Barbados plans to remove Queen Elizabeth as head of state almost 400 years after British colonisation

publicerad 24 mars 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

Queen Elisabeth Public DomainINDEPENDENT. Barbados could remove the Queen as its head of state, almost 400 years after it was colonised by the British.

The island was under the UK’s control from 1627 up until independence in 1966 and has remained a constitutional monarchy ever since.

But the Prime Minister has laid down his plans for Barbados to become a republic with a ceremonial President in time for the 50th anniversary of independence next year.

Read more

Photo: Her Majesty Queen of the UK. Photo taken during a visit in NASA’s Goddard Space Flight Center. Pubic Domain.


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Det är lätt att göra det lätt för sig… Prålig propaganda, för filmaren gör det för enkelt för att vara användbart.

   USAs form av republik bygger på romersk rätt som bygger på att ägande är viktigast och de som äger ska skyddas mot dem som inte äger.

   Det framstår som om demokratier saknar lag och rätt och att allt röstas fram ad hoc. Det är ju tämligen missvisande. Visst finns det en splittring mellan uppfattningen om demokrati, att demokrati är detsamma som majoritetsval, men det finns också distinktionen att demokrati är ett system som lutar sig mot demokratiska grundstenar där effekten blir att ett beslut inte nödvändigtvis är demokratiskt bara för att det är ett majoritetsbeslut. Analogin med mobbvälde faller, när demokratin fungerar.

   Sen kan jag inte låta bli att hänga upp mig på att man inte skiljer mellan anarki och anarkism. Anarkismen är snarare en form av direktdemokrati medan vår representativa demokrati egentligen är polyarki – styre av några få gäng.

   Det verkar som om alla politiska system urartar så länge vi inte har annat än “den starkes rätt” som den uttrycks i kapitalistisk och kommunistisk planekonomi. Finns det andra ekonomier, kanske du frågar? “När du bara har två val, välj det tredje…”

   Den form som alla politiska system urartar till under banksterväldet är korporatism. Det är korporatism vi har både i USA och i Sverige och i de flesta andra länder. Smaken är bara lite olika på dem beroende på startpunkt. Att vrida korporatismen tillbaka till något annat, utan att såga av den finansiella sektorn i höjd med fotknölarna, tror jag blir svårt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *