Coop och IVL: ekologisk mat innehåller mycket låga gifthalter – Prof. Torbjörn Fagerström kallar det hästhandlarfasoner

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 maj 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Coop - ekologisk mat har mindre gifter

DEBATT. Coop genomförde en studie i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet och fann att när vi äter ekologisk mat minskar halterna av bekämpningsmedel nästan till noll i urinen. Coop presenterade resultaten på hemsidan Ekoeffekten och YouTube som på en vecka fick 3 miljoner visningar.

Studien gillas inte av professor Torbjörn Fagerström vid Lunds universitet. Han kallar det “hästhandlarfasoner” och att “infantiliseringen av propagandan för ekologisk mat når nya lågvattenmärken”.

Den sarkastiska argumentation i Torbjörn Fagerströms debattartikel på SvD låter märkligt lik den argumentation som en viss skeptikerförening gjort sig känd för.

Mycket riktigt visar det sig att Fagerström 2001 fick föreningen Vetenskap och Folkbildnings (VoF) finpris Årets folkbildare. Han har sedan dess förekommit i flera VoF-sammanhang. Fagerström förordar genmodifierad mat (GMO), från vad han kallar “vetenskapsbaserat jordbruk”, vilket i normala fall är kopplat till Monsanto, Roundup och glyfosat.

Torbjörn Fagerström kör över Coop/IVL-studien som en ångvält. Han till och med förkastar cocktail-effekten, att många gifter kan samverka och skapa en kombinerad förgiftning. Han försvarar sig även med att alla gifterna som hittades i urinen understiger svenska gränsvärden, men nämner inte att dessa gränsvärden normalt sätts av etablissemanget som vill upprätthålla status quo i samhället.

Vi kan associera till Chernobylkatastrofen då svenska myndigheter höjde gränsvärdet för exponering för radioaktivitet så att risken fiffigt kunde “trollas bort”.

Padideh Jafari kommenterar i Facebook-gruppen Organic Sweden med de träffande orden:

“Torbjörn Fagerström kan väl äta hur mycket giftig mat han vill i väntan på att allt ska bli “vetenskapligt bevisat”. (Som om det inte vore tillräckligt med all forskning som redan finns). Så kan vi andra äta giftfritt under tiden!”

Fagerström avslutar sin debattartikel med orden:

“Så nog är filmen ”ekoeffekten” ett eko alltid – ett eko av de hästhandlarfasoner som man trodde tillhörde en gången tid. Men så är det inte. Fasonerna lever och frodas, även om det inte längre är hästkrakar som krängs. Idag prånglas istället förvrängda, övertolkade och infantiliserade vetenskapliga resultat ut på skrämselmarknaden. Det är trist att IVL lånar sitt goda namn till det geschäftet. Men pang lät det när Coop sköt sig själv i sin populistiska fot.”

Foto: Karin Nordin, pixelerat för att skydda upphovsrätten

Louise König och Björn Larsson från Coop ger läsarna ett betydligt mer sympatiskt svar i sin replik “Coop: Vår avsikt är inte att skrämmas”.

Louise König och Björn Larsson - Coop pressfoto“Vi har inte initierat studien eller gjort filmen för att skrämma folk. Vi har gjort den för att våra kunder och medlemmar ska få mer information om ekologiskt odlad mat, och som ett led i vårt hållbarhetsarbete.”

“Syftet med filmen, hur infantilt det än låter i Fagerströms öron, är att väcka intresse för ekologisk mat och att engagera både kunder och andra i en diskussion om hur andelen ekolivsmedel kan fortsätta att öka på åkrarna, i butikshyllorna och på matborden.”

“Att Fagerström sedan väljer att kritisera ett resonemang om potentiella cocktaileffekter visar på ett visst mått av ignorans för mångas oro.

Foto: Coop pressfoto

Coop - ekologisk mat har mindre gifter

Bild: Ekologisk mat innehåller låga halter av rester från kemiska bekämpningsmedel enligt Coop och IVL

Hur kan matproduktion någonsin leda till svält och hur kan giftfri mat någonsin vara negativt?

Inte bara Torbjörn Fagerström SLU smutsar ned ekologisk mat. Professorerna Holger Kirchman, Lars Bergström och Thomas Kätterer och programchefen Runde Andersson, alla från SLU skriver i sin debattartikel: “Ekologisk odling – vägen till svält”, att ekologisk mat till och med leder världen till svält.

I artikeln argumenterar författarna bla att: “Ekologiska livsmedel är inte giftfria” och att “Ekomaten är inte heller nyttigare än konventionellt odlad mat”. IVL/Coop-studien visar att ekologisk mat är i det närmaste är giftfri, men det behöver utredas hur giftrester ändå kunde hittas i urinet. Ett simpelt svar kan vara att vissa ekologiska bönder fuskar.

När det gäller nyttigheten finns studier som tex: ”Organic foods contain higher levels of certain nutrients, lower levels of pesticides, and may provide health benefits for the consumer” publicerad på PubMed. Den visar att ekologisk mat inte bara är nästa giftfri utan även innehåller högre halter näringsämnen. Läs mer i artikeln: “Ekologisk mat fortfarande nyttigare än konventionell enligt forskning”.

I NewsVoice-artikeln: “Ekologisk mat är mer hälsosam och innehåller mer antioxidanter än konventionellt odlad mat” som hänvisar till en studie från 2014 visas att ekologisk mat innehåller färre gifter och mer antioxidanter.

Tvivel är deras produkt

Jag vill passa på att varna för de metoder som industrin och industrins grindvakter använder för att ingjuta tvivel om företeelser som i grunden är positiva. Läs gärna artikeln: Vitaminer, ekomat, naturmedicin, kosttillskott, träning – Allt är farligt och du kan vara sjuk i huv’et. Se även boken: “Doubt is there product”.

Lösningen för Fagerström och hans kollegor är och förblir GMO och storindustriella lösningar med bekämpningsmedel. I den framtidsvärlden äger inte familjer och jordbrukare ens sina egna fröer och de blir beroende av patenterade utsäden från gigantiska bolag som förnekar riskerna med tex bekämpningsmedlet glyfosat.

Frågan är hur världen kunde överleva i 1000-tals år helt utan artificiella bekämpningsmedel och motargumentet blir då att det fanns svält på den tiden, men vi har svält idag också och det saknas bevis för att GMO kan rädda världen. Det är bara spekulationer projicerade in i framtiden.

Det vi vet är att om små- och storodlare över världen kan leva på sin verksamhet utan beroendeställning till storindustriella företag som Monsanto och Syngenta kommer ländernas ekonomier och matproduktion klara av att förse alla med ekologisk mat. Det har trots allt fungerat i 1000-tals år i förindustriell tid.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • “De svaga individerna i sekten följer ofta i ren rädsla psykopaterna för att undvika bestraffning och hoppas i utbyte mot lojalitet på fördelar i sina karriärer.”

  En stor sanning. I ungdomens cowboy-filmer besegrade ibland en skurk en annan skurk som ledde ett gäng, och tog därmed över detta gäng. I mina ögon var detta orimligt, eftersom ingen i det gänget visste vad den nya ledaren gick för.

  I deras ögon var det kanske så här: den nya ledaren besegrade den gamla ledaren, vilket betyder att han är starkare. Eftersom den gamla ledaren ledde gänget var han starkast, och nu är den nya ledaren starkast. Alltså är han/hon ledaren nu.

  Samma gäller i politik och i flera övriga sammanhang.

 • VoF är som vilken sekt som helst. Psykopaterna som leder sekten gynnas ekonomiskt och använder mobbning och aggresivt hotfullt språk mot de som utmanar sektens fastfrusna uppfattningar och existens.

  Här har ni en attack från sekten mot mig:
  http://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/10/16/%EF%BB%BFvof-den-aggressiva-ovetenskapliga-sekten-diskuterar-vetenskapliga-partiets-partiledare/

  Syftet var givetvis att hitta mina svagheter och knäcka mig, he he. 🙂 …vilket visade sig vara orimligt svårt.

  De svaga individerna i sekten följer ofta i ren rädsla psykopaterna för att undvika bestraffning och hoppas i utbyte mot lojalitet på fördelar i sina karriärer.

 • Apropå ETC artikel.

  Resonemangen går som med alternativ medicin. Man får knappt säga det det är bättre eller att den botar. Är det inget farligt med restgifter i urinen? En cocktail utan like som från en annan planet… Livsmedelsverket måste vara ockuperat. Ut med byken.

  Så det finns ingen forskning på att man blir friskare av att äta ekologiskt? Nej, det beror blott på vem som sponsrar forskningen och rensar bort allt annat kritiskt…

  Handeln var ju på 90-talet otroligt misstänksam mot att börja försöka sälja ekologiskt. Det fanns ingen efterfrågan ens menade de. Efter några år kom de smygande och skulle titta på sortimentet och möjligheterna till nya förtjänster.. Motvilligt visa av skadan.

  På kolonin står maskkompostlådan och producerar jord som inte går att köpa, av hushållsavfall, äggskal och kaffefilter. Ingen grävning, inget arbete. Bara otidsenlig bestående lön för ickemödan med en ränta bankerna och LRF skulle mörda för att bli av med..

  Själv får man skämmas som så sällan besökt vårdcentralen, numer är dess sämsta sponsor och vänt uppochner på den rådande kö och tågordningen. En sjuk kultur kan sko sig på folk medan en frisk blir utan ohälsa.. Vi borde vara besvikna, bra mycket mindre positiva och lättade.. Inte sticka ut från mängden. Vi är en samhällsfara, vitaminer och mineraler värre än ett kommunistiskt hot. Vi tro på fred och samförstånd och utgör en förfärlig bromskloss i den mordiska ruljangsen..

 • Om man följer odlingstips i filmen “Back to Eden” behöver man inga gifter. Jag har börjat täckodla med flis till träd och buskar och gräs till grönsaker. Jag behöver inte vattna lika ofta och mina växter mår utmärkt av min naturnära behandling. Jag ger också skvättar av uppslammad lera till de växter som gillar det. Lera är stenmjöl från nedbrutet berg och innehåller massor av nyttigheter – gratis och oändlig råvara. Kanske därför som industrin inte plockat upp denna tråd.

  SLU borde säga upp sin bekantskap med Monsanto och istället utveckla teorier och metoder för naturnära växtbruk.

  Back to Eden: https://vimeo.com/28055108
  Stenmjöl – Förbundet Organisk Biologisk Odling: http://www.vaxteko.nu/html/sll/forb_org_biol_odl/utan_serietitel_fobo/UST78-1/UST78-1C.HTM

 • Hur vågar ni kritesera Torbjörn Fagerström han är ju professor fattar ni inte att han fattar bättre och han kan väl inte rå för att han är professor heller men det är det minsann ingen som tänker på att han kanske måste ta jättemånga studielån och betala tillbaka ju
  /En som tänker efter

 • Betr Firuzes kommentar:

  Det kan faktiskt vara så att dessa “två forskare från Lund” ..har fel.

  Man behöver ju inte äta lika mycket när kosten (gärna LCHF) är mer näringsrik och dessutom använder man mer av eko-växter ..skal, blad, blast..
  Och om allt är ekologiskt kan man använda massor av de underbara växter man idag sprutar bort eftersom de anses vara ogräs.
  SMÖR-slungade maskrosknoppar, nässlor och massor av andra ‘blad & blomster’ är rena delikatesserna. Tala om smaklökarglädje!! 🙂

  Det är antagligen snarare så att DET LÖNAR SIG ATT ODLA EKOLOGIST!!

 • Det var två forskare från Lunds universitet som hävdade att om det var ekologisk odling i hela Sverige (eller jorden minns inte riktigt, det går att säker hitta på nätet om man vill) skulle matproduktionen inte räcka till.

  Om man tänker på all mat som lämnas i åkrarna för att de inte tillräckligt “snygga” och all mat som slängs…Om det odlades ekologiskt OCH man tog vara på all mat som producerades då borde det räcka gott och väl!

  Men: NEJ! Hellre pumpar vi moderjord med gifter och gödsel för “slöseriodla” än odla “tillräckligt” med god kvalité!

 • Att Monsanto och dess likar modifierat växter för att de ska tåla ogräsbekämpningens gifter bättre (?) kan ju få en att tro på alla utsagor om area 51. Vi ska väl förstå det som att man kunnat justera besprutningarna och mängderna uppåt då i den heliga förtjänstens tecken. Vem annat än den fullkomliga främlingen kan komma på tanken att förgifta planetens odlingsarealer.. Resorna till månen, mars, venus och än längre är bara ytterlighetsbevis på den rena oförställda dumheten.. Sjung om de sista entusiasterna men var viss om att vi styrs av de sista idioterna..

 • Bonden har det allra viktigaste arbetet av alla, eftersom bonden måste förvalta jorden så att den håller sig levande och frisk. Alla gifter, alla GMO-växter, alla icke naturliga metoder leder till jordens död, och sedan är det adjöss med folket.

 • För ca 30-40 år sedan var professorer väl ansedda, kloka människor som hade profilerat sig genom gedigen forskning. Detta var en ära då universiteten fick forskningspengar från andra källor än industri. Sedan kom en gradvis förändring, där bara de blev professorer, som frotterade sig med klubben som hade något att säga i urvalet. Då gällde det inte längre den som var bäst, nej, då gällde det den som var känt i klubben. Jag kan bara ana hur utvalet i klubben går till numera.Det vad du skriver Birgitta med hänvisning till ec.europa/digital…. är en klassisk förvillare. Tyvärr har mången gånger orden fått en helt annan innehåll än den man tror de har.

 • I dessa dagar när journalister gör polisens jobb och rättstjänarna låter som kvällstidningsjournalister och tar deras extraförtjänster och betraktar fakta som främmande, betydelselös och informell information, rättsväsendet har blivit matt och inte kan hålla hjärnorna i schack, kan väl professorer strosa runt på land. Skam kan ju känna sig lite ensam..

 • En “dagsfärsk” framtidsvision från EU “Foresight network fiches 2030” diskuterar bl a livsmedelsproduktion. Visionen har ett måtto “‘We cannot predict the future, but we have the opportunity to invent it, based on sound science and technology foresight’.

  Rapporten uppges handla om hälsa och välmående som ska uppnås genom digitala tekniker och genomics (Omics). Här nämns ekologi flera gånger men står långt från en traditionell uppfattning om ekologisk livsstil och födoproduktion. Olika high-tech-ämnen diskuteras som t ex food and nutrition, syntetic biology och social mutations.

  Frågan är om “social mutations” är ett önskvärt resultat efter att “food and nutrition” behandlats med “syntetic biology och “genomics”? Det här låter inte alls som sunt förnuft utan verkar vara skrivet av hästhandlare och andra skojare.

  Rapporten öppnar portarna till helvetesgapet i Du sköna nya värld…

  https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/looking-future-digital-technologies

 • Jättebra initiativ av COOP. Den studien blir ju bara naturligt bra reklam kan man tycka. Ingen vill äta föda som proppar kroppen med allehanda gifter. Tyvärr, så smittar GMO-tillverkarnas produkter via sitt bekämpningsmedel, konstgödsel och utsäde, över på andra odlare, så de kommer alltid ha en liten negativ inverkan på ekologiskt. Men om folks inköp av GMO-produkter minskar, så finns det snart inte tillräcklig efterfrågan heller. Eko-odlarnas uthålliga metoder med giftfria och hälsosamma varor är positivt. Ekologiskt smakar bättre också, vilket är ytterligare en bonus.

 • Om odlare omvänder sig för bidragens skull kommer de knappast finna näring för att förkovra sig i den ekologiska odlingens och produktionens kunnande. Ingen ska väl heller tro att den kultur som långsamt tar död på oss skulle hjälpa dem till att öka kunskapen.

  För egen räkning har algomin, nässelvatten, stenmjöl osv fått utgöra grunden för hur växtligheten frodighet, eget skydd mot angrepp ska kunna underhållas. Vad gäller nässelvattnet är det obegripligt hur kunskapen om dess närmast magiska verkan på allt som växer kunnat begravas i utvecklingens svallvågor.

  Å andra sidan står också gigantiska gödselbrunnar innehåll med syrefattig bakteriekultur (?) och bara väntar på att bonden ska sprida över sin växtlighet. Det moderna jordbruket har verkligen gått till botten med bankflaggan och LRF’s symbol i toppen..

  Omfattande tester har iaf visat att ekologisk föda är överlägsen i näringsinnehåll. Friska grönsakers kvalitet och hållbarhet överstiger vida konventionell odling.. Bara den del som omfattar svinnet uppväger oerhört mycket till fördel för ekologisk odling.

 • Detta med giftfria odlingsmetoder är mycket bra, faktiskt den enda framkomliga vägen om man vill kunna odla utan att behöva tillsätta lättflyktig kväve som orsakar övergödning när det sköljs bort av regnet eller återgår till atmosfären. Den naturliga fixeringen av kväve beror av livet i jorden och när biociderna tar kål på mikroorganismerna och annat jordeliv så sker ingen fixering av kväve och därför måste kvävet tillföras. Förutom fixering av kväve så finns det otaliga andra mekanismer som livet i jorden skapar och vi känner kanske bara till en bråkdel av dessa.

  För att kunna få så näringsrika produkter som möjligt vid odling i jord så måste odlaren känna till vad som finns och vad som saknas i jorden i form av grundämnen. Saknas selen, bor, svavel, zink, osv så kommer det inte heller att återfinnas i produkten och livet i jorden kan aldrig bli optimalt. Det är detta glapp i kunskap som den ekologiska odlingsformen inte har anammat.

  Slutsats: Ekologiskt odlad mat ska ha låga halter av biocider men kan också ha lågt näringsvärde.

  Det finns ett system som heter “Ideala Jorden” som sprider sig över världen. För mer info finns det en sajt på svenska som jag lagt upp. Dess engelska modersida heter “The Ideal Soil”.

 • “Ekologiska livsmedel är inte heller giftfria” – vem, tror professorn, bär skulden för detta? Med professorns resonemang att besprutat är bäst bör vi kunna få till en lösning som tillfredsställer alla parter: ju mer gift desto bättre, enligt professorn, borde resultera i en fördelning av gift till professorn och mat till oss andra.

  Angående professorskap minns jag orden från en föreläsare vars ironiske kollega just hade blivit utnämnd: “Nu kan jag våldta drottningen på altarringen i Domkyrkan utan att åka dit”. Ungefär så, ja.

 • Coop är ett livsmedelsföretag som vill satsa på ett ekologiskt sortiment och nu gör en upplysande reklamfilm för att öka intresset hos kunderna. För en gångs skull är det väl fint att man gör reklam för något nyttigt och bra och att det sker på ett informativt sätt och inte som annars är vanligt – påträngande och braskande. Märkligt är dock att herr Professorn bemödar sig med att skriva flera debattartiklar om denna reklamfilm och kräva vetenskaplig redovisning i likhet med en doktorsavhandling samtidigt som han kallar den för propaganda.

  Varför ödslar inte hans motsvarigheter samma energi på att ondgöra sig över det företag som påstår att Red Bull ger dig vingar, när det är helt uppenbart att så inte är fallet, eller kräva vetenskaplig bevisning på att Felix faktiskt gör det goda godare. Eller för den delen ondgöra sig över alla vitrocksklädda experter i tandkrämsreklamen som visar staplar och diagram och påstår att det blir 70 % mindre plack eller ifrågasätta exakt hur många % bättre uppsugningsförmåga Pampers nya blöja verkligen har.

  Detta är en del av marknadsekonomin som vi lever med varje dag. Man gör reklam för sina produkter och den med bäst reklam får sälja mest. Det är ju så det funkar idag. Hästhandlarfasoner? Ja, det är ju vad all reklam handlar om- att få folk att köpa det som man vill sälja oavsett om man säljer ekologisk nyttig och ogiftig mat, tandkräm eller något fullständigt onödigt som ingen behöver. Varför engagerar sig Professorn i just denna reklamsnutt? Förmodligen för att den utmanar stora ekonomiska intressen och för att den är bra och trovärdig. Professorn har just avslöjat sig själv.

  • Var är inlägget av kerstin som mailen levererade igår? “Kerstin kommenterade på Coop och IVL: ekologisk mat innehåller mycket låga gifthalter – Prof. Torbjörn Fagerström kallar det hästhandlarfasoner. ”

   Ville bara tillägga att donen motsvarar ju personen. Hästhandlarprincipen har ju gällt i ett halvt sekel medan matkvaliteten aldrig når upp till de hutlösa priserna för grönsaker med dålig hållbarhet och ett innehåll ingen önskar sig. Allt av dålig kvalitet och giftinnehåll är bara kompensation för otroligt dåliga odlingsförhållanden.

 • Professorer framstår alltmer som kolosser på lerfötter. De odlande hade aldrig stått i leran eller mullen, men på fötterna hade de, när ekologisk odling med ett resolut snitt tömdes på blod.. Uppvisning för den minst sagt sparsmakade och mindre begåvade massan var total. Med IS i magen klipptes näringstillförseln av för all framtid. Skulle folk och kommande generationer inte dö i svält måsta man skrota allt vad ekologisk odling heter.. Satiren blir mycket bättre när andra får ha hand om den..

  Nu kallas adekvat forskning, fallstudie av utsöndring i urinen för hästhandlarfasoner. Ja vi se ju att industrin gör allt den kan för att ge oss hästkött i allt. Dörrarna står nästintill vidöppna för vem som helst att garantera kontrollen i sin egen produktion. Metoderna och sätten är många. Vi som blott nöjer oss med salmonella, listeria, skitgiftiga bakterier helt naturligt i maten tillkommen av blott sanslösa producenter får enligt lag och myndigheter hållas. Är det brister i tillgången på bakterier så kompenseras konsumenterna med restgifter i maten istället. Nog katten dansar råttorna på bordet när vinsterna för mellanhänderna är så tillgängliga. Pilatus kunde knappast två sig i den omfattning som ansvariga myndigheter och (häst)handlare gör. Sedan det glunkas att ekologiska livsmedel ska få innehålla rester av bekämpningsmedel är den orättvisa tiden snart slut. Allt kommer bli nästan lika giftigt igen..

  Vinterkräksjukan uppträder efter säsong och behov. Om äldrevården ser ut som hästhandlarnas marknad ska vi inte fråga oss. Utan ta ett piller mot den gnagande oron. Eller trösta oss med det senaste tillskottet av skitbemängd sallad, ost eller dylikt. Virus står som den ständiga förklaringen till bristande mathygien och enastående smutsig, skitig, giftig och livsfientlig livsmedelsproduktion.

 • Biomimicry: Nature’s Alternative to Genetically Engineered Foods:

  “Dr. Wes Jackson, /…/ devoted to alternative agricultural practices, warns that, if misused, biotechnology may lead to the human-induced degradation of the genomes of plant species.

  “We don’t need one more breakthrough in agriculture. We need to stare hard at (our) fields . . . then reach into the vast literature in evolutionary biology and ecology to learn the rules and laws at work on the land before we got here, and out of this knowledge, put together a new synthesis, a truly new paradigm for agriculture.”

  http://www.environment-ecology.com/biomimicry-bioneers/372-biomimicry-natures-alternative-to-genetically-engineered-foods-.html

 • Problemet är kapitalismen, den ohyggliga utsugningen av allt och alla. Småbrukare som äger sin jord producerar mer och bättre utan gifter än Monsanto någonsin lär förmå, hur mycket de senare och deras köpta “forskare” än tror sig kunna överlista naturen.

  “A land poor race on a land rich planet.”

  Kevin Cahill’s new book Who Owns the World book examines land ownership in each one of the world’s 197 states or countries and 66 major territories, the first such survey ever attempted.

  It reveals the largest landowner on earth with an estimate of her landholdings, which have immense political, legal and economic implications appear in , published by Mainstream.
  In Part – 1 we are given an indepth examination of landownership from the beginning of history to the present day. This provides estimates of the land owned by the Papacy, the Islamic Mosque trusts and the Buddhist and Hindu religions (Chapter 5). It examines the land holdings of the 26 largest landholders on earth (Chapter 3), and how 60% of Europe is owned by the aristocracy, who also get 60% of the EU annual agricultural subsidy of €48,000 million (Chapter 4)
  Part – 2 examines land ownership in each one of the world’s 197 states or countries and 66 major territories, with a page for each country and territory.
  A master of many rich lists, local, national and international Kevin Cahill opens his book with the observation that:

  Poverty and wealth are not, as is often thought, opposites. Instead the two words predicate a problem, which is poverty, and indicate its solution, which is wealth. Land, that upon which we all stand, is the single most common characteristic of wealth worldwide. … And the commonest characteristic of the poor of the planet is the opposite, landlessness.

 • Ju mer ekologiskt, ju mer småskalig odling, helst i symbios med djurhållning. Läs gärna boken “Kollaps: livet vid civilisationens slut” av David Jonstad. http://www.bokus.com/bok/9789170376351/kollaps-livet-vid-civilisationens-slut/#blogs
  Hans analys är att dagens samhälle har mycket låg resiliens, dvs förmåga att klara av krissituationer. Samtidigt som komplexiteten i samhället är väldigt hög. SLU förespråkar ytterligare sänkningar av denna resiliens och ytterligare höjning av komplexiteten. Att industri-samhället kollapsar snart är helt klart, fråga är hur denna kollaps kommer att se ut.

  Att övergå, allt mer, till småskaligt jordbruk med eko-inriktning kommer att innebära att samhället ökar sin resiliens påtagligt. Det innebär också en produktion med lägre effektivitet, men med större variation och större uthållighet.
  Samhället måste ändra fokus från stordrift, och börja diskutera stordrifts-nackdelarna, till allt mer fokusera på lokal samhället och smådrift.

 • givetvis är dessa herrar ,’köpta ‘ , tro inge annat .korupta forskare är desvärre vanligare än vad vi tror.det är nog på samma nivå som i ryssland . dekorupptas hemland .

 • @ Julius som skrev: “.. jag skulle inte vara förvånat om han stödjer GMO också..”
  – Se i artikeln ovan under “Den sarkastiska argumentation..”
  – Bl a står det: “..Fagerström förordar genmodifierad mat (GMO), från vad han kallar..”
  – Det finns en del att läsa i länkarna där.

  Betr Fagerströms: “..”infantiliseringen av propagandan för ekologisk mat..” – är det väl snarare den som tror att giftig mat är bättre för hälsan än giftfri mat – som är infantil! Hur smart är det?? 😉

  Alla dessa gifter i kosten kan bara leda till sämre hälsa – och på sikt större börda på sjukvården och hela samhället. Hur kan det någonsin vara ekonomiskt försvarbart?

  Näminsann, ekologist ska det va’ ..utan minsta tvekan!!

 • Birgit, du var snabbare med vad jag ville skriva.Jag också nyfiken på hans bank konto och varifrån olika “s.k. forskningsbidrag” kommer.Vilka vetenskapliga motbevis har denna satans lakej ????? alla fall i mina ögon han er ett av lakejerna som stödjer vilseledande av den svenska folket och jag skulle inte vara förvånat om han stödjer GMO också.

 • Alltså dessa voffare… De förnekar sig aldrig. Och visst kan man känna igen dom bara på språket, de verkar vara stöpta på samma sätt hela bunten. Det är nånting som inte är som det ska med dessa typer, men vad?

 • Tack att du kollade bakgrunden av Torbjörn Fagerström. Man skulle också kolla hans inkomst för att se om han har andra källor än sitt vanliga arbete som understödja hans uppfattning.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *