Pseudojournalistik – Så här vilseleder Anna-Lena Laurén (SvD) om Ukraina

publicerad 18 februari 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Anna-Lena Laurén rapporterar falskt om Ukraina, 2015

Anna-Lena Laurén rapporterar falskt om Ukraina,  2015

Torbjörn SasserssonANALYS OCH DEBATT. Anna-Lena Laurén får underkänt som fältreporter i östra Ukraina. I artikeln rubricerad “Frivillig hjälp hopp i kaoset” i SvD:s pappersutgåva 16 februari 2015 spelar hon på de känslomässiga strängarna och hon låter en Kiev-vänlig hjälparbetare avfärda den lokala befolkningens varningar att Ukrainas Natovänliga Poroshenko-armé ligger bakom övervåldet.

Text: Torbjörn Sassersson

Anna-Lena Laurén skriver:

“Titta på det här hålet. Man ser på formen att granaten kom från Horlivka som kontrolleras av separatisterna. Men invånarna här är helt övertygade om att det är ukrainiska armén som beskjuter dem, säger Jevgenij Tkatjov och fortsätter:
–Att fulla ukrainska soldater har rört sig här stämmer säkert. Men att separatisterna skulle vara bättre … jag har själv blivit tillfångatagen av dem på grund av att jag tillhör en frikyrka. De torterar och mördar folk.”

Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén avfärdar lokalbefolkningens vittnesmål

Laurén visar alltså ingen hänsyn till vad lokalbefolkningen säger sig veta. Istället avleder hon uppmärksamheten till att det är separatisterna dvs ryssarna som minsann är bovarna. Hon citerar en hjälparbetare som säger sig veta blott av formen på granathålet att det var ryska separatister bakom. Det är anmärkningsvärt av Laurén att låta en så svepande bedömning utförd av en person som knappast är forensiker få avgöra den skyldige parten.

Lauréns avledande av uppmärksamheten bort från Poroshenko-regeringens styrkor står i kontrast till vittnesmålen som finns i videon i artikeln: “Människor i östra Ukraina talar fritt om vad de anser om Kiev-regimen som stöds av EU, svenska medier och USA”.

Anna-Lena Laurén rapportering styrker Lars Berns uttalanden i intervjun “Medierna styrs av journalisternas och makthavarnas ömsesidiga beroendeförhållande”. Bern menar att det är omöjligt att enbart ta del av vad svenska mainstream-journalister skriver om man ska ha en chans att få en balanserad uppfattning om vad som egentligen pågår i världen. De svenska journalisterna hjärntvättar svenskarna, säger han i intervjun.

Jag vill uppmana alla journalister och bloggare i Sverige att med inlägg och artiklar analysera hur svenska etablissemangsjournalister falskrapporterar om världen och Sverige. Denna pseudojournalistik är ett vanligt och obehagligt fenomen som tillåtits få pågå alltför länge. 

Text, debatt och analys: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Tyvärr kan man inte tro på det som sägs till journalister när de intervjuar människor som lever under hot av repressiva regimer. I östra Ukraina riskerar alla att råka illa ut när Putins arme har ockuperat landet. Därför säger de flesta ingenting som kan skada de i framtiden. Samma fenomen har man sett i de forna kommunistdiktaturerna så det är inget nytt.

  • Tyvärr så är du en av dem som vilse leder det svenska folket. Det öst ukrainska folket vill inget annat än spy ut sin hat mot den Bandera leda regimen i Kiev. För alla barn, fruar, kusiner, män och grannar de har bombat till döds. Sen att de har valt Bandera som sitt national symbol, en man som förråde så många av sitt eget folk till SS under andra världskriget, där hela familjer utplånades tack vare denna Bandera. Vad finns det att säga för gott om Kiev.

 • Tyvärr kan man inte tro på det som sägs till journalister när de intervjuar människor som lever under hot av repressiva regimer. I östra Ukraina riskerar alla att råka illa ut när Putins arme har ockuperat landet. Därför säger de flesta ingenting som kan skada de i framtiden. Samma fenomen har man sett i de forna kommunistdiktaturerna så det är inget nytt.

  • Tyvärr så är du en av dem som vilse leder det svenska folket. Det öst ukrainska folket vill inget annat än spy ut sin hat mot den Bandera leda regimen i Kiev. För alla barn, fruar, kusiner, män och grannar de har bombat till döds. Sen att de har valt Bandera som sitt national symbol, en man som förråde så många av sitt eget folk till SS under andra världskriget, där hela familjer utplånades tack vare denna Bandera. Vad finns det att säga för gott om Kiev.

 • jag vet inte om det kvalificerar in i denna kategori-men dagens industri har hetsat mot ryssland ett flertal gånger med onyanserade rubriker om stridsvagnar o trupp från ryssland i ukraina trots att ingen vid gränsövergångarna sett något -turkiet mfl nationer haft flygspaning inne i ryssland utan att kunna påvisa truppröreler
  ofta anses bilder tagna i sydossetien 2009 vara bevisen
  senast i dag 20-2 2015 läser man på nätupplagan”

  Mer än 20 ryska stridsvagnar och tio missilsystem har rullat över gränsen från Ryssland in i Ukraina. Vapnen uppges vara på väg mot den rebellhållna staden Novoazovsk, öster om hamnstaden Mariupol.

  Enligt en talesman för Ukrainas militär har bussar fulla med stridande från Ryssland också setts korsa gränsen i området.

  Den vacklande vapenvilan i östra Ukraina är inte en vecka gammal, men redan starkt ifrågasatt. USA och Ukraina anklagar separatisterna för att ha brutit mot avtalet 250 gånger.

  “USA fördömer återkommande attacker från ryskstödda separatister i och runt Debaltseve, Mariupol och andra områden i östra Ukraina”, säger Jen Psaki, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.”

  som källa anger man nyhetsbyrån direkt
  min fråga är -kan man ljuga i tidningar och nyhetsbyråer om vad som helst utan straffpåföljd så som den svenska ensidiga propaganda-kampanjen gjort?
  är det aldrig någon som kontrollerar sanningshalten, var foton är tagna?
  det faller ju ett löjets skimmer över dessa fantasireportage o därmed också över tidningarna

 • jag vet inte om det kvalificerar in i denna kategori-men dagens industri har hetsat mot ryssland ett flertal gånger med onyanserade rubriker om stridsvagnar o trupp från ryssland i ukraina trots att ingen vid gränsövergångarna sett något -turkiet mfl nationer haft flygspaning inne i ryssland utan att kunna påvisa truppröreler
  ofta anses bilder tagna i sydossetien 2009 vara bevisen
  senast i dag 20-2 2015 läser man på nätupplagan”

  Mer än 20 ryska stridsvagnar och tio missilsystem har rullat över gränsen från Ryssland in i Ukraina. Vapnen uppges vara på väg mot den rebellhållna staden Novoazovsk, öster om hamnstaden Mariupol.

  Enligt en talesman för Ukrainas militär har bussar fulla med stridande från Ryssland också setts korsa gränsen i området.

  Den vacklande vapenvilan i östra Ukraina är inte en vecka gammal, men redan starkt ifrågasatt. USA och Ukraina anklagar separatisterna för att ha brutit mot avtalet 250 gånger.

  “USA fördömer återkommande attacker från ryskstödda separatister i och runt Debaltseve, Mariupol och andra områden i östra Ukraina”, säger Jen Psaki, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.”

  som källa anger man nyhetsbyrån direkt
  min fråga är -kan man ljuga i tidningar och nyhetsbyråer om vad som helst utan straffpåföljd så som den svenska ensidiga propaganda-kampanjen gjort?
  är det aldrig någon som kontrollerar sanningshalten, var foton är tagna?
  det faller ju ett löjets skimmer över dessa fantasireportage o därmed också över tidningarna

 • De enda företrädarna på plats, som de lyckas få tag på, “våra” “utrikeskorrar”, brukar vara områdets byfåne eller analfabet som säger det de vill höra, eller tolkar intervjuoffret åt. (Personen vågar inte säga som det är, så de tolkar personen de intervjuar, om de inte hittar någon som spelar med i deras agenda) så kan man så 2 flugor i en smäll. De kan man bomba för de är så efterblivna ändå. Degradera de där lång borta och samtidigt uppfylla beställningsuppdraget. Att lyssna på utrikeskorrarna på P1 är som att lyssna på riktigt dålig melodramatik. När man själv söker runt hittar man hur mycket information som helst från medvetna, upplysta och tänkande människor som kan ge ett brett spektra av situationen som “våra” “journalister” rapporterar kring.
  Ja, det är allvarligt, för det skapar förutsättningen för att legitimisera krig. Men som tur är överger de yngre generationerna, (eller, de kommer aldrig köpa ett ex av DN, eller surfa in på deras hemsida) och även en hel del äldre, gammal stofilmedia.

 • Kanske kan detta vara till hjälp i faktainsamling mot ett korrumperad och lögnaktig samhälle: Exclusive: CNN Exposed! Caught Producing “State Sponsored News” in Bahrain

  video: http://youtu.be/eGDVzJNMKs8

  Sen vil jag tillägga att Vatikanen har den bästa underrättelsetjänst i världen och i de böckerna jag har läst hittills påstås det utan all rimlig tvivel att Vatikanen ligger både bakom CIA och Federal Reserv. För ett tag sen har även Benjamin Fulford bekräftat detta i sin artikel: http://ivansbj.blogspot.se/2014/10/benjamin-fulford-1310-2014.html

  Lyssnar man på David Icke, eller Jordan Maxwell så kan man knappast tveka om detta.

  Genom så kallade Frimurarloger kontrolleras världen.

  Å andra sida. Vill man klättra på karriär stege, ha pengar, vara rik och berömd eller så vill man undvika att få sin familj, eller sig själv mördad, så anpassar man sig till de som hjärntvättar med sina manipulativa lögner 99% av världsbefolkningen.

  Den värsta fiende till frihet är människans egen undfallenhet och bekvämlighet, där man hellre anfaller nya tankegångar än att man skulle äntligen erkänna att man är grundlurad.

  Ett bra exempel på detta är sjukvårdsministern som har gett sig på rökare. Han pratar ivrigt om lungsjukdomar o.s.v.
  Det att samma sjukdomar skapas även av medveten förgiftning av människor i allmänhet struntar han i. (genom chemtrails)

  Han liksom Anna-Lena Laurén analyserar felaktig och sjuter bredvid målet bara för att täcka över SANNINGEN.

 • För att vara öppen om vad jag tror och tänker. Sedan får de vanliga så självsäkra journalisterna säga vad de vill. De får gärna hålla sig för pannan om de vill.

  Anna-Lena Laurén är antingen naiv, omedvetet missledd eller CIA, den mörka fraktionen, som Udo Ulfkotte hjälpte. Eller lite av allt. Hennes ton och ensidiga rapportering avslöjar henne.

  Svensk mainstream media (MSM) styrs av samma intressen. Det är min bild. Därav synen på Ryssland.

  Jag är ingen ryssvän eller Putinkramare. Jag håller mig till fakta. Min bild är neutral. Min poäng är att MSMs ensidighet inte är realistisk utan avslöjar en bakomliggande agenda.

  Att svenskar gå på det här är det som skrämmer mest.

  Håller med Torbjörn. Vi måste med alla fredliga medel utmana och belysa de som hotar Sveriges säkerhet. Är det medvetet handlar det om allvarliga brott.

  Man kan bara hoppas SÄPO och svensk säkerhetstjänst står på de godas, på Sveriges, sida och tar tag i detta nu. Det börjar sannerligen gå för långt.

  Mycket indikerar på att goda krafter inom Pentagon, CIA, m fl, snart kommer agera inom USA för att göra upp med de som drar i trådarna. Det måste vara så. Varit på tal länge men bättre sent än aldrig. Vi glider sakta mot WWIII om de inte stoppas.

  • Att vi glider mot WWIII var för övrigt Udo Ulfkottes motivation till att avslöja att han lät sig köpas av CIA för att skriva pro-amerikanskt i tysk press.

 • De enda företrädarna på plats, som de lyckas få tag på, “våra” “utrikeskorrar”, brukar vara områdets byfåne eller analfabet som säger det de vill höra, eller tolkar intervjuoffret åt. (Personen vågar inte säga som det är, så de tolkar personen de intervjuar, om de inte hittar någon som spelar med i deras agenda) så kan man så 2 flugor i en smäll. De kan man bomba för de är så efterblivna ändå. Degradera de där lång borta och samtidigt uppfylla beställningsuppdraget. Att lyssna på utrikeskorrarna på P1 är som att lyssna på riktigt dålig melodramatik. När man själv söker runt hittar man hur mycket information som helst från medvetna, upplysta och tänkande människor som kan ge ett brett spektra av situationen som “våra” “journalister” rapporterar kring.
  Ja, det är allvarligt, för det skapar förutsättningen för att legitimisera krig. Men som tur är överger de yngre generationerna, (eller, de kommer aldrig köpa ett ex av DN, eller surfa in på deras hemsida) och även en hel del äldre, gammal stofilmedia.

 • Kanske kan detta vara till hjälp i faktainsamling mot ett korrumperad och lögnaktig samhälle: Exclusive: CNN Exposed! Caught Producing “State Sponsored News” in Bahrain

  video: http://youtu.be/eGDVzJNMKs8

  Sen vil jag tillägga att Vatikanen har den bästa underrättelsetjänst i världen och i de böckerna jag har läst hittills påstås det utan all rimlig tvivel att Vatikanen ligger både bakom CIA och Federal Reserv. För ett tag sen har även Benjamin Fulford bekräftat detta i sin artikel: http://ivansbj.blogspot.se/2014/10/benjamin-fulford-1310-2014.html

  Lyssnar man på David Icke, eller Jordan Maxwell så kan man knappast tveka om detta.

  Genom så kallade Frimurarloger kontrolleras världen.

  Å andra sida. Vill man klättra på karriär stege, ha pengar, vara rik och berömd eller så vill man undvika att få sin familj, eller sig själv mördad, så anpassar man sig till de som hjärntvättar med sina manipulativa lögner 99% av världsbefolkningen.

  Den värsta fiende till frihet är människans egen undfallenhet och bekvämlighet, där man hellre anfaller nya tankegångar än att man skulle äntligen erkänna att man är grundlurad.

  Ett bra exempel på detta är sjukvårdsministern som har gett sig på rökare. Han pratar ivrigt om lungsjukdomar o.s.v.
  Det att samma sjukdomar skapas även av medveten förgiftning av människor i allmänhet struntar han i. (genom chemtrails)

  Han liksom Anna-Lena Laurén analyserar felaktig och sjuter bredvid målet bara för att täcka över SANNINGEN.

 • För att vara öppen om vad jag tror och tänker. Sedan får de vanliga så självsäkra journalisterna säga vad de vill. De får gärna hålla sig för pannan om de vill.

  Anna-Lena Laurén är antingen naiv, omedvetet missledd eller CIA, den mörka fraktionen, som Udo Ulfkotte hjälpte. Eller lite av allt. Hennes ton och ensidiga rapportering avslöjar henne.

  Svensk mainstream media (MSM) styrs av samma intressen. Det är min bild. Därav synen på Ryssland.

  Jag är ingen ryssvän eller Putinkramare. Jag håller mig till fakta. Min bild är neutral. Min poäng är att MSMs ensidighet inte är realistisk utan avslöjar en bakomliggande agenda.

  Att svenskar gå på det här är det som skrämmer mest.

  Håller med Torbjörn. Vi måste med alla fredliga medel utmana och belysa de som hotar Sveriges säkerhet. Är det medvetet handlar det om allvarliga brott.

  Man kan bara hoppas SÄPO och svensk säkerhetstjänst står på de godas, på Sveriges, sida och tar tag i detta nu. Det börjar sannerligen gå för långt.

  Mycket indikerar på att goda krafter inom Pentagon, CIA, m fl, snart kommer agera inom USA för att göra upp med de som drar i trådarna. Det måste vara så. Varit på tal länge men bättre sent än aldrig. Vi glider sakta mot WWIII om de inte stoppas.

  • Att vi glider mot WWIII var för övrigt Udo Ulfkottes motivation till att avslöja att han lät sig köpas av CIA för att skriva pro-amerikanskt i tysk press.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *