Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

LmV: Allt fler läkemedelsbiverkningar anmäls – men de flesta biverkningar anmäls inte alls

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 maj 2015
- NewsVoice redaktion

LäkemedelsverketLäkemedelsverkets årliga sammanställning visar under 2014 ökade antalet anmälda biverkningar. Inom konsumentgruppen var ökningen 34%. Totalt gjordes 6781 stycken anmälningar.

“Jag tror att ökningen av anmälningar kan bero på att allmänheten har blivit mer medveten om att man kan rapportera. Men det har inte skett genom någon kampanj eller annat. En orsak kan vara att apoteken eller sjukvården informerar om egenrapportering. Vi har ju träffat på många av landets farmaceuter på till exempel läkemedelskongressen och då påmint om att informera allmänheten.”

“Generellt sett så sker det en mycket kraftig underrapportering av alla biverkningar”, sa Kerstin Jansson, chef på enheten för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

Läs mer: Allt fler biverkningar anmäls


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq