ehh….. Den erfarenheten är klart och tydligt och åskådliggjord av den kanadensiske författaren Will Graves i sin bok Wolves in Russia. Se speciellt sid 96. Även spridningen av parasiter ökar med vargarnas ökande antal. se sid 83.

   Det finns mycket att lära i den boken, med många decceniers rysk erfarenhet och forskning i botten.

  • “Many other animals benefit from wolf kills. For example, when wolves kill an elk, ravens arrive almost immediately. Coyotes arrive soon after, waiting nearby until the wolves are sated. Bears will attempt to chase the wolves away, and are usually successful. Many other animals—from magpies to foxes—consume the remains.”

   Det är ju ganska uppenbart att dessa fördelar för ett antal andra arter uppkommer i det korta perspektivet, typ minuter – dagar efter att ett byte nedlagts. Men var är studierna gjorda över flera års tid? Vad händer med de markhäckande fåglarna? Hur anpassar sig andra arter i antal i förhållande till vargarna? Vad är det för sjukdomar som nämns i texten som uppkommer? Hur påverkar detta andra arter?

   Jag saknar en referens till vetenskapliga studier i ämnet.

 • Vissa kommentarer tillåts inte postas för de är för personangripande. Försök stanna vid sakfrågan. Jag förstår att artikeln väcker känslor hos många jägare för den är stark och tar i ordentligt, men försök ändå hålla kommentaren vid sakfrågan./ redaktören

  • Det vore passande med en artikel om hur vargen återinfördes i Sverige. Vid den tiden var det förbjudet med inplantering enligt jaktförordningen 41§. Att bara ta upp effekterna av dagens situation utan att se på orsakerna skapar bara dålig stämning. Hela historien måste upp på bordet för att kunna se samband. Projekt Varg startade på 70-talet och kanske ännu tidigare. En analys av detta saknas ännu, och det finns kritiska röster om hur vargen spridning gått till.
   http://www.jaktojagare.se/vargmoten-om-illegal-utsattning

 • Artikeln är ett bra exempel på Universal Deceit. Det är från rovdjursaktivisternas led som hoten kommer (jag har själv fått dödshot). Sanningen är den att vargen är idag det största hotet mot den biologiska mångfald som människan skapat under tusentals år på den Skandinaviska halvön. En tredjedel av våra arter är beroende resterna av vår småskaliga djurhållning. Rekommenderar varmt Kelvin Ekelands nyutkomna bok “Utmarkens mångfald”

  • Hur vore det att ta lite eget ansvar och tänka själv? Vad skall man säga till de lantbrukare som måste leva med detta? Och som kanske tvingas lägga ner verksamheten pga. att vargen får frikort på att riva tamboskap?

  • Är du dum på riktigt eller bara korkad? Mördare är man när man tar livet av en människa. Slå upp det i ordboken så kanske du begriper vad vissa ord betyder.

  • Har du djurhållning och lever på detta? Om inte så borde du fundera på hur det är att leva med rovdjur inpå knutarna. Att komma ut i hagen och se sina djur rivna, vissa döda, vissa skadade, och de flesta så skadade att du måste avliva snarast möjligt.
   Det finns ingen ersättning som täcker den skada man åsamkas av de synerna, och möjligheten att driva boskapsskötsel blir så begränsade att nedläggning eller konkurs är alternativen. Och kom inte med att länsstyrelsen ersätter för stängsel. De pengarna är slut efter bara några veckor, och täcker bara några procent av det som skulle behöva göras, på ett nationellt plan. Med andra ord offras ett antal lantbruk för att media skall kunna peka på stängselersättning, dock utan att visa på otillräckligheten i detta.
   http://www.vargfakta.se/

   För övrigt är det värre att gå till charken på ICA och stödja modern djurhållning och speciellt kycklinguppfödning. Att skydda sina djur mot rovdjur är en rättighet på gränsen till skyldighet. På samma sätt du skulle skydda dina husdjur. Eller skulle du bara titta på om dina husdjur blev attackerade?

  • Just det vi respekterar allt djurliv, även vargens bytesdjur. Därav som förvaltning behövs också på predatorer. Jag vill även i fortsättningen kunna ha öppna landskap och fortsätta med djurhållning utomhus.

   • What goes around comes around… som man sår får man skörda. På gården bedriver de dödande som affärsverksamhet, med kurser och skjutande.
    http://www.ulkerodsgard.se/

    Jag förstår mycket väl de problematiska frågeställningarna i det här… – men anser att det mest sjuka det är vad människan gör med naturlig natur. Djuren slår tillbaka, eller det kommer via djuren också. Älgarna mår väldigt dåligt, det ser man, på grund av alla mobilmasters strålning. Allt annat är också i sjukdom och förfall, och inget kommer att vara normalt. Men skyll inte på specifika djur, såsom vargen.

    Det är människan som beter sig konstgjort, med sådant de kallar “jakt” – pyttsan – folk borde skämmas att kalla sig jägare då man går ut med sina mobiltelefoner, luktar parfym… släpper tränade hundar att jaga oskyldiga djur – och så står de där dummaste på två ben med gevär och ser på sig som jägare. Det är ni inte!

    Ha djur ute i ödemarken… vad förväntar de sig. Dessa lycksökare som köpte gård har mycket att lära sig, om de ska veta hur att klara sig, enligt deras drömmar.

    Jag bodde på sjuttiotalet inte långt från den gården, fågelvägen.
    Om man ser på denna karta:

    http://www.maplandia.com/sweden/goteborgs-och-bohus-lan/munkedal-kommun/hedekas/
    och söker sig till vänster där det står Hedekas, till märket med 165, och snett nedanför till höger, vid ön, vid södra Bullaresjön. Sjön är flera mil lång.

    En gång var jag ute på isen, när den låg tvärs över… och gick mot andra sidan. Det var fullmåne, och gnistrande klart, kallt och med alla stjärnor på himlen. Då fick jag höra de fina vargtjuten. En varg hade kommit ut på bergen på andra sidan. Där är Kynnefjäll, och det är som lodrätt, rakt ned i sjön. Vargarna som kom uppifrån landet blev stoppade där, och vände ofta vid Kynnefjäll, vissa sökte sig vidare, ut mot Hedekas, och mot kusten.

    För ett par år sedan var jag vid en varg här i min lilla stad. Jag mötte den vid midnatt då jag var på väg till min koloni. Den gick på en cykelväg, och kom från en hundklubb. Den hade synts till dagarna innan, någon mil bort, och hundklubben ligger på en höjd mot den platsen, och vargen hade känt vittringen, då den söker en partner. Den kallades för Hallandsvarge.

    Jag trodde inte mina ögon. Jag hakade snabbt av cykelkärran och vände och kom ikapp den. Den vände sig emot mig, en meter ifrån och tiottade på mig – det var helt otroligt. De var väl trygg i halvmörkret, och var redan störd genom kontakter med människor, för den bar en sändare runt halsen. Den sköts senare. Jag tror det var samma som senare kallades för Smålandsvargen… Den gick då tillbaka samma väg den kommit, vidare genom en liten skog, mot hundklubben, sedan kommer bara slätterna ut mot Hallands inland, och den återvände väl samma väg, kanske.
    Den var väldigt fin, och det var som en gåva från ovan att under ganska lång stund få vara helt nära den, detta vilda, fast lite stört…

    Men människor måste naturligtvis också få ha en tillvaro på landet som fungerar.

    Men problemet är inte vargen, i sig, utan det är djupare saker, monokulturer, de planterade skogarna, vägar… och den oro, och stress som finns i naturen nu, där mikrosmogen är en del av orsaken.

   • Om du inte har djur får du ingen gödsel, och har du ingen gödsel så kan du inte med framgång odla växter. Även om du är vegetarian, som hypotetiskt antagande, så krävs djuren för odling. Bara konstgödsel ger kortsiktig vinst och långsiktig utarmning av mineraler i jorden. Man måste se saker i sitt sammanhang.

    Elektrosmogen är en helt annan fråga, där det finns frågor att ta tag i.

 • En morgon för några veckor sedan, ropaden min man att det är en varg utanför huset, fem meter från huset gick en stor varg förbi. Vi bor inte i skogen, utan här finns flera bebodda hus runtomkring. Varg ska inte vara så nära människan i deras livsmiljö. Rådjur,älg och skogsfåglar har minskat markant det sista året. Faunan blir fattigare om vargstammen blir för stor.

  • Vargens naturliga miljö är i det vilda, där är den oftast. Vargen håller sig oftast undan bebyggelse. Du borde vara glad att över huvud taget få se en varg, så få som de blivit i sverige.
   Att rådjur och älg har minskat är bara en lögn! Älgstammen är enorm och det sker till och med avskjutning/jakt på älg för att de är så många. Om småfåglar har minskat eller inte har inte ens med vargen att göra då varg inte äter fåglar.
   Faunan hålls varierad om rovdjur som varg finns. Den biologiska mångfalden ÖKAR av varg och andra rovdjur då de sätter press år bytesdjur så de utvecklas och nya arter kan få fäste. Vargstammen är dessutom väldigt liten och den ska låtas växa till sig.
   Alla dina argument är bara rena lögner! Förstår inte hur du kan med att försöka låta insatt när du tydligen inte har någon koll alls!!!
   VARFJAKTEN ÄR OLAGLIG ENLIGT EU!

  • Iris: Vad gäller utarmningen av fauna så är Will Graves bok Wolves in Russia en utmärkt fingervisning på vad man kan vänta sig. Det är rent nonsens att mångfalden ökar när vargen gör sitt intåg. Det är också belagt att vargen inte väljer sjuka djur som första val vid födointag. Det är också ställt utom varje tvivel att vargen väljer byte efter att ha analyserat risken att skada sig själv så lite som möjligt vid attack. Därför väljer vargen med preferens tamdjur som finns på begränsad yta och som avlats på att få bort sitt vilda beteende, inklusive instinkten att försvara sig.

   Antalet hönsfåglar, fasan, tjäder, orre försvinner i stort sett helt då vargen plundrar bon i jakt på kycklingar o ägg.

   Vidare så sprider vargen parasitsjukdomar och detta finns belagt med studier, referenser och avhandlingar. För referens se boken ovan. Det finns fem sidor med enbart referenser tills studier gjorda i ämnet.

   I övrigt så är det från din sida lite märkligt att ge sig på beslut tagna i demokratisk ordning. Om du har ett problem med jakten så föreslår jag att du överklagar till EU-domstolen eller annat lämpligt organ.

   • anders/Void – när vargen står vid en flock andra djur, så är det till syvende och sist en kamp mellan den starke jägaren, och det offret som på något sätt är en av flockens svaga individer. Det spelet, eller… det är hela fundamentet i naturen, det fungerar så.

    Självklart vill ingen, varken vargen när den jagar, eller människan när den ska odla på sin kolonilott, skada sig, eller spilla mer kraft än den behöver.

    Men naturen är fullständigt vis – äta och ätas, slipa bestånden för tryggad överlevnad (alltså tväremot vad gäller Sveriges folk, där gäller utspädning nedåt) – vargen kommer att ta sådana djur som både ger den minst motstånd (är svagt), och som samtidigt, på någon plan, är den som inte klarade den beskattningen, det utmätningskriteriet.

    Men det är inte vargen som är något problem – utan människan – allt ställs på ända för vargen, då människan har djur som sänder ut väldigt egendomliga budskap… där alla djur i en flock verkar vara de som är störda, för så är det ju nu, med sjukt framavlade raser, EU-brickor och färgfläckar som markeringar i pälsen.

    Vargen följer vad den ska göra, den gör sitt jobb, men får bara skäll och yxa i huvudet… den hjälper egentligen till, som vi såg på videon som du postade, med de dödade fåren på gården – den hjälper till att ta bort denna sjuka företeelse, fårflocken.

    Kvinnor ska vårda liv – de kvinnor som tar liv och kallar sig jägare är tragiska varelser.

   • Mångfald: Det Anders förespråkar är en artificiell mångfald skapad av och för människan, naturens egen mångfald, evolutionen och det naturliga ekosystemet ger han fullständigt faderullan i.

    Sjuka djur: Enligt en studie som genomförts av SJF och SLU så är det ett faktum att 15,1% av de varg-dödade älgarna, men bara 1,6% av den skjutna älgarna, är i så usel kondition att dessa ändå skulle ha dött under vintern till följd av svält, så nej, det är övertydligt att jägarna inte är kapabla att sålla ut ens de sjukligt svaga individerna ur älgstammen.
    Så vad är det för studier du hänvisar till Anders?

    Risken att skada sig: Alla rovdjur är opportunister och alla rovdjur väljer svaga byten före starka, det är en del av naturen och något som vi människor sedan urminnes tider kännt till. Den här kännedomen av rovdjurs karaktär har gjort att människor i alla tider skyddat sin boskap, kunskapen om hur man gör detta och behovet av att göra det har under tiden vargen mer eller mindre varit utplånad från vårt lands yta gått förlorad hos en del av våra boskapsfarmare.

    Men.. det här gör inte att kunskapen inte längre finns att tillgå för den som är intresserad, eller att tekniken inte utvecklats på ett vis som gör ddagens skydd enormt mycket effektivare än förr. Problemet är bara det att viljan inte finns hos vissa, och att en del av naturhatarna menar på att just fårnäringen skall undantas från både de djurskyddsregler som gäller andra och principen att näringsidkare skall stå för sitt eget egendomsskydd.

    Äter fåglar: Att rovdjur äter fåglar är något helt naturligt och en del av evolutionens skapelse, rovdjuren finns där för att balansera andra arter och fyller alltså ett ekologiskt syfte.

    Parasitsjukdomar: Alla arter sprider olika former av parasitsjukdomar, så där skiljer sig vargen inte från andra arter, men det innebär inte att allt levande bör utrotas..

    Vad det gäller dvärgbandmaskar, som Anders troligen syftar på, så finns det två arter av dessa, en som drabbar hundar och vargar och en som drabbar rävar.

    Hundens dvärgbandmask har idisslare som mellanvärd och var vanligare förr då man utfodrade hundar med rått slaktavfall. Den är vanligare, även om den är extremt ovanlig, där det finns mycket varg och rådjur eller älg som då utgör värd respektive mellanvärd. Den kan smitta människan, men är relativt lättbehandlad.

    Rävens dvärgbandmask, Echinococcus multilocularis, är däremot svårbehandlad hos människa. I Europa dör ett antal människor varje år pga att de smittats av rävens dvärgbandmask och fått behandling för sent.

    Märk alltså att varghatarlobbyn försöker sprida desinformation för sitt eget syfte, den bandmask som drabbar vargar är om den sprids till människor relativt lättbehandlad enligt expertisen, till skillnad från rävens.

    En annan sak som naturhatarna fullt medvetet glömmer att nämna är att den stora smittrisken handlar om att klövvilt som fritt strövar över landsgränserna är bärare av bandmasken och att de mängder med jakthundar som jägarna fraktar land och rike runt också är det..

    Demokratisk ordning: Besluten är tagna på basis av en fullt medvetet gravt misstolkad sårbarhetsanalys, så oavsett om de tagits demokratiskt eller inte så är det åt helt åt helskotta när våra politiker luras att ta beslut som grundas på falsarier, att du tycker det är helt okej säger faktiskt ganska mycket om dig Anders.

    • Det är inte jag som säger detta. Alla erfarenheter och referenser i nämnda bok är det du skall argumentera med, inte mig. Visa på egna referenser och undersökningar, avhandlingar och forskningsrapporter.

     I nuläget kommer du bara med tyckande utan att underbygga med en enda referens.
     Du hävdar SLUs forskning utan att hänvisa.
     Det är höjden av arrogans. Jag visar på en referenslista flera sidor lång och du avfärdar detta med eget tyckande. Svagt.

     Bevisa att den canadensisk/ryska forskningen är ett falsarium som du påstår. Och var är demokratin om du inte tillåter forskningen att ges vikt utan ger tolkningsföreträde till egentillverkade, ej underbyggda åsikter.

 • Hur vore det om ni tog upp alla vykort som kommer till jägare som både deltar och inte i varg jakten.även öppna dödshot på bla. Facebook mot både gruppen jägare och även enskilda. Det sägs det inget om. Har sett hundratals mord hot från värnar sidan senaste månaden.

 • Väl skrivet och så underbart att en mer betydelsefull person än “vi Svenssons” yttrar sig om denna häxjakt också, Vi är ju många som protesterar mot denna masslakt, men ingen lyssnar ju på oss. I synnerhet inte makthungriga politiker som inte har förmågan att ens stav till ordet moral eller etiskt leverne. Jag har mer och mer börjat överväga att lämna mitt eget fosterland för jag mår illa av hur vårt land skryter om hur bra vi är, medan vi förfaller mer och mer. Djurens lidande blir bara värre och värre och i samma takt gör politikerna mindre och mindre för deras skull. Vidrigt och skamligt.

  • Precis. Djuren far mer och mer illa, speciellt i den allt mer mekaniserade djurhållningen. Detta måste politikerna ta till sig och se till att djurhållningen i de riktigt stora besättningarna blir mer human.

 • Ni som inte vågar stå emot dom som skickar ut tomma hot är en bunt med fega människor som bara tänker på er själva för att ni inte ska råka illa ut! Men ni skiter fullständigt i våra vackra djur som fega människor svartmålar precis som rödluvan och vargen! varför inte göra det rätta och stå på er själva när ni vet att det är vad ni skulle gjort för längesedan?! Det kommer aldrig ta ett slut om alla ska hålla sig gömda för att man blir hotad om man har en annan åsikt än varghatare! Skärp nu till er och kryp fram ur era gömställen så vi kan kriga tillsammans för djurens rätt att finnas precis som alla andra!

  • Precis. Bra att du står upp för lantbruket och jägarna som ser till att efter lagar och regler ser till att göra djurhållning så säkert som det går.

 • Menar ni verkligen att jägare på fullaste allvar släpar med sig en yxa till skogen för att slå ihjäl vargen?!?! När de ändå har geväret med. Herre gud har ni aldrig hört talas om att man faktiskt skjuter avfångningsskott i just huvudet om ett sådant behövs? Ni vet inte mycket om jakt ni…

 • Denna slakt av vargen, som bara finns i några hundra individer i vårat stora land, är en skam för Sverige! Ofattbart att jägare får bestämma över faunan, dom vill utrota vargen pga av eget intresse , allt som tar det dom vill skjuta ska utrotas och myndigheterna håller käften och ser på , vidrigt!

  • Maggan: Mer ofattbart är ju att folk som inte vet hur naturen fungerar vill bestämma.,,
   Utrota av eget intresse?
   Vi lever i en värld där vi måste hålla balansen själva, släppa djurlivet fritt kommer få förödande konsekvenser. Gapas om förstörda trädgårdar av vildsvin, åkrar, skördar som blir miljon förluster för jordbruket. Viltolyckor, skogsbruket, folk har blivit jagade av vildsvin på både häst och cykel.
   Tror du helt ärligt att vargen kommer kunna lösa detta åt oss? Men då har vi ett nytt problem som kommer breda ut sig, attackerna på våra egna boskap/husdjur. Vem tror du vill släppa sin hund på ett eftersök när man vet att det finns varg ?
   Rovdjursstängsel överallt kommer kosta mer än vad det smakar, viltstängsel likaså. När vargarna fått grepp så plockar dom ner all älg, rådjurstammen kommer vika ner sig. Vildsvinen kommer klara sig bäst och öka. Lodjuren lever i stor del på rådjur, dom kommer få det tufft.. Är det så här ni vill ha det ? Liv föder liv, men det kan även slå ut ett helt system !!!!

   • Och allt detta problem tillskriver man ett skamligt lågt antal vargar, det verkar som ju mindre vargar vi har desto mer skadar dom i rovdjursförnekares ögon (vilket är en omöjlig ekvation)och att förneka att jägare vill skjuta slut på i stort sett varenda varg för eget intresse är bara löjeväckande, som att all denna blodtörst skulle ha ett bevarandesyfte, nej det har istället intolerans, egoism och girighet som grund, att måla upp en framtid som totalt faller sönder på grund av vargar som tillhör djur som är överst i näringskedjan är fruktansvärda överdrifter och rena vanföreställningar

   • Fredrik. Istället för att komma med alla dessa ord så skulle du ju kunna visa på någon studie av vargar eller rapport som bekräftar det du säger. I ett land som faktiskt har vargar av nordisk typ. Och då pratar vi Norge, Finland, Ryssland.

    Jag kontrar med att peka på Will Graves bok Wolves in Russia och alla de studier som finns hänvisade till i slutet av denna bok.

    Det finns alla anledning att prata fakta och sluta med retoriken.

 • Bra att du lyfter upp detta i dagsljuset Kristina! Jag stöttar dig. Rädslan för en del rovdjursjägare är större än för rovdjuren själva.

 • En sak till, idioten Eskil vill också tillåta GMO växter i Sverige så jag tror att han går inte svenska folkets vägnar istället lyder han också USA som så många korrupta / landsföredare till politiker i många andr europeiska länder.

 • En artikel, så fyldt med usandheder, rygter, og “jagthad” der ikke har nogen som helst, bund i sandheden.
  Om olaglig jakt var så omfattende som artiklens forfatter, der MINDST, må være veganer, giver udtryk for – så var der nok gret ind for længst.
  Stærk tendentiøs, usaglig og ikke mindst, desværre, endnu et tegn på den økofascisme, såkaldte “moderne” mennesker hengiver sig til

 • Vem är det som vinner på att vi har kaos överallt – jo, det är jägarna! – Nja,jag tror att det är andra krafter som vinner på kaoset i Sverige. Det är de som vill fälla vårt land för att andra länders invånare ska kunna inte kunna hänvisa till Sverige när det gäller arbetsrätt,,fackets styrka som bromskloss i banksternas väg m.m.

  • Nu är du väl konspiratorisk så att det stänker om det. Foliehatten är djupt nertryckt på huvudet. Är inte jägarna i konspiration med någon högt uppsatt grupp också?

 • Kristina Hallin du har inte en suck om vad du yttrar dig om. Vad för “hot” kommer från jägarna? Jämfört dem kommentarer som du skrivit från Facebook är det ingenting jämfört med vargaktivister som verkligen mordhotat, hängt ut personuppgifter om jägare, sprider lögner om skadeskjutningar- vilket inte förekommer. Gruppen “APU” är bl.a. dem som sprider lögner om jägare och vargjakten via sociala medier. Dem lägger ut bilder med falska påstående som handlade t.ex. om den 16-åringen som hade skjutit en varg. Det påståendet stämmer ej, det var en äldre man som skjutit vargen snett framifrån (lungskott) och är ett direkt dödande skott utan lidande. Jakten som bedrivs är fullt laglig men vargaktivister gör allt för att få det att likna olaglig jakt. Där bland annat skriver dem att jägare saknar empati och moral fullständigt, drar alla över en kam. Men låt mig förklara, jägare älskar och värnar för sina djur i Sverige. Allt handlar om etik och moral.

  Ett annat ont exempel om vargaktivister var när häromdagen en jägare hittades död i en bil så fick vi ta emot kommentarer som: “en dåre färre i skogen, bra!”. Är vi verkligen dem som saknar empati?

  //Empatisk jägare.

   • Utveckla vad du menar, och vad du har för anledning att beskylla enskilda jägare för brott.
    Insinuationer bör lämnas därhän, och presentera fakta istället.
    Vargjakt är en sak som regleras i lag, och om du har klagomål av substantiell natur så finns det lämpligare forum för detta.

    Jag hoppas innerligt att du respekterar den jakt som beslutats om och stödjer denna tills annat beslutats. Är inte det vad demokrati handlar om?

   • Gunnar Johansson.

    Nu hotar du mig till livet och även gör dig skyldig till mordhot med ordet STG…
    Om du är modig nog så svara på varför du menar med SKJUT TIG GRÄV.
    För jag är man och inte en mus.
    För denna gången kommer det vara den enda gången som jag kommer att låta detta vara. För nästa person som mordhotar, hotar om misshandel eller skadegörelse kommer jag att personligen hälsa på oavsett vart i Sverige personen bor, då det är väldigt enkelt att få ut IP numret och även resterande data från WordPress.

  • Är det verkligen någon som går på det där om jägare som bryr sig om djur och natur? De vådeskjuter ju folk som råkar befinna sig i skogen, varandra, kor, hundar och andra djur. Den enda gång jag sett dem göra verklig nytta är då de skjuter trafikskadade djur. I lumpen fick vi lära oss att inte hantera ak5 som någon jägare och det finns anledning till det.

   • Jag rekommenderar red att ta bort Martins kommentar. Den är oförskämd, på gränsen till förtal, oredig, saknar fakta och är grovt generaliserande på ett negativt sätt.

   • Martins kommetar är så lögnaktig att den enbar är löjlig. Det är inte en enda sanning i det. Det är lätt att få fram genom statestik.
    Om några känner empati för djur och natur är det jägare. Vi som morhotas av jaktmotståndare, något jag fått ta emot ofta.

    • Kan inte finnas många hjärnceller i en jägare. Ni är fullständig från vettet. Farliga för alla i er omgivning. Många av er är barnmisshandlare och hustrumisshandlare. Många av er är riktiga psykfall som borde vara inspärrade.

     Kan aldrig komma ifrån fakta att jägare dödar för nöje. Jägare dödar punkt slut. Värnare dödar ingen.

     Vilken människa är värd något i samhället? Den som lever för att få döda för nöjes skull eller den som inte dödar någon för nöjes skull?
     Bara psykfall kan tycka att personer som nöjesdödar är värda något för mänskligheten eller världen.

     Allt som fakta och forskning visar ratar ni. Ni säger alltid motsatt mot vad alla andra i samhället säger. Hjärntvättade inavlade parasiter.

  • Stop med at skyda Warg ,lad dyrene få leve de er bange for mennesker og gør jer ikke noget. Mennesket er dyrenes største trussel stop killing thise Animal please

   • “For the last century and a half, wolves haven’t attacked human beings in Estonia. Why is that? The flocks are smaller, so there are less lone wolves that could be dangerous to people, Rootsi pointed out. Nowadays the forest provides wolves with enough food as well. Also, hunting is more common and the wolf, being an intelligent animal, is scared of humans.
    And no one raises wolves domestically anymore. Lifestyles have also changed – kids don’t herd or pick berries and mushrooms alone anymore, nor do they accompany their parents in agricultural work. But the nature of the wolf hasn’t changed. Under different circumstances, the animal could still become interested in human blood, warns Rootsi.”

    Källa http://blog.ut.ee/140-years-ago-wolves-still-ate-people-in-estonia/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *