Psykiatriker vill ha direktiv så att ännu fler barn ska få narkotikaklassad psykostimulantia

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 september 2015
- NewsVoice redaktion
Barn och pappa - Foto från Asa-Graaf

Det här är ett ”historiskt dokument”, främst avsett att läsas om några år. Historien kommer då att ha hunnit ifatt de som skapat den katastrofala situationen. De som teg och satte sina karriärer före medborgarnas bästa kommer då att säga att de inget visste, inget hört, men de visste, redan nu, allt det som tas upp nedan.

Den 22-23 september [2015] samlar Läkemedelsverket ett antal psykiatriska experter för att ge ut direktiv om att ännu fler barn och vuxna ska få narkotikaklassad psykostimulantia (som Ritalin, Concerta) för det som kallas ADHD.

 • Man gör det trots vetskap om att ledande psykiatriker i gruppen har intima förbindelser med de läkemedelsbolag som tillverkar preparaten, och gjort sig skyldiga till vad som bara kan kallas forskningsfusk.
 • Man vill ta bort nu gällande inskränkningar och försiktighetsåtgärder, och öppna dörrarna på vid gavel för den legaliserade narkotikan. Med det går man emot vad FN:s barnrättskommitté och Europarådets parlamentariska församling begärt, och faktiskt också emot internationellt gällande produkttext om utskrivningen av dessa preparat.
 • Man gör det i ett läge där redan mer än 10 procent av pojkarna (10-14) i flera kommuner i landet får narkotika för att de ”har ADHD”, där förra året 123 barn och ungdomar (10-19) tog överdoser av psykostimulantian i självskadligt syfte eller självmordssyfte, och där 1432 barn och unga (0-19) de sista fyra åren anmälts som förgiftade av narkotikaklassad psykostimulantia (Ritalin, Concerta, Elvanse). Man gör det i ett läge där missbruket av den legalt utskrivna narkotikan breder ut sig bland ungdomar och vuxna, och där långtidsstudier visar de allvarliga skador som barn åsamkas genom preparaten.

Läs den 11-sidiga rapporten i PDF

Text: Janne Larsson, skribent/researcher


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • I kombination med kännedomen att elektromagnetisk strålning kan orsaka de symtom som föranleder läkarna och psykiatrikerna att skriva ut dessa skadliga läkemedel, blir saken ännu värre ur alla möjliga perspektiv: Etiskt, moraliskt och även samhällsekonomiskt.

  Vår inre och yttre miljö har förorenats explosionsartat av känt skadlig strålning under de senaste åren och i takt med det har den psykiska ohälsan både bland barn och vuxna exploderat. Vi och forskarna och läkarna, de som inte är köpta av industrin, vet att strålningen orsakar psykisk ohälsa och ADHD-symtom., Det beskrev östeuropeerna redan på 1960-talet. Forskare vid Yale University har observerat att vid exponering under fostertiden kan skadorna på hjärnan bli bestående. https://vimeo.com/73806192

  Varför inte ge rådet att stänga av det trådlösa i hemmet och i skolan och se om barnet mår bättre? I stället för att skriva ut skadliga läkemedel och samtidigt tiga om de kända sambanden mellan strålningen och koncentrationsproblem, ADHD, sömnsvårigheter, stresskänsla och nedstämdhet?

  Det borde betraktas som kriminellt att industrin och svenska myndigheter ljuger och vilseleder om kända risker. Vi från Strålskyddsstiftelsen bjuder in alla ansvariga att verkligen ta sitt etiskt moraliska och samhällsekonomiska ansvar. Vi informerar gärna såväl politiker i riksdagen, tjänstemän på departement och myndigheter. Det duger inte längre att ducka för obekväma fakta. Det är för mycket som står på spel.
  http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2015/05/190-experter-uppmanar-fn-och-who-att-battre-skydda-manniskor-mot-halsorisker-med-stralning-fran-tradlos-teknik/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *