Kolonialmakten England – Dags att återlämna kulturskatterna?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 februari 2015
- NewsVoice redaktion
The Elgin marbles. Foto: Wikimedia Commons
The Elgin marbles. Foto: Wikimedia Commons
The Elgin marbles. Foto: Wikimedia Commons

Det var inte bara Nazityskland som stal ovärderliga konstskatter och kulturföremål. England är ett land som genomfört ett omfattande “införskaffande” av kulturella objekt från andra länder. England, Belgien, Frankrike mfl har även “stulit” hela länder i framför allt Afrika så några direkta gränser för vad som kan stjälas finns inte. 

I en artikel i Aftonbladet rubricerad : “Konstskatterna – de måste lämnas tillbaka” skriven av Ulrika Stahre uppmanas länder som stulit kulturskattr att återlämna dessa. Stahre nämner i sin artikel hur Englands kulturelit försvarar sig.

Ett av de vanligaste argumenten när British museum och dess tillskyndare ska försvara att “The Elgin marbles”, skulpturer och reliefer från Parthenon, fortfarande befinner sig i London och inte i Aten, är att fler kan se dem i London, skriverUlrika Stahre.

Enligt British museum bör tex Parthenon-skulpturerna (The Elgin marbles), som är en del av det europeiska kulturarvet, finnas i London eftersom den där blir tillgänglig för så många som möjligt. I det brittiska muséet finns dessutom konst från både äldre och yngre kulturer vilka kan betraktas på ett och samma ställe.

Grekerna menar att skulpturerna stulits från grekisk mark och att de för sammanhangets skull borde återvända till sitt ursprungliga hemland.

Läs mer i Aftonbladet

Relaterat

Egypt to museums: Return our stolen treasures

Italian cops: Ancient artifacts stolen by mafia recovered

9 Priceless Artifacts Museums Should Return to Their Home Countries

Egyptian embassy in London recovers 12 stolen ancient artifacts [from London]

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq