Hans Berggren: Ska Grekland följa Islands exempel?

publicerad 6 juli 2015
- Hans Berggren
Maria Lúcia Fattorelli - TV Brasil

Hans Berggren mars 2015 - eget verkI söndags folkomröstade grekerna och det hördes ett rungande OXI: NEJ, de vägrar uthärda de ännu värre nerskärningar som ”omvärlden”, läs bankadeln med IMF i täten, vill tvinga på dem. Ekonomin har redan krympt med 30% sedan 2010, ungdomsarbetslösheten är nästan 60%, pensionerna har kapats med mer än hälften. Grekerna lider nöd.

Text: Hans Berggren, Lagoa da ConceiçãoFlorianópolis, Brasilien | Läs mer av Hans Berggren

Desinformationen har varit ymnig och gått ut på att grekerna har sig själva att skylla, och passa er noga ni andra. Glöm aldrig att ni har pungen i kläm.

Eftersom ”public service” i Sverige verkar vara ett minne blott, blir jag glad att se att statliga TV Brasil fortfarande producerar en journalistik som tjänar allmänhetens intressen. Och de har inte förfallit till att bli propagandatrumpeter för regeringen, vilket drabbat statens kanaler i t ex Argentina och lätt skulle kunna hända även här eftersom PT-regeringen och Dilma Rousseff är utsatta för en hatpropaganda som nått löjliga och rent groteska proportioner i kommersiella massmedia och ute i samhället.

Oligarkerna vill privatisera Petrobras, alltså är all korruption inom oljebranschen PT:s fel, alltså ska Dilma bort så att våra vördade bankirer och deras köpta politruker får härja fritt.

Brasilien drabbades av IMF:s utpressningsmetoder på 90-talet. Dåvarande presidenten Fernando Henrique Cardoso, sk socialdemokrat, gjorde de begärda nerskärningarna och passade samtidigt på att privatisera delar av Petrobras. Nästan alla fick det sämre, medan FHC däremot några år senare kunde köpa sig en våning vid Avenue Foch i Paris. Rothschilds huserar i kvarteren och priserna per kvadratmeter är sådana att han skulle ha behövt vara president i hundra år för att kunna köpa sin paradvåning för ärligt förtjänta pengar. (Tabu att nämna detta i de flesta kommersiella media.)

Maria Lúcia Fattorelli - TV Brasil

Men det var Grekland jag ville tala om. I TV Brasils kvällsnyheter den 2 juli sändes en intervju med en ekonomiprofessor, Maria Lúcia Fattorelli, medlem i en grupp vid namn Auditoria Cidadã da Dívida, som sedan många år ”medborgarbevakar” främst Brasiliens offentliga skulder och på senare tid fått anledning att speciellt intressera sig även för Greklands. Det var den intervjun som gjorde mig så glad. Hon anklagar IMF, ECB och EU-kommissionen för grova brott. Något liknade får förmodligen inte ens tänkas på SVT av idag.

Hon skräder inte orden: IMF grundades för att skydda privata bankers intressen, ingenting annat, och det har fonden alltid gjort, i Sydamerika och på alla andra håll, och vad man utsatt Grekland för är ännu en blåsning av megaproportioner, förmodligen nytt världsrekord. Och ett brott mot mänskligheten.

Falskmynteri och ocker är bara början. Grekland påstås vara skyldiga 50 miljarder euro, mycket av det räntor på lån som landet ska ha fått sedan 2010, lån som vid närmare granskning visar sig vara bara papper, nästan 700 sidor nästintill obegripligt fromleri på bankirrotvälska, papper som inte duger att betala ett dyft med men som ”trojkan”, ECB, IMF och EU-kommissionen, ändå kräver feta räntor på!

Papper som totats ihop på en privat firma i Luxemburg grundad enkom för det ändamålet samma dag som trojkan överlämnade det första kravpaketet till grekerna 2010. Kontrakt som utformats helt utan grekernas medverkan eller insyn men som de ska betala för. IMF:s agerande är kort sagt kriminellt. Mycket högt organiserad brottslighet.

Jag bifogar adressen till inslaget. Det kan vara värt att se bara för hennes klara, rediga portugisiska och den lite gammaldags seriösa, oplastade public service-stämningen.

Maria Lucia börjar tala vid 3 min. Och det är hoppfullt att det sänts i public service-TV. Det är inte bara Island som har synat bankbluffen.

För övrigt önskar jag innerligt att grekerna gör som islänningarna, kliver ur, ställer sina penningtvättare och ockrare inför rätta och återtar den demokratiska kontrollen över sina egna pengar, samt att övriga Europa och världen snabbt följer deras exempel. Islänningarna ångrar sig inte och ekonomi är faktiskt en alldeles för allvarlig sak för att överlåtas till bankirer.

Text: Hans Berggren, Lagoa da ConceiçãoFlorianópolis, Brasilien | Läs mer av Hans Berggren

Relaterat

Grécia precisaria de empréstimos nos próximos 3 anos para estabilizar a economia

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Åke – “Grundlagsändringar skall ha sin egen folkomröstning och inte smygas på folket.”

  Yes! Det pågår för mycket i kammrarna och korridorerna mellan valen som aldrig kommer till gemene mans kännedom. Och när riksdagen t.ex. röstar bort delar av demokratiska fundament som delar av den medborgliga rätten att kunna informera sig om vad som pågår d.v.s. transparens, så ska väl folket iallafall upplysas om en sådan viktig förändring?! Något annat förfarande torde väl vara otänkbart.

 • Först och främst behövs en deklaration motsvarande USAs oavhängighetsförklaring.
  Som sätter klara gränser för vilken filosofisk hållning man skall anamma för att sträva åt rätt håll. Utan sådan blir det moralisk relativism, och köpslående i popularitetshänseende.

  Mannarätten, som baserar sig på Natural Law, skulle kunna vara en inspiration i sammanhanget.

 • Att skilja på grundlagsändrande lagar från vanliga riksdagsval skulle ge en bättre säkerhet mot att lömskt kapade partier (läs (nM) 2008) får en möjlighet att anpassa sin agenda i lagstiftningen.
  Den nuvarande representativa valmetoden vi har idag visar sig vara för lätt att manipulera.

 • Nu har riskkapitalisterna tagit över djursjukhusen också. Det blir omöjligt för vanliga människor att ha husdjur när ett vårddygn för en sjuk hund kostar 14000 kr.

  Tyvärr är de mäktigaste iskalla och enbart intresserade av sin egen välfärd.Dessutom är kylan ärflig varför enda vägen ut ur slaveriet verkar vara medborgartribunaler.

 • Ju mer man skrapar på ytbeläggningen visar det sig att inte “fasta material” finns bakom färgen. Som husägare kan man länge inbilla sig att “huset” är gediget byggt, utan att fasaderna bara var “skrytbyggen”. Köparen (medborgarna i jordens alla länder) har ständigt blivit lurad, men har den någon att vända sig till och klaga?

  Nu har ekonomiprofessor, Maria Lúcia Fattorelli fått anledning att intressera sig även för Greklands framtida öde. Hon anklagar IMF, ECB och EU-kommissionen för grova brott.

  Frågan är om någon vågar/vill lyssna på hennes anklagelser – eftersom ledande personerna i dessa sammanhang vanligtvis är så mäktiga att ingen vågar sätta dem på “de anklagades bänk”.

  Vi är många, som blivit luttrade under de senaste åren när det gäller hur “riskkapitalisterna” tillåtits möblera om i världen, samt hört och läst om vad som skulle gälla i deras värld – samtidigt som vi dagligen kan läsa om hur man skövlar alla jordens resurser, som om vår planet hade outsinliga resurser för evig tid.

  Hoppas gör väl de vanliga medborgarna på att bättring skall ske – inte bara i u-länder jorden runt, men kommer inte ovan nämnda mäktiga institutioner bara låtsas, som om ingenting har hänt?

  Kortsiktighet är och har alltid varit “tidens lösen” – oavsett vilka tider vi än studerat och bedömt.

  Demokratins svaghet har alltid varit att det alltid är de ”mäktigaste” i varje gruppering som representerar alla övriga – och deras röster hördes aldrig, ens i demokratins Grekland – det land som nu åter är på tapeten!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *