Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sekretessbelagt TTIP-avtal kan tvinga Sverige att acceptera rökning på offentliga platser

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 augusti 2015
- Torbjörn Sassersson

Tobaksindustrin sekretess TTIP 2015

DEBATT. En ny skandal för demokratin och folkhälsan i Europa uppdagas i och med att sekretessbelagda TTIP-dokument sägs bekräfta att de stora tobaksbolagen kan få makten att stämma europeiska stater som motsätter sig industrins vilja. Konsekvensen kan bli att rökförbudet på offentliga platser i Sverige dras tillbaka eftersom det hotar industrins vinstintressen.

Text och analys: Torbjörn Sassersson

The Independent går inte in på några liknande slutsatser, men konstaterar i artikeln: “TTIP controversy: The European Commission and Big Tobacco accused of cover-up after heavily redacted documents released”, att det är kontroversiellt att de frisläppta förhandlingsdokumenten mellan tobaksindustrin, deras lobbyister och handläggare i EU är extremt hårt sekretessbelagda. I princip allt av betydelse är svärtat. Se dokumenten nedan nedladdade från The Independent.

“Almost all the content, including the names of officials and tobacco lobbyists involved, the issues discussed and even the dates some meetings took place, had been redacted.“

Bolagen som förhandlar med EU är bla den brittiska divisionen av American Tobacco och Philip Morris, bolagen som under decennier ljög om att tobaksrökning inte skadar hälsan.

De genom FOIA frisläppta dokumenten är nästan helt svärtade. Alla personnamn är borta och princip all brödtext. Dokumenten kom till allmänhetens kännedom tack vare Catherine Day [CV] som är generalsekreterare vid Europakommissionen.

Catherine Day säger till The Independent angående frisläppandet av dokumenten.

Catherine Day - Foto: EESC.EUROPA.EUWhilst I fully recognise the importance of transparency in enabling citizens to follow trade negotiations, I take the view that this public interest does neither outweigh the public interest in protecting the Commission’s international relations and decision-making process, nor the commercial interests of the companies in question in this case.”

Catherine Day – Foto: EESC.EUROPA.EU

Catherine Day menar vidare att om dokumentens hela innehåll skulle offentliggöras kan det hota EU:s förhandlingsposition mot [den amerikanska] tobaksindustrin.

The Independent skriver att kritiker till TTIP befarar att EU böjer sig för tobaksindustrins ekonomiska intressen. Tobaksindustrin har redan tvingat regeringar till domstol. Independent nämner att tex Australien och Uruguay har stämts på stora belopp angående hälsovarningar på cigarettförpackningar.

Med facit i hand som visar att tobaksbolagen kan dra regeringar inför rätta, för att hälsomyndigheter vill ha varningsskyltar på cigarettpaketen, och med lärdom av 80-talets avslöjanden om att tobaksindustrin ljugit om hälsorisker med rökning samt att industrin medvetet impregnerat cigaretter med beroendeframkallande kemikalier, drar undertecknad slutsatsen att finns det skäl att misstänka att tobaksindustrin kommer att försöka häva rökförbudet på offentliga platser i Sverige om TTIP-avtalet blir utformat som industrin vill.

Text och analys: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Se spelfilmen “The Insider” om tobaksindustrin, som baseras på verkliga händelser.

NCBI: Pharmacological and Chemical Effects of Cigarette Additives

EC Europa: Do additives make tobacco more addictive?

Care2.com: The Shocking Ingredients in Cigarettes

DrugAbuse.gov: Are There Other Chemicals That May Contribute to Tobacco Addiction?

Dokument


TTIP-tobaksindustrin-1


TTIP-tobaksindustrin-2


TTIP-tobaksindustrin-3


TTIP-tobaksindustrin-4


TTIP-tobaksindustrin-5


TTIP-tobaksindustrin-6


TTIP-tobaksindustrin-7


TTIP-tobaksindustrin-8


TTIP-tobaksindustrin-9


TTIP-tobaksindustrin-10


TTIP-tobaksindustrin-11


TTIP-tobaksindustrin-12


TTIP-tobaksindustrin-13


TTIP-tobaksindustrin-14Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq