Lars Bern fd styrelsemedlem i SvD: Medierna styrs av journalisternas och makthavarnas ömsesidiga beroendeförhållande

publicerad 14 februari 2015
- Lars Bern
Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

NewsVoice träffade Lars Bern (1942) känd som ledarprofil bla inom näringslivet. Han satt i SvD:s styrelse och är idag styrelsemedlem i SvD:s stiftelse. Han ger svenska mainstream medier lågt betyg. Medierna styrs av journalisternas och makthavarnas ömsesidiga beroendeförhållande och vill man veta vad som händer ute i världen är det utländska kanaler som gäller, säger Bern. 

Ljudintervju, text, foto och redigering: Torbjörn Sassersson | Musik i intervjun: Ivar Edding

NewsVoice fokuserade intervjun på hur media fungerar och styrs inom Sverige. Första frågan handlar om Lars Berns artikel “Växthushypotesen gör oss fattiga” i SvD 2008 om klimatfrågan. Efter att den publicerats blev Bern refuserad av alla mainstream medier och frågan är varför och hur.

Problemet verkar handla om ett konformt konsensustänkande om vad som är “sant” och ett ömsesidigt beroendeförhållande mellan makthavare och journalister. Makthavarna vill få fram sina budskap och väljer med omsorg sina kanaler. Dagens journalister får karriären säkrad genom rätt kontakter inom politik och näringsliv och om de pressar makthavarna på obekväma frågor blir det inga fler intervjuer. Samtidigt är märkligt nog makthavare inom tex kulturvärlden rädda för att bli svartlistade av medierna, enligt Bern.

Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se“Hela journalistkåren har gått från att vara en kritiskt granskande kår mot den politiska makten och istället blivit en megafon för den politiska makten. Det tror jag har att göra med en försvagning av mainstream media och det hänger samman med att det är en döende industri.”

“Den ena kvalificerade journalisten efter den andra som kan tänka självständigt [försvinner], så till slut blir det bara kvar ett gäng som fjäskar för politikerna för att få något att skriva om.”

Kvar finns bara allmänskribenter utan större erfarenhet eller djupare kunskap.

“Det är ett litet okvalificerat gäng journalister som inte längre kan vara specialister på någonting, de måste vara allmänskribenter nästan allihopa”…”och för att de ska få något material att skriva om är de väldigt beroende av att ha tillgång till politikerna och därmed har de blivit politikernas megafon”.

Lars Bern menar även att den nya IT-teknologin innebär problem för de stora etablerade medieföretagen inom en bransch som beskär sig själv genom att göra sig av med mängder av journalister varenda år.

Ägarna styr inte journalister och artikelinnehåll i någon större omfattningen

Lars Bern tror inte mediernas ägare påverkar speciellt mycket om vad eller hur tidningarna skriver. Han menar istället att det är individerna som har något att erbjuda medierna är de som påverkar innehållet mer.

Bern säger att gamla tiders journalister själva kunde rota fram nyheter medan dagens journalister är beroende av nära relationer med makthavare för att ha något att skriva om.

Utländska medier överlägsna svenska medier

NewsVoice ställde frågan om vilka medier och kanaler som Lars Bern använder för att inhämta nyheter.

“Ja, inte är det från Aktuellt och Rapport. Aktuellt och Rapport är ju helt förutsägbara i valet av vilka nyheter de lägger ut” … “jag sitter och tittar på Facebook på vad mina Facebook-vänner lagt ut. Jag går ut på andra sajter på nätet och där hittar jag de intressanta nyheterna.”

SVT kallar Bern erbarmligt eftersom SVT hela tiden försöker vara politiskt korrekt. Synonymer till ordet erbarmlig är bla: bedrövlig, eländig, torftig, usel och miserabel. Betyget som SVT får är alltså lägst tänkbara. Svenskarna tittar allt mindre på schemalagd TV för att istället välja internetkanaler som tex YouTube, säger Bern.

“Vill man följa med de verkligt viktiga händelserna i världen så är det ju ingen ide att överhuvudtaget titta på svenska medier.”

Bern nämner att de kanaler han föredrar att inhämta nyheter från är: Aljazeera, CNN, BBC, New York Times, Wall Street Journal, Daily Telegraph, China Daily, South China Morning Post, Russia Today, Washington Post, Omni och Hindustan Times. Ibland besöker Bern till och med Avpixlat och Flashback eftersom Facebook-vänner emellanåt länkar dit.

Han ger dock tummen upp för många unga kvinnliga journalister av utländsk härkomst som skriver för svenska tidningar. De är mycket mer skickliga och ärliga i sin rapportering.

Ledningen inom SvD försökte sälja SvD till DN

Bern avslöjar hur ledningen bakom SvD försökte att sälja SvD till DN på 90-talet men det stoppades av stiftelsen bakom SvD där Lars Bern fortfarande är verksam än idag. Han nämner i intervjun namnen bakom dessa försök. Ledande personer inom näringslivet visade med andra ord inte särskild stor repsekt för en nyanserad nyhetsrapportering [red anm].

Schibsted blev räddningen som ny majoritetsägare 1998. Schibsted hade då redan köpt Aftonbladet 1996. Följden blev att journalister på Aftonbladet flyttades till SvD och tidningen blev en vänstertidning i valet av nyheter och vinklingen av dessa, säger Bern.

Svenska medier hjärntvättar svenskarna

Medborgarna är isolerade från sanningen i Sverige och den som följer svenska mainstream media blir i princip hjärntvättad, fortsätter Bern och tilläger att nyhetsurvalet i svenska medier är chockerande. Den som börjar att titta på utländska kanaler kommer snabbt upptäcka att det som händer i världen knappt ens avspeglas i svenska medier.

Lars Bern tillägger dock att det var ännu värre förr, men då märkte vi inget för vi hade inga andra kanaler än TV1, TV2 och Sveriges Radio att basera vår världsuppfattning på. Han tillägger att den politiska debatten aldrig varit sämre än den är nu.

“Vi avskärmar oss från en mängd problemställningar som vi inte får debattera överhuvudtaget, utan att bli stigmatiserade. Det är ett nytt fenomen.”

Överstatlig påverkan på medierna och köpta journalister är en realitet

Lars Bern är medveten om det militära industriella komplexets påverkan på media och försöken att skapa en global styrning av världen med FN i centrum. Bern lägger fram tesen att klimathotet används av Väst för att hämma den industriella utvecklingen i Asien. Väst försöker behålla makten i en värld där maktutövningen med centrum i Väst försvagats, säger han.

Metoderna för att få ut budskap i media följer sannolikt exakt samma principer som när läkemedelsbranschen betalar konferensresor åt läkare eller när professorer undertecknar färdigskrivna medicinska artiklar. Fallet med den tyska journalisten Udo Ulfkotte som fick betalt av amerikanska intressen för att skriva pro-amerikanskt i tysk press togs upp i intervjun, som ett exempel.

Bern menar att köpt journalistik förmodligen alltid funnits, men i och med dagens IT-utveckling kan inte längre dessa bedrägerier hållas hemliga. Whistleblowers behövs även om de inte alltid överlever försöken att krossa dem.

Besök Lars Berns blogg: Antropocene.se

Ljudintervju, text, foto och redigering: Torbjörn Sassersson | Musik i intervjun: Ivar Edding


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Den ensidiga vinklingen av nyheter började på 1970-talet i kölvattnet av 1968-händelserna. Det började då betonas att det finns ingen sanning därför att allting är silat genom någons ögon och önskningar. Och det stämmer. Men samtidigt som detta betonas så växer också fram ett tänkande att andras filter är inte bättre än mina och därför silar jag nyheterna genom mitt filter. Strävan att försöka att få fram en så verklighetstrogen bild av händelserna som möjligt försvann allt mer och idag finns den knappast kvar. Det var inte bara lågrankade journalister som hävdade detta utan det var en sanning i redaktionsledningarna. Många klandrar med rätta tidningarna och radio/TV men man ska inte glömma bort att den stora likriktaren är TT. Jag hoppas att Lars Bern har rätt i att sanningen kommer att gå segrande fram, men samtidigt ser jag hur kontrollapparaterna växer. Det är inte bara FRA och liknande utan lika mycket att sådana som AB och Expressen tillåts gå fram som ångvältar när det gäller att hänga ut folk. Vidare delar staten ut bidrag till en rad obskyra organisationer som deltar i detta.

 • Apropå sådant som sällan eller aldrig syns i mainstreamedia.

  Februari 2013 – Allan Savory: ”Hur man får öknen att grönska och reverserar klimatförändringen.””Ökenfiering (Desertification ) är ett fint (påhittat) ord för mark som förvandlas till öken” – påbörjar Allan Savory detta fantastiska, tysta, mäktiga föredrag. Och hemskt nog håller det på att hända på omkring två tredjedelar av världens gräsmarker, accelererar klimatförändringen och gör att traditionella boskapskulturer hamnar i socialt kaos. Savory har vigt sitt liv åt att stoppa detta. Han tror nu – och hans arbetete har hittills visat – att en förvånande faktor kan skydda gräsmarkerna och till och med återta förstörd mark som blivit till öken – genom att ÖKA antalet gräsbetande flockdjur.

  Saga eller Sanning ?

 • Det jag ställer mig undrande till är hur Reportrar utan gränser har rankat Sverige så högt i listan för pressfrihet. Det rimmar illa med de slutsatser man drar när man läser Gammelmedia.

  Se vad de skriver om Grekland pressfrihet:

  “Reportrar utan gränser är ännu mer oroade över situationen för media i Grekland som halkat ned 14 placeringar och har den näst ofriaste pressen i EU.

  – Den sociala och yrkesmässiga miljön för [landets] journalister, som är utsatta för offentligt fördömande och våld från både extrema grupperingar och polisen, är katastrofal, skriver organisationen. ”

  Jag har följt den grekiska median i över 15 år och kan lugnt påstå att ovanstående inte stämmer. Snarare skulle jag vilja säga att Grekland har mycket friare media än vad Sverige har idag.

  Jag uppfattar den svenska median som oerhört hårt kontrollerad och vinklad. Jämför man med tex Grekland som rankas väldigt lågt på listan så förstår jag inte vilka parametrar man har jämfört.

  För det första så har Grekland fler stora tidningar jämför med Sverige där man fritt behandlar en rad olika ämnen som man gärna undviker i Gammelmedian

  För det andra så har Grekland en blogvärld som Sverige inte på långa vägar kan jämföra sig med. Där kan man tillgodogöra sig debatter inom en rad olika ämnen som svenska Gammelmedian inte ens skulle ta i med tång.

  Numera är de tre stora tidningarna i Sverige , DN , SVD och DI fyllda med så mycket nonsennews att man häpnar och jag hoppas på att fler vaknar och börjar se sanningen.

  Här fyller Newsvoice en viktig funktion både vad gäller artiklar och de som kommenterar.

  • Det är nog i mentala sammanhang som i magnetism. Varför skulle naturlagarna vara annorlunda där?

   En inducerad effekt motverkar orsaken till sin egen uppkomst.

  • Förklaringen till att Reportrar utan gränser (RUG) rankar pressfriheten högt i Sverige kan vara färgad av styrelsen. RUG består mest av journalister som arbetat på eller för SVT, SR, DN etc.
   Källa: http://www.reportrarutangranser.se/om-rug/styrelsen

   Så här skrev RUG om Sverige som fick placering 10 i världen:

   Enligt Reportrar Utan Gränsers pressfrihetsindex ligger Sverige bra till i ett press- och yttrandefrihetsperspektiv. Men även här på hemmaplan finns det problem för journalister.

   Förra året fälldes tre journalister från tidningen Expressen efter att ha köpt ett vapen för att visa hur enkelt det är att köpa ett vapen illegalt i Sverige. Reportrar Utan Gränser kritiserade domen och menade att den likställer grävande journalistik med kriminella aktiviteter.

   Reportrar Utan Gränser har också kritiserat den så kallade FRA-lagen, som man bland annat menar ger FRA – Försvarets Radioanstalt – rätt att samla in all datatrafik som passerar landets gränser. Ett instrument som i fel händer kan utnyttjas för att kränka yttrandefrihet och demokratiska grundvärden.

   Ytterliggare skäl till oro är det stora samarbete med utländska underättelsetjänster Sverige bedrivit och som avslöjats av visselblåsaren Edward Snowden. Utanför alliansen mellan USA:s och Storbrittaniens underättelsetjänster ska Storbrittaniens största samarbetspartner vara svenska FRA. Att Sverige har samarbetat med utländsk underrättelsetjänst kommer inte som en överraskning. Omfattningen tycks dock, enligt de senaste uppgifterna, vara långt mycket större än tidigare framkommit. För de flesta svenska journalister är hot och våld inte en del av vardagen, även om det förekommer.

   I Sverige kan man snarare tala om andra, mer diffusa, mekanismer som påverkar pressfriheten. Redaktioner som skär ned i sin personal och belastar färre reportrar med mer arbete gör det svårare för journalister att arbeta med grävande journalistik och ämnen som är viktiga.

   Men till skillnad från stora delar av världen kan den svenska pressen betraktas som fri.

   Källa: http://www.reportrarutangranser.se/sites/default/files/sidor/pressfrihetivarlden.pdf

 • I artikeln nämns överstatlig påverkan på nyheterna.

  Enligt uppgift ägde utländska intressen 17 % av aktierna i Schibsted 2012. Dessa intressen utgjordes av bankerna JP Morgan, Goldman Sachs och Bank of New York Mellon.

  Banker bedriver en form av ekonomisk terrorism. Aktieinnehav i en stor mediakoncern är ett måste för kontrollera att media inte rapporterar om deras verksamhet på ett negativt sätt. SvD publicerar också regelbundet direktöversatta, väldigt vinklade, amerikanska artiklar, vilket säkerligen kan förklaras mot bakgrund av de amerikanska särintressena.

  • Enigt uppgifter från en användare på Flashback är det så här det ligger till: Det är inte bankerna som är aktiva ägare utan de förvaltar aktiefonder, t ex pensionsfonder, åt sina kunder och siffrorna är alltså bankernas kunders sammanlagda ägare, en vanlig ägarbild hos stora, börsnoterade företag. Frågan är då vilka dessa företag är som bankerna förvaltar fonder åt. Det framgår inte i listan på aktieägare nedan från Schibsted.

   SCHIBSTED 24 NOV 2014
   De 20 största aktieägarna nedan.
   Störst aktieägare är Blommenholm Industrier med 26;1%.

   Rank Name Holding Share
   1 Blommenholm Industrier AS 28.188.589 26,1 %
   2 Folketrygdfondet 6.140.977 5,7 %
   3 NWT Media As 4.000.000 3,7 %
   4 Goldman Sachs & Co Equity Segregat * 3.735.178 3,5 %
   5 The Northern Trust Company Ltd. * 3.187.000 3,0 %
   6 UBS AG, London Branch * 2.639.304 2,4 %
   7 J.P. Morgan Chase Bank N.A. London * 2.402.283 2,2 %
   8 The Bank Of New York Mellon * 2.170.162 2,0 %
   9 Montague Place Custody Services * 2.072.416 1,9 %
   10 Clearstream Banking S.A. * 2.030.661 1,9 %
   11 Citibank, N.A. * 1.843.928 1,7 %
   12 JP Morgan Clearing Corp. * 1.789.927 1,7 %
   13 State Street Bank & Trust Company * 1.761.551 1,6 %
   14 J.P. Morgan Chase Bank N.A. London * 1.760.994 1,6 %
   15 Goldman Sachs International Equity * 1.379.958 1,3 %
   16 J.P. Morgan Chase Bank N.A. London * 1.376.988 1,3 %
   17 Morgan Stanley & Co LLC * 1.364.381 1,3 %
   18 Baillie Gifford Gl Alpha Pen F 1.040.706 1,0 %
   19 The Northern Trust Co. * 1.036.907 1,0 %
   20 JPMorgan Chase Bank, N.A * 1.032.306 1,0 % – See more at:

   Källa: http://www.schibsted.com/no/ir/Aksjen/Aksjonarer/

   Så vem kontrollerar Blommenholm Industrier? Jo, Tinius Trust.

   Blommenholm Industrier AS was incorporated in 2008 and is based in Oslo, Norway. As of December 22, 2011, Blommenholm Industrier AS operates as a subsidiary [dotterbolag] of Tinius Trust.
   Källa: http://www.bloomberg.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=42887394

   Tinius Trust årsrapport 2010:
   http://issuu.com/tiniustrust/docs/tinius_trust_-_annualreport_-_2010

   Largest Norwegian newspaper groups
   http://www.medienorge.uib.no/english/?cat=statistikk&medium=avis&queryID=188

   Tinius Trust intryck från World Economic Forum 2015:
   http://tinius.com/2015/01/30/outsight-4-key-lessons-from-davos-and-munchen-in-2015/#more-464

   The Tinius Trust enligt Schibsted:
   http://www.schibsted.com/en/About-Schibsted/our-social-responsibility/The-Tinius-Trust/

   Det här bör räcka som utgångspunkter för att utreda om tex SvD kontrolleras av någon höjdare inom Blommenholm Industrier/ Tinius Trust….eller så finns ingen sådan maktperson.

 • Jag har praktiska erfarenheter hur media förtiger, vinklat fakta och är maktens megafoner. Man tror inte man lever i Sverige utan i en putinstat. Inte konstigt traditionella medier backar, många har genomskådat dem och väljar andra kanaler för nyheter och djupare information/kunskap.

 • Väldigt bra och intresant! Tråkigt med den dåliga kvaliteten pga prat för nära micken, mikrofonen som inte kommer till Lars Bern för långsamt samt skrap mot micken. Men förutom det en väldigt bra intervju..

  • Mikrofonen från Rœde (Rœde VideoMic) är av hög kvalitet, men den är känslig för avståndet mellan mun och och mic. Det måste vara perfekt. Det överförs en del ljud från sladden mellan mic och inspelningsapparaten (Zoom H1). Ska se över detta.

   Någon som har förslag på förbättringar, bättre mic etc?

   Utrustningen som jag använder:
   http://www.rode.com/microphones/videomic
   http://www.kjell.com/sortiment/ljud-bild/diktafoner/zoom-h1-p24143

   • En mygga/lavalier på intervjuobjektet tycker jag fungerar bäst. Sedan kör man medhörning i “över-öronen” hörlurar för att kolla att allting låter som det ska. Min mygga med balanserad XLR köpte jag ny från ebay UK för under 60 pund och kopplar den till en Tascam DR-40 eller direkt in i kamera med XLR ingång. Jag intervjuar bara på amatörnivå men tycker att resultatet låter ganska bra.

    • Tack för tipset. Jag brukar använda hörlurar för medhörning vid intervjuinspelning via telefon/datorn, men tänkte inte på möjligheten vid “live-intervju”. Du använder en Tascam DR-40 som ligger på det dubbla priset än en Zoom H1. Ska kolla om Zoom H1 är förberedd för medhörning. Tror inte det. Antar att du använder “line out” för att medlyssna med hörlurar?

     • Har en zoom h-1 också och är ganska övertygad om att den har medhörning (sitter på en flygplats just nu och kan inte kolla). Jag köpte först en riktigt billig mygga som jag använde med zoom:en men blev inte nöjd, därav inköpet av tascam och nuvarande mygga. Vore jag du skulle jag absolut prova mygga. Samma, rätta placering genom hela intervjun, ingla sladdar som rasslar, osv.

      Antar att din RØDE är en “shotgun” med en ganska smal sektor? Riktar man lite fel med den och inte lyssnar samtidigt så skulle jag tro att resultatet inte blir så bra. Men med detta sagt, jag är blott en amatör på området!

 • Pappersmedias nyhetsrapportering om skruvat eller falskt spelar ingen roll då jag kan välja.
  Pappersmedia gör sitt bästa för nedläggning av sina tidningar.

  Jag har tillgång till satelliten Astra och Hotbird där de flesta nyheternamedia finns med som radio- och TV -kanal. Internet är ett bra kompliment.

  Därermot etermedia från SR och SVT betalar jag mer än 2000 kr/år för mycket skruvad kommunest, Leninist och Stalinnist propaganda med klar styrning från miljöpartiets energipoletik. Nu när M klart deklarerat att deras energipoletik är fortsatt kärnkraft kommer tredje stadsmakten att leta upp de mest skrämmande reportagen och videos som visar kärnkraftens farlighet.

  SVT och SR har anställt stort antal nya mediapratare för att minska kostnaderna för medias arbetslöshetskassa som Svenska folket istället får betala.

 • Lars Berns röst borde höras litet oftare och i synnerhet när det gäller den svenska journalistkåren som har ansvar för att medborgarna hålls à jour med såväl lokala som globala händelser. År 2014 var i det avseendet ett bedrövligt år för oss konsumenter.Hela valrörelsen var så till den milda grad inriktad på ett och samma mål, att tiga ihjäl en för väljarna viktig fråga och tillintetgöra dess företrädare. Några nyanser i debatter och intervjuer fanns inte och journalisterna över lag hade den dåliga smaken att göra avsteg från en objektivitet som jag trodde var grunden för deras research. Många är i dag dåligt pålästa och har grunda kunskaper och försöker dölja detta med sk skjutjärnsjournalistik vilket brukar leda till plumpa påhopp och snudd på kränkande formuleringar.
  Eftervalsanalyserna var bedrövligt dimmiga och överläts åt i vissa fall partier som ansåg sig ha vunnit valet. Höstens parlamentariska krumpsprång har inte granskats professionellt av pålästa journalister. Väljarna och deras svar i form av valsedlar i september negligeras.
  Granska journalisthögskolornas kursutbud. Vilken “färg” har den undervisningen som bedrivs? Här kunde nog göras ett och annat för att få en gedignare, mer driven och objektiv journalistkår.

 • “Det kändes som om någon öppnade fönstret och släppte in frisk luft. Då jag läste och framför allt hörde intervjun med Lars Bern.”

  Instämmer! Kände mig upplyft i förmiddags när jag fick läsa artikeln. Nu ska jag lyssna på intervjun också.

 • När någon generaliserar och gör påstående om hela journalistkåren, så har dessa påståenden ingen substans.
  Att klimatlarmen har ett ursprung i amerikanska makthavares rädsla för Asiens ekonomiska uppgång är konspirationsteorier.
  Före de sociala mediernas intåg var pressen hotad av radion, telefonen, TV och senast var det gratis tidningarna som skulle bli den sista spiken i drakarnas kista.
  Det skulle vara intressant att höra om ett ämne eller händelse som nämns här och få en riktig och välgrundad förklaring till de slutsatser som här kommer i form av påståenden.

  • “Att klimatlarmen har ett ursrung i amerikanska makthavares rädsla för Asiens ekonomiska uppgång är konspirationsteorier”
   Sant, Per, men en mycket bra konspirationsteori, där tydliga överensstämmelser existerar med Usas övriga agerande. Och Lars tror på den erfarne Lennart Bengtsson som ansluter sig till den etablerade forskningens slutsatser om att en viss uppvärmning beror av CO2, men ingendera av dem ansluter sig till alarmismen om saken.
   Begreppet konspirationsteori lär ha lanserats av Cia för att få folk att känna sig smarta när de INTE tror på konspirationer. Och syftet var att blanda bort korten kring mordet på JFK.

 • Något av det mest obehagliga med mainstreammedia i dag är att man undviker att behandla livsavgörande nya frågor som gäller vår miljö, hälsa och överlevnadsmöjligheter. Ett exempel är de massiva flygutsläppen som, trots att de täcker hela himlen, skymmer den blå himlen och solen, överhuvudtaget inte nämns! Och om det nämns så görs det på ett oseriöst och barnsligt sätt som exemplet Sveriges Radios program i juni 2014 med Martin Wicklin. Wicklin gjorde sitt bästa för att fördumma och fylla i med felaktig information.
  Ett annat exempel är de lika uppenbara hälsoriskerna med mikrovågsstrålning från trådlös teknik och lågfrekventa fält där ämnet om riskerna får ytterst liten om ens någon uppmärksamhet, trots ett ständigt flöde av nya rapporter om allvarliga hälsorisker och trots att liknande tekniker sedan decennier använts inom det militära för att skada motståndare!
  I stället hånas de som blir sjuka och lider svårt på det grövsta sätt i fördummande antikampanjer och de ljugande myndighetsrepresentanterna behandlas som gudar och utsätts aldrig för granskning. Vem förbjöd mainstreammedia att granska SSM? Det har inte skett på över tio år.

  Vad som förenar båda dessa miljö- och hälsofrågor är massiva ekonomiska intressen. Det är bara att follow the money.

  Detta är för övrigt en anledning till att News Voice får fler läsare. News Voice tar upp ämnen som mainstreammedia blockerar samt visar den andra sidan av PR-kampanjer som mainstreammedia driver.

 • Det kändes som om någon öppnade fönstret och släppte in frisk luft. Då jag läste och framför allt hörde intervjun med Lars Bern.

  Det han säger om att hela journalistkåren gått från att vara kritiskt granskande och istället blivit en megafon för den politiska makten är ett politiskt inkorrekt uttalande, men tyvärr alldeles sant.

  Hans analys med att fler och fler redaktioner läggs ner och därmed skapar arbetsbrist för journalister går ju inte att invända emot. Att resultatet blir att varje journalist måste se om sitt hus för att ha jobbet kvar, är i överensstämmelse med alla överlevnadsstrategier. I det läget är det allra tryggasta att hålla sig väl med makthavarna. Precis som Lars Bern påstår.

  Igår var en annan profil gäst hos Skavlan nämligen Geir Lundestad avgående direktör för Nobelinstitutet. Han sa bl.a. att:

  Ni svenskar älskar era makthavare . Det gör inte vi i Norge. De som historiskt har bestämt i Norge har varit Svenskar, Danskar och Tyskar och till viss del Norrmän. (kanske inte 100% korrekt citerat ord för ord. Dock i andemening)
  Därför gillar vi generellt inte makthavare.

  I Sverige gillar vi dock våra makthavare och sjunger med politiskt korrekt ut vår lovsång som i ett väckelsemöte i Pingstkyrkan.
  Vart tog alla granskande journalister vägen?

  • De talas i artikel och kommentarer om att “median är politiskt korrekt”, om “megafon för…”, etc.

   Bern säger:

   “Hela journalistkåren har gått från att vara en kritiskt granskande kår mot den politiska makten och istället blivit en megafon för den politisk makten.”

   “Medborgarna är isolerade från sanningen i Sverige och den som följer svenska mainstream media blir i princip hjärntvättad, fortsätter Bern”.

   Så är det. Sedan finns det tidningar som bara är språkrör och megafon för en olaglig regim, eller som i vårt land, att svt ska vara den som driver vad som ska vara normaliserat, politiskt korrekt, mer än vad Bern skriver:

   “SVT kallar Bern erbarmligt eftersom SVT hela tiden försöker vara politiskt korrekt.”

   SVT inte bara försöker, utan de driver den sjuka agendan.

   Varför inte vilja ha svt, om man vill ha det som är än värre, det undrar jag – hur är det då med egen personlig hjärntvätt, och urskiljningsförmåga?

   För Bern väljer att hämta nyheter från den värsta källan som finns: China Daily.

   Den är enbart språkrör för en vidrig olaglig regims propaganda, det är dess uppgift. En regim som bara kan upprätthålla sin makt genom att hela tiden föra ut lögn, ljuga om historien, mörklägga och driva kampanjer för sitt eget syfte. Kommunistregimens engelskspråkiga propagandablad, China Daily, som via världens största propagandabyrå, Xinhua, sprider sitt gift.

   Reportar utan gränser:

   XINHUA: THE WORLD’S BIGGEST PROPAGANDA AGENCY
   http://EN.RSF.ORG/CHINA-XINHUA-THE-WORLD-S-BIGGEST-30-09-2005,15172.HTML

   Även South China Morning Post i Hongkong är inom att (tvingas) agera megafon.

   Men bra arbete Bern gör!

   • Men om du inte läser vad “fienden” (Kinas regim) gör och tänker så vet du inte vad de gör och tänker….(om man anser att Kina är fienden dvs)

    • Man får vara noggrann här. Kina är inte detsamma som regimen som kidnappat folket. Den representerar inte folket, och är inte Kina. Den är insatt från Väst, och har i stort ödelagt den mångtusenåriga kinesiska kulturen, och förstört folket, det som hade så mycket med sig. Taoism, Konfuzianism, mycket bra och andliga saker. Respekt för livet, naturen, vördnad för det äldre, gud/himlen, det ursprungliga och äkta.
     Det skulle spöket från väst slå sönder.

     Tror nog inte Bern ser det som att han “föredrar” att ha de medierna bland sina husorgan för att ta del av “fiendens tankar”. Finns det anledning att ens nämna China Daily/Xinhua som källor för att hämta “information”?

     De som vill ha oberoende info om Kina, sådant då som andra i mainstream media inte heller vet om, eller vågar publicera för att inte utmana investerar- och näringsintressen, eller inte vill utmana Kinaregimen med – håller sig till Epoch Times. Man kan läsa GP för att komma nära CCP/KKP… vi kan inte undkomma hur samröret och propagandan med och kring Kinaregimen ser ut.

     Så har vi fått Epoch Times prisbelönta “Nio kommentarer om kommunistpartiet”:
     http://www.ninecommentaries.com/ – finns där också på svenska.

     Videoversionen:
     Här som man lagt ut från Öppna Kanalen i Växjö:
     https://www.youtube.com/results?search_query=%C3%96KV+Play%3A+Nio+Kommentarer+om+Kommunistpartiet
     Det röda som flyger omkring i början, är CCP/KKP.

     • Du har låtit dig luras av anglosaxarna. Det är riktigt att de stödde uppkomsten av ett kommunistiskt Kina men inte att de kontrollerar dem eller att regimen representerar utländska intressen. Det finns fullt med infiltration som syftar till att underminera Kinas självständighet men till stor del pågår en allvarligt menad frigörelse från västvärldens dominans.
      Anglosaxarna är om möjligt alltid på båda sidor och försöker tippa över den angripna nationen till en ytterlighet. I Ryssland försöker väst påverka både i liberal riktning, dvs fritt fram för utsugning av Ryssland och å den andra sidan i nationalistisk riktning för att provocera Ryssland att starta krig.
      I Kina pågår omstörtande verksamhet med Cia-styrt new age kaos typ Falun Gong, vilket påminner om vad britterna gjorde mot Kina på 1850-talet, respektive ‘konventionell’ sekteristisk terror med Uigurer också västkontrollerat.
      Ännu producerar väst i Kina och sanktioner vore fn uppenbart skadliga för väst. Men Usa manövrerar för Kinas inringning och exempelvis Malajsia’s olydighet tycks ha straffats med flera flygkatastrofer.
      Kinas uppträdande tyder på att de agerar utifrån långsiktigt nationellt intresse och avvikelser från det kan lätt förklaras av att Usa iscensätter oroligheter som försvårar långsiktighet.

 • Klockrent,,Lars Bern,,,Jag har sett detta och har länge sett nyheterna på utländska kanaler. Dessutom är tesen om klimathotet intressant,,,någonstans klämmer skon, men inte är det koldioxidutsläppen som FN:s klimatpanel IPCC gör gällande.

 • Att kunna presentera sanningar är inte populärt, berättade Lars Bern i intervjun. Men vi läsare och lyssnare förväntar oss kanske att sanning presenteras i medier, speciellt de stora, även om många av oss idag nog är något luttrade. Det har blivit tydligt att många medier ofta vinklar sanningen – kanske vanligast genom att inte nämna något alls, om sanningen är obekväm, eller endast en sida av saken som ofta tydligt pekar i en intressegrupps riktning.
  Det är lätt att stormedierna blir propagandamaskiner för makteliten, kanske till och med helt ofrivilligt! Det finns idag få antal ägare av stormedier, och journalisterna i dessa medier decimeras pga vikande försäljning. Journalisterna som blir kvar är oftast, enligt Lars, de som inte sticker ut och går emot den politiska och ekonomiska elitens intressen. Och gör de det publiceras inte deras artiklar längre i stormedia, vilket Lars berättar inträffade även för honom.
  Samtidigt är det svårare och svårare att dölja sanningen idag med internets intåg, om inte till och med omöjligt. Det är bara en tidsfråga innan sanningen poppar upp i oberoende medier.
  Det går idag inte att bilda sig en uppfattning som närmar sig sanningen utan att också läsa eller lyssna till flera medier, inte bara stormedierna. Här spelar andra mediaaktörer en viktig roll som t ex News Voice, att våga lyfta frågor även när uppgifter framkommer som går emot maktelitens intressen.
  När vi inte vågar uttala obekväma sanningar får vi en värld som domineras av ekonomiska och politiska särintressen. De som däremot vågar uttala dessa obekväma sanningar är tyvärr ofta få, men det är inte desto mindre de som vi andra har att tacka för de friheter vi trots allt har, för utan denna motvikt till makteliten har de fritt spelrum att forma och underkuva hela befolkningar, skapa konflikter mellan länder, politiska och religiösa grupper, för att stärka deras särintressen.
  Det verkligt fria ordet bidrar i hög grad till en förnuftigare och mindre konfliktfylld värld. Det är när de oemotsagda särintressena har fritt spelrum som vi medborgare och invånare av planeten jorden ofta skräms till att acceptera lagstiftning som påstås vara nödvändiga inskränkningar av friheten för att skydda oss mot förövarna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *