Dr Erik Enby: Psoriasis är en svampinfektion enligt medicinsk litteratur från 1800-talet

88

Erik EnbyI litteraturen från 1800- talet kunde man läsa att psoriasis var en svampinfektion i huden. Dr Erik Enby anser att dessa tidiga läkare med största sannolikhet hade rätt. Dagens skolmedicinare har istället fixerat uppfattningen att psoriasis är en hudsjukdom som är kronisk och ärftlig samt utgör resultatet av en dysfunktionell immunreaktion, utan att ens ha studerat psoriasis under mikroskop. Dr Erik Enby menar att psoriasis egentligen är en svampinfektion. 

Text: Erik Enby, läkare, Göteborg 2015-04-06, uppd. kl 18:20, 8 april 2015

Infektioner irriterar och ökar ofta metabolismen i en vävnad över 20 ggr det normala. Detta är förmodligen skälet till att olika hudområden, där psoriasissvamparna helst växer, orsakar en relativt hög ämnesomsättning i den irriterade hudvävnaden. I samband därmed blir huden röd, skör och fjällar kraftigt och blir ofta lättblödande. Ibland besväras den sjuke också av ledvärk, vilket kan bero på att svampinfektionerna ibland även invaderar ledkapselvävnad.

Det var alltså en biologisk växtprocess som pågick i patientens kropp, ansåg man. Det användes ofta biologiska förklaringar för att tydliggöra olika sjukdomsbegrepp på den tiden. Vill man få en möjlighet att läsa om det här idag, krävs det att man letar i gamla medicinböcker från Tyskland som skrevs kring 1800-talets mitt.

I kapillärblod från psoriasispatienter förekommer ofta stora områden med ett slags grynigt oscillerande material. Det kan här röra sig om ett utvecklingsstadium hos de svampar som tidigare beskrivits som orsak till symptombilden psoriasis, vilken med jämna mellanrum återkommer när den sjuke får ett så kallat skov.

Kortison botar inte psoriasis – men skjuter undan symptomen

Läkarvetenskapen förklarar det mesta kemiskt och frågar man en läkare idag vad psoriasis beror på, erhålls svaret att orsaken är okänd, men man hävdar ändå trots detta att det finns en bra behandling som innebär att om det sjuka hudområdet bara smörjs in med kortisonsalva så försvinner besvären.

plack psoriasis - Foto: James Heilman, MDKortisonet sänker ämnesomsättningshastigheten i det sjuka hudområdet, och i samband därmed får huden åter sitt normala utseende, men infektionen är kvar, det vill säga utan att kunna orsaka symptom.
Det ser fint ut så länge man underhåller och smörjer med sådan salva, men om man slutar att smörja, så ökar återigen irritationen och ämnesomsättningshastigheten i vävnaden och den besvärande symptombilden återkommer.

Foto på plackpsoriasis: James Heilman, MD, Wikimedia Commons

Inom kemin diskuteras inte växtprocesser, så mitt påstående ovan är utifrån det synsättet kontroversiellt. På läkarutbildningen får läkarkandidaterna sedan mycket länge dessutom lära sig att blodet är sterilt och det betyder enligt doktrinen att det inte kan finnas några infektioner (växtprocesser) i detta.

Läkarutbildningen förvillar läkarkandidaterna

Det verkar som att en plausibel bakomliggande orsak till sjukdomens symptombild undanhålls och förtigs för att kunna tjäna pengar på att enbart dämpa symptom. Man har således sedan länge anat eller känt till orsaken till denna sjukdomsbild, men genom att styra läkarutbildningen på ett sådant sätt så att de bakomliggande växtprocesserna förblir okända och genom att studera kemi istället för biologi, lade man en bra grund för att ingen skulle kunna ana sig till och förstå denna sjukdoms natur.

När man dessutom gick ut och sa att blodet var sterilt, hade man helgarderat sig för att ingen skulle komma på tanken att börja misstänka att psoriasis är en infektion.

Psoriasisförbundet vilseleder om psoriasisCentrifugering av blodprover avlägsnar allt infektionsmaterial, som åker ned på botten i provröret och kvar blir den rena plasman som sedan analyseras kemiskt. Detta är bara ett sätt att skymma sikten för att därigenom hindra praktiskt taget alla att begripa sig på även andra kroniska sjukdomar.

Läkemedelsindustrin tjänar pengar på att symptomlindra påstått kroniska sjukdomar

Det har lagts ner mycket pengar och arbete för att utveckla, köpa och sälja salvor och mediciner som ska lindra exempelvis psoriasis och det är läkemedelsföretagen som sponsrar en väldigt stor del av denna verksamhet. Psoriasis är en bra sjukdom att tjäna pengar på, ty de bakomliggande svampinfektionerna leder inte nödvändigtvis till någon sjukskrivning utan människor med psoriasis kan arbeta och har råd att köpa sina salvor livet ut.

Detta är endast ett mycket avancerat exempel på hur vissa kan tjäna mycket på att tiga om bara en enda infektionstyp.

Text: Erik Enby, läkare, Göteborg 2015-04-06

Relaterat

Psoriasisförbundets hälsovetare Anja Näslund vilseleder om alternativmedicin

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

88 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
28 augusti 2017 kl 22:28

Illlustrerad Vetenskap skriver (23 augusti 2017 ): “Ny upptäckt banar väg för botemedel mot eksem”

“I flera årtionden har forskare vetat att eksem är kopplat till bristen på ett protein i huden – filaggrin.
Filaggrin hjälper till att bilda hudceller och spelar en viktig roll i hudens barriärfunktion som förebygger hudinfektioner.”

Med andra ord tycks de känna på sig att eksem också är en hudinfektion….precis som psoriasis. Om så är fallet är all industriforskning som påstår att eksem och psoriasis är systemiska/genetiska sjukdomar pseudovetenskap.

Erik Beijer
Erik Beijer
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
29 augusti 2017 kl 09:01

Brist på ett protein betyder inte infektion. Infektion är när en främmande organism (virus, bakterie eller svamp) infiltrerar kroppen. Filaggrin är kroppseget och beror nog snarare på en form av underproduktion, lite som diabetes typ 1 beror på underproduktion av insulin.

E
E
Gäst
25 juli 2017 kl 14:15

Beklagar sent inlägg, kanske är debatten inte ens aktuell, men jag vill ändå uttrycka min åsikt.
Istället för att bråka och tjafsa om vem som har rätt kan vi väl bara ge varandra tips om vad som EVENTUELLT skulle kunna lindra.
Jag för min del är tacksam för berättelser och tips på hur andra tänker och få veta om de varit framgångsrika i sina försök. Allt kanske inte fungerar för mig men om så bara en enda människa funnit lindring är det väl fantastiskt!
Jag kanske inte heller “köper” allt med hull och hår och tror att jag ska bli botad men inte kan det väl kosta något att ibland bara leka med tanken på att allt inte är hugget i sten – tänk om…?
Kanske kommer folk om 50 år att skratta åt hur lite vi visste och hur vi bråkade?
Kanske kommer de att förundras precis som vi förundras över; “på vintern bor svalorna i dyn på sjöbottnen”, “jorden är platt och om du inte håller med tänker jag döda dig”, “om kvinnan flyter i vatten är hon en häxa” och andra hundraprocentiga sanningar?
Tänk om…?

Erik Beijer
Erik Beijer
Gäst
8 november 2016 kl 23:12

Artikeln innehåller så många faktafel och påståenden att man knappt vet vart man ska börja. Jag börjar med påståendet om att inget tittat på psoriasis i mikroskop med denna artikel: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-3083.2006.01767.x/full

Eva-Lotta
Eva-Lotta
Gäst
7 augusti 2016 kl 11:40

Information, upplysning och kunskap ger oss valmöjligheter! Att medvetet välja vilken väg man vill gå är en frihet jag uppskattar mycket!!! Jag har valt min väg mot tillfrisknande och det tackar jag bl.a. Homeopatin, Maria Treben, Dr. Enby mfl. för.
Vi gör våra egna resor och jag önskar alla lycka till på livets flod…. både uppströms och nedströms!

Ale
Ale
30 april 2016 kl 19:54

Det skall vara kronans gamla Vapenfett 101

Ale
Ale
30 april 2016 kl 19:36

Torbjörn, man gamla mor var svår drabbad av psoriasis, som hon försökte förgäves behandla med div krämer och salvor från ungdomen fram till 40-års åldern. Desperat prövade hon, efter tips, vapenfett och all psoriasis försvann för att aldrig komma tillbaka. Hon smörade på alla ställen, men lät alltid en fläck vara obehandlad.

Helena Palena
Gäst
30 april 2016 kl 14:31

Läs Gerd Landins kommentar tio gånger. Tarmfloran är nyckeln. Man kan lindra utifrån men måste läka inifrån. Man måste ha rätt sammansättning på sin kemiska fabrik = de tre liter safter som kroppen producera varje dag. Huden är kroppens största organ och kallas även för den tredje njuren. Man måste stödja och stimulera lever och njurar i sitt viktiga arbete att filtrera, rena och koncentrera det hela. Och det kan man göra med örter. Läs det kvinnan skrev om björkens blad. Otroligt potent att stötta njurarna t ex.

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
23 oktober 2015 kl 20:12

@ Backtoheaven kl 19.33
Du säger
— “En av mina lärare sa att svamp inte angriper frisk vävnad” och sedan
— “..var alltid några enstaka frön som hade grott och bildad ett friskt grässtrå mitt bland all svamp”
Då är det ju inte konstigt att de överlevande fröna inte möglade – de var ju friska.

— Du säger också “..det är en för enkel bild att lägga all skuld på svamp,..”
Jag kan inte se att Dr Enby “..lägger all skuld på svamp” ..var står det?

Som jag själv ser det uppstår sjukdom i regel pga mer än en orsak (trauma, livsstil, tungmetaller och andra gifter i vaccin, medicin, kost och miljö etc). Det blir helt enkelt för mkt för kroppen att hantera till slut – och då kroppen kommit i obalans kan det bli fritt fram för t ex ett candida-angrepp.

Instämmer verkligen med att allopatisk medicin, när det gäller behandling av kronisk ohälsa, är “helt värdelöst.” 🙂

Backtoheaven
Backtoheaven
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall Hopkins
23 oktober 2015 kl 22:26

Mayne:
Du säger
— ”En av mina lärare sa att svamp inte angriper frisk vävnad” och sedan
— ”..var alltid några enstaka frön som hade grott och bildad ett friskt grässtrå mitt bland all svamp”
Då är det ju inte konstigt att de överlevande fröna inte möglade – de var ju friska.
– Det var precis min poäng De var levande och tillräckligt friska för att stå emot svampen trots att svamptrådarna täckte hela brickan.

— Du säger också ”..det är en för enkel bild att lägga all skuld på svamp,..”
Jag kan inte se att Dr Enby ”..lägger all skuld på svamp” ..var står det?
– Ok det var den uppfattning jag fått, att psoriasis beror på en svamp enligt Enby. Är det fel? Om det stämmer borde man kunna bota tillståndet med rätt sorts svampdödande medel OCH problemet skulle då ej komma tillbaka. Men om svampen är ett symptom på något annat underliggande skulle ju den troligen återkomma efter en lyckad svampdödande behandling.

Som jag själv ser det uppstår sjukdom i regel pga mer än en orsak (trauma, livsstil, tungmetaller och andra gifter i vaccin, medicin, kost och miljö etc). Det blir helt enkelt för mkt för kroppen att hantera till slut – och då kroppen kommit i obalans kan det bli fritt fram för t ex ett candida-angrepp.
– Är helt enig här.

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
23 oktober 2015 kl 18:15

@ NewsVoice 23/10 kl 14:09
Den artikeln ser jag framemot redaktören.
Personligen skulle jag inte tveka att konsultera Dr Enby – en unik och rakryggad man!

Backtoheaven
Backtoheaven
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall Hopkins
23 oktober 2015 kl 19:33

Intressant diskussion. Mina tankar kring detta är följande. Om Enby har rätt att det är en slags svamp som är orsaken och som skall behandlas (dödas) så borde väl psoriasis vara smittsamt för alla som kommer i kontakt med drabbade? Enligt Wikipedia är det inte det. Jag antar att den aspekten är väl undersökt iaf?
Med detta sagt tar jag definetivt inte skolmedicinens parti, jag anser att skolmedicinen generellt är totalt opålitligt och helt värdelöst i alla sk. “kroniska sjukdomar”. Skulle jag få någon sådan sjukdom är behandling ordinerat av en läkare en absurd tanke för mig. Jag behandlar istället mig själv med naturmedicin, det funkar bra för de flesta problem. Men åter till svamp. En av mina lärare sa att svamp inte angriper frisk vävnad. Det fick jag se exempel på när jag skulle odla mat på ett levande föda institut. Jag hade en säck med vetegräsfrön som jag skulle så på odlingbrickor. Men nästan alla fröna möglade istället, odlingsbrickorna blev helt övertäckta med mögelsvamp. Men det var alltid några enstaka frön som hade grott och bildad ett friskt grässtrå mitt bland all svamp. Det visade sig att dessa säckar kom från en ny leverantör och att de hade blivit bestrålade dvs de var döda, utom då dessa enstaka som lyckats överleva och nu kunde gro. Om svampen varit orsaken hade ju inget frö kunnat gro då de skulle blivit smittade. Så jag tror det är en för enkel bild att lägga all skuld på svamp, precis som med bakterier osv, tror de är opportunister som kan överleva pga att vävnaden av någon orsak är försvagad.
Att kroppen inte skulle kunna upptäcka svampen anser jag är nys. Kropp och själ samverkar och själen genomsyrar allt. Det borde vara omöjligt att någonting är oupptäckt i kroppen oavsett vad.
Jag har frågat Enby om han är intresserad av ett samarbete då jag har helt andra kunskaper än han och vi borde kunna hjälpa varandra till nya upptäckter, jag har ju ej tillgång till ett mikroskop t.ex. Tyvärr verkar han inte förstå vilka möjligheter ett sådant samarbete skulle ge.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
23 oktober 2015 kl 14:09

Jag kan intyga att Erik Enbys ordination för att bota psoriasis fungerar av egen erfarenhet. Diagnos ställdes av en vårdcentral. Genom att följa Enbys ordination har nu 50% av min psoriasis försvunnit. Jag fick två fläckar på fötterna och de tillväxte stadigt/långsamt under 3-4 år. När jag testade kortison hände ingenting, men med Enbys recept backar långsamt psoriasisen och är nu alltså borta till 50%.

Enligt konventionell vård är psoriasis för de flesta obotbart med enda möjlighet att lära sig leva med symptomen. Psoriasisförbundet menar att psoriasis är “systemisk” eller genetiskt betingad, eller hur ni nu menar.

Enbys hypotes är att det handlar om mikrosvampangrepp i lagren mellan hudcellerna. Därför reagerar inte kroppens immunförsvar korrekt eftersom den smarta svampen inte angriper inuti cellerna utan runt dem i lagret mellan cellerna.

När 100% av min psoriasis är borta skriver jag en artikel om det.

Siv Wernborg
Siv Wernborg
Gäst
10 april 2015 kl 11:40

Sture Haglund,

Det ligger mer än 30 års seriös forskning bakom doktor Erik Enbys insikter om vad som händer i människokroppen. Han har lagt ut sina upptäckter på http://www.enby.se.
Det är ny kunskap det handlar om.

Sätt dig på skolbänken och studera hemsidan och återkom när du har
förstått och tala då med forskaren själv i stället för att komma med okunniga kommentarer!

Det är starka krafter som motarbetar dr Enbys forskning. Big Pharma lurar hela tiden runt hörnet. Läs följande böcker så att du begriper lite mer hur korrupt det är inom läkemedelsindustrin: Ralf Sundbergs “Forskningsfusket – Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin”, Maciej Zarembas “Patientens pris – Ett reportage om den svenska
sjukvården och marknaden”, John Virapens “Piller & profiter – Memoarer från en industri med dödlig biverkan”, Johan Thybergs “Forskning till salu – En Granskning av Karolinska Institutets Dolda Agenda”, Peter C Goetzsches “Deadly Medicines and Organised Crime:
How Big Pharma has corrupted Healthcare” m.fl.

Dr Enbys naturenliga metoder kan aldrig skada. Vi är många som har blivit hjälpta och botade av honom under årens lopp. Det kan inte ha undgått dig hur det ser ut på
skolmedicinens område, där t.ex. ca 25.000 människor dör varje år i cancer.

Välkommen att bli medlemsprenumerant på tidningen 2000-Talets Vetenskap,
en dörröppnare http://www.2000tv.se.

Siv Wernborg
(cancerpatient 2001-2004)

Linda
Linda
Gäst
10 april 2015 kl 09:40

https://www.youtube.com/watch?v=jaI0l0T20zs
Själv tror jag på att äta ren mat och göra detoxer.

Lisa
Lisa
Gäst
10 april 2015 kl 09:33

Super! Glad at det har vänt til det bättre. Din resa är en inspiration för andra!

Ingrid
Gäst
10 april 2015 kl 07:10

Jag förstår om sjuka griper tag i alla möjliga förklaringar. Just nu är det inne med att lösa det mesta via kost där det ena efter det andra ska uteslutas. Sen lite alternativ medicin på detta så är de flesta sjukdomarna botade. Har ingen funderat på vem som tjänar pengar på dr Sannas såpa eller annat hokus pokus? Efter att varit gift med en man med svår psoriasis har jag en hel del erfarenhet av sjukdomen. Jag är också sjuksköterska. Jag bestrider att psoriasis är en svampinfektion. Inga barn ärver svampinfektioner men psoriasis är ärftligt, två av hans barn har hittills fått det. Svamp drabbar de flesta människor nån gång i livet, efter behandling försvinner infektionen och man blir bra. Psoriasis drabbar en liten del av befolkningen och den är kronisk. Den kan förändras över tid men finns ändock. Min man provade verkligen allt, salvor, cytostatika, ljusbehandling, tjärbad och även alla råd från välmenande bekanta. Hudläkaren sa att förmodligen skulle han vara ganska bra bara han smörjde sig varje dag även om det var med smör. Ett psykiskt lidande utan dess like som dessutom ledde till ledbesvär med allt vad det innebär. Att sola i 2-3 veckor intensivt kunde hålla sjukdomen i schack upp till ett halvår. Oavsett läkemedelsindustrin så är det väl tur att vi har forskning som är oberoende och att vi slipper leva i villfarelser från 1800-talet! Nära den som är riktigt korkad kan säga att det vi vet behöver vi ingen forskning på. Så naivt att tro att vetenskapen i hela världen aldrig studerat detta i ett mikroskop. Tro vad du vill men lägg inte ytterligare bördor på de som är sjuka för det är det sista de behöver.

Red
Red
Gäst
Reply to  Ingrid
10 april 2015 kl 09:16

Jag förstår också att sjuka griper efter alla möjliga förklaringar och det är fantastisk att läsa om att det finns många olika typer av botande metoder som ger kronisk friskhet från psoriasis som inte är genetiskt betingad men som förs över från en generation till en annan genom liknande livsstil, liknande kost och på grund av medfödd fysiologisk konstitution.

Tråkigt är att läsa att många med psoriasis försvarar en skolmedicin som misslyckats, som inte klarar av att bota psoriasis och istället kallar den för kronisk. Tråkigt att skolmedicinen är så styrd av läkemedelsindustrins rön och forskning som är beroende av vilka intäkter som läkemedlen ger.

Det känns fantastiskt uppmuntrande att prata med sjuksköterskor och läkare som testar alternativa metoder och som lyckas bota sin egen sjukdomar tex psoriasis och lika tråkigt är det att höra hur skolläkare berättar att när de ska behandla sina patienter tvingas de att använda värdelösa skolmedicinska metoder och de tvingas att upprepa den autoimmuna förklaringsmodellen trots att de inte själva tror på den.

Roligt är det att metoder från 1800-talet kan vara bättre än metoder från 2010-talet.

Det är skolmedicinens misslyckande och en generell vägran att titta i mikroskop som borde föras inför rätta. Det är kortisonkvacksalveriet som borde prövas i domstol. Lägg inte fler bördor på de som är sjuka.

Alla fantastiska skolmedicinare som studerat och funnit mikroorganismer i blod och kroppsvätskor, det är dags att ni riskerar era anställningar nu och mer öppet berättar om era fynd och hypoteser.

Tack Erik Enby och dina kollegor i världen som vågar gå emot etablissemangets prestige, feghet, ignorans och tunnelseende.

Ingemar Ljungqvist
Gäst
9 april 2015 kl 20:26

Svar till Sture Haglund.
Ännu enklare än att låna skolans mikroskop är att granska figur 1-5 på sidorna 8-10 i denna länk: http://www.3rdmisc.com/pdf/3rdmisc201301en.pdf
När dessa bilder visades för en mykolog på Botaniska i Göteborg var svaret att det borde vara sporsäckssvampar. Det är bara det att mikroskopbilderna är tagna från en bröstcancertumör.
Men så fasta i er världsbild som du och Karlsdotter sitter, så sitter också en överväldigande majoritet med professionella onkologer och andra cancerforskare – och ibland är det mycket enklare att förneka verkligheten än att ändra den bild man sitter fast.
Till Sture som kan sin svamp. Är det ascomyceter på bilderna?
Ingemar Ljungqvist

Lotta
Lotta
Gäst
9 april 2015 kl 12:56

Den här unga kvinnan i videon hade psoriasis över hela kroppen. Hon blev fri från symptom via total omläggning av dieten. Här berättar hon hur hon gjorde:

https://m.youtube.com/watch?v=EeG6h07fCeE

ruben
ruben
Gäst
9 april 2015 kl 11:47

Erik Eneby är en av de många nu för tiden, som brutit tystnaden. En av de som vågar visa upp nya sätt att se på vissa sjukdomar, som de gamla konserverade inriktningarna aldrig kan/vill/vågar se. Om han nu råkar sticka hål på gamla föreställningar och spräcka gamla invanda mönster, så är det väl precis vad sann vetenskap skall göra? Så all heder till dessa fria forskare, som inte blundar för sanningar utan vågar bana nya vägar. Inom traditionella forskningen som drivs av vinstdrivna “pillerfabriker” tillåts säkerligen aldrig upptäckter, man inte kan slå mynt av. Det har de flesta människor insett för länge sedan. Om någon t.ex. råkar bli frisk från sin allergi, genom att äta tussilago eller annat, så är det rent komiskt ifall någon från allergiförbundet skulle gå i taket för det? Eller vad har vi för samhälle egentligen? Hoppas fler whistelblowers likt Virapen, kommer ut i ljuset från medicinforskningen t.ex. Det är egentligen vissa myndigheters ansvar, men de tycks inte ha den förmågan för tillfället.

Sture Haglund
Sture Haglund
Gäst
Reply to  ruben
9 april 2015 kl 11:55

Vilka är då dessa “många” och kan det verkligen vara möjligt att hundratusentals läkare och forskare i världen missat att skilja svampceller från mänskliga celler när det är så oerhört enkelt att se detta i mikroskop. Svampceller har en cellvägg som inte finns i mänskliga celler och antalet kromosomer i cellerna skiljer. Båda sakerna går att testa med så enkla metoder att man klarar av att göra det i ett biologilabb på en vanlig skola.

ruben
ruben
Gäst
Reply to  Sture Haglund
9 april 2015 kl 14:26

Nej man har förmodligen inte missat, utan underlåtit att undra över eller undersöka just den saken? Men jag kan ju förståss inte svara på den frågan, bara gissa. Jag förutsätter att Erik Eneby samt övriga, med liknande uppfattning inte ljuger utan fört det på tal, för att ingen annan gör det och att uppenbara samband finns. Flera av dessa hundratusentals läkare kanske börjar se själva nu när någon väckt frågan öppet. Jag inbillar mej att stora flertalet är utbildade i att så här ser det ofta ut och har inget med vissa sjukdomar att göra. Många läkare har sällan tid eller energi att göra egna efterforskningar med nya infallsvinklar kan jag tänka mej.

Sture Haglund
Sture Haglund
Gäst
Reply to  ruben
9 april 2015 kl 15:05

Jag inser att du inte själv förstår det uppenbart orimliga i dina påståenden men jag hoppas att andra som följer den här diskussionen har förmågan att tänka själv och inse att påståendet att psoriasis är en svamp är fullständigt barockt. Jag upprepar Det är hur enkelt som helst att se om en cell är en svampcell eller en människocell och att alla vetenskapsmän och läkare skulle ha missat detta är fullständigt befängt. Erik Aneby är inte trovärdig på någon punkt. Han påstår även att cancer är svamp vilket också går att motbevisa på samma enkla sätt. Varför väljer ni att tro på någon som är så uppenbart ute och cyklar?

ruben
ruben
Gäst
Reply to  Sture Haglund
9 april 2015 kl 17:52

Vilka påståenden gör jag som är orimliga? Du påstår att vad Erik Eneby forskat på i över 30 år inte ens finns. Är det för att svampceller och mänskliga celler har olika egenskaper och utseende, som gör att du kan avgöra det hela som bluff? Det är väl inte det som hans forskning bygger på? Jag ser möjlighet att någon kastar ljus på det som stämplats som kroniska obotliga sjukdomar och plågar människor mer eller mindre. Det är min egna fria tanke. Du får anse den hur orimlig du vill. Förklara för Erik Eneby och kanske alla vi andra, varför han har fel i stället. Jag tror inte det håller med att veta att svampceller och mänskliga celler ser olika ut.

Ken Walker
Ken Walker
Gäst
9 april 2015 kl 10:18

“Låt maten vara din medicin….” Hippokrates

Elisabet Karlsdotter
Elisabet Karlsdotter
Gäst
9 april 2015 kl 10:07

Konspirationsteorin runt den påstådda duperingen av läkarkandidater och mörkandet av den egentliga orsaken till psoriasisens uppkomst pga profitintresse är ju bara fabler, uttalade i rent egenintresse. Finns tyvärr ingen Quick fix med någon kronisk sjukdom. Dock en jäkla massa självutnämnda helbrägdagörare som slår mynt av rädda och okunniga människors problem. Ingen jävla såpa i världen botar psoriasis. Det är ren bluff.

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Elisabet Karlsdotter
9 april 2015 kl 18:36

Ett gott råd till Elisabet Karlsdotter – och andra internet-debattörer:

“Common courtesy is a small gesture that makes a big difference and should be practiced as often as possible..”

Med vänlig hälsning, Mayne

anders
anders
Gäst
Reply to  Elisabet Karlsdotter
9 april 2015 kl 20:37

Vad sägs om en klinisk långtidsstudie, så att käbblet kan hållas till ett minimum?
Det enda vi med säkerhet vet är att dagens mediciner inte kan bota.

Allt annat är hypoteser, och hypoteser är till för att provas.

Elisabet Karlsdotter
Elisabet Karlsdotter
Gäst
9 april 2015 kl 10:01

Hej hopp käre redaktör. Att säga att jag har fel är väl ändå att ta på sig en rätt så rejält för stor kostym, va? Det innebär att du och vissa kommentarförfattare har rätt? Jag har haft psoriasis i 50 år. Gått igenom hela svängen med vårdpersonal. Tjärbad. Cortisonsalvor. Gamla tidens ordinationer. NU VET MAN att det rör sig om en systemisk sjukdom, säkert kan man själv påverka dagsformen genom att anpassa sin kost. Dock ordineras ej längre cortison rutinmässigt, det finns nu biologiska preparat framforskade som verkar vara nyckeln till gåtan

Red
Red
Gäst
Reply to  Elisabet Karlsdotter
10 april 2015 kl 08:31

Ingrid. Tråkigt att du haft psoriasis så länge. Vad jag förstår finns det många typer av psoriasis som angripit många typer av människor alla med lite olika psykofysisiologisk konstitution. Kanske en eller flera av dessa psoriasisvarianter är systemisk.

Kanske en typ tom handlar om immunologiska problem. Och om det stämmer är det fantastiska nyheter att naturliga lösningar även kan bota “immunologisk psoriasis”.

En sak är klar, det finns inte en nyckelfärdig lösning som fungerar för alla. Alltså måste alla respektera alla de botande lösningar som finns. Hit räknas självklart inte kortison som tycks vara en symptombehandlare som kosmetiskt kamoflerar problemet, i mina ögon.

Jag har haft psoriasis i 3-4 år och har intentionen att inte ha det i 50 år och jag vägrar gå på myten att det är en kronisk obotlig sjukdom.

Red
Red
Gäst
9 april 2015 kl 07:25

Läkartidningen och Psoriasisförbundet arrangerar gemensamt ett seminarium om psoriasis på KI den 20 maj. http://www.lakartidningen.se/Symposier/Psoriasis/

Partners till seminariet är läkemedelsbolagen: Eli Lilly, Novartis, Janssen, Abbvie och Celgene.

Bolagen arbetar med organiserad kriminalitet och har därför fällts i domstol för bla: mutor, mörkande av allvarliga biverkningar, fuskforskning, bristande etik och/eller olaglig marknadsföring. NewsVoice har skrivit om flera av dessa skandaler som vid flertalet tillfällen inneburit att bolagen fått böta mångmiljardbelopp. Flera av bolagen har fällts i domstol för brott som de dessutom upprepar.

Jag frågar mig; varför ska jag sätta min tilltro till Psoriasisförbundet som samarbetar med kriminella bolag? Vilka är personerna som sitter i Psoriasisförbundet som kommer från dessa bolag?

Sture Haglund
Sture Haglund
Gäst
Reply to  Red
9 april 2015 kl 16:17

Nu har ju inte Newsvoice någon högre trovärdighet så kan du ge oss lite bättre källor som visar att dessa företag är kriminella vore åtminstone jag tacksam.

Red
Red
Gäst
Reply to  Sture Haglund
9 april 2015 kl 19:10

Sture. Om du har svårt att hitta så testa att söka på valfria olika läkemedelsbolag på NewsVoice. Artiklarna du finner baseras på information från New York Times, CNN, Washington Post och en rad andra välrenommerade medier. För att göra det ändå lättare för dig har jag lagt in artiklar om Big Pharma i högerkolumnen, så att du inte ska missa dem.

Vill du ha direktlänkar till nyheter om läkemedelsindustrins kriminella verksamhet måste du googla på de olika läkemedelsbolagens namn som jag nämnde ovan och lägga till sökord som “law suit”, “bribery”, “court case” eftersom svenska mainstream knappt skriver om dessa domstolsfall.

Sture Haglund
Sture Haglund
Gäst
Reply to  Red
9 april 2015 kl 20:04

Kutym i debatter är att den som kommer med ett påstående också tar fram källan. Då menar man den ursprungliga artikeln. Att citera NewsVoice är inte tillräckligt eftersom de har gjort en egen tolkning av vad som står i den ursprungliga artikeln.

Red
Red
Gäst
Reply to  Sture Haglund
9 april 2015 kl 23:16

Ok Sture om du inte orkar klicka mer än ett klick i taget så här har du några en-klicks-referenser som visar att bolagen som Psoriasisförbundet samarbetar med är kriminella på olika sätt (och detta är bara några exempel):

Eli Lilly
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3064&artikel=4487678
http://money.cnn.com/2009/01/15/news/companies/eli_lilly/
http://www.bloomberg.com/news/articles/2012-12-20/lilly-to-pay-29-4-million-to-end-sec-foreign-bribe-case
http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304655304579552251657449402
http://www.ft.com/cms/s/0/ccdbce9e-4ad4-11e2-929d-00144feab49a.html#axzz3Wt3jK2a3
http://www.telegraph.co.uk: http://goo.gl/3KhkwZ

Novartis
http://www.theguardian.com/business/2013/aug/22/eli-lilly-corruption-allegations-china
http://lakemedelsvarlden.se/nyheter/novartis-anklagas-mutor-i-kina-11262
http://www.fiercebiotech.com/story/novartis-takes-hot-seat-china-corruption-probe/2013-08-14

Janssen (Johnson & Johnson)
http://jannel.se/Janssen.Concerta.Slutrapport.pdf
http://www.nytimes.com/2013/11/05/business/johnson-johnson-to-settle-risperdal-improper-marketing-case.html

Abbvie
http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-02-05/abbott-labs-sued-by-five-men-claiming-androgel-injuries

Celgene
http://www.nj.com/business/index.ssf/2014/02/celgene_downplayed_thalomid_cancer_drug_risks_lawsuit_alleges.html
http://www.nj.com/business/index.ssf/2011/03/njs_celgene_discloses_investig.html

och

“Access to medicine 2014” som säger följande om de 20 bolagen i studien dvs GlaxoSmithKline, Novo Nordisk, Johnson & Johnson, Novartis, Gilead Sciences, Merck, Sanofi, AbbVie, Bayer, Eisai, Roche, Bristol-Myers Squibb, Boehringer Ingelheim, AstraZeneca, Pfizer, Eli Lilly, Astellas Pharma, Daiichi Sankyo, Takeda):

“Commitment to ethical behaviour does not correlate with performance. All have codes of conduct governing bribery and corruption, but 18 were the subject of settlements or fines for corrupt behaviour, unethical marketing or breaches of competition law.”

Källa: http://www.accesstomedicineindex.org/ranking

Siv Wernborg
Siv Wernborg
Gäst
9 april 2015 kl 01:58

Jag har själv läst i en bok av professor Wilhelm Friedrich Zopf (1846-1909), tysk biolog, botaniker och mykolog att psoriasis är en svampinfektion i huden, en biologisk växtprocess i kroppen. Zopf studerade särskilt svamp: “Die Pilze in Morphologischer, Physiologischer, Biologischer und Systematischer Beziehung”, publ. 1890. Han gjorde många bidrag till klassificering av svampar. Det finns till och med en svampsläkt uppkallad efter honom “Zopfiella”.

Psoriasis ska botas inifrån och ut, inte tvärtom som skolmedicinen gör genom att smörja på kortisonsalva utvändigt. Salvor som smetas på direkt på huden är bara kamouflage, endast en åtgärd för att dölja det som finns inunder, dvs en svampinfektion. Inifrån och ut är riktig läkande konst och ingenting annat!

Detta är kunskaper som man av obskyra skäl har mörkat i 150 år. Gömd och glömd kunskap! Varför?

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Siv Wernborg
9 april 2015 kl 18:12

Mitt i prick Siv!

Gammal mörkad kunskap behöver ut i ljuset! Alla sjukdomar ska läkas inifrån och ut ..liksom man anser i TCM (Traditional Chinese Medicin).

Sture Haglund
Sture Haglund
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall Hopkins
9 april 2015 kl 18:27

Kan det möjligen vara så att skälet till att man inte tillämpar dessa teorier beror på att man väldigt klart kunnat visa att det inte stämmer? Det är ju väldigt tydliga skillnader på svampceller och människoceller som numera enkelt går att påvisa med lite färgämne och ett mikroskop.

Lustig Knorre
Lustig Knorre
Gäst
9 april 2015 kl 00:27

Men, det borde alltså finnas tusentals dokumenterade fall av psoriasispatienter som botat sig själva. Varför inte bara begära ut sin sjukjournal där läkare bekräftar att psoriasis inte längre existerar och att patienten är botad?
Finns det något sådant fall eller går man vidare till nästa botande lösning när den första misslyckas?

Red
Red
Gäst
Reply to  Lustig Knorre
9 april 2015 kl 07:01

Jättebra tanke. Kan du projektleda det arbetet att kontakta alla personer i Sverige som blivit botade från all psoriasis genom att försöka få dessa personer att ge dig sina sjukjournaler? Vilket år vill du börja? 1900? Du skulle kunna sammanställa detta i en stor rapport.

anders
anders
Gäst
Reply to  Lustig Knorre
9 april 2015 kl 20:41

Återigen, det skulle behövas en allemans-FASS som fylls i efter hand på lämpligt sätt. En komparativ jämförelse mellan olika behandlingsformer, oavsett tradition, och där fördelar och nackdelar listas för respektive sjukdom med underkategori behandling.

Eva
Eva
Gäst
8 april 2015 kl 18:32

Bra skrivet Red!
Det är som en mur av motstånd mot naturliga medel. Vem förlorar om vi fortsätter söka alternativa lösningar och går vår egen väg?
Skulle inte förvåna mig om det handlar om att vi alla är fulla av parasiter som påverkar vårt immunförsvar och ger oss en mängd inflammationer =)

Eva
Eva
Gäst
8 april 2015 kl 18:32

Du far låna en regnig dag min kropp o leva i….. det är inte klukt att påstå att det är svamp o infektion

Red
Red
Gäst
8 april 2015 kl 18:10

Elisabeth Karlsdotter, du har fel och det är tur det för det innebär att 1000-tals drabbade människor får nytt hopp.

Jag själv som drabbats av psoriasis och fått diagnosen på en vårdcentral är fascinerad av hur personer från den etablerade vården, från läkemedelsindustrin och från Psoriasisförbundet bekrigar nya rön och en aldrig sinande ström av patienter som blivit botade av naturmedel, av dr Erik Enby, av kostomläggning, av basisk såpa och tex av leverrensning med bittersalt.

Det är Ni som bekrigar botande lösningar som måste skärpa er och släppa målstolpen och sluta försvara kortison, “rätten” till kroniskt lidande och uppgivenhet utan slut.

Jag kan sätta 10,000 kr på att “forskningen” som säger att psoriasis är en immunologisk sjukdom bara är ytterligare ett exempel på fuskforskning finansierad av läkemedelsindustrin påhejad av en prestigefylld läkarkår som blivit förprogrammerad under läkarutbildningen att ha “rätt” ovetenskaplig åsikt om psoriasis.

[Jag vet. Nu lämnar jag redaktörsrollen och går in som debattör.]

Elisabet Karlsdotter
Elisabet Karlsdotter
Gäst
8 april 2015 kl 17:56

Snabba fakta om psoriasis, som alltså INTE är en hudsjukdom eller svampinfektion och inte går att bota med vare sig salvor eller såpor!

– Ordet psoriasis kommer från det grekiska ‘psora’ som betyder skorv och klåda.

– Ungefär var fjärde psoriatiker har en måttlig till svår form. Övriga har mildare besvär.

– Forskning visar bland annat att svår psoriasis ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Cirka 30 % av alla med psoriasis drabbas även av en särskild form av inflammation i senfästen och/eller leder – så kallad psoriasisartrit.

– Psoriasis är en immunologisk sjukdom, vid vilken en autoimmun aktivering riktad mot hudceller förefaller att vara en av de viktigaste faktorerna. En slags vita blodkroppar – T-celler – ansamlas i hudens övre skikt där de framkallar en inflammatorisk reaktion. Både T-celler och hudceller frisätter signalsubstanser, bland annat TNF. Signalsubstanserna stimulerar hudcellerna så att de delar sig ca 10-20 gånger snabbare än normalt.

– Uttalad parakeratos (cellkärnor ända upp i stratum corneum) uppträder som en manifestation av att celldelningen har en onormal ökad takt och hudcellerna inte hinner mogna. Överhuden har en ojämn tjocklek och uppvisar ansamling av T-celler (en slags vita blodkroppar).som är mest uttalat basalt. I övre skiktet av huden ser man vidgade och slingriga kärl och ansamling av T-celler i de dermala papillerna som dessutom blir mer framträdande.

Hög häst
Gäst
Reply to  Elisabet Karlsdotter
8 april 2015 kl 18:00

Jag tror varken på dig eller Psoriasisförbund. Svar till Psoriasisförbundet i Örebro län: Kollade några sekunder på den första länken som Psoriasisförbundet i Örebro gav: “En vacker cell med långa armar ser ut att spela en nyckelroll i sökandet eft er psoriasisgåtans lösning…” Många är väldigt trygga med att ha en sjuk identitet, och i det oändliga pula runt med symptom, och vägrar släppa det, vill inte bli friska, för då måste man ge upp saker på vägen. Eller? Varför posta länkar kring “forskning”, istället för att bara ta och göra sig frisk, skriva till sina medlemmar vad det handlar om, och hur andra och en själv bara botar sig, och sedan lägga ned alla skumma symptom som dessa “drabbadeförbund” ofta är? Ska ert “arbete” bestå i att hålla kvar folk i symptom, prata om “gåtor”, är ni så omedvetna, eller vill bara beredviliigt och införstått hålla kvar folk i symptom och ohälsa? Psoriasis är ingen hudsjukdom. Där symptomen visar sig, på huden, är bara symptom på något djupare. Typiskt att bromsklossar alltid ska gå industrins ärenden, som går ut på att skapa en kundkrets, och det är ingen riktig affärsidè att folk blir friska, det fattar ju alla vi det här laget, eller hur? Det är klart olika saker har med varandra att göra, svamp, immunförsvar, dendritceller, T-lymfocyter, näring, osv osv osv – men det finns inga “gåtor” kring cancer eller psoriasis. Det finns mer obskyr verksamhet där man årtionde efter årtionde pumpar in pengar i “forskning”, som en undanmanöver så att folk inte ska förstå grundläggande enkla principer, och hur att bota sig själv. Bry dig inte om hit och dit, forskning si eller så – det där du tar upp är bara sidoskott, skilj på grundläggande orsaker, och saker som kommer på vägen, och kan synas i pseudoscience, men som är sekundära symptom, som blir i sig blir orsaker till… etc. Spill inte tid på strunt. Man kan bli “sned” på att förbund som sprider disinformation, och inte istället med full kraft skriver om hur folk botar sig. Enby ger ju en öppning till bot, vaför postar du då dessa saker? Jeffrey McCombs påtalade redan 1949 länken mellan svampen candida och psoriasis. De som har tagit penicillin någon gång har säkert en kronisk överväxt av candida. Många har redan visat att det är så, med candida. Då räcker det att veta det, det behövs ingen “forskning”. Så… Read more »

Backtoheaven
Backtoheaven
Gäst
8 april 2015 kl 17:24

Om forskarna samarbetade med alternativare skulle nog ett bot snart hittas. Men det kommer aldrig att ske i det här landet för boten skulle då sannolikt bli något läkemedelsmaffian inte kan patentera och tjäna en massa pengar på. Det är samma skit med all medicinsk forskning idag verkar det som. Allt måste utmynna i en patenterbar medicin som blockerar en naturlig funktion för att undertrycka ett symptom, eller ersätta ett ämne kroppen egentligen ska tillverka själv. Dvs en bot i sann mening finns inte ens på kartan.

Psoriasisförbundet Örebro Län
Psoriasisförbundet Örebro Län
Gäst
8 april 2015 kl 14:05

Har kommit flera studier som visat att psoriasis har med T-Cellerna och immunförsvaret att göra.
Går att läsa mera om det här
http://goo.gl/nN5HL9

https://www.hu.liu.se/forskning/charlotta-enerback?l=sv

http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2013/10/Psoriasis-ar-mer-an-bara-en-hudsjukdom/

Gustav
Gustav
Gäst
Reply to  Psoriasisförbundet Örebro Län
8 april 2015 kl 16:33

Välkommet med en sansad kommentar till allt tyckande.

Kjell Holmsten
Kjell Holmsten
Gäst
Reply to  Gustav
9 april 2015 kl 13:58

Psora förbundet lever på sina medlemmar och har noll förtroende. Om det vore så som psora förbundet påstår att det är T-cellerna? Varför visar sig inte över hela kroppen utan oftast på naglar, öron, hårbotten? T-cellerna arbetar väl över hela kroppen. Bara att tillföra salt i ett dagligt saltbad förbättrar psora med över 60-70 %. Jag har själv sett det med egna ögon.

Tobias
Tobias
Gäst
8 april 2015 kl 12:37

Psoriasis är en sjukdom som innebär en försämrad livskvalitet för många. Dessutom finns det många negativa attityder hos människor som inte själva är drabbade. Därför undrar jag: vad vill artikelförfattaren uppnå genom att publicera en närbild på en psoriasisfläck? Enligt mig, så förstärker denna typ av bilder människors känsla av försämrad livskvalitet och negativa attityder. Rätt eller fel?

Red
Red
Gäst
Reply to  Tobias
8 april 2015 kl 12:48

Tobias. Det var inte avsikten att på något sätt värdera de drabbade när jag la in bilden på plackpsoriasis. När jag skulle publicera artikeln kände jag inte ens till den formen av psoriasis. Syftet med att visa bilden är för att illustrera att en psoriasisfläck liknar en infektion.

Jag är personligen drabbad och har nyligen träffat Enby för en konsultation. Han gjorde en mycket seriös undersökning. När jag däremot gick till Vårdcentralen kändes det mest som kvacksalveri tyvärr. Läkaren på Vårdcentralen jämförde en fläck på foten med en bild på dataskärmen och ställde diagnosen! Han skrev sedan ut symptombehandlingen kortison, vilken jag vägrar att ta eftersom den inte botar, utan enbart minskar metabolismen så att det ser mindre rött ut. Fuskmedicin alltså.

Tobias
Tobias
Gäst
Reply to  Red
8 april 2015 kl 12:52

Red: Jag är själv drabbad och jag förstår din avsikt. Tyvärr tycker jag att bilden inte tillför något utan en utförligare bildtext/förklaring. Mitt råd: ta bort bilden

Red
Red
Gäst
Reply to  Tobias
8 april 2015 kl 18:24

Bilden får finnas kvar, det finns både en kort förklaring vad bilden visar samt länk till utförlig text på Wikipedia. Bilden är pedagogisk för artikeln.

Sanna Ehdin Anandala
Gäst
8 april 2015 kl 11:08

Jag helt med Dr Eneby och 1800-talsläkarna om det, och det är därför som personer med psoriasis rapporterar att de blir av med det när de använder dr Sannas Såpa. Mycket positivt och lika bra resultat vid eksem, dermatit, vitilago, svamp i huden, acne, etc – dags att omvärdera synen nu. Info om dr Sannas Såpa – innehåller enbart destillerad o förtvålad talloja – och allt är baserad på beprövad erfarenhet de senaste två åren. Dags att börja forska på denna nu! http://ehdin.com/?navid=11

Michelle
Michelle
Gäst
Reply to  Sanna Ehdin Anandala
8 april 2015 kl 12:27

Vad är det med den alternaliva världen och titelsjukan? Doktor – en titel skapad och utfärdad av etablissemangets institutioner – använts för att ge trovärdighet, trots att man verkar i opposition. Varför undrar jag.

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Sanna Ehdin Anandala
9 april 2015 kl 18:02

Noterar detta – synd att den inte finns att köpa i UK men står på min lista inför nästa Sverigebesök. Fördelarna med naturlig såpa rent allmänt har man ju känt till i långa tider – låter jätteskönt att ha detta i bad eller fotbad.

Fredrik Jansson
Fredrik Jansson
Gäst
7 april 2015 kl 16:47

Hur förklarar man att symptomen ändras vid solljus?

anders
anders
Gäst
Reply to  Fredrik Jansson
7 april 2015 kl 19:23

Svamp tål inte solljus så bra. Man ställer tex ut trälådor för grönsaker som stått i källare över vintern, i ljus för att “desinficera”. Så uppfattar jag det i alla fall.

Och de flesta svampar i skogen växer fuktigt, och i skugga.

BentOn
BentOn
Gäst
Reply to  anders
8 april 2015 kl 00:26

Intressant!

Bra kommentar!

Fredrik Jansson
Fredrik Jansson
Gäst
Reply to  anders
8 april 2015 kl 08:18

Nu tänkte jag mest på varför man blir sämre och inte bättre.

Red
Red
Gäst
Reply to  Fredrik Jansson
8 april 2015 kl 18:00

Jag känner personer som blir bättre av solljus och använder det som behandling. Jag skulle tro att det blir bättre eftersom UV-ljus är desinficerande och bildar D-vitamin i huden som är direkt viktigt för immunförsvaret vilket angriper svampinfektionen.

Fredrik Jansson
Fredrik Jansson
Gäst
Reply to  Red
8 april 2015 kl 19:45

Var kan man hitta förklaringen till att man blir sämre av solljus?

Linda
Linda
Gäst
Reply to  Fredrik Jansson
8 april 2015 kl 20:15

Om man har en massa toxiner på huden, som kommer utifrån eller inifrån, bränner gifterna fast i huden. Ska man tåla solljus ska man vara ren.

Hög häst
Gäst
Reply to  Fredrik Jansson
8 april 2015 kl 20:18

Man blir inte sämre av solljus. Med solen så kan kroppen läka ut. Klart det ksn visa sig på huden när kroppen fått resurser att hela sig. Så kan det vara när det går åt rätt håll. Det finns det med förstförsämring, eller Herxheimer, googla. Kurt säger också något om det i videon. Det är väl allmänt känt, eller ska du fråga en fjärde gång?;-)

Fredrik Jansson
Fredrik Jansson
Gäst
Reply to  Hög häst
8 april 2015 kl 21:04

Det finns varianter av psoriasis där man blir sämre av solljus. Jag själv har en sådan variant. Under de dryga 30 år jag har haft svår psoriasis har jag testat det mesta rörande olika behandlingsformer och alternativ kost. Jag blir sämre när jag exponeras för solljus och denna förstförsämring borde väl inte vara så långdragen?

Hög häst
Gäst
Reply to  Hög häst
8 april 2015 kl 21:44

Varianter, sedan varianter på varianter, sedan kommer andra varianter på varianternas varianters varianter – tänk så väl de listar ut hur de ska blanda bort korten, så de kan ha än mer möjligheter att “forska”, istället för att bara säga att det finns EN psoriasis, men att den tex kan utlösas av vissa saker, eller triggas, istället för att bara dyka upp på tex en armbåge.

Att “bli” sämre är väl inte samma sak som hur det ser ut?

Det går inte att bara “testa” olika metoder. Det blir symptompulande. Man måste vara beslutsam, ha tålamod – och ta det som verkligen får bukt med symptomet som läkningsväg – få bort svamp och parasiter, kalka upp sig. Se inte solen som en fiende, utan tacka den för att den ger oss liv och läkedom varje dag.

Haft den i 30 år, är det konstigt om det inte blir bra i en handvändning?

Det behövs ingen “alternativ” kost, utan kosten ska vara fräsch. LCHF kan vara bra. Idag innehåller mat så lite näring, den minskar år från år. Så är man dessutom sjuk, så måste man komplettera. Varför inte följa det som Kurt säger, folk blir friska från psoriasis så?

Jag tror absolut att bara man tex går på vad Kurt Sandvik säger, och tänker på att svälta candidan, lägga bort så mycket socker/kolhydrater det bara går, dricka mycket vatten, ge sig mängder av näringstillskott, då vänder det, fast ett tag så kommer det att se sämre ut – fast det är inte att det verkligen är sämre, utan huden är ju mycket där kroppen kan få ut det dåliga, som ett utrensningsorgan.

Inga kemikalier på huden på sommaren. Tag massa bad, ligg i vattnet, ta tångbad… och lerbad, rensa ut och bygg upp – men man får kanske komplettera med saker som går på candidan också, som extraåtgärd. Jag vet inte.

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Fredrik Jansson
9 april 2015 kl 17:46

@ Fredrik Jansson betr att man kan bli “…sämre av solljus..”

Du är långt ifrån ensam om att bli sämre av solljus. Jag känner många lupus-patienter som inte kan vistas i solljus eller ens åka bil om solen skiner. De tål ofta inte heller lysrör, de nya gräsliga ‘spar’lamporna, dataskärmar etc. Vissa kan inte ens vistas ute, även om solen inte skiner – utan slokhatt, mörka glas och långärmat etc. Bl a kan huden bli röd, utveckla blåsor osv ..som om man bränt sig – och har man redan eksem (lupus rash) kan detta förvärras. — Och naturligtvis finns det ingen regel utan undantag – vissa lupus-patienter mår bättre av att vistas i solen. ( En länk för information om SLE (Systemic lupus erythematosus): http://www.lupusuk.org.uk ) — Det finns massor av länkar på nätet (googla) med bilder på lupus rash ..en sjukdom inte helt olik psoriasis.

Ett av problemen med lupus är att mitokondrierna inte fungerar som de ska. ‘Soporna svämmar över i tunnorna’ – och kroppen har helt enkelt inte tillräckligt med ‘sopgubbar’ att ta hand om sk*ten. Inte undra på att man kan känna sig ‘förgiftad’ med flunsasymptom, ‘utslagen’ hud, överväldigande trötthet (som inte går att vila bort), hjärnsläpp, irritation, värkande leder, fibromyalgi, IBS, lung-hjärt och njur -problem, syn och hörsel-problem etc. Listan på symptom kan vara längre… .

Att ta tillräckligt med bl a D3 är viktigt för alla – men speciellt för den som lider av hudproblem. Personligen har jag märkt att inte bara min hud utan hela kroppen (även ‘knoppen’) mår bättre sedan jag började ha LCHF-stuk på kosten för ca 14 mån sedan- ekologiskt ‘allt’ är det enda som funkar för mig, bl a pga att jag inte tål besprutningsmedel och en mängd andra man-made kemikalier.

Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det skulle visa sig att de flesta kroniska tillstånd beror på ‘små filurer’ som tar sig runt i kroppen via våra blodkärl. Tack vare Dr Enby har det ju faktiskt redan visat sig att så är fallet. Ja, jag är då helt inne på samma linje.

För övrigt är jag övertygad om att om vi tog bättre hand om planeten (och varandra) genom att sluta förgifta den, skulle kroniska sjukdomar minska oerhört i omfattning. Tänk vilka besparingar det skulle innebära för hela samhället! Ja, inte för de stora ‘parasit’-företagen förstås – men de behövs ju faktiskt inte!!

Eiwa
Eiwa
Gäst
7 april 2015 kl 15:27

Psoriasis
Denna ”sjukdom” beror främst på att levern inte omsätter fett som den ska, men också på obalanser i tarmfloran. I grunden ligger en försurning & förgiftning som stör leverns funktion och miljön i tarmsystemet. Vila i allt som sker, för att få hud och leder att påskynda sin läkning. I denna typ av välgörande vakenhet/medveten vila, sitter så gott som all läkande kraft. Ingen stress! Stress är förgörande och bidrar bl a till att producera syror som i sin tur bryter ner kroppen. En mycket ond cirkel.

Det viktigaste för psoriasisdrabbade är att reglera kosten och ta bort histaminfylld ”mat”, såsom vanlig ost, gris i alla former samt skaldjur. Undvik helst helt och hållet vitt kemiskt kroppsfrämmande salt och socker. Undvik också spannmål (dock inte kli) speciellt allt av det manipulerade vetet. Denna skötsel tills sjukdomen/obalansen klingat av. Drick också ett bra vatten över HELA dagen (inte bara då och då). Möjligen kan en kort tid i solariet vara bra.

Tillsätt dessutom:
(En rågad matsked av varje per dag)
pH-KALK® för att reglera syrabalansen – det allmänna pH-värdet. Sola för att omsätta denna tillsättning fullt ut! Eventuellt solarium –tag kalk alldeles innan!
Nyponpulver för karotener, flavonoider, kli m fl vitalia – ca 40 ämnen.
Nässelpulver för kisel, järn, kli, klorofyll m fl vitalia – ca 70 ämnen.
Linfrö- eller Hampaolja. För ökad omsättning av kalk samt hormonbildning.
pH-te (lever/matsmältning) Drick någon av dessa två teér 2-3 gånger per dag.
pH-Tarmflora –tarmbakterier för fettomsättningen samt mot svamp med mera.
Fundering:
Många som lider av psoriasis har inte fått läkning trots många års försök via den traditionella läkarexpertisen. Om man sticker ut hakan kan man ifrågasätta varför personerna inte blivit friska!? Många har gått till traditionella läkare under 20-25 år utan resultat! Läkarna har inget resultatansvar, och många läkare känner inte väl till den biokemiska balansen i kroppen. Ta din läkning som ditt eget ansvar. Följ råden ovan och se vad som händer i din kropp.

http://www.phbalans.com/psoriasis

Gerd Landin
Gerd Landin
Gäst
Reply to  Eiwa
9 april 2015 kl 06:36

Efter en maginfluensa 1967, som jag “botade” med Entreovioform, ( som strax därefter blev förbjudet för att det slog ut tarmfloran) fick jag utslag på kroppen som inte läkte. Jag kunde ha öppna sår i åratal. Det blev en mycket lång och påfrestande tid.
Läkarna behandlade det med diverse olika salvor, sprit, antibiotika och även för nerverna. Till saken hör att jag innan aldrig haft varken acne eller något annat på min hud.
Mina hudproblem blev bara värre och värre. Jag började få stora knölar som ibland måste opereras bort för att inte bli helt vanställd i ansiktet och på halsen. En läkare som jag kom i kontakt med började förklara att jag hade en benägenhet att pilla sönder min hud och att det var psykiska problem jag hade. Klart jag fick problem med psyket att ständigt ha stora sår som inte ville läka.
2002 kom jag i kontakt med en hudterapeut och homeopat som hade kontakt med en läkare/forskare som har framställt Lactiplus, det blev min räddning. Efter två veckor med tarmbakterier började min hud att läka. Efter bara ett halvår började folk fråga vad jag gjort med min hud som blivit så fin. Jag är evigt tacksam för den hjälp jag fick. Tarmfloran är nog det viktigaste för hur vi mår.

Stella
Stella
Gäst
7 april 2015 kl 15:01

Efter ett flera år med svampinfektioner i hudveck (som jag snappade upp på sjukhuset för övrigt…) så har det plötsligt försvunnit. Alkalinisering av vattnet samt B3 är vad som har hänt. Sambon har psoriasis och den verkar också lugna ner sig.

(Eftersom det verkar råda viss förvirring på området: pH är ett värde på hur många vätejoner det finns i något, och alkalinitet är hur buffrande detta något är, dvs hur mycket annat av avvikande pH man måste stoppa i innan pH i nämnda något ändras. )

Red
Red
Gäst
7 april 2015 kl 14:54

Det har inkommit flera nedsättande (ad hominem) kommentarer riktade mot dr Enby. Dessa har raderats.

Eiwa
Eiwa
Gäst
Reply to  Red
7 april 2015 kl 15:30

Ja vad annat kan man vänta sig. Det måste vara tufft för dem, att det finns alternativa vägar att gå, vägar som inte fyller läkemedelsbolagens redan fulla penningkistor.

Eiwa
Eiwa
Gäst
7 april 2015 kl 13:27

Här kommer lite information om Lilly Johansson, Olov Lindahl mfl och vad de gjorde för att bota och förbättra olika enligt läkarkåren. “obotliga” sjukdomar

Föllingeprojektet – Ät dig frisk!

Föllingeprojektet visar att vi har stora möjligheter att övervinna sjukdomar med fasta och kostterapi

Vid Föllingegårdens hälsohem under ledning av Lilly Johansson genomfördes i början av 1980-talet en vetenskaplig studie av fasta och kostterapi.

Studien kallades Föllingeprojektet och leddes av professorerna Olov Lindahl och Per-Arne Öckerman. Övriga medarbetare i forskarlaget var docent Åke Stenram, läkaren Alf Spångberg och hälsohemmets omskrivna ledare Lilly Johansson. För sammanställningen av de mängder av data som framkom svarade statistikern Lars Lindwall.

Slutresultatet överträffade alla förväntningar, konstaterade professor Olov Lindahl i sin summering av projektet i boken “Föllingeprojektet”.

Efter fyra månader hade 91 procent av de ”obotliga” förbättrats och efter ett år 94 procent.

Lhinda
Lhinda
Gäst
7 april 2015 kl 13:24

Vore jätte intressant att veta vad han föreslår att man ska göra/äta/ta mot/för det?
Det är ju inte roligt att leva med, speciellt inte när det satt sig i lederna.. och finns det en förklaring och bot på det vore det ju fantastiskt!!

Linda
Linda
Gäst
7 april 2015 kl 10:38

Skolmedicin mot svamp kan man glömma. Ät mat som inte svamp frodas av. Gör några rejäla detoxer om året och lägg om kroppen så att lever och njurar hinner och orkar rena alla gifter som annars kloggar igen hela ditt system som bland annat kan ge psoriasis i samband med stress. När lever och njure och andra reningssystem i din kropp inte orkar rena gifterna som överhopat sig måste de ju ta sig ut någonstans. Ibland i form av psoriasis. Din kropp vill alltid hjälpa dig.

Axel Bark
Axel Bark
Gäst
7 april 2015 kl 10:29

Min kliiga hårbotten behandlar jag med ättika med lite vatten och genast försvinner det röda kliiga. Det har jag gjort i många år och även tipsat andra om och de har blivit hjälpta. Ättikan dödar svampen i hårbotten och ändrar phvärdet. Billigt och ofarligt!

Grace Hansson
Gäst
7 april 2015 kl 06:47

Det är inte alltid svamp medicin av alla dess olika slag fungerar på svamp heller. Som undersköterska som mer eller mindre tvingas att smörja dessa på mina brukare som får svamp, ser jag för det mesta ingen skildrad. Mycket av våra så kallade kroniska folksjukdomar har att göra med vad vi äter. Själv har jag botat mig själv från pollenallergi dock utan någon allergi medicins hjälp. Receptet var att dricka te på björklöv samt använda en del av löven i smuthes, under hela hösten och vintern. När våren kom var jag helt fri och opåverkad av pollen. Det har gått tre år sedan och jag är fri. Men hade även andra krämpor som jag drogs med, nu har jag lagt om hela min kost och mår prima. Många människor vill inte heller bli friska de vill gärna springa till sina läkare. De vill äta sitt skräp och låta någon annan ta ansvaret över deras kroppar. Istället för att själva vara i kontroll över sin egen hälsa.

anders
anders
Gäst
Reply to  Grace Hansson
7 april 2015 kl 08:57

Berätta när du samlar in bladen, vilka blad du väljer, hur du torkar, förvarar och brukar är du snäll.

Grace Hansson
Reply to  anders
9 april 2015 kl 23:20

Jo jag plockar björklöven och andra örter innan midsommar.
Dem torkar jag genom att lägga dem på en ugnsplåt och en ren kökshandduk på plåten.
Själv så lyckades jag komma över sådana gamla medicin burkar, men vanliga glasburkar går bra, i sådan kan du förvara de torkade bladen i. Och ställer dem i en mörk skafferi.
De jag har samlat är: Björklöv, brännässla (plockar dem som unga skott) och så länge du plockar av dem så kommer det att komma nya. Vinbärsblad, hallonblad(är stärkande för livmodern). Men mest har det blivit av björk och brännässla. Brännässla är blod renande och innehåller väldigt mycket näring. Likadant är det med björklöv (mycket C-citaminer).

Ronny
Ronny
Gäst
Reply to  Grace Hansson
8 april 2015 kl 09:53

Var det björkpollen du var allergisk emot?

Grace Hansson
Reply to  Ronny
9 april 2015 kl 23:22

Ja det var det bland annat, hade även allergi mot gråbo.

Kinerin
Gäst
Reply to  Grace Hansson
8 april 2015 kl 11:19

Intressant Grace, både att du botat pollenallergi med björklöv och lagt om kost. Hur har du lagt om kost och vad för krämpor motade du med det?

Grace Hansson
Reply to  Kinerin
9 april 2015 kl 23:47

Jag hade väldigt mycket kronisk smärta samt extrem trötthet och på detta pollenallergi till våren.
Men detta har varit en resande experiment.
När jag gick till läkaren för att gå till botten med dessa åkommor så visade provsvaren att allt var bra
Kom över en artikel om en kvinna som hade fibromyalgi och att hon hade slutat att äta fläsk kött. I samband med detta blev jag påmind om en annan artikel som jag hade läst några år tidigare om en man någonstans i Sverige som hade botat sig själv från cancer, genom örter som han exprementerat på sig själv.(läkarna hade vägrat att friskförklara honom)
Men det tog ett tag innan jag började ändra min kost hade småbarn under denna perioden.
Förvandlingen kom nog i olika omgångar:Jag fastade, gjorde jouice detox, tog bort kött, satte in kött i kosten igen. Började med LCHF. Och under tiden så började jag att läsa om vitaminer och vad de var bra för och i vilka örter de fanns i samt hur bristerna påverkade min kropp.
Och på så sätt så kunde jag koppla mina små samt stora krämpor till olika brister i min kropp.
Nu består min kost till 80% rawfood , vilket innebär att jag någon gång äter kött och varm mat. Jag gör mycket gröna smothis . Tagit bort all socker,vitt mjöl och mejeri ptodukter.

Nu har jag energi även fast att jag sovit dåligt så har jag en djupare ork, är mer fokuserad. Smärtorna i kroppen är borta och jag känner mig smidig. Orkar träna efter en stressig dag på jobbet.

Mitt råd är att man måste lyssna på sin kropp och sjukdomar och krämpor vare sig de är stora eller små, har ju sin koppling i ande, kropp och själ.
För jag har som person under denna resans gång också fått ta itu med mig själv, och jag håller fortfarande på.
Men börja i små steg, det är värt det och jag har hållit på i ca 5 år.
Jag äter dessutom vitaminer samt alg tabletter och och då köper jag grönt pulver som består av vetegräs samt hampaprotein och något mer i kommer inte ihåg.
Märket Renee Woltaire, sök på detta namnet så kommer du fram till hemsidan.

Hoppas detta kunde vara till hjälp för dig.

Mvh:Grace Hansson

staffan
staffan
Gäst
7 april 2015 kl 05:14

Om Eneby skulle ha rätt, varför fungerar då inte medel mot svampinfektioner oavsett om de tas topikalt eller systemiskt? Man kan vidare undra hur det kommer sig att cyklosporin, som är immunosupprimerande, fungerar utmärkt mot psoriasis. En förklaring från doktorn vore intressant att få.

Elvira
Elvira
Gäst
Reply to  staffan
7 april 2015 kl 12:34

Anledningen varför Cyklosporin fungerar mot psoriasis är att medlet trycket ner immunförsvaret och gör det svårare för kroppen att använda sin kraft för att manifestera hudproblemet psoriasis.

Genom att ta medel som är immunosupprimerande trycker man därmed in sjukdomen djupare in i kroppen. Alltså medlet botar inte, men däremot så fortsätter sjukdomen göra sin effekt, men nu på ett djupare plan. Detta innebär att den som behandlar sin psoariasis med Cyklosporin, och om medlet lyckas trycka in psoriasissymptomen, så det försvinner helt eller delvis, kan räkna med att det dyker upp en annan sjukdom, antingen sida vid sida med psoriasis, eller alternativ en helt annan sjukdom dyker upp, efter en tid.

Och om psoriasis är en svamp, det bästa sättet att behandla blir då att stärka kroppens immunförsvar, och inte att sänka det med kortison och andra nedtryckande behandlingar som t.ex Cyklosporin.

Red
Red
Gäst
Reply to  staffan
7 april 2015 kl 14:52

Enby förklarar i uppsats 7 hur det kan fungera.

När det gäller antisvampmedel så tänker läkemedelsindustrin kemiskt, att svamp ska tas bort med “rengöringsmedel”. Det beror på att läkemedelsindustrin kommer från kemiindustrin och för att läkemedlen (rengöringsmedlen) är framtagna av kemiingenjörer.

Enbys har ett biologiskt perspektiv där blodet behandlas. Jag antar att vissa svampinfektioner (läs vissa svamparter) kan behandlas med rengöringsmedel” medan andra kräver mer djupgående, mer långvariga och mer systemiska behandlingsformer.

http://enby.se/svenska/forskning/uppsats/7/blodforandringar-hos-kroniskt-sjuka.htm