Riskanalysexpert på KTH: Människor drabbas normalt inte av panik vid kaos

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 juli 2015
- NewsVoice redaktion
Misse Wester, KTH - Foto: Kent Hirsch

Vad händer med människor vid katastrofer? Hur reagerar de psykologiskt? Blir de egoister eller hjälper man varandra? Många av dessa frågor finns svar på idag tack vara forskning. 

Misse Wester, KTH - Foto: Kent HirschMisse Wester, forskare i risk- och krishantering vid KTH, berättar att många tar egna initiativ och reser iväg på egen hand till släkt, vänner eller sommarstuga om det tex finns ett akut behov av att utrymma en stad. Hon menar även att de flesta blir hjälpsamma vid akuta situationer.

Instinkten är att assistera andra i den närmaste gruppen oavsett om individerna känner varandra eller inte. Paniken som illustreras i många biofilmer om katastrofer är inte verklighetsbaserad.

Bild: Misse Wester, KTH – Foto: Kent Hirsch

Människor drabbas normalt inte av panik utan bevarar sitt logiska tänkande även om det blir kaos. Man måste skilja på panik och kaos, säger Wester i en intervju av MSB.

Läs mer och se video på bloggen Brandskydd.tvNewsVoice stödjer bloggen Brandskydd.tv


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq