NASA har hittat 4900 exoplaneter men inga grodor

publicerad 13 januari 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

exoplanet-image-Frenta

Att det kanske bara finns bakterier på andra planeter i universum blir en allt mer ålderdomlig uppfattning. Så här långt har NASA observerat 4900 exoplaneter och 1795 av dem är med säkerhet bekräftade. Övriga kandidater har en hög chans att bli erkända som planeter i andra solsystem och samtidigt hittas allt fler nya kandidater med en rasande fart.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 00:48, 13 jan 2014 | Bild: Frenta (Russia) Crestock.com

Det är som om NASA hittar fler kandidater än vad de hinner verifiera. Med andra ord tycks planeter runt andra solar finnas i överflöd och några måste ha liv. Något annat kan vi knappast förvänta oss. Situationen att jorden skulle vara den enda planeten i universum med intelligent liv skulle vara alltför hopplös med tanke på det usla ledarskapet.

 

exoplaneter upptacks NASA
Källa: exoplanetarchive.ipac.caltech.edu

Bara bakterier är okay

I debatten som följer den ej sinande strömmen av nya exoplanetfynd uttalar sig alltid astrobiologerna ytterst försiktigt. Det nämns endast att dessa planeter kanske kan ha flytande vatten och bakterier. Förmodligen är dessa forskare oroliga för sina rykten. De vill inte skämma ut sig inför sin kollegor genom att spekulera i att det kanske kan finnas grodor också, men grodor lär det finnas om det funnits vatten tillräckligt länge.

Enligt den gängse evolutionsteorin uppstår liv automatiskt genom självreplikerande aminosyror. Det blir med tiden mer avancerade livsformer som förr eller senare krälar upp på land och en dag börjar några av dem snacka. Det kan liksom inte gå åt andra hållet.

Faktum är att NASA inte längre är så tråkiga. De har i slutet av 2014 börjar att publicera affischer i en serie de kallar “The Exoplanet Travel Bureau”, men det är samtidigt säkra spekulationer. Ingen idag levande människa kommer att få möjligheten att åka och då kan dessa sagor få finnas som underhållning.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

NASA travel Bureau Kepler