Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Regeringskansliet inbjuder till pressträff om robotar i vården 19 feb 2015

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 februari 2015
- NewsVoice redaktion
Adam - Foto: Unity3d.com

Inbjudan till pressträff om robotar och övervakning i vården av äldre med Kjell Asplund och Barbro Westerholm. I anslutning till pressträffen presenteras även olika typer av robotar.

Den 19 februari publicerar SMER rapporten Robotar och övervakning i vården av äldre – etiska aspekter. I rapporten tar rådet ställning till etiska aspekter kring hälsorobotar och övervakning i vården av äldre.

De etiska frågor som rådet lyfter fram avseende hälsorobotar och övervakning är:

  • När är det etiskt försvarbart att använda robotar och över­vakningsteknik i vården av äldre?
  • Hur kan det säkerställas att en rättvis fördelning av resurserna sker så att de som har behov av den nya tekniken får tillgång till den?
  • Hur säkerställs rätten till självbestämmande samt att personer med nedsatt beslutskompetens får den vård de behöver och att deras vilja beaktas?
  • Går det att åstadkomma balans mellan intrånget i den enskildes integritet och nyttan med tekniken och i så fall hur?
  • Hur säkerställs att forskning och utveckling av ny teknik utvär­deras ur ett etiskt perspektiv samt att etiska bedömningar görs inför introduktion av robotar i hälso- och sjukvården och social­tjänstens omsorg?

Kjell Asplund b presenterar rapporten vid en pressträff i Socialdepartemen­tet kl. 11.00. Vid pressträffen medverkar även Barbro Westerholm, leda­mot SMER samt Nils-Eric-Sahlin och Elisabet Wennlund, sakkunniga SMER.

Tid: Torsdagen den 19 februari Kl. 11:00, presentation av robotar mellan kl. 10.00 – 12.30.
Plats: Sammanträdesrum Lilla Tigern, Socialdepartementet, Fredsgatan 8, Stockholm

OBS! Medtag presslegitimation. Anmäl ert deltagande i förväg till Robert Kreher 08-405 22 11 eller e-postadress robert.kreher[snabel-a]regeringskansliet.se

Läs mer: “Study: Humans and Robots Should Swap Jobs”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq