LmV: Allt fler läkemedelsbiverkningar anmäls – men de flesta biverkningar anmäls inte alls

4

LäkemedelsverketLäkemedelsverkets årliga sammanställning visar under 2014 ökade antalet anmälda biverkningar. Inom konsumentgruppen var ökningen 34%. Totalt gjordes 6781 stycken anmälningar.

“Jag tror att ökningen av anmälningar kan bero på att allmänheten har blivit mer medveten om att man kan rapportera. Men det har inte skett genom någon kampanj eller annat. En orsak kan vara att apoteken eller sjukvården informerar om egenrapportering. Vi har ju träffat på många av landets farmaceuter på till exempel läkemedelskongressen och då påmint om att informera allmänheten.”

“Generellt sett så sker det en mycket kraftig underrapportering av alla biverkningar”, sa Kerstin Jansson, chef på enheten för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

Läs mer: Allt fler biverkningar anmäls

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Gregor
Gregor
Gäst
9 november 2015 kl 04:34

När även LMV (Kerstin Jansson i artikeln) säger att det är en kraftig underrapportering av biverkningar så så måste det till en ändring av systemet. Exempelvis bör alla läkarbesök/prover/diagnoser mm för alla som fått vaccin kopplas ihop under två år. Allra viktigast för barn och ungdomar
HPV-vaccinet borde inte ges alls. Hur kunde detta (och influensavaccinet) bli sådana storsäljare så snabbt – utprånglade via verket och landstingen…

Det ska inte vara upp till vårdorganisationen att bestämma om något ska rapporteras som biverkning. ALLA medicinska händelser – om så bara läkarbesök utan diagnos och behandling – borde skrivas så de kopplas till vaccinet; minst två år efter. Även om det bedöms som inte varande biverkning. Det må vara uppföljande analytiker att bedöma – som kan se samband i större material.

Red
Red
Gäst
2 juni 2015 kl 19:31

Gunlög, ja, läs mer här:

LäkemedelsVärlden: “I Sverige kommer över 95 procent av Läkemedelsverkets intäkter från industrins ansöknings- och årsavgifter.”

http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/industrin-betalar-hela-l%C3%A4kemedelsverket-3197

Gunlög Stigstedt
Gunlög Stigstedt
Gäst
2 juni 2015 kl 15:09

Finns det någon mening med att rapportera läkemedelsbiverkningar till Läkemedelsverket. Är inte Läkemedelsverket finansierat av läkemedelsindustrin?

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
13 maj 2015 kl 02:52

Ja, och naturligtvis beror rapporteringen på “..att allmänheten har blivit mer medveten om att man kan rapportera..” — Myndigheterna har förstås inget större intresse av att rapportera biverkningar!

Den 34% -iga ökningen (6781 anmälningar) är sannolikt bara toppen av isberget. — De faktiska läkemedels-biverknings-siffrorna (som ju inte finns) vore intressant att få veta.