Trådlösa nätverk förbjuds i förskolan i Frankrike – Sverige gör ännu ingenting

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 februari 2015
- NewsVoice redaktion

stralskyddsstiftelsen-FrankrikeFrankrike förbjuder trådlösa nätverk i förskolor för barn under 3 år och de ska vara avstängda i grundskolans lågstadium när de inte aktivt används. På alla mobiltelefoner som säljs måste SAR-värdet anges tydligt. Reklam för mobiltelefoner måste innehålla information om hur strålningen mot huvudet kan minskas, skriver Strålskyddsstiftelsen i ett pressmeddelande.

Denna nya lag antog Frankrike den 29 januari 2015. Inom ett år ska en informationskampanj startas som ger allmänheten råd om försiktighetsåtgärder samt om ansvarsfull användning av mobiltelefoner.

Vi hoppas det franska beslutet kan få svenska journalister, politiker och beslutsfattare på alla nivåer att våga ta initiativ så att även svenska folket kan få information om risker och hur de kan reduceras. Även svenska barn behöver skyddas mot skadlig strålning i hem och skolan, säger Mona Nilsson, ordförande i Strålskyddsstiftelsen.

Den nya franska lagen innebär ökad transparens och information till allmänheten om strålning från mobilmaster och mobiltelefoner. Det blir också ett utökat skydd för de minsta barnen.

Inom ett år ska regeringen även lämna över en rapport till parlamentet om elöverkänslighet.

Läs mer på Strålskyddsstiftelsen

ArcanumSkolan 2024
Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq