SVT hjälper Christer Sturmark att sälja in sin nya upplysningsbok till svenska folket

publicerad 25 mars 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

Christer Sturmark på SVT 24 mars 2015

DEBATT. Ordförande i Humanisterna och debattören Christer Sturmark får via SVT fritt fram att sälja in sin nya bok "Upplysning i det 21:a århundradet". TV-programmet som direktsändes den 24 mars 2015 och kan ses på SVT Play tom 24 mars 2016 är en fantastisk och gratis marknadsföring som är få förunnad. Här väljer SVT att lyfta fram en utvald individ. Båda parter tycks vilja formstöpa den sekulära och naturvetenskapstroende kulturmänniskan.

Många av Christer Sturmarks åsikter delar jag som fri tänkare tex problemet med den sk sanningsrelativismen, som säger att sanning är subjektiv, att sanning och verklighet bara är åsikter. Detta tänkande anser jag i hög grad fördunklar klarhet. Jag har sedan decennier i debatter försökt framföra att det faktiskt existerar objektivitet, men det har nästan alltid lett till att jag bemötts med ilska och de mest aggressiva har varit "kulturmänniskor". Dessa hävdar bestämt att en människa saknar förmåga till objektivitet. Jag hävdar motsatsen.

Sturmarks inställning att tex kvinnans rättigheter ska vara universell över hela världen och inte ska vara beroende av kulturell prägling delar jag också likväl som att religionen är en oerhört destruktiv förtryckarmetod.

Sturmarks buntning av olika företeelser som han vill förkasta enligt principen "guilt by association", som tex: buddhister som slår muslimer, ISIS och riksdagsledamöter som ställer "felaktiga frågor" är däremot tröttsam och lätt att genomskåda. Jag betvivlar att en tänkande människa går på den argumentationstekniken.

Sturmark hävdar bestämt att naturvetenskapens guru Einstein inte var religiös. Dokumentation som NewsVoice införskaffat från ett judiskt bibliotek i Jerusalem visar att Einstein trodde på en meningsfull och intelligent kraft bakom skeendet i Universum. Jag instämmer alltså i Sturmarks åsikt att Einstein inte var religiös eftersom Einsteins uppfattning om kosmos inte hade med religion att göra.

Text: Torbjörn Sassersson | Faksimil från SVT Gomorron Sverige