Rökförbud till förbannelse? – Hur mycket förmyndarsamhälle skall vi acceptera?

publicerad 16 mars 2015
- Thomas Arvidsson

Smoker- rökare - Photo: Crestock

Förmynderiet över vuxna svenska medborgare går för långt i bland. Hur mycket skall vi acceptera? Här följer ett aktuellt exempel från Göteborg som skapat debatt bland patienter och personal på sjukhusen i staden och bland kringboende. 

Text: Thomas Arvidsson | Foto: Crestock

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg är nordens största sjukhuskomplex och består av tre stora sjukhus, Sahlgrenska sjukhuset, Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus.

Här arbetar massor av personal och vårdas mängder av patienter. En del är rökare en del inte.

För flera år sedan togs beslutet att göra själva sjukhusbyggnaderna rökfria och rökning fick endast ske på balkonger och ute på sjukhusområdet. Ett bra beslut som accepterades av alla.

Sedan beslutades att rökning inte skulle vara tillåten på sjukhusens balkonger utan endast utanför entréer och på sjukhusområdet. Även detta accepterades av såväl patienter som personal av hänsyn till icke-rökarna. Man byggde speciella rökkurer utanför entréer och på området dit patienter och personal gick för att röka.  Sjukhusen marknadsfördes som rökfria sjukhus vilket det ju också var. Så långt allt väl.

Men så får verkställande ledningen för sig att rökfria sjukhus räcker inte utan nu skall det vara rökfria sjukhusområden i stället.  Det beslutas att rökning inte längre är tillåten inom sjukhusens områden överhuvudtaget.

Praktiskt innebar det att alla rökkurer monteras ned och patienter och personal måste gå utanför sjukhusens områden för att röka. Eftersom det är stora områden blir det riktigt långa promenader för de som vill röka.

Men, inte nog med det, dessutom inför man förbud mot försäljning av tobak och tobaksrelaterade produkter i samtliga de kiosker, butiker och andra försäljningsställen som arrenderar lokaler eller mark inom sjukhusens område. Om arrendatorerna inte går med på detta så hotas de av uppsägning av arrende. och hyresavtalen. En del av dessa försäljningsställen ligger i utkanten av sjukhusområdena och betjänar även boende i hyresfastigheter bredvid sjukhusens områden.

Detta innebär nu rent praktisk att man inte längre kan köpa cigaretter, cigariller, piptobak, snus, cigarettpapper, cigarettändare eller ens en ask tändstickor i dessa kiosker och butiker eftersom det klassas som “tobak eller tobaksrelaterade produkter” vilket alltså inte får saluföras inom området.

Plötsligt har ett rökförbud blivit ett “tobaksförbud” i stället och förbudet att röka inom sjukhusens väggar har blivit ett förbud mot att röka, snusa och saluföra alla former av tobaksprodukter (inklusive tändstickor)  inom tre stora geografiska områden i Göteborg vilket inte bara drabbar patienter, personal och butiksinnehavare utan även de kringboende som haft dessa kiosker och butiker som inköpsställen.

Är då detta lagligt? Ja, enligt de arrendeavtal som upprättats mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och butiksinnehavare finns en klausul att arrendator har att följa de vid varje tidpunkt gällande lokala ordningsföreskrifter som gäller inom sjukhusområdet. Denna klausul hänvisar sjukhusets ledning till.

Så välkommen till Sahlgrenska Universitetssjukhuset, världens första helt tobaksfria sjukhuskomplex.

Text: Thomas Arvidsson

(Resultatet har blivit att det nu säljs cigaretter, tobak och snus från parkerade bilar inom området, att det ligger fimpar över hela  sjukhusområdena, att det smygröks hej vilt över allt, att brandkåren rycker ut ideligen på automatlarm eftersom det smygröks på toaletter, i förråd, trappuppgångar, balkonger och andra larmade områden. För vem har lust att promenera en kilometer för att röka en cigarett? Speciellt om man kanske har rullator eller droppställning och det ösregnar.)

 

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Rökförbud
 • Jag tycker att man på sjukhus ska försöka så mycket man kan att motverka saker som orsakar lungsjukdomar och cancer mm.

  Och jag tycker även att man på sjukhus ska försöka så LITE man kan att hjälpa till att orsaka lungsjukdomar och cancer.

  Korrekt nivå på det sistnämnda, är NOLL.
  Inget annat.

  Eller är det även överförmynderi att man inte får sälja heroin utanför metadonkliniken, eller färdigknutna snaror och laddade pistoler utan för psykakuten?

  Folk borde ju få bestämma själva?
  Ju…

 • Det är ingen som tar upp Alkohol som dödar mer än vad någon annan drog gör, Jag är snusare och aldrig riktigt blivit störd av en rökare. Jag tycker att det är ett beslut som man själv tar och själv sköter om. Och hur stor skillnad är det på passiv rökning och när du åker förbi en barnfamilj med din bil? De flesta folk är så “dumma” så dom fattar inte att det går inte att förbjuda en skadlig faktor, om nu Sahlgrenska ska förbjuda rökning så lär de förbjuda allt med socker, bil mm (kanske även deras egna medicin som de gladeligen ger ut). Nej fri vilja är något som försvann.

 • Ja håller med om att det handlar om överförmynderi samt att dessa vill skapa två läger så att energin går åt att rökare mot icke rökare samt icke rökare mot rökare tjafsar med varandra, då läggs all fokus på varandra så kan makt eliten hålla på med sina grejer i skym undan.
  Och det där med rökfri arbetsplats stämmer inte i mitt fall då jag arbetar inom hemtjänsten, vi som personal får inte röka men det är helt okej att gå in till en brukare som bolmar hej vilt för att sedan komma till en annan brukare och lukta rena cigarett fabriken.
  Det finns inte tid till om,byte och ibland så måste turen vi har gå i den ordning vilket kan betyda att storrökaren är först på tur till att få hjälp eller ligger någonstans i mitten.
  Denna regel gäller inte dem nämligen då det är i deras hem som vi arbetar i men, deras hem är ju våran arbetsplats och vi tvingas att vara passiva rökare.
  Har tagit upp detta flera gånger vid möten, att detta är ett problem för oss och hur korkad lagen är då vi är passiva rökare vilket inte är en rökfri arbetsplats.
  Samt vad är det för skillnad om personal röker inom hemtjänsten, mm och sedan går in och vårdar i deras hem? dvs rökarnas de drar ju också med brukarens röklukt.

 • Röker en så röker alla! en cigarett-rökare sabbar luften runt hela Trängslet-dammen 🙁 ..det enda ställe jag känner till som har ngt så när ren luft.. 😉 rökning leder ju alltid till KOOL.. kan även drabba ickerökarna på samma plats! 🙁

 • För er som vill sluta röka kan jag rekommendera boken “Äntligen icke-rökare”! Den motiverar till rökstopp varje gång man läser den! Borde användas i vården!! Nu är jag rökfri sedan ett halvår.

  • jag slutade röka 15 oktober 2010 efter att ha gjort det i 29 år (jag är 43 nu) jag bara tog sista ciggen på kvällen vid läggdags och från dagen efter tog jag ingen.Jag gav mig den på att jag skulle fixa detta denna gången och hade mycket god hjälp av boken ” Den självläkande människan” av sanna Ehdin, att jag coachade mig själv, börja med raska promenader i ur och skur även snöfall/storm, ändrade i kosten. Efter 3 dagar fick sug (man får olika sorters sug pga näringsbrister som framkallar sugen) jag provade att ta bloss men jag höll på få upp gallan och spottade och fräste åh fy farao vad det smakade illa. Nästa blev när jag såg nya mentol-cigg och man kände inget av dom så jag rökte 10 cigg under 4 timmar, sen lade jag mig för natten och då kom det värsta illamående jag aldrig nånsin haft och var på väg att kasta upp och det häll sig i flera timmar och jag bara låg och vände .Tills slut gick jag upp och tog till fingrarna och efter en stund var det borta och sen dess aldrig nånsin mer, tål inte ens att känna lukten från andra som röker. de är tyvärr omedvetna om vad illa, äckligt dom luktar eftersom de ej känner den lukten själva. Det är underbart att vara frisk med ph-värde på 7,4-7,8 och lever på/av frukt, bär, grönsaker och kött-subsistut, nötter, fröer och mår hur bra som helst och självläkt mig inifrån och ut.

 • De mest intoleranta människor jag träffat är före detta rökare. De har inget medkännande för svårigheten att sluta röka. ‘Kan jag, så kan väl du’ heter det ofta. En natt stod jag i T-banan vid Slussen och väntade på det sista tåget. Det var jag, en ung tjej och en man, som stod på den dragiga perrongen. Mannen stod i den andra änden på perrongen, men när tjejen tände en cigarett började han förflytta sig mot henne, och när han kom tillräckligt nära sa’ han med myndig röst, “det är förbjudet att röka här” och pekade på skyltarna. Mitt i natten och tre ensamma personer som i praktiken stod utomhus. – Tyvärr är det väl så att många människor anser det vara sin plikt att se till att alla förbud efterlevs oavsett vad det gäller. Att göra livet surt för andra på ett otrevligt sätt är deras uppgift.

 • Beträffande Thomas ord: “Det tredje beslutet (det artikeln handlar om) är det ingen som förstår meningen med och följden blir att man heller inte bryr sig om att följa det..”
  — Det blir förbud på förbud på förbud, som ingen följer upp resultaten av – såvida det inte skulle passa att anmäla någon som ‘man’ vill komma åt.

  Det Julius säger: “..detta görs för att mer och mer intimidera befolkningen och införa mer och mer stränga regler överallt i samhället..”
  — ..är rena mardrömmen – men jag tvivlar inte på att han har rätt i sin ‘förutsägelse’. 🙁

 • Idioti i kubik,allt detta görs för att mer och mer intimidera befolkingen och införa mer och mer stränga regler överallt i samhället för att det ska vara lättar att föra in NWO.Det har ingeting med rökningens skadå effekter.

 • Jag vill förtydliga att min artikel INTE handlar om rökningen i sig och absoiut inte är någon tobaks-propaganda. Rökning är skadligt vilket säkert alla är medvetna om. Så det är inte ämnet för artikeln.

  Artikeln handlar om att några få personer i en sjukhusledning har fattat ett beslut som inte är förberett, diskuterat eller förankrat hos dem som beslutet berör. Det kom bara som en blixt från klar himmel. Sådana förmyndar-beslut utan föregående information, diskussion och förankring blir i de flesta fall kontra-produktiva, vilket detta är ett bra exempel på.

  De två tidigare besluten, dels om totalt rökstopp inom sjukhusens lokaler och dels om rökförbud på balkonger kom till efter att alla berörda var informerade och hade fått komma med synpunkter. De två besluten accepterades efter alla såväl rökare som icke-rökare tillstyrkte och tyckte det lät vettigt och besluten har sedan dess följts utan problem.

  Det tredje beslutet (det artikeln handlar om) är det ingen som förstår meningen med och följden blir att man heller inte bryr sig om att följa det. Så nu ser vi till och med läkare i vita rockar stå och tjuvröka på balkongerna eftersom det inte längre finns några rökkurer och rökning är förbjuden inom hela sjukhusområdena.

 • Rökning utomhus är ok, men se till att dessa platser inte är precis vid en ingång, nära luftintag eller insug för fläktar. För det finns många astmatiker, doftöverkänsliga och allergiker som inte tål rök överhuvud taget. Vad hände med rökarens medkänsla och empati mot de personer som påverkas menligt av passiv rökning? Den kanske gick upp i rök för det egocentrerade “jag vill röka!”.
  Utanför området är att ta i, men hitta ställen där röken
  – inte riskerar att hindra någon från att gå in på sjukhuset (t.ex. ingen tillåtelse precis vid ytterdörrar),
  – inte riskerar att passivt ta sig in i byggnaden (t.ex. långt från luft och fläktinsug samt fönster som kan öppnas)

  Hur svårt kan det vara att faktiskt känna empati med icke rökare?

  • @ Roger Cederlöf

   Håller med dig helt. Rökning utomhus är OK, Så fungerade det också förut när det fanns speciella rökkurer placerade en bit från entréer och och som inte störde icke-rökare det minsta. Inneliggande patienter, besökare och personal respekterade det rökförbud som fanns och gick ut till rökkurerna där de inte störde någon annan med sin rökning. Till och med rökande patienter med kryckor, rullatorer och droppställningar tog en promenad ut till rökkurerna för att inte störa sina icke-rökande medpatienter. Suveränt bra och de visade respekt och empati med icke.rökarna. Precis som det skall vara. Men det var alltså före det sista idiotiska “förmyndar-beslutet” som förstörde allt.

 • Cigaretter ger ett beroende minst lika starkt som kokain. Kan man verkligen hävda att alla rökare röker av egen fri vilja, om de är beroende? Min mor rökte, idag är hon död pga rökningen och dess följder. Min far som fortfarande lever röker också. Han har försökt sluta i flera år men kan inte, trots svår hjärtinfarkt.
  Hade cigaretter varit totalförbjudna så som övrig narkotika så hade de inte kunnat röka, och min mor hade levt idag. Cigaretter dödar 12000 svenskar varje år. Att totalförbjuda den produkten är det enda rätta i min värld. Vill man istället tillåta cigaretter så ska man också vara för försäljning av allt annat som också dödar – vapen, alla sorters droger och gifter, GMO osv. Allt annat vore hyckleri.

  • Backtoheaven: Vapen dödar inte, utan det är människor som dödar. Ja, jag är i alla fall att man borde tillåta människor att äta och bruka det de själva vill. Det är upp till var och en, vi borde vara fria att leva som vi vill och vuxna nog att ta egna beslut. Och ja, vapen borde också vara fritt att äga och bära, precis som i Schweiz och USA.

 • Gissar att det fortfarnde är OK att sälja sockerprodukter eller produkter med sötningsmedel.
  Säkert är det Ok att också att sälja produkter med flour.
  Det finns många religioner numera.

  • Ja allt som är giftigt är tillåtet, medans det naturliga och rätta är förbjudet mer och mer se bara på hälsokostens naturpreparat som funnits mycket längre än de syntetiska medicinerna som endast försöker döljer symptomen och gör ingen frisk. men det har väl med det beryktade minskningen av världsbefolkningen för de som regerar/bestämmer de tror att det är det onda eller kassa-apparatsmänniskorna som jag och flera kallar dom för eftersom dom tappat hjärtat och hjärnan tydligen nånstans pga deras omänsklighet och ondska på olika sätt. Äkta godheten övervinner det onda/ondskan. Visst är det upp till varje vuxen att stoppa i sig rökning eller andra gifter men då får de skylla sig själva att det blir/är sjuka. har själv vart rökare och dessutom sjuk med olika saker bla leukemi,astma och jag ändrade i kosten till slut och då blev jag frisk som många andra blir också då.har ändrat några gånger men är definitivt vego och mina värden är som en 15 åring trots mina ung 43 år 🙂 man borde nog ta statschefen/knegen och tala om ett och annat för han, men han bryr sig väl inte som mpnga andra pga de attans PENGARNA.

 • Vi är omyndiga tills vi blir 18 men våra myndig-heter finns där hela tiden och tar vid så att vi får en för evigt förlängd barndom och daddas av folk som inte är vuxnare än vi, innehar mer kunskaper eller är mer moraliska. Sedan skvallrar vi för staten istället för att konfrontera dem vi har en konflikt med och föra en vuxendialog. Vi ska bara ta “ansvar” när vi ska lyda staten. Det har definitivt gått för långt. Men jag undrar varför staten har satsat så på att just demonisera rökning när de tillåter så mycket annat hälsovådligt helt utan debatt, reson eller objektivitet. Men att ökning skulle visa sig vara skadlig tog ju sin lilla tid och kamp att få erkännas. Sett filmen “Insider”?

 • #Anna Karin Karlsson…

  Du är så fast i spindelnätet av överförmynderi att du inte märker hur tokigt du resonerar.
  Du nämner rökförbud men det gick snabbt över till ett tobaksförbud i stället (stor skillnad)
  Sådana här förbud gynnar bara smuggel och svarthandel med tobaksprodukter,försäljning från bagageluckor på parkeringar.

  “Plötsligt har ett rökförbud blivit ett ”tobaksförbud” i stället och förbudet att röka inom sjukhusens väggar har blivit ett förbud mot att röka, snusa och saluföra alla former av tobaksprodukter (inklusive tändstickor) inom tre stora geografiska områden i Göteborg vilket inte bara drabbar patienter, personal och butiksinnehavare utan även de kringboende som haft dessa kiosker och butiker som inköpsställen.”

  Tycker du detta är ett bra resultat av förbudsivrande personer ?
  Människor lär inte sluta röka bara för det sätts ett förbud att inte röka inom ett visst område.
  De bara ändrar sitt sätt att röka.
  Tyvärr så är detta typiskt för förbuds-Sverige, att försöka lösa problem med förbud . Sen hur bra det förbudet efterföljs är oftast en helt annan grej.

  • Jag är inte lurad av myndigheterna.de har försökt må du tro, men de erkänner att de klarar inte av det. Du vet inte vem jag är som person, så du har ingen rättighet att uttala dig om sådan saker om mig. Oavsett din personliga åsikt om mig som är väldigt fundersamt hur du kan ha när du inte känner mig/vet vem jag är i praktiken, så anser jag att det ska vara både rök/tobaksförbud pga att alla blir sjuka av det inklusive naturen/miljön. det finns 2 läger och det ena är där människor följer slaviskt vad myndigheterna/v/tidning säger/pratar om och det andra är dom som använder sitt egna huvud ihopkopplat med sitt hjärta och är äkta medmänniskor och äkta goda människor. Jag älskar dig och alla andra för alla andra bidrar till att lära mig hur jag inte vill vara och behandla andra människor, djur, natur.

 • Håller med Anna-Karin och Mayne till stor del, men rökare är vuxna människor som måste få lov att ta egna beslut. Är själv rökfri.

  Tycker att det är viktigt att fundera en stund över Thomas huvudpoäng: “Förmynderiet över vuxna svenska medborgare går för långt i bland. Hur mycket skall vi acceptera?”.

  Det blir allt tydligare att staten betraktar sina medborgare som barn där vuxna människor omyndiggörs på olika sätt. Politikernas detaljreglering av människors privatliv innebär att samhället alltmer kan liknas vid ett vuxendagis.

 • Det är kanske dags för en del att helt enkelt sluta röka. Tobak gynnar inte hälsan – tvärtom! Dessutom – att som nyopererad tas omhand av sjukvårdspersonal som stinker av rök är mycket otrevligt ..äckligt rentav.

  Jag finner det betydligt värre att sådant som verkligen ger förbättrad hälsa (vitaminer, mineraler och andra kosttillskott ..av acceptabel styrka!) inte längre finns tillgängligt!

  Däremot kan jag hålla med om att det generellt har gått överstyr med överförmynderiet i Sverige – fast tycker att den som arbetar i sjukvården, på dagis, i skolan etc bör föregå med gott exempel ..dvs vara rökfri.

 • Det tycker jag är helt rätt med rökförbud, för det innehåller ju bara gifter som alla blir sjuka av på olika sätt och dessutom drar ur den naturliga näringen ur kroppen och då uppstår ju näringsbrister/obalans i näringsupptaget och skapar fler sjukdomar.Man får ju bla cancer, astma m.m. av rökning eftersom det uppstår bla magnesiumbrist.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *