Barack Obama använder fabricerad svart dialekt när han talar till svart publik

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 20 maj 2015
- NewsVoice redaktion

Barack Obama har en lång historia av att skifta dialekt beroende på vilken publik han talar till. Bevisen finns i en serie videoupptagningar genom åren där olika tal kan jämföras. Då framgår med en stor tydlighet att Obama använder en typisk “svart dialekt” när han talar till en svart publik.

Fler videos

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Barack Obama
 • Intressant Stella. Lever esperanto fortfarande förresten, kul att höra! Den teori du förklarar om kategorier och hur man förstår varandra, verkar realistisk. Den ser ut att fördela sig ganska jämnt kring “Jag är bäst” kategorin också. Undrar hur det var för 100 år sedan?
  Jag tror det är ett bra sätt göra sig förstådd att anpassa uttrycket efter vilka åhörare man tror man har. om man kan. Det är nog bara klokt och jag ser inget fel i det. Visst kan vissa tycka det är en typ av hyckleri, men det handlar ju inte om att ändra budskapet utan endast att förmedla det på bästa sätt. Att anpassa sig kan väl också ses som att man respekterar de man talar med? Men det blir nog galet om det överdrivs förståss, då kan det nog mest såra.

 • Jag höll ett seminarium förra helgen (på esperanto med internationell publik) om hur information funkar. Där använde jag en TED-film av David Logan som kanske kan vara en grund till beteendet. Logan forskar i “tribal leadership” och menar att det finns fem stadier av mänsklig “företagskultur” med stadierna:
  Livet är skit – kriminella (2%)
  Mitt liv är skit – offermentalitet (25%)
  Jag är bäst – egoismen och individualismen i ett nötskal (politik, mode, tävling) (48%)
  Vi är bäst – grupper som hittat gemensamma värderingar och gör nåt tillsammans (22%)
  Världen är bäst – människor som är andligt mogna och accepterar livet som det är (2%)

  Enligt teorin kan de som tillhör en nivå bara förstå sin egen och de närmaste andra. En som tycker att livet är skit tycker att folk i Världen är bäst är galna och sjuka i huvet. Kan det ligga något liknande bakom viljan att kommunicera till olika väljargrupper på sätt som förväntas passa dem bäst?

 • Med tanke på hur många lögn han har spridd under sin tid, så är han bara en välutbildat skådis.

 • inte så konstigt.
  är själv lärare o måste anpassa mej till den landsända jag jobbar i just då.
  Det funkar helt enkelt bättre.
  Kan det istället vara så att han anpssar sig till vit publik i normalfallet…
  Å andra sidan spelar det väl knappast någon roll hur han uttrycker sig
  Det blir mest skit ändå

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *