Matt Damons brillianta tal om maktens övergrepp och behovet av civil olydnad

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 juni 2015
- NewsVoice redaktion
Matt Damon 2014

Skådespelaren Matt Damon uppmanar till civil olydnad för att folket i USA ska kunna ta tillbaka sina civila rättigheter som bit för bit dras bort av en allt mer korrumperad maktapparat.

Matt Damon anser att problemet i dagens värld inte är civil olydnad utan att folk i allmänhet lyder överheten och underkastar sig maktens brottslighet.

Damon efterlyser “the spirit” hos alla och envar och att den amerikanska konsitutionen efterlevs i handling och inte bara i ord. Han frågar sig hur det kommer sig att enskilda medborgare sitter i fängelse för småbrott när maktfullkomliga ledare går fria trots att de begått enorma brott. (fri tolkning av hans tal)

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Red, nu säger jag igen till dig. Jag har bara ett användarnamn. Ser ingen vits med att ha flera. När jag bytat så är det på grund av dina bråkningar och banningar.

  Varför frågar du mig? Varför frågar du inte annan person som trollar hej vilt under vissa artiklar?

  Du har det väl svårt med det jag skriver, det känns… så försöker du hitta på sådant som tystar mig – du vet, skuta budbäraren.

  Du har igen fått veta verkligheten, vilket du har så svårt att förstå, fast orden nu åter är framför dig.

  Du har en vana, för det är väl det då beteendet återkommer att anklaga med hittepå. Kan du vänligen sluta med det. Jag postade inget på flera månader, eller kanske knappt, innan jag var Yngve, för att du bannat mig med mitt tidigare användarnamn, och ip-.numret var spärrat.

  Jag minns inte vad det var för namn, men du skrev i en kommentar att du bannade mig. Är det inte lite märkligt att du inte vet om vad du sysslar med? En del minns nog din artikel som du kanske trodde var ett scoop, där du hittade på att jag var en annan person (Sylthammar är…), och du hade bild, och var det inte också en artikel då som du länkade till på wikipedia som du skrivit, om vad du trodde var jag. Jag minns det som en rolig grej. Men det var på vippen att jag polisanmälde dig. När du då innan bannat mig som Sylthammar så blev jag istället Karl Kraus, och sedan kom din artikel om vad du trodde var Sylthammar i verkliga livet – det var 100% tokigt. När du i artikeln hade med om denna person på wikipedia så editerade jag den lite grammatiskt, några smågrejer. Antagligen såg du på ip-numret, och tänkte att det bekräftade att denne person var Sylthammar – det var så lyckat… men jag editerade av nödvändighet, eftersom Karl Kraus är den han är – han kan man läsa om på wikipedia, och vad han sa om ords felaktighet, han är känd för det, och ett citat.

  Läs nu här red: Jag har ett användarnamn åt gången. Ok? Bra. Ett okänt antal de senaste två åren, inte många, utan som det blivit – antalet har styrts av dig. Nu då, förstår du det? Annars kan du gå till spåtant eller göra en tidsresa.

  Vänligen / the one and only: Yngve.

 • Det är inte ok med att vissa kommentarer angränsar till antisemitism. Dessa värderingar smygs in lite här och där och dessa har ökat det senaste året.

  From nu blir det åter nolltolerans för dessa värderingar. Nämns ordet jude eller sionist blir kommentaren aldrig postad.

  Diskussionerna behöver inte handla om folkgrupperingar – som pekas ut.

  NewsVoice är inte ett forum för smygantisemitism eller antisionism och inte heller för sionism för all del.

  Yngve, hur många olika alias har du senaste året eller två använt på NewsVoice? Minst 10 skulle jag tro.

  /redaktören

 • Yngve – Du anklagar folk här på Newsvoice för att vara troll eller för att falskligen utge sig för att vara fler än en person. Du har även anklagat mig för detta om jag minns rätt. Hur kommer du fram till dessa slutledningar igentligen? Har du tillgång till loggar eller något annat bevis för att samma personer tillsynes skriver till ‘varandra’ ihuvudtaget? Eller är du bara här för att göra folk upprörda och förbannade, dvs. ett troll? Upp till bevis, fram med underlag eller lägg ner anklagelserna om du inte har något belägg för det du skriver..

 • Till alla Er som undrar vad Rascasse betyder:

  Rascasse är det franska och spanska namnet på en ganska liten fisk som simmer I Medelhavet och ner mot Kanarieöarna. Den brukar kallas för drakfisk och är nog släkting till Marulken. Den är fulsnygg och har ett tjockt, segt och rött skinn och långa vassa taggar som sticker ut. Den jagar genom att ligga I bakhåll och snappar blixtsnabbt åt sig förbisimmande byten. Den är full av ben men den är god. En av de godaste fiskarna faktiskt. Äkta fransk boulibaise, fisksoppan, ska göras på Rascasse. Det kommersiella värdet är lågt så denna beniga fisk fick bli soppa för fiskarna ombord till havs.
  F1 banan I Monte Carlo har en kurva som är döpt till Rascasse.

  Rascasse är också namnet på min båt, den seglar för närvarande I sin fisknamnes hemmavatten.

  Jag heter Johan Bergström och har tagit mig friheten att använda Rascasse som signatur för att undvika förväxling, eftersom det finns så många som heter Johan på nätet.
  Jag har meddelat detta I kommentarer på Newsvoice mer än ett par ganger.

  Vad gäller judeproblemet så var det Mel Gibson det handlade om. Inget annat.

  Vad gäller nasse hit och nasse dit och kassar med ras så vill jag bara säga att det pekar på fantasifullhet. För övrigt sager jag som man sa I lekskolan: “Den som sa det han va det”

  Vad gäller Miles så skapar hans alster massiva doser kognitiv dissonans vilket gör det svårt med förståelsen för de som är helt insnärjda I matrisen. Jag trodde Newsvoice var till för att folk skulle klara av steget från kognitiv dissonans till kritiskt logiskt tänkande.
  Till redaktören eller moderator. Ta bort min bitchiga kommentar till Gregor och publicera denna istället.

 • Det är Rascasse och ingen annan som skriver “hans fatala utbrott om judeproblemet” i första kommentaren. Det är bara att läsa utantill. Rascasse skriver “judeproblemet” och han citerar inte. Jag är absolut inte nasse. Är du? Du tycker måhända att det är OK att tala om “judeproblemet”?? (jag har märkt tendenser i debattspalterna det sista året)

 • En; Allmänt kallad: LegeNet, Gregor och Rascasse är samme troll. Han har 100 användarnamn på Newsvoice. Bara i denna tråd har det fler än… Jocke, Eva, osv osv.

 • Rascasse skyller Matt Damon för att “Att skälla på systemfel, korruption, otillbörligt inflytande m.m. utan att peka på en enda konkret handling”. Samtidigt gör han exakt detsamma själv, kommer med allmänna påståenden utan att penetrera enskilda fall.

  Måhända är Rascasse och hans läromästare Miles Mathis – för att fortsätta i Rascasseanda – avlönade av “eliten” för att tala om konspirationer i varje buske för att förlöjliga de som nämner och tar upp konkreta konspirationer. Dock nämner han kort morden på Kennedys – som nu ska vara fejkade? Det dog inte någon?? Är inte mordet på t ex J Kennedy en konspiration, vad var då det? Det finns tillräckligt många konspirationer och styrningar från företag av administrationen att det räcker utan att säga att i stort sett allt är detaljstyrt…

  Hollywood dessutom – ett stort antal av filmideerna bygger på just konspiration, och borde väl då inte vara ideer som “eliten” föredrar?

  Det finns en megakonspiration nu med alla “handelsavtalen”. Ta upp det konkret i stället.

  (av nyfikenhet vill jag gärna veta hur fysik, kemi och främst matematik förfalskats. Kan man be om några exempel?)

 • @ Gregor
  I egregorens tjänst biter smutskastning och påsmetande epitet bäst, eller hur EgreGregor. Du måste vara lite sjuk i huvudet Gregor, Ras-kasse, en kasse med raser, eller vadå? Rascasse är huvudingrediensen i en äkta buillobaise soppa. En fisk! Got it? Googla!!!
  Det var Mel Gibson som råkade illa ut, inget annat.

 • @Castropollux

  Tycks som att mer än 95% av alla seriemördare, attentat, terrorism, attacker, krig och elände världen över sedan snart ett sekel antingen har fejkats, fabricerats eller falsk flaggats. Man fejkade flitigt även längre tillbaka, ett sådant gammalt exempel är det s.k. mordet på A.Lincoln. Båda morden på John och Robert Kennedy tycks ha varit fejkade liksom även de på John Lennon, Michael Jackson, och Sharon Tate. Allt detta kan man läsa om på Miles Mathis sida plus mycket mer exempel på fejkerier. Numera anställer man och t.o.m. utbildar kris aktörer, skådespelare av skiftande kvalité som ska spela offer vid påhittade attentat där Boston och Sandy Hook kan tas som exempel. Studerar man mordet på Olof Palme luktar det fejk lång väg, speciellt efter att ha läst alla dessa alster av Miles.

  Riktiga händelser inträffar, bilolycker, arbetsskador, småkonflikter med våldsinslag men merparten av senaste tidens stora nyheter som attentat och flygolyckor tycks ha varit planerade, fejkade och falsk flaggade. Hur vet man det? Jo, när en fejkad/fabricerad händelse inträffar så går mainstream media igång direkt, ibland till och med före av misstag, man meddelar alla fakta som hade varit omöjligt att samla ihop på så kort tid. MSM kan därmed i enstämmig kör sätta sin stämpel och hoppas på tolkningsföreträde för skeendet och skuldfrågan. Detta görs emellertid ofta så klumpigt, bl.a. eftersom det egentligen är ganska komplicerat att manipulera händelser, så pass att privata utredare på nätet, oftast ganska enkelt kan slå sönder hela den officiella utredningen.

  Ovanpå detta har man fejkat den skrivna historien, skrivit om lagt till och dragit ifrån. Dessutom har man ägnat sig åt att förfalska vetenskaperna, speciellt, fysik, kemi och matematik, Miles Mathis har på omkring 6000 sidor mödosamt rättat och omtolkat många av dessa felaktigheter och dessutom presenterat en egen ”Unified Field Theory” som i princip kan förklara alla de fenomen vi kan registrera i vår omvärld, hmm plus lite till faktiskt. I sanning en remarkabel människa denne Miles Mathis.

 • @rascasse. Det militärindustriella komplexets behov av att fejka en verklighet slår nog ut det mest mänskliga i denna värld. Att med grovt våld slå ner protesterna mot kriget i Vietnam, skjuta elever vid Ohio University, säger väl en hel del om Uz groteska maktsfär.. Bara bilderna från det egna kriget och övergreppen förskräckte en hel nation och resten av världen. De fredsintresserade och antikrigsorienterade stjärnorna hotade leda ett folk fullständigt fel in i freden.. Vem mer av dem skulle komma på tanken att fejka sin död?

  Nu idag, i detta nu, låter FRA som en filial till RAND och lär mindre kunniga svenskar att hundratals länder filar på hackerverktyg för att hota vårt industriella nätverk med? Man fejkar hej vilt för att försöka uppbåda en hotkultur och förestående död…!

 • Matt Damon är en av många budbärare för förståelsen av allas vår fria ande, för “the spirit” är den del av oss som väljer kärlekens väg och som vägrar delta i våld, korruption och ondska.

  Civil olydnad är den enda väg att gå för att höja våra röster och för att tänka själva, som ju är att lyssna inåt och bli den vi är, det vill säga en gemenskap och styrka ur en enhet av helheten i den högsta tonen av kärlek.

  Rädsla ger dig mod, mod leder dig rätt! Så lyssna inåt, se helheten, välj kärleken till livet!
  Ju fler vi är som inser detta, desto bättre värld!

  Tråkigt med allas rädsla att inte våga följa sitt hjärtas röst. Vi är ju så många och så mycket starkare än vi ibland inser.

  Vem är jag?
  Varför?, -vad kan jag förändra och hur? är frågor du ska ställa dig när du ser klart!
  Börja nu!

 • danneboy22. Enligt Myers Briggs personlighetsschema har ENTP-personligheter “a deeper understanding of their environment than any of the other types”.

  Om man läser Leonardo di Caprios tal till FN framgår det att han själv inte har någon djupare förståelse för miljön då talet och kodord är direkt tagna från IPCC:s rapporter om klimatförändringar. Hur originellt är detta? Det här visar inte på någon “guts” utan kanske mer på hur desperata/hysteriska klimathotsförespråkarna är. För att locka till sig supporters tar de till entertainers för att sälja klimathotshistorien. För att klara av vår överlevnad måste vi ha en annan “guts” än våra förtryckare och deras marknadsföringspersonal.

  Eliten kör sitt klimathotsrace och säger att alla måste agera (på deras villkor). De är dock inte särskilt trovärdiga då de samtidigt säger att världsekonomin absolut inte får rubbas. Business as usual för dem medan de sätter tvångströjor på oss andra. För att få en bättre värld måste vi förändra våra konsumtionsmönster och livsstilar, vilket innebär att vi måste säga nej till mycket av teknologin.

  http://www.theguardian.com/environment/2014/sep/23/leonarodo-dicaprio-un-climate-change-speech-new-york

  https://www.personalitypage.com/ENTP.html

 • Bra tal. Jag hoppas det inspirerar många fler precis som det inspirerade honom själv.

  @Danneboy22 These people are part of an officially known crowd often categorized as ‘stars’. When they speak they get attention. If they speak on political subjects they get attention mainly for being well known by many in the first place. These kinds of people are often called ‘intellectuals’ by the power-brokers, mainly because they get allot of attention. The rest of us try and try and almost never get any attention. They’re not more brave they are just more known than the rest of us. The rest of us should however not stop trying though.

  @Perra Varför kallas dessa månglare för “eliten”? Ska vi vekligen ge dom en sådan epitet? Om något bör dom kallas för Elit:ister (Elitists) eftersom dom beter sig så och troligen vill att andra ska se dom som sådana också.

 • @ Perra

  Definitionen av eliten kanske går vid att man är ostraffbar. Damon och hans gelikar kan annars ses som anställda av säkerhetstjänsten i syfte att bedriva propaganda skådespeleri som ofta är sublim. Det Hollywood producerar är ju smockfullt med vad NWO och militären vill att folk ska se och påverkas av. Dessutom bör alla som livnär sig på msm ses som utbildade och styrda av underrättelsetjänst och medlöpare till det nuvarande spektaklet då de har pk-munkaveln djupt insnärjd i ryggmärgen. När det gäller riktigt stora stjärnor så har dom definitivt sålt sig till djävulen, de har tre sätt att kunna hoppa av cirkusen på: 1. fejka sin egen död (exempel http://mileswmathis.com/lennon.pdf ) 2. försvinna i tysthet och ersättas av en standin (exempel: http://milesmathis.com/hawk3.pdf ) 3. att avlida på riktigt, kanske bli mördad.
  Vad gäller medlemmar av eliten som inte syns till i.e. som styr från det dolda, så rekommenderar jag denna http://mileswmathis.com/barindex2.pdf

 • Racasse
  Nej, Damon tillhör definitivt inte eliten. Inte ens Obama – eller nån annan president – gör det. Eliten syns inte så mycket utåt, men använder sig gärna av frontfigurer som folk ser upp till och respekterar.

 • Leonardo di Caprio made a statement not long ago about the environement and global warming. Both of these people are ENTP in the Myer Briggs universe. Maybe we need the guts these people have?

 • “Matt Damon, a lifelong friend of Howard Zinn and his family, read excerpts from a speech Howard Zinn gave in 1970 as part of a debate on civil disobedience.”

 • Det är bra av Matt Damon att prata ut, men eftersom han tillhör eliten så borde han veta att medlemmar av eliten har mikroskopiska chanser att bli fällda för någon form av brottslighet.

  Frågan är om han inte är kontrollerad opposition. Att skälla på systemfel, korruption, otillbörligt inflytande m.m. utan att peka på en enda konkret handling med nämnande av namn betraktas av eliten som ofarligt.

  Hans roll som Bourne i de kultförklarade filmerna har sannolikt dragit till sig en stor och delvis informerad publik. Kanske vill man ringa in dessa, märka dem med chips och styra dem mot något luddigt stup i bästa “New Age” anda. Detta kan troligen röra sig om en grupp som gillar vapen, våld och heroism.

  Antingen det, eller så var det hans eget äkta försök att sälla sig till “the good guys” och i såfall borde den ljuva hämnden från Hollywood snart slå till: Inga fler roller, utfrysning, nedskriven, uthängning och till sist avbön. Ungefär som Mel Gibson, hans fatala utbrott om judeproblemet och vad det ledde till sedan. För att inte tala om skilsmässa som kostar x antal miljarder pengar.

  Framtiden får visa vem han är.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *