Får Karin Bojs NewsVoice Stora Journalistpris 2015 för bästa granskning av läkemedelsindustrin?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 januari 2015
- Torbjörn Sassersson

Torbjörn SasserssonKarin Bojs detoxarKära vetenskapsjournalist Karin Bojs, som skriver för DN. Jag vill ge dig en utmaning lika giftig för läkemedelsindustrin som en cytostatikabehandling. Om du kritiskt undersöker läkemedelsindustrin kan du nästan garanteras NewsVoice Stora Journalistpris, Bonniers Stora Journalistpris eller Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden.

Du har möjligheten att gå till den journalistiska historien genom att fördjupa en av århundradets viktigaste undersökningar som påbörjats av namn som Maciej Zaremba och Peter Gøtzsche, att avslöja den kriminella läkemedelsindustrins beskäftiga och geschäftiga metoder. Det kan leda till att framtiden kommer att minnas dig som en journalist som hade betydelse till skillnad från alla duktiga policyskribenter* som snabbt kommer att glömmas bort.

I din artikel som postades idag kl 07:09 på DN rubricerad “Arv, otur och miljö orsakar cancer” skriver du att: “det är lätt att låta sig luras av förföriska budskap” och du använder sedan nyckelordet “beskäftig” fyra gånger:

 • “I januari väller livsstilsråden över oss, det ena mer beskäftigt än det andra. En del råd är flummiga och saknar vetenskaplig grund. Som att vi bör ”detoxa” oss.”,
 • “Andra är sakliga och välkända, men känns just därför så tråkiga, beskäftiga och gamla”.
 • “En orsak till att studien om otur hälsades med sådan entusiasm, är att många människor som redan har drabbats av cancer känner sig stigmatiserade av beskäftiga livsstilsråd” och
 • “Allt för många cancerpatienter drabbas av beskäftiga råd från omgivningen, och ofta dessutom felaktiga råd. Detta är mycket obehagligt”.

Ordet beskäftig är synonymt med orden: inställsam, övernitisk, småviktig eller fjäskig. Enligt Elias Wesséns bok: “Våra ord – deras uttal och ursprung”, kommer ordet beskäftig från lågtyskans bescheftich besläktat med beschäftigen, att sysselsätta och ordet geschäft, sysselsättning, affär.

Jag antar att du (vid sidan av otur som orsak) syftar på alternativmedicinska råd och friskvårdstipsen som sedan 1:a januari postats på webben, att folk i samhället försöker hjälpa varandra med “metoder” inte godkända av svenska allvetande myndigheter. Du nämner att tobaksbranschen, köttbranschen och solarieföretagen försöker dimma till informationen, men du glömmer att nämna läkemedelsindustrins dimridåer. Hur kommer det sig att Big Pharma alltid får frisedel i DN?

Polariteten skolmedicin-alternativmedicin gagnar bara Big Pharma

Det finns en naiv rutin inom svenska gammelmedier att ständigt avleda uppmärksamheten från Big Pharma-elefanten i rummet som dagligen trampar ihjäl patienter och istället i linje med Big Pharmas egna intressen trampa på alternativmedicin, kosttillskott och detox, som ofta har både beprövad erfarenhet och äkta vetenskap i ryggen.

Karin Bojs, låt oss år 2015 lämna polariteten och den meningslösa kampen mellan skolmedicin och alternativmedicin/kosttillkott bakom oss. Polariteten är ändå bara fabricerad av den svenska skeptikerrörelsen, som du fått pris av.

Låt oss istället granska all medicin och ur denna granskning lyfta fram best practise, den medicin som fungerar enligt vetenskap och beprövad erfarenhet oavsett om det handlar om gröna eller vita piller. I slutänden handlar de bara om medicin, bra och dålig medicin.

Text: Torbjörn Sassersson

* En typisk policyskribent är alltid politiskt korrekt, följer tidningsstyrelsens (ägarnas) policy och stryker alltid etablissemangets myndigheter och industrier medhårs.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Jag fick oxå upp ögonen för denna förvillare under Svininfluensabedrägeriet. “Nej, nej, nej, tro dem inte!” Minns ni? 😉
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-nej-nej-nej-tro-dem-inte/
  Kul att kunna läsa kommentarerna som då var överlägsna DN’s egna skribenter. 😀
  Inte konstigt att de tog bort kommentarsfältet. Det berodde mer på att folk var mer upplysta än att folk sysslade med “rasistiska näthatbrott”. Jag noterade då att de censurerade bort faktabaserade kommentarer och lät hatkommentarer ligga kvar. Ja, de har skyddat sin lilla verkstad.

 • Stefan Frankel,
  Ge dina pengar till Al så fixar han klimatet ska du se. Å internet har han ju uppfunnit oxå så de så…

  Skämt åt sido nedan en liten historia som lär vara alldeles sann:

  Miljömupparna/klimatalarmisterna välte en palm på en söderhavsö för en tid sedan, de har ju påstått att havsnivån är högre idag och denna process pga koldioxid går vääldigt snabbt Detta gamla träd växte vid strandlinjen och bevisade att havsnivån inte höjts i alla fall de senaste 100 åren eller så. Lösningen var att välta trädet och ta bort ett lysande bevis på att globala uppvärmningen är en stor bluff.

  Hmm undrar ja sa flundran om det finns flera träd vid strandlinjer där ute i världen.

  ***
  En liten musikvideo med en annan Klimatskojare: Michael Mann
  https://www.youtube.com/watch?v=WMqc7PCJ-nc

  “Hide the decline”

  ***
  ***

  Intressant tes om kopplingen till att geoengineering går hand i hand med larmrapporterna om CO2.

  Tycker det är lite konstigt att det fortfarande förnekas, är ju officiellt sedan länge. var faktiskt en miljöpartist som fick kicken förra året tror jag det var för att hon ville undersöka detta ordentligt. Så går det om man ställer fel frågor och sitter i riksdagen…Chemtrails är tydligen känsligt för de styrande på högsta nivån.

 • “Havet svepte undan allt” är rubriken på Karin Boys artikel i Dagens Nyheter i dag och i texten skriver hon bland annat: “Faktum är att havsytan stiger snabbare än FN:s klimatpanel förutsåg år 2001 och även år 2007.” Har hon rätt eller fel? Rubriken syftar på Doggerland som numera är havsbotten i Nordsjön och helt riktigt förklarar hon att det beror på naturliga orsaker. Jag har läst på en del i frågan och ser att det alls inte råder konsensus vare sig att CO2 är en orsak till den påstådda uppvärmningen av jorden tillika om havet stiger. Jag ser på grafiska kurvor att havet stiger och sjunker som det alltid gjort. Att höjning av temperaturen går före CO2. Att Al Gore, medvetet eller inte har fel när han säger tvärtom. Låt mig gissa: Medvetet.
  Återigen till den propagandistiska rubriken i DN så menar havsnivåforskaren dr. Nils-Axel Mörners forskning på att exempelvis Maldiverna inte drabbats av någon havsnivåhöjning utan tvärtom, havsnivån har sjunkit. Har han rätt eller fel?
  Karin Boys artiklar är enligt min uppfattning många gånger vinklade till förmån för den inrotade maktstrukturen och hon har uppenbarligen tagit på sig den rollen av skäl som ännu, vad det gäller min kunskap, ligger i dimman. Kan också tänka mig att den dimma som skapas kring och av geoengineering går hand i hand med larmrapporterna om CO2’s orsaker till uppvärmningen av vår jord och klimatkatastroferna.

 • Lysande ide Redaktörn.
  Härmed bifogas:

  Kära Karin Bojs

  Kan du inte ta fram kalkylatorn och räkna på om det skulle gå att klara resten av livet på det du hunnit få in. Tänk på vilket eftermäle du skulle kunna få om du antog Torbjörns utmaning. Faktum är att du skulle kunna bli mycket mer älskad än du nu är hatad, detta är ditt livs stora chans.

  Jag varnade dig, när du för tio år sedan publicerade bilder, där stadshuset stod under vatten. Senaste rapporten om isbjörnars överlevnad visar stabilt och tilltagande d.v.s. ej hotade, även isen tycks stabil, tilltagande både runt nord och syd pol.

  Har trott mer på inledningen till en ny istid än en översvämning och det var därför jag hintade dig om att det översvämmade stadshuset skulle kunna bli ett mycket sorgligt eftermäle angående din natur och kontrollerade karaktär.

  Mvh
  Rascasse

 • Jag har varit upprörd på riktigt när det gäller Karin Bojs. Det tog fart när hon förnekade och skyddade läkemedelsbolagens svininfluensa vaccin. Sedan var hon ryst när SvD granskade tillslut vaccinskandalen. När hon öppnade munnen så tyckte hon att barn skulle offras för den goda syftet.

  Hon går DEFINITIVT i läkemedelsbolagens ledband. Numera hoppar jag över hennes artiklar för jag vet att det hon skriver är humbug.

  Jag skrev till DN med kritik mot henne som medicinsk journalist . Fick inget svar.

 • Torbjörn bara gratulera igen för utmaningen till Big Pharmas lakej Nr.1 I alla fall jag tror inte att hon tar upp handskan,de är för fega för det och för väl betalda av de som sitter bakom och styr missledningen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *