Handelsavtalet TTIP ger storföretag makt över hela regeringar och alla medborgare enligt Stop-TTIP.org

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 4 februari 2015
- NewsVoice redaktion

Handelsavtalet kallat “The Transatlantic Trade & Investment Partnership” (TTIP) innebär att makten ges bort till storföretag vars handel med länder inte får hindras, varnar rörelsen Stop-TTIP.org. Europa och Nordamerika förhandlar just nu om TTIP, som kan leda till att storföretag kan stämma regeringar och att hälso- och miljöregleringar elimineras. 

Det stannar inte där. Stop-TTIP.org menar att storföretag kan kringgå demokratiskt framtagna lagar. När företagen förhandlar med regeringar ska det ske bakom stängda dörrar. Allmänheten får ingen insyn. Även arbetssituationen för anställda kan försämras om det hotar företagens intressen.

Stop-TTIP.org vill att allmänheten ska tvinga ut dessa förhandlingar i ljuset genom en namninsamling.

Analys: Svenska dagstidningar speglar inte medborgarnas perspektiv

Artiklar publicerade av DN och SvD om TTIP handlar mest om perspektivet utifrån förhandlingsnivån mellan Europa och USA och inte vad som faktiskt TTIP innebär för gemene man. I en artikel signerad “DN” från den 20 december 2014 rubricerad: “Höj rösten för handeln” tar DN som tidning tydlig ställning för vad som är viktigt och vad som är oviktigt.

Viktigt är enligt DN att frihandelsförhandlingarna ­mellan EU och USA behöver knuffas på av Stefan ­Löfven. DN nämner även de protektionistiska “demonerna” inom inblandade stater.

Oviktigt är medborgarperspektivet som DN beskriver med nedsättande ord. Kritik mot TTIP kallar DN “mytbildning”. DN:s redaktion skriver:

“Myterna är bekanta. Inför Världshandelsorganisationens möte i Seattle 1999 sades det att currypatent skulle döda de indiska restaurangerna. I dag är det klordoppade kycklingar som spökar.” … “Då liksom nu sägs investeringsavtal leda till företagsdiktatur och välfärdsstatens död. “

Nu kom spökena fram och DN ojar sig över folkets oro. DN gillar att diskutera “spöken” och “demoner” när DN:s visioner grusas. Storföretagens vinstintressen “über alles” ifrågasätts generellt inte heller i den svenska debatten, med enstaka undantag.

Ett sådant undantag är debattartikeln: “Varför bara skydda kapitalets intressen?” i SvD från den 9 januari 2015. Här slår textförfattarna huvudet på spiken med några kärnfrågor:

“Men frågan är varför just kapitalets vinstintressen ska lyftas upp till ett starkt sanktionerat skydd på internationell nivå. Finns det inte andra skyddsvärda intressen, exempelvis löntagarnas, som borde backas upp av kraftfulla ekonomiska sanktioner? Problemet är också att vi inte vet – varken vi eller Ferbe/Sjölander – hur långt skyddet av kapitalets vinstintressen kommer att överordnas andra intressen. Vilka miljöregler får stå tillbaka, vilka privatiseringar kommer att krävas? När vi vet, är det för sent att ändra texterna.”

Läsarna kan dock fråga sig om inte även SvD:s agenda i slutänden är densamma som DN:s, att lyfta fram fördelarna med TTIP. I en debattartikelserie mellan den 21 november och 6 december 2014 lyder slutreplikens rubrik: “TTIP bidrar, utan att
hota miljö och hälsa” och att EU-kommissionären Cecilia Malmström som är starkt för TTIP får sista ordet i SvD:s debatt säger det mesta.

Ytterligare en kärnfråga: var är alla de svenska journalisterna som borde gå till botten med vad TTIP egentligen innebär för EU:s och Sveriges medborgare? Tipsa gärna i kommentarsfältet om artikelexempel från svensk mainstream media.

Text och analys: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Stop-ttip.org/regcoop

SvD: Debattartikelserie 21 nov och 6 dec 2014 om TTIP

DN: om TTIP

NewsVoice (2013-12-06): Storföretag nära signera handelsavtal som ger dem rätten att stämma regeringar

NewsVoice (2013-11-20): Svensk lagändring som kan klubbas 20-21 nov 2013 begränsar offentlighetsprincipen

SvD (21 november 2013): Ökad sekretess kring EU-dokument

NewsVoice (2012-01-27): Vad är ACTA – The Anti Counterfeiting Trade Agreement?

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: CETATTIP
 • Haha, nr 2 är helt klart min favorit. I en riktig demokrati borde bilden illustrera att massan håller en kedja runt politikernas hals som en hund:)

 • Jag har helt övergett svensk press ( Bonnier och Schiebsted) av den anledning hur ägandeförhållanden ser ut. Det är så långt i från sakligt och neutralt man kan komma.

  Något som skulle vara av intresse är att undersöka förhållandet mellan te.x. Bonnier och andra delar av näringslivet. Jag tänker främst på wallenbergsfären men även andra storföretag. Kanske skulle kunna presenteras som en karta över affärsförhållanden? Då går det säkert att härleda varför TTIP proklameras som något fantastiskt i DN.

  • Haha, nr 2 är helt klart min favorit. I en riktig demokrati borde bilden illustrera att massan håller en kedja runt politikernas hals som en hund:)

   • ja, politiker skäller på oss som rabiessmittade hundar om att vi ska göra än ditten och än datten. Vad är det för fasoner? Dessa byrackor bör sitta snällt och lyssna på sina hussar och mattar istället… Dags för strypkoppel?

    • Tyvärr så får vi bara använda detta strypkoppel vart fjärde år. Och inte ens då verkar det strypa tillräckligt bra:)

     För hu så hemskt om vi medborgare får vara med och bestämma under dessa fyra år om viktiga saker, vi vet ju inte vårt bästa. Tur att vi har en gäng psykopater som styrs av gäng ännu värre galningar som bestämmer åt oss. Vi är prevligerade!

   • ja, hu så hemskt… Reinfeldt skrev att “svenskarna är mentalt handikappade” i en bok 1992. Inte konstigt att vi bara får leka låtsasleken vart 4e år för att sen förmodas lägga oss på sofflocket. Hur giltig är egentligen devisen “all offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare”?

    Riksdagen sägs ha kontrollmakten och ska därför granska regeringen och de statliga myndigheterna. Hur sköts detta egentligen? Hur lyssnar “företrädarna” av folket – genom FRA? Partier har väldigt få medlemmar och ska, enligt uppgift, mer ses som företag som gynnar de egna “anställda” inom denna luckrativa näringsverksamhet än sina “kunder”.

    Vår s k “demokrati” är egentligen en vetenskaplig diktatur där politiker inte kan tänka själva utan låter forskare leverera olika utsagor/åsikter, baserade på kalkulativa metoder och teorier, vilka sedan, oreflekterat, blir till politiska sanningar.

    • Haha! Ja det sistnämnda har även mediaägarna såsom Bonnnier med dess kanaler (bläckfiskarmar) adapterat.
     EXPERTER SÄGER…
     FORSKARE HAR KOMMIT FRAM TILL..
     etc.

     och så blir det en sanning av det hela som är svår att argumentera emot. Detta kan man anta är en framarbetad strategi och ingen tillfällighet.

 • Allt medan avtalet skrivs och ingen gör nåt konkret…
  Demonstration i Sverige?? LOL….
  Med chip i handen och total kontroll är du inte ens vatten värd.
  Du stackars konsumentrobot.

  • Demonstration – var och när? Jag är med och då ska vi väl inte bara “tjoa och tjimma” utan VRÅLA ur ett existentiellt djup för alla ny- och ofödda…

   B.Fleming: Har själv downsizeat i tio år inom alla områden. Är det några man ska fråga om hur vi bäst ska leva hållbart är det väl alla som håller på med just downsizing. Vi ska inte handla mer med varandra utan radikalt mindre och då behövs inga stora glupska frihandelsavtal.

 • Birgitta, härligt att fler kvinnor ser igenom slöjorna, en vecka för att städa undan en livslång lögnpropaganda är ehh lite snålt, säg i runda slängar ett par tre år på heltid, men det finns genvägar som kan korta ner den tiden avsevärt.

  Allt är som vanligt prioriteringar, vad är sanningar värda både för oss och efterkommande generationer, har vi rätt att fortsätta vara ignoranta ( vilket vi fått hjälp med ) eller kan vi mellan varven ta oss ur den egna komfortzonen för att möjliggöra ofödda generationers möjlighet att få uppleva livet, utan bojor, syrgasmask och alla dessa dagens lögner.

  Om man är några som litar hyggligt på varann så kan man göra en lista på områden man skulle vilja revidera, sen tar man några var på sin lott och djupdyker kompromisslöst i dessa ämnen, sen kan man komprimera denna info och dela med sig, man kommer hyggligt nära kärnan i varje ämne.

  Qui bono är ofta gångbart verktyg och kommer det från officiellt håll så vänder man bara på det hela och vips så har man en indikation på åt vilket håll det lutar.

  När man sen väl börjar komma ikapp så kommer nästa jobbiga uppförsbacke, vad att göra ? Kanske våga tänka tanken att materialism, konkurans, kollektivism och den utbredda oviljan till eget ansvar är roten till den patetiska situation vi satt oss i.

  Kan varmt rekommendera frivillig downsizing i lämplig takt och byta ut prylar mot insikter och genuin kunskap, mycket befriande och hälsosamt.

 • Oj, det är väldigt mycket att läsa , och ännu mer att göra med att verkligen tillfullo förstå allt. Och det borde man ju göra innan man uttalar sig . Man är som vanligt i ” andras händer “, andra som man inte känner och därför inte vet om man kan lita på . Och en massa dåliga exempel ur det förflutna. Det är inte lätt att vara människa idag . Om det här är JÄTTEVIKTIGT för allas vår framtid, borde kanske alla i en sant demokratisk värld få en veckas semester för att läsa igenom allt och försöka förstå allt. Men den världen är vi långt ifrån. Undra på att man blir uppgiven ibland.

 • I nr 2-2014 sid 28 sista sidan hade 2000-Talets vetenskap en kritisk krönika som belyste TTIP-problematiken. Men den kanske inte är main stream ?
  Lyft fram de bra exemplen i frågan istället. I Berlin tågade häromveckan, lördagen den 17 januari 50 000 människor i en festlig glädjefylld demonstration för LIVET -mot TTIP och GMO.
  Ser på kommentarena ovan att man lägger (negativ) energi på att kritisera DN. Lyft istället fram de som gör något FÖR. Det gör de i Tyskland i denna frågan-
  Kamphälsningar Ingemar Ljungqvist, red http://www.2000tv.se

  • Prenumerar själv på 2000-talets vetenskap som är en utmärkt tidning! Vid sökning i Mediearkivet får man dessvärre inga träffar på tidningens artiklar då dessa inte läggs in. Däremot blir det vissa träffar via artiklar i Miljömagasinet.

   Idag har följande artiklar om TTIP och frihandelsavtalet publicerats:

   DN 2015-02-05: ”Hårdare motstånd mot frihandelsavtal” men TTIP omnämns inte. http://www.dn.se/arkiv/nyheter/hardare-motstand-mot-frihandelsavtal

   GP 2015-02-05: ”Tuffa tag om TTIP i Bryssel”. TT. I artikeln refereras bl a till Jordens vänners demonstration utanför Europakommissionens skrapa i Bryssel där de, enligt TT, stod och ”tjoade” – ”Stoppa TTIP”.

   Helsingborgs Dagblad: 2015-02-05 ”Högljudda protester mot handelsavtal”. TT.

   Nordvästra Skånes tidningar: 2015-02-05 ”Högljudda protester mot handelsavtal”. TT.

   Landskrona Posten: 2015-02-05 ”Högljudda protester mot handelsavtal”. TT

   Fyra insändare:
   Skånska dagbladet 2015-02-05 ”Handelsavtalet kan bli en katastrof” Insändare av Jordens vänner.

   Smålands-Tidningen och Tranås tidning 2015-02-05 ”Viktiga frågor har kommit i skymundan”. Insändare, SAFE (Solidaritet Arbete Fred Ekologi). (Insändaren refererar bl a till TTIP.)

   Söderhamnskuriren 2015-02-05 ”Handelsavtal som skapar oro” insändare av Jordens vänner.

   Reflekterar över TT:s beskrivning av demonstranterna i Bryssel som skulle ha ”tjoat”. Det är ganska avslöjande hur man väljer uttryck då dessa kan förstärka eller förminska effekten och förståelsen av olika handlingar.

   I en studie av verbet “skrika” rangordnades olika uttryck baserade på ljudstyrka, dvs den röststyrka som används vid olika synonymer. Bland 16 synonyma ord hamnade ordet ”vrålade” främst som ett starkt, mörkt och således expressivt uttryck medan ”tjoade” hamnade sist i skalan som ljusast och svagast röstläge. “Tjoa”anses därmed inte betraktas som ett negativt uttryck enligt studien.

   TT:s språkbruk av ordet ”tjoade” som en illustration av demonstrationens röststyrka kan förstås som ett närmast respektlöst och förminskande grepp för att bildligt ”oskadliggöra” och ”tysta” protesten.

   En sökning i mediearkivet på ”demonstration AND frihandelsavtal/TTIP” och ”protester AND frihandelsavtal” ger ett ytterst fåtal träffar. Desto fler träffar på youtube vid en sökning på ”demonstration Bryssel ttip/free trade”.

   Ingen behöver väl tvivla på att Svensk massmedia osynliggör protester mot frihandelsavtalet såväl i Sverige som i utlandet. Här handlar det självklart om att allmänheten ska hållas helt okunniga om vad som sker vid de transnationella företagens coup d’État.

   ”The more people learn about TTIP the more outraged they become due to the huge transfer of power” säger John Hilary i “Thousands protest in Brussels against EU-US trade agreement- 2014”: https://www.youtube.com/watch?v=GTj5D-rcn5U

   http://www.sskkii.gu.se/educ/theses/vt2005/Christina_Bojesson-En_studie_av_verbet_skrika.pdf

 • DN är ju ett stort skämt som en objektiv “nyhetstidning” och den agerar mer som en PR-byrå för en rent människofientlig agenda som krig och GMO etc och så mycket annat som gör eller kommer göra livet surt för alla oss vanliga människor.

  DN är ett språkrör för ägarfamiljen och deras agenda och dom har ju gjort allt annat än gott för Sverige. Den familjen sålde väl sin själ till Djävulen när de hjälpte familjen Wallenbergs plundring av Ivar Kreugers dödsbo genom att svartmåla honom efter hans påstådda självmord i Paris.

  Wallenbergarna var för giriga för att ge Stalin hans del av stöldbytet och det var därför Raoul Wallenberg försvann. Mitt inlägg är lite OT, men det belyser vilka egna cancersvulster vi själva har inom vårt eget näringsliv, som mest när sig själva.

  Men handelsavtalet TTIP är bara ytterligare ett litet steg mot globalisternas efterlängtade världsdiktatur med dito regering, där vår nuvarande demokratiillusion kommer försvinna i en rökpuff.

  • Håller helt med dig. DN är en propagandakanal som bedriver den “nya generationens krig” med sina journalister som psykologiska krigare, vilka bedriver påverkanskampanjer av olika slag. De använder “information” som vapen i kriget rörande vår verklighetsuppfattning.

   Läsning av DN är lite som att leva på vatten och bröd då det finns mycket lite intellektuell näring i artiklarna. “Läsvärdet” består i att hålla sig a jour med hur “besten” tänker och agerar…

   Vårt försvar skulle behöva granska mediekoncentrationen som trollar med beskrivningen av vad som händer i världen.

   Betr Birgitta Otterströms åsikt om att man kanske borde sätta sig in i TTIP-avtalet innan man uttalar sig. Kanske bättre att studera de effekter som frihandelsavtal har lett till i andra delar av världen. Bönder i Mexico har t ex slagits ut helt och hållet då marknaden översvämmats av GMO-produkter från US agrobiotech-industrin.

   Bra kritik om TTIP: https://www.youtube.com/watch?v=T6SMrctwLNE

 • Birgitta Otterström: Ja, TTIP blir “spiken i kistan” som leder till vår undergång – vårt Auschwitz där våra fri- och rättigheter samt mänsklig värdighet utplånas till förmån för transnationella företags rättigheter till allt och alla. Vi vet att psykopatin är utbredd inom affärsvärlden. En ny mycket mörk era tar sin början när de med våra politikers godkännande tar makten från oss.

  I förra veckan offentliggjordes några “EU proposals for legal text in the TTIP Negotiations” http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230

  Trans-Atlantic Business Council är en mäktig lobbygrupp som träffar politiska ledare för att diskutera TTIP. En underavdelning; ”The Trans-Atlantic Business Dialogue” (TABD) består av 70 företag med sammanlagt 5.6 miljon anställda bl a Ericsson, Electrolux och SKF. http://www.transatlanticbusiness.org/

  Har gjort en sökning på ”TTIP” i mediearkivet, som gav 875 träffar under perioden 2013-02-19 -2015-02-04. En del av träffarna utgör kritiska insändare.

  TT gick idag ut med följande pressmeddelande kl 17:03: ”Högljudda protester mot frihandelsavtal. Samtalen om TTIP har pågått i 1,5 år och är under den här veckan inne på den åttonde förhandlingsrundan. EU-kommissionen och medlemsstaterna tror på stora ekonomiska vinster tack vare borttagna tullar och mindre byråkrati. Men de har tufft motstånd, inte bara från gräsrötter utan också i tunga politiska grupper som är skarpt kritiska mot det som kallas ISDS – de investeringsskydd som är till för att reglera tvister mellan stater och näringsliv.”

  Östra Småland 2015-02-04 insändare: http://www.ostrasmaland.se/insandare-debatt/eus-avtal-med-usa-ett-hot-mot-framtiden/

  Uppsala nya tidning 2015-02-04 artikel: ”Mark Brzezinski, USA:s ambassadör i Sverige, besökt Uppsala för att diskutera frihandelsavtal mellan USA och EU. Ett avtal som flera studenter uttryckte oro över.”

  DagensEtc två artiklar 2015-02-04 ”Ordnar homeparty om TTIP” och ”Dags för ett rådslag om TTIP”.

  Kristianstadsbladet 2015-02-03 debattinlägg ”Varför denna tystnad?”

  Sydsvenskan 2015-02-03 artikel under opinion: “Ett färdigt frihandelsavtal skulle bli den bästa vitamininjektionen man kan tänka sig.” http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/ett-fardigt-frihandelsavtal-skulle-bli-den-basta-vitamininjektionen-man-kan-tan/

  Nordvästra Skånes tidningar 2015-02-03 samma artikel som ovan.

  Nordvästra Skånes tidningar och Sydsvenska dagbladet ingår i Bonnierkoncernen som också ger ut DN, vilket kan ses som ett exempel på kontroll av massmedia och opinionsbildning.

  Oscar Stenström (S), statssekreterare på näringsdepartementet uttalade sig i Dagens industri, i nov rörandeTTIP, om att han ”hoppas på att vi får en julklapp till julafton 2015, i form av konturerna av ett paket “.
  http://www.di.se/artiklar/2014/11/14/da-kan-ttip-avtalet-vara-pa-plats/

 • Låter som om möjligheten av en gigantisk förintelse kan vara på väg, på ett mycket raffinerat sätt, det får jag säga. Men jag är kanske paranoid . Jag har å andra sidan ingen anledning att tro att mitt liv (eller ditt) har någon som helst betydelse för amerikanska storbolag. Som konsument ja, tills dom har uppnått total makt, men sedan ?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *