Poliser mot aktivister i Hanhikivi där Finland bygger kärnkraftverk – Sisu Meltdown

publicerad 30 april 2015
- av NewsVoice
Hanhikivi - Foto: Leon Berthas

Filmaren Leon Berthas har besökt Hanhikivi där finnarna bygger ett nytt kärnkraftverk 15 mil från svenska gränsen trots Fukushima i färskt minne. Demonstranter i konfrontation med finsk polis.

Hanhikivi är en udde där det planerade kärnkraftverket med tillhörande hamn ska ligga. Hanhikivi ligger 3 km från Pyhäjoki som Leon Berthas besökt tidigare i sin dokumentärfilm Sisu Meltdown.

Det var värre än jag trodde att vara tillbaka i Hanhikivi. Byggarbetarna har olagligt skövlat bort en stor areal av skog, mycket mer än jag trodde och de olagligt byggda vägarna har blivit större och längre.

Byggarbetarna har kört fram lastbilarna. På en av dessa sitter en finsk kvinna fastkedjad. Polisen arbetar lugnt och metodiskt med att ta loss demonstranter som tejpat och lås fast sig vid byggmaskinerna. En kvinnan protesterar när en av poliserna försöker ta loss henne.

Platsen är unik och om det här kärnkraftverket går igenom finns risken att fler liknande projekt går igenom i Finland trots att det pågår ett paradigmskifte att lägga ned kärnkraftverk i Japan och Tyskland efter Fukushima-katastrofen, säger Leon Berthas.

Se hela video- och artikelserien: Sisu Meltdown

Text: NewsVoice | Video och reportage: Leon Berthas