Stor provaccinkampanj inom medierna – Knappast riskfritt att delta för vaccinkritiker

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 mars 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Vaccinspruta - Foto: Andres Rueda, Public domain, Flickr.com
SVT:s provaccinpanel, 2 mars 2015- Foto: SVT.se
SVT:s provaccinpanel, 2 mars 2015- Foto: SVT.se

DEBATT. Just nu pågår en större provaccinkampanj via svenska medier i Sverige. Den 2:a mars 2015 sände SVT Fråga doktorn ett inslag som uppmanar till vaccinering. TV4 Nyheterna ringde upp NewsVoice och ville ha med en representant från sajten Vaccin.me som undertecknad är med och driver. Orsaken var enligt TV4 att personal inom landstingen konstaterat att allt färre vaccinerar sig och att fingret pekas mot bla Vaccin.me, en sajt som lyfter fram nackdelar och risker med vaccin.

Med egen erfarenhet hur Public Service fungerar i kombination med samlade erfarenheter från andra vaccinkritiska personer (tex undersökande journalister som vågat undersöka vaccin) är det helt klart att alla som är kritiska till vaccin och som blir tillfrågade om ett deltagande i TV och radio kommer att bli föremål för redigeringar. När tex Jens B Nordström från TV4 Nyheterna ringde upp undertecknad blev det klart att programmet ska klippas eftersom det inte direktsänds. Nordström sa i telefon ungefär att: “annars blir det inte som de vill”.

Läkare pro vaccin. Foto: Crestock.com
Läkare inte alltid pro vaccin. Foto: Crestock.com

Det vanliga är att kanalerna klipper bort allt som sägs om bristande vetenskap, dålig forskning, larmrapporter i utlandet som påvisar risker med vaccin, hur lite andra länder vaccinerar och ändå (eller just därför) bibehåller hög hälsa samt att läkemedelsbolagen frekvent fälls i domstolar för tex forskningsfusk och mörkning av biverkningar från bla vaccin.

Efter diskussioner med personer med erfarenhet av media är de flesta tveksamma till att delta i denna form av uppstyrda radio- och TV-program. Risken finns att TV4 Nyheterna kommer att bunta ihop vaccinkritiker med “knäppisar” för att på det viset sätta samman all vaccinkritik med “konstiga människor” (guilt by association), säger en professionell TV-producent som NewsVoice talat med.

En rekommendation som framförs till NewsVoice är att alla som är kritiska till vaccin istället för att delta i denna typ av oseriösa radio- och TV-program, fortsätter med att utbilda sig själva, studera kritiken mot vaccin kritiskt samt bibehåller dialogen med läkare och vårdpersonal som vet mer om hur vaccin medför risker.

Newsvoice erfar hur allt fler inom vårdetablissemanget kommer ut i ljuset och berättar öppet om vad de vet. Fortsätt att kontakta NewsVoice.

Text: Torbjörn Sassersson

Canal2ndOpinion: Stoppa farlig vaccin-information!


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: vaccin
Stöd NewsVoice 2024
 • En rapport från EU-projektet TELL ME publicerades i december 2014. Här står hur man ska gå ut och informera och vaccinera allmänheten och subgrupper. Kommunikationen via media spelar här en mycket viktig roll rörande strategier vid pandemier och vaccinationer.

  Utdrag:
  “Make use of words with positive connotations e.g. expert, qualified, independent,
  unbiased, third party.

  Beware of using language that may have negative connotations e.g. ‘new’ vaccine could
  be interpreted by supporters as ‘improved’ or by those anti-vaccine as untested. ”

  http://www.tellmeproject.eu/sites/default/files/D3.2%20-%20TELL%20ME%20Communication%20Kit.pdf

 • Vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig men jag känner enorm segerkänsla och frihet av denna artikel och intervju! Väldigt bra och seriös.

  För 12 år sedan när jag djupdök i ämnet och därmed inte gav vår dotter någon vaccin kände lättad och tacksam att jag fått information. Jag är glad att det kommit så långt i dag och att informationen verkligen sprider sig. Sanningen segrar till sist. men det behövs modiga människor.

  Tack Torbjörn, Sara och Michael. Ni är hjältar <3

 • Provvaccineringskampanj? Ja, vi får huka oss för nu laddar de om! Efter samtal med Bill och Melinda Gates i höstas satsar EU över 2 miljarder kr på utveckla, tillverka och administrera vaccin mot Ebola. En del av denna “administration” handlar om framtagning av kommunikativa strategier för att påverka och motivera allmänheten vid ett utbrott samt förslag på hantering av vaccinmotståndare.

  ”Stigma och misstänksamhet. Ett femte projekt studerar vägar att öka människors acceptans och medvetenhet, med utgångspunkt i det stigma som omger ebola och den utbredda misstänksamhet mot vacciner som ofta är ett hinder i det förebyggande arbetet.”

  EU har sedan tidigare ett liknande marknadsföringsprojekt av vacciner “Tell Me”.
  “The EU-funded TELL ME project aims to develop a communication package for major infectious disease outbreaks, notably flu pandemics. The concept is to identify means to influence and motivate the public to take preventive measures during an outbreak, and propose ways to deal with groups refusing vaccination. Additionally, it will address public concerns and deal with existing misinformation. Furthermore, a simulation model will be developed for evaluating the outcome of the proposed communication strategies.”

  Nuvarande marknadsföringskampanjer i media bör alltså sättas i samband med EU:s massiva investering i Ebola-forskning och dess tillämpning vid kommande epidemier. Problem, reaction, solution?

  http://www.eeas.europa.eu/delegations/un_geneva/press_corner/all_news/news/2015/20150119_ebola_en.htm

  http://sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/goteborgsforskare-i-miljardsatsning-pa-nya-ebolavacciner.cid1260599

  http://cordis.europa.eu/result/rcn/92802_en.html

 • Ivan! tack för dagens goda skratt. Jag tog mig friheten att lägga till den på mitt blogginlägg och länka till dig. Vi behöver skämta om eländet också. Tack. 😉

 • Med tanke på att det är en sådan kampanj för vaccinering så publicerade jag nyligen på min blogg en tysk dokumentär om vaccinering, där jag översatte några delar ur filmen till svensk text: http://ivansbj.blogspot.se/2015/03/vi-vaccinerar-inte-wir-impfen-nicht.html

  Vi vaccinerar INTE! / Wir Impfen Nicht! Mythos und Wirklichkeit der Impfkampagnen (ganzer Film)

  För den som fortfarande förespråkar vaccinering trotts denna fantastiska artikel på NewsVoice så har jag här en länk till en video där man visar hur man kan tillverka sin vaccin själv: http://ivansbj.blogspot.se/2015/03/make-your-own-flu-vaccine.html
  Make your own flu vaccine 🙂 Lycka till

 • Det förekommer en otrolig häxjakt på allt som inte går att mäta eller väga i studier – där resultat för övrigt oftast tycks vara bestämt på förhand. Detta förstår man på de otroliga bötes-summor (pga fusk-‘studier’) läkemedelsföretag regelbundet åläggs. Hur det kommer sig att all media går i dessa företags ledband beror förstås inte på något annat än ‘direktiv från högre ort’.

  Åsiktsfrihet är inte längre möjlig i Sverige – och personligt ansvar när det gäller hälsa och friheten att välja alternativ (eller ens komplementär!) behandling förtrycks med alla tänkbara medel i svensk media.
  Man kan inte ens prata om vilken kost och vilka kosttillägg etc man föredrar utan att förlöjligas med ordval som ‘sekt’ eller ‘religion’ etc – och ve den som hyser filosofiska intressen!

  ~ That which we see will not last forever; what we cannot see.. will ~

 • Over 100,000 Americans Sign Petition Opposing Mandatory Vaccinations
  http://www.prisonplanet.com/over-100000-americans-sign-petition-opposing-mandatory-vaccinations.html

  No human being should be FORCED to be vaccinated against their will and/or personal/religious beliefs. I petition against making vaccinations of any kind mandatory. This includes forcing children to be vaccinated to attend public schools, activities, and daycare centers. This also includes adults working in the public or private sector.

  https://petitions.whitehouse.gov/petition/prohibit-any-laws-mandating-force-and-requirement-vaccinations-any-kind/HW1B3YKz

  • Har inte riktigt kollat hur det gick med det, men kolla också efter.
   Whitehouse.gov caught freezing vaccine choice petition to prevent signatures from reaching 100,000 threshold
   Myndigheterna alltdå.

 • Ett grymt brännbart ämne som verkligen provocerar i smått och stort. I går publicerade jag på min blogg ett inlägg med titeln Respektera mitt NEJ till vacciner. https://terapeuten.wordpress.com/2015/03/03/respektera-mitt-nej-till-vacciner/

  Jag skrev texten därför att jag blir både arg och frustrerad över den massiva marknadsföringskampanj som nu är igång för att misskreditera och förminska de upplevelser alltför många vaccinmotståndare har. Varför tar man inte larmrapporterna och berättelserna på fullaste allvar? DET borde ju vara prio ett, i stället för att övertala folket med alla möjliga märkliga argument i just en enda stor och sanslös marknadsföring av vacciner. Vilket då i sin tur måste ha till syfte att tala om för folk att deras upplevelser av vaccinskador inte är äkta, eller att vi människor inte kan ta ett eget ansvar för vår hälsa och våra kroppar?
  Men det som händer nu är att folket vaknar. Det är ju helt oacceptabelt att bli mer sjuk av mediciner eller av vacciner. Det säger sunda förnuftet.
  Men jag skulle inte heller sätta mig i en studio eller ett intervjuläge där jag riskerar bli förintad som människa bara för att jag tar mig rätten att säga blankt nej till vacciner eller läkemedel.

   • Det är nog så att rätt stor andel av befolkningen känner någon som drabbats. Men många agerar som om det inte kan vara möjligt med vaccinskador. Man tar inte in den tragiska informationen. Svårt med att släppa taget och tron på det man indoktrinerats med sedan barnsben. För var blir man trygg då om man inte kan lita på det man fått veta av vårdpersonal, läkare, Socialstyrelse osv…?
    Det krävs mod att lita på sina intryck om att något är fel. ☺

  • Tack också till Deercat – jättebra artikel. Den skulle jag vilja se publicerad i gammel-media också ..men den skulle förstås bli refuserad som så mycket annat som allmänheten skulle behöva läsa – en allmänhet som numera bara har tillgång till ‘myntets ena sida’..!!

  • Tack NewsVoice för artiklar med viktig information som förkvävs på annat håll. NewsVoice är ett andningshål för den som saknar sunt förnuft och rättigheten till åsikter i den allmänna debatten. Vi är många som tröttnat på ensidigheten i media!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *