IARC: Även låga nivåer av strålning ökar risken för cancer

publicerad 23 juni 2015
- K. Reporter
Mobiletelfoni hjärnan strålning

Mobiletelfoni hjärnan strålningEn ny undersökning från Internationella Cancerforskningsinstitutet IARC i Lyon visar att längre tids exponering för vad som tidigare ansett vara låga nivåer av radioaktiv strålning kan orsaka leukemi. Undersökningen publiceras i den ansedda tidskriften The Lancet Haematology.

Studien som undersökte arbetare inom kärnkraftsindustrin visar att risken att dö i leukemi är direkt kopplad till den totala mängden exponering för strålning vid ”låga nivåer” som arbetarna exponerats för under hela arbetslivet.

Sådan exponering förekommer bland arbetare på kärnkraftverk, men även inom sjukvården exempelvis patienter som undersökts med datortomografi (CT).

Den nya undersökningen omfattar 300 000 arbetare inom kärnkraftsindustrin i Frankrike, USA och Storbritannien.

IARC:s chef Christopher Wild säger i en kommentar till undersökningen att den är ett viktigt underlag då nya rekommendationer för att skydda människor mot skadlig strålning ska tas fram, inte bara inom kärnkraftsindustrin, men även inom sjukvården.

Resultaten

 • The study results highlight strong evidence for a positive association between exposure to ionizing radiation and risk of death from leukaemia and show that the risk of leukaemia increases linearly with radiation dose.
 • The risk associated with the exposure varies with the type of leukaemia; the risk was highest for chronic myeloid leukaemia, and there was no increased risk for chronic lymphocytic leukaemia.
 • The study shows little evidence of associations between exposure to ionizing radiation and risk of death from multiple myeloma or lymphoma.

“Current standards used for radiation protection remain primarily based on acute high-dose exposures, derived from studies based on atomic bomb survivors in Japan,” says IARC Director Dr Christopher Wild. “This assessment of the carcinogenic impact of low-dose exposures strengthens the evidence on which to base radiation protection measures. These new findings are important when considering radiation exposure in different settings, including use in medical diagnosis.”

Studien (PDF) källa IARC

Text: K. Reporter


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: IARCleukemi
Stöd NewsVoice 2024
 • Förlåt att jag kidnappar tråden lite. Jag läste det där med köttskatt i dagens Metro. Blir så trött på det. Låt mig få äta mitt gräsbetade kött i fred. Jag har ca 1 mil till bonden och dit cyklar jag när det är fint väder. Vad jag förstår så får djuren bara äta det gården kan producera och dessutom har de eget slakteri på plats. Detta om något borde vara klimatsmart. Fast det är klart, det är kanske bättre att jag blir vegetarian och äter sojakorvar. Då skövlar de säkert regnskogen för att odla GMO-soja och sedan frakta hit det med båt/flyg. Eller så ska jag kanske köpa norsk odlad antibiotikalax som är vidgjord i Asien för att sedan säljas i Sverige?

 • @Ruben En del menar att en skatt för köttkonsumtion och koldioxid-utsläpp kan vara ett steg i ledet till att införa en så-kallad världs-omspännade skatt och då än viktigare också en del i en kampanj att få in konceptet om en sådan världs-omspännande skatt i folks medvetanden. Lyckas man med det så är det väl fritt fram för vidare fiskalisk-politik på den nivån. Själv sitter jag på läktaren, men det verkar inte allt för långsökt IMO.

 • En iakttagelse. Stora ansträngningar har gjorts bl.a. via WHO att förneka risker med lågdosstrålning liksom också risker med mobilstrålning. Chefsmanipulatör i båda fallen var Mochael Repacholisom efter fullgjort jobb sitter i flott New Yorkvåning!

 • Uffe Johansson skrev: 24 Jun, 2015 at 17:12

  ”Vad har bilden med personer som talar i mobil och titeln ”elektrosmog” att göra med studien?”

  Uffe, tack för att Du vill, kan och vågar FÖRSTÅ att bilden är EN säkerhetsbrist, som lurar/blåser Marknaden att tro att alfa, beta eller gamma strålning är samma strålning som EN mobiltelefon stålar på barn, unga eller vuxen, även om strålning (50Hz) runt kraftfulla (800.000Volt med 50Hz strålar långt och stressar växter och djurs naturliga celldelning) elektriska ledningar med ELEKTRICITET, producerat i och transporteras från ett svenskt kärnkraftsvÄrk u.p.a och risk, för RISK har varje enskild svensk skattebetalare som fritt väljer att bo eller arbeta där ägare, styrelseledamot eller operativ ledare med hjälp folkvald svensk lagstiftning, överför nytta, ansvar och RISK för säkerhetsbrist i kärnkraftsvÄrk, till varje enskild konsument som fritt väljer att bo eller arbeta och betala skatt, lokalt i EN medlemsstat på den inre solidariska FRIA marknaden för ELEKTRICITET i EES och Europeiska unionen.

  Bertil Lindqvist skrev i sin fråga i bifogad länk nedan: ”Ska Medierna publicera sanning eller det politiskt korrekta?”

  https://newsvoice.se/2015/06/21/ska-medierna-publicera-sanning-eller-det-politiskt-korrekta-haveristerna-kapitel-25/

 • Hur systematiskt döljs dessa fakta kan man undra? Om det finns ett uppenbart samband mellan barnleukemi och närheten till kärnkraftverk kan det bara vara medvetet samarbete av vilseledande krafter, som kan åstadkomma en sån mörkning. Det luktar skandal i stor skala. De största officiella hälsolarmet jag hört hittills är att vår köttkonsumtion hotar hela jordens klimat mest av allt. Det känns som politisk strategi och hets för mer skatteinkomster, mer än ett hot mot klimatet. Så varför låter man bli larma om barnleukemi och närhet till kärnkraft, men slår på stora trumman om extra skatt för köttkonsumtion? Som om inte köttproduktionen, redan genererar massor av skatt, säger de att det betalas 0 kronor i skatt. Nyhetsinslaget i svt osade, som vanligt populistisk politisk propaganda.

 • Det allvarliga fyndet att leukemier drabbar barn som bor runt kärnanläggningar har länge gett upphov till mer eller mindre märkliga fantasifoster som bortförklaringar när det gäller orsaken. Det mest slående exemplet är att en tjänsteman vid Oskarshamn påstod att det fanns “örnbräkensporer” i luften som påstods vara cancerframkallande och orsak till leukemierna!!

 • Ödets ironi!

  Epidemiologins pelarhelgon, sir Richard Doll, fick sinprofessur i Oxford i konkurrens med Alice Sewart, som visade att joniserande strålning i låga doser var skadligt, Beskrivet i Science i en nekrolog när Stewart ablidit. Mankonstaterade i trakterna av sipparbetningsanläggnongen Sellafield ett ökat antal leukemifall bland barn Doll betalade tillbaks som tack för yjänsten genom att gitta på en hypotes, obevisad, kallas ad-hoc. som sa att leukemifallen inte hade ngt med strålning att göra utan berodde på en infektionsepedemi! Så fick då Stewart rätt till sist!

 • Detta förklarar varför barn runt kärnanläggningar runt världen drabbas av leukemi. T o m runt Barsebäck har en väl dold medicinsk rapport visat ökad förekomst av leukemier hos barn. Observera att kärnreaktorer släpper ut de mest riskabla radioaktiva ämnen vi känner genom skorstenarna!
  Det gäller t ex alfastrålarna plutonium och polonium. Detta är nästan helt okänt hos allmänheten, utan kunskapen stannar inom kärnkraftsbranschen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *