LmV: Allt fler läkemedelsbiverkningar anmäls – men de flesta biverkningar anmäls inte alls

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 maj 2015
- NewsVoice redaktion

LäkemedelsverketLäkemedelsverkets årliga sammanställning visar under 2014 ökade antalet anmälda biverkningar. Inom konsumentgruppen var ökningen 34%. Totalt gjordes 6781 stycken anmälningar.

“Jag tror att ökningen av anmälningar kan bero på att allmänheten har blivit mer medveten om att man kan rapportera. Men det har inte skett genom någon kampanj eller annat. En orsak kan vara att apoteken eller sjukvården informerar om egenrapportering. Vi har ju träffat på många av landets farmaceuter på till exempel läkemedelskongressen och då påmint om att informera allmänheten.”

“Generellt sett så sker det en mycket kraftig underrapportering av alla biverkningar”, sa Kerstin Jansson, chef på enheten för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

Läs mer: Allt fler biverkningar anmäls

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • När även LMV (Kerstin Jansson i artikeln) säger att det är en kraftig underrapportering av biverkningar så så måste det till en ändring av systemet. Exempelvis bör alla läkarbesök/prover/diagnoser mm för alla som fått vaccin kopplas ihop under två år. Allra viktigast för barn och ungdomar
  HPV-vaccinet borde inte ges alls. Hur kunde detta (och influensavaccinet) bli sådana storsäljare så snabbt – utprånglade via verket och landstingen…

  Det ska inte vara upp till vårdorganisationen att bestämma om något ska rapporteras som biverkning. ALLA medicinska händelser – om så bara läkarbesök utan diagnos och behandling – borde skrivas så de kopplas till vaccinet; minst två år efter. Även om det bedöms som inte varande biverkning. Det må vara uppföljande analytiker att bedöma – som kan se samband i större material.

 • Finns det någon mening med att rapportera läkemedelsbiverkningar till Läkemedelsverket. Är inte Läkemedelsverket finansierat av läkemedelsindustrin?

 • Ja, och naturligtvis beror rapporteringen på “..att allmänheten har blivit mer medveten om att man kan rapportera..” — Myndigheterna har förstås inget större intresse av att rapportera biverkningar!

  Den 34% -iga ökningen (6781 anmälningar) är sannolikt bara toppen av isberget. — De faktiska läkemedels-biverknings-siffrorna (som ju inte finns) vore intressant att få veta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *