Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

BT:s chefredaktör Stefan Eklund: Journalistiken hotas inifrån

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 augusti 2015
- NewsVoice redaktion

MEDIA. Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund har skrivit en intressant ledarartikel om hur gammelmedierna brottas med den nya digitala verkligheten och det nya mediala landskapet med tillhörande ekonomiska problem.

Stefan Eklund skriver att många yrkesarbetande journalister anser att hoten mot journalistiken som yrke kommer utifrån, men han menar att det snarare är tvärtom, att hoten kommer inifrån.

”Jag menar att de egentliga hoten mot journalistikens framtid kommer inifrån, från en bristande kompetens när det gäller de nya digitala journalistiska redskapen och från en gammal syn på journalistrollen…”.

Vidare skriver Eklund att de yttre hot som uppfattas av medierna egentligen är ett uttryck för en förändrad värld där journalister går i konflikt med dessa uttryck och då försöker vrida klockan tillbaka, men det har aldrig varit ett framgångsrecept.

Eklund citerar en översättning i SvD, ett uttalande av The Guardians chefredaktör Katharine Viner:

Katharine Viner chefred The Guardian 2015”Vi är inte längre journalisterna som ser och vet allt och levererar ord uppifrån för våra läsares passiva konsumtion, så när som på ett eller annat läsarbrev. Det digitala har krossat de hierarkierna nästan över en natt och skapat en mer jämlik värld, där svaren kan komma direkt, där vissa läsare nästan säkert vet mer om ett givet ämne än journalisten och där läsaren kan ha bättre förutsättningar att uppdaga en historia.”

Eklund avslutar sin artikel med en varning.

Stefan Eklund chefred 2015 BT”Det Katharine Viner talar om är en värld där informationsflödet har demokratiserats. Det är med den förutsättningen den nya journalistiken måste formas. Annars har vi en journalistik som vänder demokratin ryggen. En sådan journalistik har ingen framtid. En sådan journalistik är i sanning hotad.”

Läs hela ledarartikeln i BT

Läs artikeln i SvD om Katharine Viner

Sammanställning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq