Statiner – Diabetes – Cancer – sambandet allt tydligare?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 mars 2015
- NewsVoice redaktion

simvastatin

Lars Bern,  feb 2015 - Foto: Torbjörn SasserssonEnligt en studie som publicerats i tidskriften Diabetologica ökar risken för diabetes vid användning av de kolesterolsänkande statinerna, skriver Lars Bern.

Text: Lars Bern | Foto på Simvastatin: EuroClinix

Statiner påstås minska risken för hjärt-kärlsjukdomar genom att preparaten sänker kolesterolnivåerna i blodet. Studier visar att höga kolesterolnivåer enbart är en riskfaktor för medelålders män med andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjuklighet.

Kvinnor och män 55+ har inga nackdelar av höga kolesterolnivåer, såvida de inte tillhör den lilla grupp med hyperkolesterolemi som har sjukligt höga nivåer. För äldre människor visar upprepade studier att de med högre kolesterol lever längre och mår bättre.

Läs mer


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: statiner
Stöd NewsVoice 2024
 • Fenomenalt påhitt de där “onda” kolesterolerna = högre profit för läkemedelsbolagen som då kan sälja medicin.

 • Mycket modern forskning visar att det är inflammationer som är boven bakom en lång rad sjukdomar. Alltså bota dessa inflammationer med LCHF tex. eller andra metoder.

  • Jaha, Micke är statiner antiinflammatoriska…. Det har jag inte snappat innan.
   Vet du vad man kan byta ut det emot.
   Anser du att man behöver sänka kolesterolnivåerna?
   Eller bara ta antiinflammatoriska mediciner eller mat?

   • Ja, det är dem, även Simvastatin som visar på bilden ovanför. Namn på studien. “Simvastatin has anti-inflammatory and antiatherosclerotic activities independent of plasma cholesterol lowering”. Om du bara på google söker efter “statins anti-inflammatory” så är 7 av 10 länkar, här i vart fall, till vetenskapliga studier som visar dem effekterna av statiner. Jag anser bara, efter allt jag har läst och lärt mig om det här, att det enbart är vissa få grupper det passar för, inte för majoriteten av befolkningen, där är det snarare tvärtom, att högre är bättre. Inta något som har antiinflamatoriska egenskaper kan vara bra, till viss del, fast sluta inta sådant som skapar inflammation är bättre. Lägga om kosten framförallt.

    • Istället för att dra tillbaka “läkemedel” som ger biverkningar har man nu lagt om strategi. Man menar nu att det kan finnas ärftliga orsaker bakom biverkningar av läkemedel. I framtiden ska genetiska test bli standard när vi uppsöker sjukvården.

     Ett exempel på “Pharmacogenomics” är Swedegene som är ett samarbetsprojekt mellan Uppsala universitet, Läkemedelsverket och Karolinska Institutet. Via annons i gårdagens DN söker de nu studiedeltagare som har biverkningar av läkemedel i allmänhet och i synnerhet bl a de som har muskelsmärtor eller -svaghet av blodfettssänkande läkemedel.

     Kan forskningen komma att leda till framtagning av genetiskt modifierade läkemedel som gör att kroppen accepterar läkemedlet istället för att bota sjukdomens underliggande orsaker? Forskningen handlar väl inte om att få folk friska utan att de ska leverera långsiktiga vinster för industrin? Framtagning av genetiskt modifierade människor är troligen billigare än att ta fram mediciner och samhällen som är människovänliga.

     http://www.swedegene.se/info_sv.php

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *