Länkpoliserna Fredrik Malm, Jonas Eriksson och Jesper Skalberg Karlsson har slagit till i Riksdagen

publicerad 14 september 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

NewsVoice i Aftonbladet 13 sep 2015REPLIK. Riksdagsledamöterna Fredrik Malm (FP), Jonas Eriksson (MP) och Jesper Skalberg Karlsson (M) ger sig på Jan Lindholm (MP), för att denne länkat till NewsVoice i ett mail. Aftonbladet skrev en artikel om det. De tre länkpoliserna utgör dock en minoritet, mindre än 1% av Sveriges Riksdag, så varför ska övriga 346 riksdagsledamöter bli anhängare till en trio som försöker spela bort den pressfrihet som NewsVoice representerar?

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice, uppd, kl 06:48, 14 sep 2015 | Bilder: faksimilier från media och pressfoton från Riksdagen

Jan Lindholms "brott" är att denne länkat till artikeln: "Djup akademisk korruption för GMO-industrin avslöjad i USA – Läget i Sverige ej utrett" i NewsVoice. Länken fanns med i Lindholms grupp-mail som gick ut till samtliga riksdagsledamöter, alla partiernas kanslier samt miljö- och jordbruksutskottet.

Jan Lindholms motivering till att länka lyder:

NewsVoice om GMO-lobbying 2015

"Huvuddelen bygger på en artikel från New York Times. Den handlar om kopplingen mellan livsmedelsindustrin och forskningsvärlden. Jag tycker det är viktigt att vi som riksdagsledamöter har bra information".

Detta förargade trion, de tre enda ledamöterna, som mig veterligen tyckte länken var olämplig. Jag är däremot övertygad om att de flesta i Riksdagen ansåg att länken var nyttig eftersom svenska mainstream-medier missade nyheten.

Fredrik Malms, Jonas Erikssons och Jesper Skalberg Karlssons angreppspunkter mot NewsVoice är svepande. Så här lyder kritiken mer exakt, enligt artikeln: "MP-ledamots massmejl väcker kritik" i Aftonbladet:

"Det var inte lämpligt att skicka massejl och länka till den här typen av sidor" och "Jag bedömer Newsvoice som en väldigt oseriös sida. Det finns bristande källhänvisningar, brist på underlag och även konspirationsteorier generellt".

Jonas Eriksson

"Det där är så kallade alternativsajter som sprider konspirationsteorier. Det är ju ingen som ser det som en seriös nyhetskälla. Jan Lindholm framstår allt mer som en foliehatt".

Fredrik Malm

"Hoppas vi i fortsättningen kan slippa länkar till Newsvoice på riksdagsmailen".

Jesper Skalberg Karlsson

Riksdagsmännens kritik tillhör alltså den vanliga tröttsamma, att alternativmedier bara sprider påstådda konspirationsteorier och de vill därför straffa länkaren (Jan Lindholm) genom att hänga ut denne, ta in honom för en tillrättavisning (av Jonas Eriksson) och omoget kalla denne för "foliehatt" (Fredrik Malm) i en kvällstidning. Deras förhoppning är att de andra 346 riksdagsledamöterna ska bli ängsliga och inte våga "länka fel" i framtiden.

I själva verket anser jag som redaktör att källhänvisningar, och ju fler desto bättre, är av största vikt och därför finns de alltid med i NewsVoice artiklar.

Aftonbladetjournalisten Malvina Britts som skrev artikeln har i övrigt inte ens kontaktat NewsVoice. Det hade varit hederligt av denne att kontakta mig som redaktör för en kommentar.

Jag tackar Jan Lindholm för hans oräddhet, civilkurage och öppenhet för omvärldens perspektiv och avslöjanden, förmedlat av NewsVoice med The New York Times som källa. Artikeln avslöjar grov akademisk korruption inom GMO-industrin i USA och artikeln i NewsVoice påpekar att även forskare i Sverige kan vara köpta av livsmedelsindustrin. Trion Eriksson, Malm och Skalberg Karlsson tyckte tydligen inte att de budskapen var viktiga.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat