Respekterad journalist på “The Telegraph” hoppar av – Tidningen bryts ner

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 februari 2015
- Torbjörn Sassersson

Peter Oborne“The Telegraph” känd för sin integritet, precision och ett oberoende förhållande till omvärlden håller på att förstöras. Det varnar journalisten Peter Oborne “chief political commentator” som nu hoppar av tidningen. Han gör det i ett försök att stimulera tidningen att inte kliva längre ner i trappan mot allt sämre reportage, ökad politisk korrekthet och annonsörsanpassning.

Peter Oborne är en prisad journalist med ett imponerande CV. Han hoppas på att hans avskedsbrev i formen av en lång artikel, “Why I have resigned from the Telegraph”Opendemocracy.net ska influera, inte bara “The Telegraph”, utan alla brittiska tidningar att inte underskatta läsarnas intelligens.

Det är inte bara “The Telegraph” som är ute på tunn is, skriver Peter Oborne, som varnar för att ledarskapet på tidningarna tycks följa en skum agenda där redaktörer allt mer avgör vad som är sant eller inte.

“It is not only the Telegraph that is at fault here. The past few years have seen the rise of shadowy executives who determine what truths can and what truths can’t be conveyed across the mainstream media.”

En utlösande faktor som fick Oborne att hoppa av var att hans reportage om banken HSBC refuserades på grund av diffusa skäl av “någon” på “The Telegraph”. Han konstaterar att problem började uppstå efter att redaktören Tony Gallagher sparkades trots att han var högt respekterad på tidningen. Han ersattes av amerikanen Jason Seiken som fick titeln “Head of Content”.

Den refuserade artikeln om HSBC: “Open for business?” finns istället publicerad på Opendemocracy.net.

ArcanumSkolan 2024

NewsVoice rekommenderar dig att läsa hela Peter Obornes artikel“Why I have resigned from the Telegraph” på över 3100 ord. Den utgör ett vittnesmål över vad som händer med västerländska medier, hur de bryts ner och görs om till något som inte längre underbygger demokrati, transparens eller samhällsupplysning för läsarna.

Text: Torbjörn Sassersson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Peter Osborne har säkert rätt i sin kritik om HSBC. Men när man ser vad han mer är upprörd över så är det tex att tidningen inte brydde sig om (de utifrån iscensatta) Hongkong-oroligheterna och att Kina inte släppte in brittiska parlamentariker (som knappast hade ärliga avsikter). Fick Osborne som han ville skulle imperialisterna och kaoskrigarna vara tillfreds med honom. Frågan är vad han egentligen står för.

 • ”It is not only the Telegraph that is at fault here. The past few years have seen the rise of shadowy executives who determine what truths can and what truths can’t be conveyed across the mainstream media.”

  Samtliga svenska tidningar inkl. SVD, DN, Aftonbladet, Expressen etc. samt tv och radio har idag, sedan dryga 15 år tillbaka samma problem med chefsredaktörer och ledare med gangstermentalitet samt att deras påstådda “rapportering” sedan samma tidspersiod inte längre är sanningsenlig.

  Och det finns få saker som gör folk mer irriterade.

 • Håller med Peter Oborne: “There is only one word to describe this situation: terrible.”

  Det är just den här typen av journalistik vi har behov av för att kunna göra omvärldsanalyser och agera därefter i god demokratisk anda.

  Obehagligt att läsa att banken spejat på sina bankkunder och nekar dem konto för bl a sina propalestinska sympatier. Kan vi i Sverige också komma att stå inför en liknande situation där banken helt plötsligt, utan motivering, stänger av våra kort pga av våra sympatier? Det är väl dithän de vill komma med det kontantlösa samhället!

  Media står redan under hård kontroll och styrning. Kan det bli så mycket värre? Kommer alternativa medier att kunna verka i en överstatlig organisation vars främsta syften verkar vara att hitta på totalitära lösningar? EU = End of freedom and Understanding.

  EU säger om vår framtid 2030-2050 sid 39: “Increased use of internet information and
  misinformation; Greater ability of groups to organize because of internet and new media; Need to control media and internet becomes more important;”

  EU har också åsikter om framtidens underhållning: “More TV programmes and YouTube programmes for entertaining and stimulating mental and physical activity amongst senior citizens.”

  Betr styrning av innehåll av tidningar. Artikelstrypning händer även på universitet då de är tätt sammankopplade med ekonomiska och politiska strukturer (prostitution). En redaktör, som tidigare publicerat granskande reportage, har nyligen fråntagits rätten att vara ensam redaktör över innehållet i personaltidningen. Antalet nummer har skurits ned samtidigt som reportagen silas noggrant genom en grupp ”medredaktörer” som agerar som livrem och hängslen för att inte universitets ”varumärke” ska störas. I verkligheten skulle antalet nummer behöva utökas pga av alla interna ”affärer” som äger rum. Den nya policyn innebär att anställda och allmänheten får en osolkad – ”sol-och-vårad” – bild av universitets ”kunskapsproduktion”.

  Vi får väl säga välkomna till Brave New World.

  http://ec.europa.eu/research/social-sciences/pdf/fla-2030-2050-state-of-the-art-synthesis_en.pdf

 • I ljuset av detta är det kanske på tiden att syna SVT som hela tiden påstår hur oberoende de är.
  Igår t.ex. Uppdrag granskning förfärade sig över att “muslimer” slaktar vita. Reportern kunde inte förstå det grymma våldet. De må så vara och jag försvarar inte deras handlingar. Dessutom lyckades man på ett skicklig sätt att få in flygplan som kraschar in i WTC och i det undermedvetna hos människor göra av muslimerna de onda. Detta kallar jag manipulation inte minst med tanken på att WTC är en insiders jobb.

  Men…

  I Ukraina har USA startat ett hänsynslöst slaktande av människor. I så fall kan man fråga sig vad är mera humant. Att bli dödad med en kniv, eller att ligga på en gata med benen bortsprängda och ligga där i våndor i timmar tills döden befriar en.

  Mina jämförelser är kanske bisarra men här handlar det om rapportering av en oberoende media som SVT, där man på ett skickligt sätt manipulerar fram hat mot muslimerna samtidigt som man korar USA för deras insatser i världen och där alla politiker stämmer med i kören mot Ryssland och Putin. https://newsvoice.se/2015/02/17/manniskor-i-ostra-ukraina-talar-fritt-om-vad-de-anser-om-kiev-regimen-som-stods-av-eu-sverige-och-usa/

  Vad läglig med att gårdagens uppdrag granskning kom efter Danmark incidenten. http://blueshift.nu/attacken-i-danmark-natos-senaste-disciplinatgard/

  “Public service
  Det som SVT, Sveriges Radio och UR gör kallas public service, eller radio och tv för alla. Verksamheten bedrivs självständigt i förhållande till politiska, kommersiella och andra intressen i samhället. Public service innebär helt enkelt att programmen görs bara med tanke på dig som tittar och lyssnar.”

  http://www.radiotjanst.se/sv/Avgiften/Public-service/

  Det jag ser mera av är mer och mer polarisering mellan vanliga informerade människor och media. Media gör av sig offer p.g.a. hotelser, terrordåd och dyl. Dessa hotelser och offermentalitet används på ett skicklig sätt mot människor. Allt är i stil med ungefär att.

  “Vi levererar oberoende nyheter, rapporterar och för detta är vi hotade till livet”

  Hela denna nya mentalitet vänds på ett skickligt sätt mot människor som kallas konspirationsteoretiker. Alltså människor som vet att chemtrails är verklig att 9/11 skedde inte på det sättet som media informerar oss om, att pengar är en skapad illusion för att förtrycka och förslava o.s.v.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *