Nicaraguakanalen byggd av Kina ska konkurrera med USA-kontrollerade Panamakanalen

publicerad 30 juni 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Nicaraguakanalen

Nicaraguakanalen

Den nya Nicaraguakanalen som började byggas i december 2014 ska vara bredare och kunna slussa igenom större supertankers än den 100 år gamla Panamakanalen. Den nya kanalen som ska binda samman Atlanten med Stilla havet byggs av kinesiska företag. Nicaraguakanalen ska vara klar senast 2019, skriver ryska Sputnik News.

Text: Torbjörn Sassersson | Karta: Google Maps

Tim Johnson examines the political, social, economic, and environmental ramifications of the planned canal project, which he calls, “without doubt the largest earth-moving project of the modern era."

Bedömare anser att Nicaraguakanalen kommer att underminera USA:s influenser över Sydamerika och den transoceaniska handeln. Kanalen kommer samtidigt förstärka BRICS-länderna, särskilt Ryssland och Kina, skriver Sputnik News i artikeln: "Nicaragua Canal to Strengthen BRICS, Undermine US Positions in the West".

BRICS - Photo: Alexei Druzhinin - Sputnik News
BRICS - Photo: Alexei Druzhinin - Sputnik News