Sverige behöver ett statligt finansierat medicinskt forskningsinstitut som studerar tex kost och hälsa

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 maj 2015
- NewsVoice redaktion
Lars Bern 10 feb 2015 | Foto: Torbjörn Sassersson

Lars Bern 10 feb 2015 | Foto: Torbjörn SasserssonJag har tidigare uppmärksammat hur den moderna medicinska forskningen nästan helt hamnat i händerna på läkemedelsindustrin. Detta har varit en gradvis process där industrins inflytande hela tiden ökat i takt med att användningen av deras kemiska preparat brett ut sig och genererat ofattbart stora inkomster, skriver Lars Bern på sin blogg.

Industrins strateger har insett att det som genererar de stora pengarna inte är botande preparat som antibiotika och liknande, utan mer preparat som angriper symptomen på kronisk sjuklighet och som därför måste intas livslångt. Denna enkla affärslogik har tagit överhanden och styr idag en stor del av den forskning som finansieras direkt och indirekt av industrin.

Vi har här en situation som mycket liknar den vad gäller kostens betydelse för olika metabola sjukdomar. Samhället tillhandahåller inte forskningsmedel för att göra helt oberoende studier av sambanden mellan kost och hälsa. Även på detta område har det funnits kunskap men den har fallit i glömska.

Vad vårt samhälle skulle behöva vore ett helt statligt finansierat medicinskt forskningsinstitut som tog sig an att studera hur vi med kosten kan påverka vår hälsa. Man borde även gå tillbaka i historien och granska äldre metoder för sjukdomsbekämpning och prevention.

Läs hela artikeln på Lars Berns blogg


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq