Psykiatriker: “Hur kan man utsätta barn för elchocker?”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 februari 2015
- NewsVoice redaktion

Läkare kvinnlig - Crestock.comDEBATT. En överläkare i psykiatri, sedan nästan 30 år, ger här sin syn på att psykiatrin i Sverige vill öka antalet elchocksbehandlingar (ECT) till barn via BUP. Hon tycker det är synnerligen grymt och fel att utsätta barn för ECT.

Jag har arbetat väldigt länge som psykiatriker, men det var först nu den senaste tiden som jag observerade att man på vissa ställen använde ECT-behandlingar på barn. Först ville jag inte tro det. Det verkade helt overkligt att någon kunde utsätta barn för elchocksbehandlingar.

I många länder man använder inte längre ECT-behandlingar (eller bara undantagsvis) på grund av de många biverkningarna och den traumatiserande karaktären hos denna gamla och farliga metod.

Det finns ingen forskning angående ECT till barn. Samtidigt experimenterar man i vissa länder – t.ex USA, Sverige – med ECT-behandlingar på minderåriga och barn. Det finns ingen systematisk forskning om verkningarna av ECT på barn. Inte heller har en utvärdering av effekter och biverkningar gjorts. Men vi vet att ECT i de flesta fall orsakar bestående minnesförlust och i värsta fall skadar hjärnan.

Barnens hjärna och nervsystem är under utveckling och därför mer känsliga för påverkan. Hur kan man utsätta ett så känsligt nervsystem för elektrisk, fysisk chock?

ECT blir en oerhört traumatisk upplevelse för ett barn. Detsamma gäller bedövning. Alla försöker att undvika att söva ner barn, om det är möjligt, på grund av deras känslighet mot olika anestetiska medel. Med ECT blir barn regelbundet utsatt också för bedövning.

Dessutom blir många traumatiserade av ECT. Barnen förstår ännu mindre vad händer på sjukhuset. De upplever hela “behandlingen” som skrämmande och smärtsam.

Ett politiskt beslut att öka användningen av ECT

Min åsikt är att det är ett politisk beslut att öka ECT i Sverige. I länder där det inte finns ECT var det parlamentet som beslutade om att ECT skulle upphöra.

I Sverige var det för 3-4 år sedan ett stort möte. Myndigheterna sammankallade under luxuösa omständigheter en massa läkare och meddelade att ECT är bra och billig och att mängden av ECT behöver ökas – och så blev det. Jag var själv inbjuden till mötet, men avstod från att gå.

Chef för BUP vill få ner väntetiderna med ECT

Det är fruktansvärt grymt och fel att ge elchocksbehandlingar till barn. En chef inom vården förklarade i en intervju att:

“Det är långa väntetider på BUP och att ECT-behandlingar är snabba så då blir köerna kortare”.

Jag har oerhört svårt att ta till mig detta uttalande.Vad är det för fel på dessa personer som behandlar våra barn så illa, rent av farligt? Detta måste omedelbart sluta! Det finns inte något tillstånd hos barn som inte går att behandla med traditionella metoder.

Psykiatriker | Fotot på skribenten är fingerat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq