DN:s chefredaktör Peter Wolodarski flyr – Vill inte diskutera frysboxen för mobbade journalister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 juli 2015
- NewsVoice redaktion
Peter Wolodarski - Almedalen 2015 - Frysboxen

Tidningen Journalisten har under över 4 månader och vid tio tillfällen försök att få en intervju med Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski om DN:s ”frysbox”, där 12 erfarna journalister placerades och blev mobbade av ledningen för att få dem att säga upp sig.

Video: Journalisten

Journalisten hävdar att det var Peter Wolodarski som var högst ansvarige person på DN för att skapa frysboxen. Under politikerveckan i Almedalen 2015 försökte Journalisten få till en intervju, men Wolodarski vägrar.

“Det här är berättelsen om journalisterna som hamnade i Dagens Nyheters frysbox och om en arbetsgivare som tappade sin medmänsklighet. Bo Keskikangas tillbringade ett år i frysboxen, ett projekt som kostat tidningen 30 miljoner.” – Journalisten.se: En frysbox för 30 miljoner

Relaterat

Peter Wolodarski - Almedalen 2015 - Frysboxen


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • “Det fria ordet (yttrandefrihet) existerar inte längre i Sverige. Inte i stora tidningar i alla fall, dem är ju privatägda”

  Vad menar du? Saker ägs från toppen av pyramiden. Du borde isåfall skriva “trots att de är privatägda”.

  Det verkliga borttagandet av “yttrandefrihet” blir kanske när media till och med officiellt statsägd, som i Kina, med sin Xinhua, och annat, som fortfarande MSM kan återge utan att undersöka deras ljug och propaganda.

  Det är tragiskt att Ryssland tvingas liera sig med den kinesiska olagliga regimen som kidnappat sitt folk. Att du inte ser igenom ad de tex gör i Afrika beror kanske på att du tar del av vriden media?

  Bygger sitt lebensarum:
  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2008/09/27/article-1063198-02CF0F4100000578-247_468x393.jpg

  Det behöves verkligen inget mer av “teknik” som får länder och folk att förstöras än mer. Afrika i ett nätt av höghastighetsjärnvägar… så absurt. Varför tänker du inte att “de” har sina inträdesbiljetter med lockande byggen av presidenpalats, motorvägar, järnvägar etc – och allt sådant där är verktyg för att förstöra. Du verkar tro på “utveckling”. Det finns inget sådant. Folks ska tänka “utveckling” osv – men förstår inte att det är fällor.

  När du skriver att hälften av världens befolkning nu är “anknutna” till BRICS… då ser man hur långt det gått. Hela Kina är förstört, kamp med himmel och jord (kommunismen) – de vill ödelägga all natur, för naturen därute är som en återspegling av vad vi själva blivit, och vår egen (inre) natur – för Partiet ska stå för sanningen, naturen… tillbes före sim moder, för de stackars skolbarnen med de sånger de tvingats sjunga, och tro på. De förstör Tibet. Afrika på tur. Det är att skymfa folkgruppers integritet, det som de nu sysslar med, och kapa av dom från sitt ursprung, för att förstöra deras framtid. Det är att använda de uschligheter som lett västvärldens folk in i alien-kommunismen, fast mångdubbelt värre. Så är agendan. Pengarna Kinamaffian har har de rövat av folket, där nästan var sjunde person får klara sig på en dryg dollar om dagen.

  Allting går redan för fort, så vill de ha det, så folk springer ifrån sig själva, och då lämnar sanningen, hjärtat, och blir en själlös konsumist. Järnvägen här… de byggde tunnel i Hallandsås. Men det måste gå fortare… “tjäna” några minuter, det låter ju så – men man förlorar det man inte har råd att förlora, det är det de uschliga krafterna vill. Så de paratr om att bygga högastighetsbana här… men Kina ssa för några år sedan: DEt gör vi, det ska gå ändå snabbare… “vi tar hit vårt folk”, vi betalar… lånar ut… – de är gansgsters som inte har berättigande att göra något mer än att lägga ned vapnen, och sluta sprida sina drakägg.

 • Jag tycker att p.g.a. hård, diktatoriskt censur får inte veta svenskarna dem viktigaste händelserna som sker idag världen över. Afrika, Sydamerika, Asien existerar i praktiken i väldigt begränsade grad i vår nyhetsflöde, och det är 99% negativa: diktatur, epidemi, svält, nöd, krig, religiösa fanatiker, flyktingar… Dem stora händelser i världen, tigs ihjäl.
  Carl Bild som ål krälar ur anklagelser om folkmord i Afrika Lundin affären, lobbysmen till Irakkriget, som gjorde han några miljoner rikare och miljoner civila irakier miste livet, vapenfabrik som såldes till diktaturens Saudiarabien och mycket mer.
  I brist på ömsesidig information och avsaknaden av kritiska röster är svenskarna lätt manipulerade, t.ex. alternativ till NATO medlemskap och ifrågasättande av TTIP får inga stora rubriker.

  Journalisterna är skrämda. Deras arbete och försörjning är hotade, man ska vara lojal mot sin herre/ ägare till tidskrift och noggrannt demonisera dem ena och färgglad beskriva dem andra som i själva verket är ofta bovar i dramat. T.ex. nazi-Tyskland under WWII, NATOs bombningar i Irak, Jemen, Libyen, etc.

  Det fria ordet (yttrandefrihet) existerar inte längre i Sverige. Inte i stora tidningar i alla fall, dem är ju privatägda. T.ex. svensk konflikt med Ryssland. Jag ser inga vettiga förklaringar till varför skulle Sverige vara rädd för sin stora granne i Öst, varför allt ont som Ryssland är anklagat för tolkas enbart av partiska NATO-ivrare, men inte av NATO-motståndarna och själva ryssarna också.

  Hälften av världs befolkning är idag anknutna till BRIKS unionen. Unionen med Ryssland. Dem har byggt nya utvecklings etc. banker med enorma reserver, deras planer är fredliga och framtids glada, överallt sker de-dollarisering. Dollar som valuta är hotad. Läste bara om en av projekter: planeras att bygga snabba järnvägar och knuta samman alla Afrikas huvudstader. Detta skulle lyfta upp Afrikas levnadsstandart mycket!

  Ekonomisk kollaps i väst kan undvikas enbart om USA tvingar Europa in i Tredje världs krig. Även små länder som Sverige ska dras in i planerat apokaliptiskt scenario, och bekosta kriget via NATO medlemskap. Händelser i Ukraina är mörkade, ensidiga och partiska.
  Man demoniserar 3-4 miljoner ukrainare i östra delar som vägrar att vara tandlösa offer för ukrainska nationalisternas bärsärkargång. Inget om Korsunskij Pogrom, som blev ett startskott till Krims förtvivlande vädjan till Ryssland att skydda krimborna undan oligarkägda nationalistiska straffbataljoner.
  Etc. Etc. Etc.
  Vi saknar det fria ordet i Sverige. Vi måste kämpa för att våra journalister skulle bära sann och pålitlig information till oss. Vi måste se till att våra journalister på uppdrag ska inte fängslas och anklagas i terrorismen, inte skrämmas till tystnad och lydnad. Annars vad lever vi i om inte storägarnas och deras politiska marionetters diktatur?

 • yngve skriver 2015-07-07 19:41 (i det inlägg jag alltså ännu inte hade sett när jag 2015-07-07 22:29 svarade på ett tidigare inlägg) bl.a. “i slutänden styrs allt från ovan, och vad man trodde var dåligt kanske istället var gott“.

  Den dialektik som är skapad leder förhoppningsvis till något gott, men enligt mig leder det knappast till något gott att inte reagera adekvat på den. Men då inte att tanklöst reagera, utan att istället göra allt för att fördjupa sin förståelse, och sedan reagera utifrån fördjupad förståelse.

  Jag lyssnade på ett anförande av Cara St. Louis, där hon bl.a. berättar, utifrån studier som visade sig till stora delar överlappa mina egna det senaste årtiondet, om hur ett till stora delar ‘framgångsrikt’ system lyckats programmera flertalet människor till ‘robotar’, som enligt beteendevetarnas egna — givetvis oerhört arroganta och reduktionistiska — definitioner inte ens längre skulle uppfylla kriterierna för liv. Och hur den framgångsrikt programmerade majoriteten hjälper systemet att hantera “de felaktiga”, de som inte framgångsrikt kunnat göras ‘icke levande’.

  Jag beställde därför i går denna bok:
  Dangerous Imagination, Silent Assimilation” (November 20, 2014)
  by Cara St. Louis, Harald Kautz-Vella.
  Två förord, det första av Ole Dammegard (han med “Coup d’etat in Slowmotion / Statskupp i Slowmotion“), det andra förordet av Dr. Michael Vogt.

  Jag beställde genast efter, på Cara St. Louis rekommendation c:a halvtimmen in i ovannämnda videoinspelade anförande, även denna bok:
  World as Laboratory: Experiments with Mice, Mazes, and Men” (November 28, 2006)
  by Rebecca Lemov

  De som framgångsrikt programmerats av systemet är naturligtvis helt uppriktiga i sin syn att det gäller att försvara det goda mot “fientligt negativa personer”. Så var det i DDR och så är det i dagens Sverige. Jag vet, för jag var själv, innan jag genomskådade den ‘högre’ avsikten med systemet, själv en del av sådana nätverk. Det rör sig om välvilja. Grundad i okunskap om vad det egentliga syftet med systemet är. Därför är sammanställningar som den Cara St. Louis och Harald Kautz-Vella gör så viktiga. Just att de flesta av förtryckarna agerar ur välvilja är oerhört centralt att förstå. Endast ur sådan förståelse finns reell möjlighet att “åter knyta ihop säcken”. Att återetablera den sunda samhällsdialogen.

  Vi är så bedragna.

  — En; Allmänt kallad: LegeNet

 • Yngve skriver: “Människor kan heller inte bestämma att de har den eller den rättigheten. Sedan när skulle en intagen i karantän/fängelse kunna avgöra något… de lever i en illusion. Man har fått en möjlighet via karantänen samsara, att då tala om sina ”rättigheter2 är att skymfa gud, lagen och sig själv.
  Istället för rättigheter så har vi lagen vi lever inom. Att tala om ”free man”, ”free man on the land”, ”jag är en människa, ingen person…”, naturliga inneboende friheter”, osv – visar bara att man är en en fånge som inget förstått. Men det är en själv som satt sig i karantänen, inga dumma andra.”

  Nu är det ju så att karantänen samsara faktiskt ger oss val att bestämma över oss själva och därmed även vilken rätt vi anser / tror oss ha… en som är i harmoni med universiell lag vet vad en väljer och strävar ständigt efter att agera på vi som möjliggör utträde ur Wheel of life… här på jordelivet är därför (även om en illusion) av vikt för hur vi ska kunna befria oss…

  Lagen som styr oss här är oavsett den blågula och internationella överenskommelser inte “lagar” i all sin rätt men kallas för lagar… de är regler om hur vi ska bete oss i grupper där den naturliga tillvaron förvanskats genom vårt egna agerande genom tiderna och visst, den utnyttjas hårt av de mest korrupta…

  Jag ser dock en möjlighet att genom dessa kommunicera min syn / tro till myndigheter bland andra där jag anser att jag har rätt att leva fri från deras tyranni som jag inte är nöjd med, det är en rätt jag tar mig och jag söker inte skada andra på vägen.

  I de författningar som förväxlas med universiell lag är det en väsentlig skillnad på ord som person / människa som antas vara en och samma i dag.

  Även denna fångenskap är en lärdom och kan leda till en andlig uppvakning hos tex tjänstemän som läser skrivelser av enskilda som inte vill gå med på diktaturen utan leva som en fri människa vilket är en stor skillnad mot en människa hållen i fångenskap genom tvång, tänk bara hur många som skulle ha möjlighet att istället för att vara upptagna med systemets krav studera och lära sig sann och verklig kunskap!

  Stella

 • Red, tack för att Du INTE låter ”buset” skrämma Dig eller NewsVoice, till att radera eller förändra debattinlägg eller kommentar här på NewsVoice!

  Enligt min i livet enskilt utvecklade och ägda kunskap att i nutid och mentala rum FÖRSTÅ, när, var och VARFÖR det inte resurssnålt och rättssäkert av Red eller Marknaden, att i debattinlägg eller kommentar, producera ord eller begrepp (laglöst kollektivt pronomen eller pluralisform på rättssubjekt), utan personligt ansvar och RISK, för säkerhetsbrist i producerat resultat, som medvetet eller omedvetet lurar/blåser Marknaden på enskilt ägda hälsa, miljö, säkerhet och ekonomiska intressen, eller bara mänskliga rättigheter och möjlighet till skattefritt skadestånd av det allmänna, om EN näringsvÄrksamhet producerat säkerhetsbrist, med STRIKT produktansvar och som av det allmänna transformerat till fördragsbrott, lokalt i EN medlemsstat på den inre solidariska fria marknaden för person, vara, tjänst och kapital i EES och Europeiska unionen.

  PS. Det har hänt att kommentar här på NewsVoice, har raderats för att Marknaden, som av det allmänna svenska partipolitiska skolsystemet, lärt, tränat och betygsatts att i nutid och mentala rum i tanke, beslut och handling LYDA och ÄLSKA ”buset”. DS.

 • Intressanta kommentarer. Tack för dem. NewsVoice håller på att bli lika obekväm för styrskiktet som Bonniers Newsmill var, och den tidningen lades ned och kom aldrig tillbaka. NewsVoice kommer dock inte att kunna läggas ned. Det kan ni vara säkra på.

 • yngve, obs att ditt inlägg 19:41 inte syntes när jag skrev mitt inlägg 22:29. Annars kanske det verkar lite konstigt att jag svarade som jag svarade, men jag visste alltså inte om ditt 19:41 inlägg. Du skrev 19:41 “man måste allt utgå från att det därute har vi som en återspegling av vad vi själva blivit till“, och det överensstämmer ju med vad jag, utan att ha sett det, skrev 22:29: “om vi inte står upp för såväl vad vi har rätt till som vad vi har för skyldigheter gentemot varandra“, osv.

  Ang. Obama, det är helt OK om Regeringen i klartext meddelar folket att om vi inte gör som busen säger så har han lovat spöa oss, hur vill ni att vi gör, ska vi hjälpa busen att spöa andra offer så vi inte själva blir spöade, eller ska vi svara busen att det inte är rätt att spöa oskyldiga, och vi vill inte hjälpa till med det? För då kan folket ta ställning till om de vill bli medbusar eller riskera att själva få spö av storbusen. Bara det sker med klartext, och givetvis med möjlighet för de som inte vill spöa oskyldiga att hoppa av.

  Om tillräckligt många markerar så blir det någon form av reaktion. Visst, vi kan själva få spö av grannen, men bättre det än att stödja spöandet av oskyldiga.

  Vad du menar med Lagen är inte helt klart. Känns som du menar en högre lag, inte de mänskliga. Men menar du trots allt den mänskliga, så faktiskt, när tillräckligt många gör markeringar, då bryr sig den mänskliga lagen om det. Och menar du en högre lag, så är det nog snarare de som hittar ursäkter för låta storbuset hållas, som behöver oroa sig för den.

 • Almedalen 2014 kunde en stor grupp intresserade av svenska medborgares rättigheter till vård inom EU/EESområdet se hur Peter Wolodarski panikslagen flyr mot tältutgången – nästintill knuffande sig ut till fria luften från det plågsamma ögonblicket när delar av publiken väntade på svaret på frågan:”Hur kommer det sig att Försäkringskassan över- och omprövar vad EUdomstolens domar fastställt skall gälla – även för svenskar …”

  “Stackars Peter” såg i det ögonblicket så ömklig ut, när han hade så förtvivlat bråttom ut i fria luften – trots att han i inledningsfraserna lovat att “den frågan skulle bli besvarad i slutet av programmet – när punkten gällande våra rättigheter skulle bli aktuell …”

  Hur skall någon efter att ha upplevt detta dramatiska ögonblick tro att ens Wolodarski har någon framtid kvar hos DN, samt vad tidningens ägare egentligen önskar – om annat än att “total lydnad av sina anställda journalister gällde – när det var vad som skulle få framföras i den tidningen ….”

  Tankarna går osökt till Orwells framtidsvyer i både “1984” och “Animal Farm”, där husbondens röst framhåller att “krig är fred”, “lögn är sanning” – etc

  Vilka påtryckningar måtte han inte vara utsatt för – för att inte i närtid riskera bli av med chefsjobbet på DN?

  För han är väl knappast anställd av något bemanningsföretag vilket många journalister idag tycks vara – oavsett vilka medieföretag de arbetar hos???

  Har de jobbet kvar i samma stund de avslöjar vad arbetsgivarna kräver av dem på likartat sätt riskkapitalisterna i sin tur kräver av mediernas ägare … – för att budskapen skall bli de önskade …???? – Så att ”populasen” verkligen skulle tvingas bli indoktrinerade i enlighet hur maktens kvinnor och män önskade – när de “drar i trådarna” ….

  En aktuell bild av vad som pågår i Sverige idag???

 • För att dock anknyta till kärnan i det du skrev, yngve: “Människor kan heller inte bestämma att de har den eller den rättigheten. Sedan när skulle en intagen i karantän/fängelse kunna avgöra något… de lever i en illusion. Man har fått en möjlighet via karantänen samsara, att då tala om sina ”rättigheter” är att skymfa gud, lagen och sig själv.

  Detta är ju en variant av ‘människan är fallen’ / syndafallet etc, argumentet. Att vi har det som vi förtjänar, etc. På ett sätt stämmer det, för om vi inte står upp för såväl vad vi har rätt till som vad vi har för skyldigheter gentemot varandra, för det är fråga om både rättigheter och skyldigheter, då kommer någon annan godtyckligt att göra det. Men om det nu skulle finnas någon kosmisk entitet vars rättigheter vi inte skulle ha respekterat och som därför har sak emot oss, då får denne entitet allt masa sig hit och visa med vilken rätt denne har sak emot oss. Det jag inte accepterar är att ‘myndigheter’, som eftersom de enligt författningstexter och andra instruktioner som riksdag och regering plitat ihop, inte har mandat att göra annat, godkänner diverse krigsbrott och andra brott mot mänskligheten, som jag själv inte godkänner, att dessa skulle ha någon legitim rätt som skulle vara större än min. Skulle dessa som åtminstonde inte har vett att förklara vad de håller på med, och som när de får raka frågor som de enligt författningstexterna själva formellt sett är skyldiga att besvara, inte alls besvarar*, alternativt besvarar med Goddag Yxskaft-svar, och som kanske inte ens vet vad de håller på med, vara någon slags högre makts ställföreträdare på jorden? I så fall gäller samma som förut, de får allt visa med vad rätt, o.s.v..
  *: Det kan givetvis hända att myndigheter i vissa frågor av Regeringen fått hemlig instruktion att inte svara. Åter, jag har inget förtroende för de regeringar som de senaste årtiondena gång på gång avslöjats som lögnare, så varför skulle jag ha anledning att känna förtroende för sådana eventuellt hemliga skäl? Kanske de bara inte vill avslöja att de själva är inkompetenta?

  Jag vägrar erkänna någon auktoritet som inte kan visa att den förtjänar respekt. Samtidigt som jag fritt och generöst ger respekt till dem med verklig kunskap och insikt.

 • Jag tycker det är ok att “markera” mot det som bryter ned, men man måste allt utgå från att det därute har vi som en återspegling av vad vi själva blivit till i devolution – det är en scen för det. Annars skulle det vara slump och orättvisa…. och då skulle “vetenskapen” vara den sanna gudomen, faktiskt.

  Om det nu är karma för mänskligheten, då lyckas “den” lura en med det ultimata att man ska titta på andra, och kanske markera, men inte titta på sig själv, vad har jag i det att göra, osv.

  Lagen bryr den sig om markeringar? Om man inte vet varför saker sker, vad som är deras riktiga rötter, då löper man stor risk att markering eller agerande blir att gå emot den himmelska ordningen – hur ska vi veta vad som är gott/riktigt respektive ont/dåligt i en tid då allt är upp och ned och det dåliga verkar sitta vid rodret, pervo styr… Att markera kan i sig kan vara våld, en motkraft. Sätter man sig upp mot något, då har det där som vill få en att inte bättra sig själv i karantänen lyckats, om man inte tog ansvar för att räta upp sig själv. Det som övermakten “ger en” är en möjlighet att ta itu med sig själv – om man istället ville ta itu med övermakten, då gick man i dens fälla. Motkraft och aktivism är inget som eliten ogillar, för “motkraft” är bränsle för de krafterna – och man brottade bara ned sig själv.

  Jag ska meddela Obama att du inte vill ha armen bänd, att han tar bort Sverige ur listan…
  😉

  “Ibland måste vi bryta upp armen på länder som inte gör vad vi vill att de gör.”
  /Obama

  Men att välvilligt informera andra kan kanske vara ok – men i slutänden styrs allt från ovan, och vad man trodde var dåligt kanske istället var gott. Hur ska man kunna se de verkliga kriterierna?

 • yngve, när kollektivet blivit så ‘autistiskt’ att intelligent dialog omöjliggjorts, då måste markeringar göras. Att säga “jag ställer inte upp på det ni gör, jag är inte längre en del av det ni gör” är en sådan nödvändig markering. Syftet är givetvis att få igång dialogen igen. Dessutom avslöjar detta agerande hyckleriet.

 • “Skyltfönsterdekoration…”

  Organisationer ska gå före att bredda vägen för upplösningen, så det blir lättare för eliten och dess politiker. Tex har man länge kunnat se hur organisationer som tex Amnesty, säger sig arbeta för mänskliga rättigheter, att de just använder den kroken: MR, för att “arbeta för” aborter/dödande av oskyldiga barn. Arbeta för att kvinnan ska komma bort från sin natur, lämna barnen, familjen och tycka det är helt i tingens ordnung att de små barnen överges till institution för programmering via genusperversionen. De arbetar för at lösa upp man och kvinna, och för homoagendans spridning, sodomi är naturligt… in your face. De lägger sig i andra länders inre ordnung och agerar för att de ska ta bort dödsstraffet. Var har de med det att göra?

  Tro aldrig Legenet, att något de skrivit och som de säger med fina ord och begrepp, nu är till för någonting utanför att förstöra och få allt att visa upp sig inför vägningen på vågskålen.

  Människor kan heller inte bestämma att de har den eller den rättigheten. Sedan när skulle en intagen i karantän/fängelse kunna avgöra något… de lever i en illusion. Man har fått en möjlighet via karantänen samsara, att då tala om sina “rättigheter2 är att skymfa gud, lagen och sig själv.

  Istället för rättigheter så har vi lagen vi lever inom. Att tala om “free man”, “free man on the land”, “jag är en människa, ingen person…”, naturliga inneboende friheter”, osv – visar bara att man är en en fånge som inget förstått. Men det är en själv som satt sig i karantänen, inga dumma andra.

 • yngve, ang. MR och Sverige, på Regeringens hemsida för mänskliga rättigheter som drivs av arbetsmarknadsdepartementet, finns FN’s konvention om de mänskliga rättigheterna publicerad. Den är bra, erkänner mycket av de oförytterliga rättigheter En genom inre arbete kan upptäcka. Men… är detta månne ‘skyltfönsterdekoration’? När man letar i författningstexterna hittar man bara “Lag (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna”. Som utgår från den europeiska konventionen den 4 november 1950. Som t.ex. inte, som däremot FN’s gör, erkänner att person är något man erkänns kunna ha rätt till, och därför inte kan vara tvungen att alltid gå och dras med. Det är ju genom ‘person’ vi knutits upp till en massa andra regler än de rena mänskliga rättigheterna.

  Intressant nog fann jag dock ett svenskt rättsfall från 1982, NJA 1982 s. 853 (NJA 1982:130), där FN’s konvention med dess förbud mot tvångsanslutning även getts den negativa innebörden skydd mot tvång att kvarstå i sammanslutning.
  Av detta kan extrapoleras
  1. Att FN’s konvention ska gälla i svensk rätt.
  2. Att skydd mot tvång att kvarstå i sammanslutning ska kunna extrapoleras till skydd mot att under tvång kvarstå i eller under att räknas som person, och genom person som medlem av den sammanslutning som kallas Sverige.
  (Mänskliga rättigheter gäller ju ändå, för likaväl som djur har rättigheter utan att räknas som personer, eller kanske snarare just därför, så har ju människor rättigheter oavsett.)

  Från (NJA 1982:130): “Enligt Förenta Nationernas allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna antagen d 10 dec 1948 (FN-deklarationen) – vilken enligt inledningen tar sikte ej blott på allmänna organ utan även på förhållandet mellan individer – skall (artikel 20 punkt 2) ingen tvingas att tillhöra sammanslutning. Denna formulering får rimligen tolkas inte bara som ett förbud mot tvångsanslutning utan även som ett skydd mot tvång att kvarstå i sammanslutning som en medlem vill lämna. Den europeiska konventionen d 4 nov 1950 angående skydd förde mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen), till vilken Sverige anslutit sig, garanterar mera ospecificerat “föreningsfrihet” (artikel 11 punkt 1), men eftersom utgångspunkten för konventionen enligt första meningen i dess inledning är FN-deklarationen, får konventionens garanti antas ha samma omfattning som deklarationen. Den europeiska kommissionen för de mänskliga rättigheterna har också uttalat (i Yearbook of the European Convention on Human Rights 13, s 708) att föreningsfrihet enligt konventionens artikel 11 också innefattar frihet att inte sammansluta sig med andra och att inte ansluta sig till fackföreningar. Med den tolkning jag ovan ansett rimlig för FN-deklarationen synes det således med fog kunna hävdas att även Europakonventionens begrepp föreningsfrihet omfattar rätt att utträda ur en ideell förening.

  Spörsmålet om en dylik rätt föreligger enligt svensk rätt har också behandlats i doktrinen, varvid enighet synes råda om att en ovillkorlig rätt till utträde föreligger.”

  — En; Allmänt kallad: LegeNet

 • Väluppfostrade mainstreammedia uppträder lydigt till försvar för “The recieved view” d.v.s det allmänt accepterade , och alla stora medier har på sina redaktioner en lista på de experter som ska tillfrgas för att artikeln ska bli vederhäftig. Det är väl innebörden i lydmedia?

  I en mailkorrespondens hittade jag ett smärre utbrott av Hans-Olov Adami mot DN som inte publicerat en debattartikel av honom och ett kompisgäng “Forskare som pratar strunt”. Så han kände sig sviken av sitt gamla husorgan när han fick sänka sig till att få in artikeln i SvD. Dåvarande chefredaktören Niklas Ekdal svarade mycket förbindligt och inbjöd till en försoningslunch där han kunde få höra om allt spännande som händer på Karolinska… Adami har blivit avslöjad som arbetande för kemiindustrin och återfinns numera på Harvard där industrins intressen sitter i högsätet.

 • Allt är twistat. Så när de talar om mänskliga rättigheter, då är det tex instanser som arbetar för att normalisera avvikelser i samhället och folkets medvetande, det ska anses som acceptabelt och helt ok… och normalt. Man normaliserar snabbt ned allting i namn av MR, för som vi vet, “alla ska med” (S), “alla behövs” (M), vi bygger landet (C), med sin socialismretorik och dess omskrivningar. Bygger = raserar och är att skapa det nya avvikande samhälle som elitens agenda stakar ut. Ett kapat samhälle.
  Mänskliga rättigheter är en krok för att avhumanisera folket, så det blir alien av egen vilja.

  Jag vet inte hur många gånger Lööf i sitt installationstal sa ord som “bygga”, “bygga det nya”. Det sas senare i alla möjliga sammanhang, och hon har ofta använt det i tv-sammanhang.

 • Det här var förskräcklig läsning om behandlingen av DN:s medarbetare. Har en helgprenumeration av DN som löper ut i höst, vilken jag absolut inte tänker förnya. Mot bakgrund av de aktuella händelserna kan jag förstå att de resterande 189 medarbetarna försetts med munkavel, tvångströja och fotboja. Inte konstigt att de skriver mycket ytliga artiklar som saknar analytiskt djup. Avsikten är inte att skapa en bredare förståelse av olika politiska händelser utan istället fördumma folk genom endimensionella perspektiv som gynnar elitisterna ideologi.

  Den här “frysbox-mentaliteten”, som drabbat medarbetare på DN, är dock inte något undantag utan förekommer i olika organisationer såväl privata, kommunala som statliga.

  Under DN debatt den 4/7 publicerades Margot Wallström och Alice Bah Kuhnkes artikel om “Ny institution ska skydda de mänskliga rättigheterna”.

  Regeringen har alltså förslag om att skapa en “ny, oberoende institution som ska granska hur de mänskliga rättigheterna efterlevs i Sverige”. De borde sätta tänderna i den pågående förnedringen av människor i arbetslivet, vilket är ett stort problem. Än större lär det bli i samband med den accelererande digitaliseringen, robotiseringen och automatiseringen av arbetslivet då allt fler lär bli offer för kylan.

  Av artikeln att döma ska MR-institutionen rikta in sig på marginaliserade och utsatta människor. Det kan peka på att MR-institutionen inte kommer att lyfta ett finger för att peta i varbölden med frysbox-mentaliteten som drabbar en långt större skara människor än de som MR-institutionen ser som skyddsvärda.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *