Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Forskare skapade fjärrstyrt hjärnimplantat som kan injicera virus och få möss att gå i cirklar

publicerad 4 september 2015
- K. Reporter

xAmerikanska forskare har uppfunnit en teknik för att kontrollera våra hjärnor nästan omärkligt liksom i en science fiction-film. Vid test på möss har forskarna lyckats att injicera virus i hjärnan eller få mössen att gå runt i cirklar med hjälp av det fjärrstyrda implantatet.

Forskare vid Washington University School of Medicine, St Louis och University of Illinois, har lyckats skapa ett fjärrstyrt implantat, tio gånger så tunt som ett mänskligt hårstrå. Det kan användas för att kontrollera hjärnan med droger eller ljus.

“In some experiments, they showed that they could precisely map circuits by using the implant to inject viruses that label cells with genetic dyes. In other experiments, they made mice walk in circles by injecting a drug that mimics morphine into the ventral tegmental area (VTA), a region that controls motivation and addiction.“

Ulstrasmå produkter som dessa har oerhörd potential för vetenskap och medicin konstaterar en av forskarna bakom uppfinningen. Projektet är delvis finansierat av statliga National Institute of Health.

Forskarna tillverkade implantatet genom att använda samma princip som vid tillverkning av datachips. Implantatet kan rymma fyra droger och fyra olika icke-organiska ljusdioder som kan styras på distans.

“The researchers also tested the device’s combined light and drug delivery potential when they made mice that have light-sensitive VTA neurons stay on one side of a cage by commanding the implant to shine laser pulses on the cells. The mice lost the preference when the scientists directed the device to simultaneously inject a drug that blocks neuronal communication. In all of the experiments, the mice were about three feet away from the command antenna.“

“A tool is only good if it’s used,” said Dr. Bruchas. “We believe an open, crowdsourcing approach to neuroscience is a great way to understand normal and healthy brain circuitry.”

Forskarna beskriver implantatet i artikeln: “Futuristic brain probe allows for wireless control of neurons” på National Institute of Health hemsida. Artikeln diskuterar inte de etiska aspekterna.

Text: K. Reporter


Tankeexperiment

[polldaddy poll=9060285]

I tankeexperimentet ovan intygar de svenska myndigheterna att du inte kommer att utsättas för någon form av skadligt experiment. De vill endast ha möjligheten att spåra din identitet och position dygnet runt via WiFi. Du kan när som helst ta ut chippet, men då återgår löneskatten till det normala. Myndigheterna säger att experimentet enbart handlar om att testa den sociala acceptansen med att bli chippad.Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq