Djup akademisk korruption för GMO-industrin avslöjad i USA – Läget i Sverige ej utrett

publicerad 9 september 2015
- Torbjörn Sassersson red.

xEtt par dygn innan Ulla Gabay fick sin artikel om det politiska GMO-läget i Sverige publicerad framkom att en amerikansk akademiker som förespråkar GMO var korrumperad. Det handlar om dr Kevin Folta från universitetet i Florida som visat sig ta emot “stöd” för sina lobbyinsatser för GMO-industrin.

Text: Torbjörn Sassersson

Ulla Gabays artikel inkluderade en länk till en videodebatt ledd av Abby Martin, tidigare på RT.com, mellan GMO-kritikern Alexis Bayden-Mayer och dr Kevin Folta, den senare från University of Florida. I debatten tar Folta kraftig ställning för alla påstådda fördelar med GMO.

Den 5 september frilsäppte den amerikanska organisationen US Right to Know (USRTK) hemliga mail mellan dr Kevin Folta och GMO-jätten Monsanto. Mailen offentliggjordes genom en FOIA-förfrågan (Freedom of Information Act).

New York Times publicerade samma dag artikeln: “Food Industry Enlisted Academics in G.M.O. Lobbying War, Emails Show” som hänvisade till mailen som USRTK tagit fram. Även sajten GMO News tog upp avslöjandet med en egen artikel: “Academia’s biotech prostitutes exposed”.

Forskare är nyckelpersoner för industrin

Folta är en nyckelperson eftersom han är ordförande på avdelningen “horticultural sciences department” vid universitetet och New York Times konstaterar att forskaren hade rekryterats av industrin. Andra forskare som avslöjas stå i tacksamhetsskuld till industrin är dr Bruce M. Chassy från University of Illinois och dr David Shaw från Mississippi State University i USA.

“So Monsanto, the world’s largest seed company, and its industry partners retooled their lobbying and public relations strategy to spotlight a rarefied group of advocates: academics, brought in for the gloss of impartiality and weight of authority that come with a professor’s pedigree.” – New York Times

USRTK avslöjade alltså en långt gången korruption mellan universitet och industri där akademiker springer industrins ärenden under skenet av att de är fristående universitetsforskare som lugnande informerar allmänheten om att GMO skulle vara riskfritt och att föredra. Samtidigt skänker industrin stora donationer till universiteten och de köpta forskarna har fått njuta av fördelarna.

Det saknas bevis för att dr Kevin Folta fått personlig kompensation för sina insatser för industrin, men det finns däremot vattentäta bevis för att Folta fick resor till tex Hawaii betalda och att Monsanto i augusti 2014 betalade ut 25 000 USD för att täcka hans kostnader, resor och föredrag om GMO.

Folta svarade en chef på Monsanto med orden:

“I am grateful for this opportunity and promise a solid return on the investment.”

xDr Kevin Folta visade sig även vara en frekvent bidragsgivare av innehåll till sajten GMO Answers som är finansierad av GMO-giganterna Monsanto, DuPont, BASF, Bayer och Syngenta. GMO Answers har den tydliga avsikten att opinionsbilda för GMO. Folta framställde sig där som “independent expert” konstaterar Natural News.

Att köpa akademiker för att utföra PR-jobb för industrin är en central strategi för att opinionsbilda, skriver Gary Ruskin på USRTK i artikeln: “Our Investigation of Big Food and its Front Groups”. Eftersom industrins egna företrädare är partiska kan de köpta forskarnas ståndpunkter istället mer effektivt användas mot politiker och allmänhet då de framstår som neutrala och mycket trovärdiga.

Gary Ruskin:

“These emails reveal how Monsanto and its partners use so-called “independent” third-party scientists and professors to deliver their PR messaging. Since the companies themselves are not credible messengers, they use these scientists and professors as sock-puppets to shape the media narrative on food issues, particularly GMOs.”

“This is a key part of Big Food’s PR strategy.  The agrichemical and food industries are spending vast sums of money to convince the public that their food, crops, GMOs, additives and pesticides are safe, desirable and healthy.”

Den akademiska GMO-korruptionen i Sverige – ett frågetecken

Ulla Gabays artikel om det politiska läget angående GMO i Sverige är inte munter. Gabay befarar att svenska politiker inte kommer att ta vetenskapligt baserade beslut som avgör Sveriges hållning till den genetiskt modifierade maten.

Hon skriver:

“När det inte finns några oberoende studier runt genmodifieringarna, får man använda sin egen logik för vad som verkar mest troligt. Då gäller det främst att kolla vem som finansierat de djurstudier som finns och vilka som ligger bakom den information som sprids.”

“Det är hög tid för svenska politiker att själva bilda sig en uppfattning om hälsoeffekterna i spåren på GMO. I stället för att luta sig mot någon EU-myndighet som inte ens har tillgång till fakta. Eller att i eget syfte plocka några karriärstrategiska russin ur den genmodifierade kakan.”

Hur korruptionen ser ut bland de svenska akademikerna för GMO är inte utredd vad NewsVoice erfar. Klart är att vissa akademiker här tydligt visat att de är starkt för GMO och de använder samma argumentationsteknik som dr Kevin Folta.

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Mike Adams på Natural News skriver idag:

  As more documents and emails keep coming out, the dirtbag scientists who sold out to the biotech industry are going insane with anger.

  Univ. of Florida’s discredited Monsanto puppet Kevin Folta has now accused me of “violence” and says the Food Babe is a “terrorist.” (Yeah, really. He says that.)

  And he’s just one of many scientists now screaming to rescind the Freedom of Information Act so that Monsanto-funded science puppets can operate in total secrecy with zero public oversight.

  http://www.naturalnews.com/051129_Kevin_Folta_false_claims_violence.html

 • Alla genmodifierade organismer kräver en resistensfaktor för att kunna selekteras. Bland dessa faktorer finns både antibiotikaresistens och insektsgifter som neonikotinoider. Dessutom innehåller GMO genetiskt material som man saknar kunskap om.
  Bakterier i kor kan ta upp främmande DNA inklusive antibiotikaresistens och neonikotinoidgener.
  Då hjälper inte antibiotika om kon får en bakteriell infektion och behöver antibiotika.
  Då kommer kons bakterier att börja producera neonikotinoider som gör att hela kon kommer att innehålla insektsgift i det kött vi skulle äta.
  Till detta kommer att DNA och RNA från GMO kommer att brytas ned till korta snuttar som i sin tur kan komma att styra kons och människans gener när dessa DNA och RNA kopplas till värdorganismens DNA.
  Med andra ord, vi har ingen susning om vad GMO kan göra med oss och våra bytesdjur.
  Protestera mot allt vad GMO heter för att du själv ska överleva på sikt och framför allt för att våra barn ska överleva.
  Björn Hammarskjöld
  Assisterande professor
  Filosofie licentiat i biokemi
  Molekylärbiolog som jobbat med GMO/GMM i USA 1988-9
  Läs mer om GMO här:
  http://kostkunskap.blogg.se/category/gmo.html

 • Det borde inte vara så svårt att avslöja. Man bjuder in en rad politiker och vetenskapsmänniskor och bjuder på en brak middag. När alla har ätit avslöja man att hela middagen var tillagat av GMO mat. Reaktionerna borde avslöja vem som var köpt.

 • För ett tag sedan såg jag en lista av EU-politikers rådgivare. Minns inte var det var men minns att jag häpnade (..egentligen inte!) över att de flesta tidigare hade arbetat för bl a Monsanto.
  ‘Våra’ EU-politiker är numera bara marionetter som ‘dansar efter maktens pipa’ ..!!

 • Tyvärr är dr Kevin Folta bara en i armén av lobbyister som bioteknikindustrin varje år lägger miljontals dollar på. Det pågår ett krig där olyckligtvis båda sidor använder sig av tvivelaktiga “vetenskapsmän” för att hävda sin ståndpunkt. Så det krävs en grundlig research av de förespråkare som är i farten.

  En person där det i alla fall inte råder någon tvekan om bakgrunden är nuvarande Deputy Commissioner för Foods and Veterinary Medicine på FDA (US Food and Drug Administration), Michael R. Taylor. Ända sedan början av 1980-talet har han figurerat i kulisserna hos Monsanto. Bland annat var Taylor under en period Vice President för Public Policy hos Monsanto.

  Taylor har beskrivits som “svängdörrsmannen” som roterat mellan Monsanto och amerikanska regeringen, där han haft positioner på de olika myndigheterna för mat och jordbruk.

  http://www.fda.gov/AboutFDA/CentersOffices/OfficeofFoods/ucm196721.htm
  https://www.opensecrets.org/revolving/rev_summary.php?id=20919

 • Ungefär som en medborgarlön skulle kunna fungera då för att hålla igång en ekonomi. Det är ju inte svårare än att trycka på ett par knappar.

 • Återigen, varken akademisk utbildning eller titlar är synonymt med empati och ärlighet. Vad som meriterar är vara sann medmänniska….For the eyes of the LORD run to and fro throughout the whole earth, to support those whose heart is blameless toward him. 2 Chronicles 16.

 • Vad beträffar korruption så läste jag i en bok att nyckelpersonernas bankkort kopplas till en superdator. De kan sedan handla varje månad för ett visst antal (tio) tusentals dollar. Varje månad raderas sedan alla köp och den korrumperade behöver inte betala något. Detta går ej att spåra!

  Den klassiska syn på korruption är förlegad! Man behöver ta emot varken kontanter eller insättningar på konto!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *