Är Livsmedelsverkets ”vitaminpolisaktivitet” i hälsokostaffärerna olaglig?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 juni 2015
- NewsVoice redaktion

Livsmedelsverket vs vitaminerNewsVoice publicerade nyligen artikeln ”Livsmedelsverkets utöver maktmissbruk mot vitaminer – Myndigheten kan ej stifta förbudslagar” skriven av Ulla-Brita Pedersson från Vitaminupproret. Artikeln skapade en bra diskussion och läsare blev förvånade över rubriken och innehållet. Stämmer det att Livsmedelsverket inte kan stifta lagar? Svaret är ja, myndigheten kan inte göra det. Riksdagen beslutar om lagar. 

NewsVoice fick in följande analys gjord av en överläkare som vill vara anonym. Denne konstaterar att myndigheten är ute på hal is. Nästa fråga blir då; vilka konsekvenser kan det bli för Livsmedelsverket som röjer runt bland hälsokostaffärerna? Är deras ”vitaminpolisaktivitet” helt enkelt olaglig? De tillspetsade frågorna är öppna för diskussion.

Analys

Kommentar: Riksdagen beslutar om lagar:

1.Riksdagen beslutar om lagar

…och dessa lagar och förordningar återfinnes i Svensk Författningssamling SFS.

2.Svensk Författningssamling SFS

Kommentar: Texten nedan är en konnotation att detta verkligen är en stadfäst och tryckt lag:

3. SFS

Kommentar: Lagen är sökbar via SFS nr samt med hänvisning till ansvarigt departement/myndighet:

4.SFS

Kommentar: Livsmedelsverkets föreskrifter om kosttillskott:

5.LIVSFS

…är försett med ett imposant nummer och med en tydlig konnotation till gällande lag:

LIVSFS2003-9-imposant

…dock utgör den tillhörande akronymen; LIVSFS 2003:9 ett fåfängt stoltserande i lånta fjädrar…

7.LIVSFS

… ty en sökning inom gällande svensk lagstiftning i Svensk författningssamling…

8.Riksdagen

…ger vid handen att Livsmedelsverkets LIVSFS 2003:9 ej återfinnes (Din sökning på LIVSFS 2003:9 gav 0 träffar) inom Svensk författningssamling (SFS) och att den således ej inkluderas bland gällande lagar och förordningar.

9.Riksdagen


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq