Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Staten får filma och övervaka fritt – Privatpersoner som sätter in en dashcam kan få fängelse

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 maj 2015
- NewsVoice redaktion
Vindrutekamera - Foto: Nextbase-shop.com

Bilkamera

Datainspektionen överklagar dom om dashcam. Datainspektionen anser att förvaltningsrätten i Malmö feltolkat begreppet “uppsatt” och att en bilkamera även kallat dashcam monterad i en hållare i en bil ska omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen.

Länsstyrelsen i Malmö har avslagit en ansökan om tillstånd till kameraövervakning från en person som vill använda en mobilkamera i sin bil eller på en cykel för att filma vad som sker framför fordonet. Personen har överklagat beslutet till förvaltningsrätten i Malmö som i sin dom upphäver länsstyrelsens beslut.

Förvaltningsrätten menar att eftersom kameran är fastsatt i en hållare med sugpropp i ett fordon som ständigt är mer eller mindre i rörelse så kommer de platser som filmas av kameran att variera i tid och rum. Det är alltså, enligt förvaltningsrätten, inte ett specifikt område som övervakas med viss varaktighet av en kamera som är uppsatt och fast på den specifika platsen. Förvaltningsrätten anser därför att kameran inte kan anses som uppsatt enligt lagens mening.

Datainspektionen anser att förvaltningsrätten feltolkat begreppet “uppsatt”. Det finns en rad andra avgöranden och exempel som visar att kameror fastsatta på olika typer av fordon och farkoster räknas som uppsatta och omfattas av kameraövervakningslagen, säger Agneta Runmarker, dataråd på Datainspektionen.

Läs Datainspektionens överklagande i pdf-format

Text: Datainspektionen

NewsVoice kommenterar

Stat och myndighet får gränslöst övervaka allmänheten. Vi får inte se vad dessa kameror spelar in. Vi får inte ens ha egna kameror i bilarna som ökar trafiksäkerheten och löser försäkringstvister vid bilolyckor. Den som monterar in en dashcam/bilkamera utan tillstånd från länsstyrelsen riskerar att få böter eller fängelse på upp till två år.Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq