Jonas Eriksson, Cecilia Klintö (TT) och Ebba Blume anmäldes för bristande pressetik

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 juni 2015
- Torbjörn Sassersson

Ebba Blume om naturlig synträning Sydöstran 2015DEBATT. Etablissemangets attacker mot alternativa metoder kommer allt tätare med snart ett mediedrev varannan vecka. Nyligen kvacksalveriförklarades även gymnastik för ögonen. Vad ska härnäst pekas ut som kvacksalveri av polisjournalisterna? Jogging eller positivt tänkande? Det är dags att ifrågasätta kompetensen hos journalister som bryter mot de yrkesetiska reglerna och varför ett meddelande den 5 maj från Nyhetsbyrån TT blint ska betraktas som absolut sanning.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice, uppd. kl 13:00, 7 juni 2015

Senaste mediedrevet var när naturlig synträning, som enligt vetenskap och beprövad erfarenhet visat sig förbättra synen för flera synfel, blev kallduschad av över 15 regionala och rikstäckande medier som klippt och klistrat från ett TT-meddelande. Ingen av medierna som kopierat texten från TT verkar ha faktagranskat. Istället litade de blint på TT, som gjort en egen miniundersökning. TT Nyhetsbyrån hade valt att kontakta ögonläkaren Jan Ygge som svepande fick döma ut naturlig synträning. Ygge användes även som “sakkunnig” av Anna Bäsén när hon gav sig på naturlig synträning i april 2014 [artikel].

TT-texten pekade indirekt ut två personer: Sofia Lindén och Ann-Marie Näslund, som ansvarar för synträningskurser. De framställdes som kvacksalvare/bedragare utan att de fått möjlighet att kommentera innan TT:s artikel distribuerades till de svenska medierna. En serie tidningar valde att publicera TT:s text rakt av eller omskriven.

Naturlig synträning förs fram i Sverige av i princip en person, Ann-Marie Näslund från Stockholm. Hon berättar för NewsVoice att hon varit i kontakt med Sveriges Ögonläkarförening för att ta reda på vad föreningen anser om naturlig synträning. De uppgav att de inte kan gå i god för vad en enskild ögonläkare anser.

Det stinker VoF igen

Näslund var även i kontakt med Cecilia Klintö och Mats Johansson på TT samt Ebba Blume på Sydöstran för att få en förklaring till deras artiklar. Johansson på redaktionsledningen slog ifrån sig. Det gjorde även Ebba Blume.

Näslund spelade in samtalet:

Hela historien stinker VoF, skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning och deras modus operandi. VoF-dokument från 80-talet beskriver hur föreningen satt upp som särskilt mål att penetrera medierna för att påverka allmänheten genom aktiv opinionsbildning.

En journalist som NewsVoice varit i kontakt med beskriver hur medlemmar från VoF är särskilt insmickrande gentemot journalister. Denne misstänker att många artiklar som angriper allt alternativt i Sverige är spökskrivna av VoF-aktivister färdiga med citat av VoF-professorer och hang-around-läkare. Det är bara för journalisten att underteckna. De är i grunden lata och vill framstå som duktiga gentemot sina uppdragsgivare, menar NewsVoice källa. Professors- och läkarcitat slår alltid högt för de inger trovärdighet. Det kan förklara det återkommande språket när det alternativa ska beslås, samma VoF-argumentation ekar i dessa texter.

VoF är även särskilt aktiva att maila och beklaga sig hos ABF så fort en kurs som “avviker” från VoF:s normativa världsåskådning finns på schemat. NewsVoice har fått in flertalet exempel på det. ABF har nu centralt börjat vika sig för denna påverkan.

ABF stoppade kurs i naturlig synträning av rädsla helt i onödan

Sofia Lindén som skulle hålla en synträningskurs på ABF fick inte chansen att lämna sin kommentar till ögonläkaren Jan Ygges nedsättande bedömning av naturlig synträning. Denna läkare som enligt Näslund saknar kompetens om synträning fick därför helt oemotsagd fälla sin dom. Inte heller har den synträningsexpert Ann-Marie Näslund som Sofia Lindén lärt sig av fått komma till tals. Eftersom Ygges anklagelse är av en så allvarlig art är det fullt rimligt och etiskt att Sofia Lindén eller Ann-Marie Näslund fått delge sina kommentarer om ögonläkarens “dom”. Följden av skriverierna blev att ABF valde att stoppa kursen.

Cecilia Klintö på TT argumenterar till sitt försvar att Näslunds och Lindéns personnamn eller deras företagsnamn inte nämnts i TT-artikeln, men argumentet är svagt eftersom det är enkelt för läsarna att räkna ut vilka som den negativa texten på TT avser eftersom Näslund och Lindén förmodligen är de enda som arrangerar kurser i naturlig synträning i Sverige.

Foto på Cecilia Klintö från Linkedin, (fotot pixelerat för att skydda upphovsrätten)

TT hänvisar dessutom i sin artikel till en annan artikel i Sydöstran där Ann-Marie Näslund och Sofia Lindén omnämns vid namn flera gånger. Det utgör ytterligare ett exempel på hur enkelt det är för vem som helst att ta reda på vilka personer som indirekt pekats ut av TT som kvacksalvare/bedragare.

Jonas Eriksson ansvarig utgivare TT-Gruppen - Pressfoto: Maja Suslin, Creative Commons
Jonas Eriksson ansvarig utgivare TT-Gruppen – Pressfoto (MyNewsdesk): Maja Suslin, Creative Commons

Ebba Blume, Jonas Eriksson och Cecilia Klintö avviker från de pressetiska reglerna anser anmälare

Både Näslund och Lindén valde att anmäla Jonas Eriksson och Cecilia Klintö på TT samt Ebba Blume på Sydöstran till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd respektive Pressombudsmannen.

NewsVoice bad att få en kommentar från Ebba Blume om anmälan som hon fått på sig.

Ebba Blume svarade per mail:

De läkare jag talade med var mycket upprörda över att studiecirkeln skulle ges, eftersom den utgick från högst ovetenskapliga metoder som enligt professionen var rent humbug och kvacksalveri. Jag har låtit båda sidor komma till tals, och angett sakliga källor. Jag mailade kursledarens citat, och såg inget svar när jag senare gick hem för dagen. När jag åter kollade min mobil strax innan midnatt var det för sent att ändra detaljer i citat enligt kursledarens önskemål.
Eftersom hon uttalat sagt det citerade tidigare vid intervjun, återgav jag ändå korrekt vad hon då sade.
Om något i detta sammanhang är klandervärt och oetiskt, så är det att anordna en kurs som bygger på vad läkare kallar rent lurendrejeri och kvacksalveri. Något som även studieförbundet ABF höll med om, varför de också valde att stoppa kursen.

Från: Ebba Blume
Datum: torsdag den 7 maj 2015 12.42
Foto: Mattias Mattisson (fotot pixelerat för att skydda upphovsrätten)

Problemet med Ebba Blumes resonemang är att den “fällande domen” kommer från bara en enda synläkare, säger Näslund. Det betyder i princip att hans uttalande är av karaktären personlig åsikt mer än något annat.

TT en allsmäktig eller bara egenmäktig nyhetsbyrå?

TT Nyhetsbyrån är den största byrån i Sverige. TT med sina 100 anställda fungerar idag som en stor dagstidning med reportrar och fotografer som producerar artiklar. Därefter sprids materialet till TT:s abonnenter inom svensk dagspress, radio och TV samt företag.

Näslund och Lindén anser att särskild hänsyn bör tas till att TT är ett extremt inflytelserik nyhetsbyrå som når ett helt land och som skapat ett innehåll (artikeln) som sedan distribueras ut och i detta fall återpublicerats i fler än 15 medier.

Eftersom TT har detta stora inflytande över de svenska mediernas val av innehåll – och därmed orsakar masspåverkan på befolkningen – är det skäl nog att PO-anmäla platschef Cecilia Klintö och ansvarig utgivare Jonas Eriksson på TT för regelbrott mot de pressetiska reglerna avseende opartiskhet, uppgifternas korrekthet (synträning är kvacksalveri lika lite som gymnastik) och rätten för en utpekad part (direkt eller indirekt) att få kommentera.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Artiklarna i media

Exempel på mer eller mindre kopierad TT-text:

ABF-kurs i synträning stoppas / SvD
ABF-kurs i synträning stoppas / Metro
ABF-kurs i synträning stoppas / Kuriren
ABF-kurs i synträning stoppas / SN
ABF-kurs i synträning stoppas / PT
ABF-kurs i synträning stoppas / Aftonbladet
ABF-kurs om synträning stoppas / DN

Expert sågar ABF-kurs i synträning / SVT
Expert sågar ABF-kurs i synträning / Corren
Expert sågar ABF-kurs i synträning / DI
Expert sågar ABF-kurs i synträning / Sydsvenskan
Expert sågar ABF-kurs i synträning / HD

Kvacksalvarkurs stoppades av ABF / Expressen
Bluff – metod för bättre syn / Sydöstran

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq