Passagerare: Misstänkt militärflygplan gör massivt utsläpp – Försvarsmakten och FOI vill ej kommentera

publicerad 10 juli 2015
- K. Reporter

High Altitude airplane 7 juni 2015 nr 3

Den 7 juni 2015 åkte en svensk flygpassagerare från Landvetters flygplats i Göteborg kl 16.09 mot Rejka i Kroatien. Efter en dryg timma (bilderna är tagna 17.31) observerades ett flygplan som gjorde massiva utsläpp. Passageraren lyckades ta flera bilder som visar hur planet byter kurs och börjar stiga.

Passageraren misstänker att det rör sig om ett militärflygplan eftersom farkosten plötsligt ändrade kurs och gjorde en stigning i riktning mot passagerarens plan, vilket syns på ett par bilder.

Passagerarens kommentar:

“Det var så tydligt eftersom det skilde sig så markant från de andra planen till och med i sitt beteende. Det kändes en kort stund som att det var en stridsplan när det svängde upp mot oss. Det skulle inte förvåna mig om den ställde sig ovanför vårt plan och fortsatt bespruta i samma rutt som vi flög. Det har jag filmat många ggr, när det gömmer sig ovan civila plan”, berättar fotografen.

Varken Försvarsmakten eller FOI kan kommentera bilderna

Det ställdes två frågor.

  1. Vad är detta för flygplan och vad är det för utsläpp?
  2. Är detta militär verksamhet?

Försvarsmaktens svar löd:

“Den här bilden är inget som Försvarsmakten kan kommentera. Du kan ställa frågan till Försvarets forskningsinstitut eller Försvarshögskolan som har experter som kanske kan avgöra vad som syns på bilden.” – Med vänlig hälsning, Försvarsmakten, Högkvarteret, Informationsstaben

FOI, Försvarets forskningsinstituts svar:

“De frågorna har vi tyvärr ingen kunskap om eller möjlighet att svara på. Har du försökt med de olika luftfartsmyndigheterna?” – Maria Hugosson Bygge, Pressansvarig /Press Officer, FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

News Voice efterlyser besked från experter inom flygindustri och försvarsmakten om vad det är som syns på bilderna och vad det är för verksamhet.

Text: K. Reporter


Så här kan du stötta Newsvoice