Tjeckien: Folkliga protester mot NATO:s truppförflyttningar

publicerad 24 mars 2015
- Ivan Björn
ArcanumSkolan

US troops tanks - Photo: Staff Sgt. Keith Anderson,  US Army

I Tjeckien råder en allmän negativ stämning mot USA. Därför har USA ett program i Tjeckien som stöttar kultur och främjar en större förståelse för USA. Citat från USAs ambassad i Tjeckien: ”USAs ambassad välkomnar särskild kultur och utbildningsprojekt som är i överensstämmelse med bredare mål av USA:s regering vad beträffar främjande av gemensamt samarbete”. Mot bakgrund av detta förstår man de protester som varit mot NATOs truppförflyttningar genom Tjeckien.

Text: Ivan Björn | Photo: Staff Sgt. Keith Anderson, US Army

Tjeckernas ogillande av att vara indragna i USAs och NATOS planer syns i bloggosfären. Några jämför detta med den ryska invasionen 1968. Historiskt sett har det varit starka protester år 2007 mot en ny NATO-radar som skulle byggas i militärkomplexet Brdech, men USA fick skrota dessa planer tack vare protester. Den 11 mars var det utlyst en Facebook-protest framför det tjeckiska parlamentet.

Protesten handlade om att den Tjeckiska Republiken inte vill bli indragen i USA:s maktplaner. Protesten berör även Ukraina och vidare knyter man an på fakta att USA under de sista åren varit en destabiliseringsfaktor i världen och att USA:s politik lämnar spår av död och lidande efter sig. Man namnger konkret Afghanistan, Egypten, Jemen, Libyen, Syrien och Tunisien.

Tjecker verkar vara väl medvetna om det maktspel som pågår och detta vet givetvis även mainstream media. Därför har det kommit artiklar som tom hotar de tjeckiska medborgarna så att de inte ska våga ge sig ut och demonstrera.

AE NEWS skriver om att tjeckiska nationalister och aktivister har planer på att blockera USA:s förflyttning genom Tjeckien redan vid gränsen. Tidningen skriver om att tjeckiska media har börjat hota tjeckiska medborgare från att genomföra protestaktioner. Den som kastar en tomat mot soldater eller en konvoj kan bli beskjuten av amerikanska soldater utan att dessa blir åtalade, eftersom de har immunitet.

Som exempel nämns ett fall i Brno där en amerikansk soldat (Dahlgren) mördade sina närmaste och där efter flydde han till USA. I USA är denna man skyddad och en utgivning till Tjeckien för en rättegång är otänkbar för att det skulle hota USA:s intressen pga att mannen vet alldeles för mycket. Här handlar det inte om herr Dahlgren men om modellen som sådan att USA kan egentligen göra exakt vad de vill utan rättsliga åtgärder.

Den 18 mars skrev svenska Rysslands röst att amerikanska soldater marscherar från Estland till Tyskland vilket handlar om en förflyttning på 1700 km och sex länder. Den Tjeckiska tidningen ?eské Noviny skriver: “Protest to be staged against U.S. convoy in Czech Republic”.

Tjeckien är ett typexempel på hur medvetenhet hos människor och makthavarnas politik glider ifrån varandra. Här är det på plats att nämna att det i Sverige utan protester kommer att ske en maktdemonstration av NATO i den nordiska jungfruliga naturen i maj månad [övningen ACE] när djurriket och naturen behöver ha sitt lugn.

Text: Ivan Björn


Video: USA förflyttar 100-tals stridsfordon med amerikansk flagga i skydd av natten i Estland. Källa: NewsFront.

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: NATOTjeckien
 • I Slovakien pågår det protester mot NATO och människor mötts varje månad där. USAs ambassad har varnat på internet att på demonstrationen blir det våldsinslag för att avråda människor från att bege sig och protestera. Här klistrar jag in två olika videon. Det pratas om att det har kommit 500 människor för att protestera i den första video. I den andra video ser man på 1:21minut bilden där man hänvisar till USAs varning till demonstranter:

  video 1: https://youtu.be/d3UygihALLs

  video 2: https://youtu.be/MF-4K7LH6mk

  Det sorgliga är att våra politiker i Sverige sålde den svenska staten till NATO för att öva, spränga, förstöra uppe i Norr.
  Lägg märke till att om sådana gärningar från våra politiker inte är hemligstämplade så har sådana gärningar alltid positiva förtecken som levereras som slagord: Samarbete, ökad säkerhet, fler jobb, bättre ekonomi, levande landsbygd, frihandel o.s.v.
  För den som är medveten vet att motsatsen är sanning: Mindre frihet, destabilisering i världen, utflyttning av arbetstillfällen, brist på pengar – fattigdom, avfolkad landsbygd, bundna händer av stora företag med hot om skadestånd.

  SK: Demonstrations against NATO

  https://youtu.be/FrXoCO1KSAM

 • RT.COM: ‘Stop US Army’: Czech activists protest military convoy

  “Several hundred protesters gathered for an anti-NATO rally on Saturday [28 mars 2015] in Prague, protesting against a US military convoy set to parade through the Czech Republic. The rally clashed with a pro-NATO demonstration held nearby.”

  http://rt.com/news/244945-prague-anti-nato-protest/

  • Tack för tipset Ulf!

   Då jag från begynnelsen är norrlänning vet att detta med bombandet av sjöar i norra sverige skapat en hel del huvudbry i dom trakterna.

   Skrev på petitionen och ska försöka sprida den.

   Hittade f.ö. denna sida som tillsynes verkar i Sverige för opinion emot NATO.
   http://www.folkkampanjenmotnato.se

 • Jag har sagt det många gånger tidigare i 30 års tid, UZA är det största hotet mot oss alla och mot naturen och miljön. Denna giriga nation bryr sig inte om människor alls. Inte om naturen heller. Pengar och makt är drivkraften och girigheten är total. Deras slaktmaskin drar fram över Mellanöstern där likhögarna växer oavbrutet, och nu har vi dom på andra sidan Östersjön. Varning för Terroristrepubliken nr 1

  • Det är fler länder än USA som har en märklig inställning till livet. Och i USA är det en liten grupp som styr färden, samt arbetar i nätverk såsom NATO för att sprida sin politik.

 • Denna flygövning över Lappland är ju en miljöstörning av gigantiska mått- var är Miljöpartiet??

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *