Kemikalieinspektionen – Glyfosat ska undersökas av EU

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 juni 2015
- NewsVoice redaktion
Kemikalieinspektionen - Foto: Eniro kartor

NewsVoice ställde en rak fråga till Kemikalieinspektionen: Glyfosatdebatten tycks öka eftersom medvetenheten ökar. Folk i allmänhet känner sig svikna av myndigheternas inaktivitet. Varför skyddar inte svenska myndigheter folket från uppenbara risker?”. Myndigheten svarade att den tar larmen på allvar och därför lyft frågan till EU-kommissionen.

Text: NewsVoice

Kemikalieinspektionens svar (10 juni 2015, 10.53):

“Kemikalieinspektionen tar den nya informationen om glyfosat och IARCs bedömning om cancerframkallande egenskaper på allvar och har därför lyft frågan till EU-kommissionen. EFSA kommer att utvärdera IARCs underlag och jämföra det med de kriterier som finns för cancerklassificering inom EU.

Inom EU måste verksamma ämnens risker utvärderas var tionde år för att bli godkända att användas. Glyfosat är godkänt som verksamt ämne inom EU t.o.m. 2015-12-31. Tyskland håller nu på att göra en förnyad riskbedömning av hälso- och miljörisker för EUs räkning.

Både EFSAs och Tysklands bedömningar kommer sedan att ligga till grund för EU-kommissionens beslut om eventuellt fortsatt godkännande av ämnet. Därefter beslutar varje land inom EU för sig om de produkter som innehåller glyfosat ska få finnas kvar på marknaden

Vi kan i dagsläget inte svara på hur Kemikalieinspektionen kommer att agera när det gäller beslut om produkterna. Vad vi beslutar påverkas av vad som händer inom EU-processen för ämnet glyfosat.

Det skiljer idag mellan hur länderna inom EU har reglerat användningen av glyfosatmedel. I Sverige finns t.ex. inga godkända medel för behandling av livs- och fodermedelsgrödor med glyfosat, vilket effektivt har begränsat risker för rester av ämnet i svensk spannmål.

Generellt kan den som känner osäkerhet med att använda bekämpningsmedel välja andra alternativ.

Anna Elzvik, Kemikalieinspektionens Upplysningstjänst”

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Vad tråkigt det måste vara att jobba på en myndighet som inte får bemyndiga sig själva med sina uppgifter. Att man måste fråga andra vad man ska göra känns ju rätt så tandlöst. Dom kanske ska kalla sig för kemikalie-rådgivningen istället, då råd och rön verkar komma från annat håll.

    @Maverick, lysande inlägg! Men akta dig så att du inte blir efterlyst av dom upplysta för att du upplyser människor på det här lysande sättet ^^

  • “Kemikalieinspektionens Upplysningstjänst”!?
    En lämplig engelsk (i Den Nya Världsordningen vi lever i) översättning på Upplysning är Illumination, och från det är inte steget långt till Illuminati, till vars TJÄNST ALLA våra myndighet står.

  • Klart att man inte vill ta ansvar själv när man är så insyltat i amerikanska industri intressen, då är det säkrast att gjömma sig bakom storebror (EU) Vi kan hoppas att de har mer civilkurage. Nederland har redan sagt nej.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *