Antidepressiv medicin (SSRI) bakom Germanwings flygkrasch

publicerad 6 april 2015
- av Hans Sternlycke

SkolmedicinDen till synes oförklarliga störtningen av flygplanet från Germanwings som tog 150 liv har fått sin förklaring. Andrepiloten, Andreas Lubitz gjorde det medvetet och låste dörren för förstepiloten. Det har också framkommit att han åt antidepressiv SSRI-medicin (selektive serotonin reuptake inhibitors).

Den påstås verka genom att höja serotoninnivåerna. Det har dock konstaterats att de är höga hos deprimerade. Så verkan beror på något annat, okänt vilket. Biverkningarna är dock stora. Hos en del kan det vara aggressivitet och självmordstankar.

Nyhetsreportern Douglas Kennedy vid Fox TV, son till Robert Kennedy, har gjort en serie program om verkningarna av antidepressiva medel. Han menar att de inte alls botar depressionen, utan att de gör att känslorna avtrubbas, så att man inte bryr sig om depressionen. Andreas Lubitz har själv framfört att han kände som om han tappat kontakt med omvärlden.

Amerikanska Food and Drug Administration, FDA, har utfärdat Black Box Warning därför att självmordsfrekvensen var dubbel hos dem under 25 år som åt SSRI-preparat. Flera av de som gjort skolskjutningar har gått på antidepressiva medel. FDA har också angett depressioner som trolig orsak till andra flygplansstörtningar, och i 31 procent av fallen åt de SSRI-preparat.

Nu anklagar media flygbolaget för att inte uppmärksammat den psykiska sjukdomen hos piloten. Men orsaken låg kanske inte där utan i psykmedicinen. Anklagelserna borde kanske mer riktas mot en brottslig läkemedelsindustri som för vinstens skull gör forskningsfusk, universitet och medicintidskrifter som för pengars skull spelar med, och myndigheter som gömmer undan biverkningarna och inte skaffar sig egen kunskap.

Problemet med sjukvården är att vi inte vill kosta på kvalificerad personlig behandling utan ger piller i stället, och att vi har övertro på piller. Cochrane-institutet, ett oberoende vetenskapligt nätverk för för utvärdering av behandlingar, och SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, hänvisar till forskning som visar att Johannesört fungerar bättre än antidepressiva med mindre av biverkningar.

Text: Hans Sternlycke