SR:s “förhör” av Jan Lindholm (MP) om den förbjudna länken till NewsVoice

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 september 2015
- Torbjörn Sassersson red.
SR:s intervju med Jan Lindholm

SR:s intervju med Jan LindholmKOMMENTAR. En SR-journalist tog tillfället i akt att angripa riksdagsman Jan Lindholm i en ganska obehaglig förhörsliknande intervju i eftersvallet till debaklet om en “förbjuden länk” till NewsVoice som Lindholm delat med sig av till Riksdagens ledamöter. Jan Lindholm blir ärligt förbannad, men lyckas ändå hålla en saklig position.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto i skärmdump: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges Radio

SR-journalistens namn framgår inte i SR-artikeln med en tillhörande ljudintervju inspelad av SR Dalarna. SR tog upp ämnet i dels en notis och en separat intervju och NewsVoice nämns per namn i notisen.

Angreppspunkten mot Lindholm är en länk till en artikel i NewsVoice som handlade om genmodifierade grödor, och att forskare var köpta av den amerikanska livsmedelsindustrin, enligt New York Times uppgifter. Lindholm hade delat den med sina riksdagskollegor i ett grupp-mail. Det var alltså inte mailet i sig som var den förbjudna handlingen, utan det handlade om att han bifogade en länk som gick till NewsVoice.

Riksdagsmän med förbjudna tankar i huvudet

Journalisternas förhörsliknande metod vid telefonintervjun kan associeras till det lika obehagliga “förhöret” av riksdagsmannen Egon Frid som skrivit under en namnlista för att försöka få till skott en oberoende utredning av WTC 911.

Journalisten från Kalla Fakta försökte då bokstavligen tvinga Egon Frid att erkänna “tankebrottet”, att säga att den officiella utredningen är den korrekta samt ange sina “medbrottslingar”. Undertecknad analyserade “förhöret” i en separat video (nedan).

Tillbaka till Jan Lindholm, som lyckas försvara sina rättigheter med tydlighet. Han anklagas för att ha länkat till NewsVoice som påstås torgföra “konspirationsteorier”.

Lindholm svarar:

“Jag sysslar inte med konspirationsteorier, jag har aldrig sysslat med det. Vadå konspirationsteorier? New York Times skriver en jävligt intressant artikel som handlar om hur forskning finansieras i USA, är inte det intressant? Det har inget med konspirationsteorier att göra, det är fakta.”

Journalisten på SR upprepar i princip samma påståenden genom hela intervjun, om att han fått kritik från sina kollegor i Riksdagen. Journalisten menar att NewsVoice inte är trovärdig källa bla för att tidningen publicerat artiklar om UFO:s.

Vi gjorde en snabb check av ämnet och konstaterar att termen UFO omnämts i 10 artiklar sedan den 14 juli 2012 att jämföra med Dagens Nyheter som nämnt UFO-fenomenet i ett 30-tal artiklar under samma period. Där ligger NewsVoice i lä.

Med anledning av att det ämnet tydligen fungerar som en bedömningsgrund för att avgöra en tidnings trovärdighet blir NewsVoice trovärdighet tre gånger bättre än DN och hur ska vi se på The Telegraph, BBC, CNN och andra tidningar som senaste året publicerat mängder med artiklar om samma ämne?

NewsVoice har bett att få in en replik på SR.se eftersom varje public service-kanal har skyldighet att låta alla berörda parter få komma till tals.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Att Journalisten på SR försöker sänka Jan Linholm och Newsvoice med ad hominem-argument bara för att Newsvoice låter publicera artiklar som saknar vetenskaplig grund ibland är beklagligt.

  Ad hominem-argument i sig själva är ovetenskapliga och svensk mainstreamrapportering är väl allt annat än vetenskapligt grundad, samt försöker ju inte ens hålla sig objektiva i sin rapportering.

  Till skillnad från mainstream har Newsvoice ett kommentarsfält där artiklarna kan kritiseras och där vetenskapligheten och objektiviteten kan balanseras.

 • Håller med Kjell Holmsten. Jan Lindholm stod upp och svarade väldigt bra på anklagelserna och det känns som fler inser hur dåliga “journalister” vi har i Sverige. De ägnar sig med få undantag till att förlöjliga och skrämma de som inte tänker eller tycker som dem.

  Rekommenderar boken ”Hotet mot livet” av F. William Engdahl. –
  Hotet mot livet – den genetiska manipulationens dolda agenda – http://www.anarchos.se/index.php?route=product/product&path=64&product_id=50

  ”Denna noggrant dokumenterade bok fokuserar på hur en liten sociopolitisk amerikansk elit har försökt etablera kontrollen över själva grunden för mänsklig överlevnad – införskaffandet av vårt dagliga bröd. ”Kontrollera livsmedlen, och du kan kontrollera människorna”, förklarade den förre amerikanske utrikesministern Henry Kissinger i mitten av 1970-talet.”

  Intervju med F. William Engdahl med svensk text – https://www.youtube.com/watch?v=FJEjH9yhvKs

  Intressant föredrag om GMO med F. William Engdahl – https://www.youtube.com/watch?v=s4qA0Ue_sI4

 • Ni överdriver för mycket här. Jan Lindholm fick ju ett otroligt tillfälle att sätta alla dessa statsstyrda “journalister” på plats! Han var ju lysande att visa på hur de springer statsaparatens ärenden och liksom stasi vill förnedra folk. JH fick ju ut sitt budskap, “att han är intresserad av forskning” och framförallt när det avslöjas att den är styrd av storföretag! Mer sådana här! Vänsterpolitikern som blev kölhalad i “Kalla fakta” visar ju bar att han inte vill försvara sin rätt att ha en egen edé, egen tankefrihet att ta reda på fakta om 9/11. Han skulle sättas in i ramarna. Och han visste att allt gick ut på det, men han spelade med för att han var en fegis av stora mått. Stasi älskade sådana här människor som vek ner sig direkt och framföallt i TV – Statstelivisionen! Bra artikel från News Voice igen, tack för det Sassersson!

 • Oj! Mitt fel.. Reportern heter Martin Eriksson och är programledare nu senast i
  “Eftermiddag i P4 Dalarna”

  Tycker dock att han gör ett riktigt bra jobb som programledare.

 • De som lyssnar på radio Dalarna känner igen honom. Han gjorde också en intervju med en SD politiker från mora har jag för mig ett det var. Pinsam intervju.

 • Roligt förresten det här med UFOn. Allt det handlar om är ju oidentifierase flygande föremål, som man kan spekulera kring fram till dess att de är identifierade. Vissa tror att det är flygplan, andra ballonger och några tror att det är besökare från yttre rymden. Konstigare än så är det inte. Förstår inte varför det skulle vara så dåligt att skriva om det. Våra mainstream-medier skriver ju för övrigt nästan dagligen om USOn (unidentified swimming object eller vad man nu ska kalla dem) och varje gång så hävdar man att det nog är ryska ubåtar och spioner, trots att varken fakta eller bevis finns och för det mesta har det i efterhand visat sig vara något helt annat (fiskare, sportdykare eller någon gammal skrotubåt från kriget) – snacka om konspirationsteorier!

 • Äntligen en politiker som står upp för rätten till yttrandefrihet, och som står fast vid detta, trots påhopp från både politikerkollegor och sk journalister, som gör allt vad de kan för att begränsa yttrande- och åsiktsfriheten. Lindholm är en stor man och de sk “journalisterna” framstår som otroligt korkade i denna intervju.

 • Ännu ett tydligt exempel på att SVT verkar som opinionbildare istället för att leverera publiceras service. Vad gör man inte för att bekämpa konkurrensen från alternativa medier som övertagit deras roll? Jo, då tar man fram smutstämpeln – nazist, antisemit o.s.v. Känns desperat och jag tror att många vid det här laget genomskådar taktiken.

 • SR ramlar ned i en källare av öde mörker. Bra svarat av Lindholm, som är den ende som upprätthåller lite mänskligt ljus.Tack för det! De verkade som SR hade till uppgift att smutskasta Lindholm. Vem gav dem den uppgiften och tycker det är rätt?

 • Jag förstår Jan Lindholms upprördhet. Den anonyme SR-journalisten är ju inte klok. Har han överhuvudtaget granskat vad det är som Lindholm anklagas för dvs om innehållet på NewsVoice och om det finns någon som helst substans i kritiken. Botten SR!

 • Har lyssnat på intervjun. Jan Lindholm saklig, samlad intelligent. Känns lite sjukt att intervjun ens äger rum, lite kafkakänsla i stil med: “ung nitisk rödgardist tuppar sig mot äldre bildad man” pinsamt..men också obehagligt….usch.

 • Ok, nu börjar jag verkligen gilla Jan Lindholms starka integritet. Blir därför högst intresserad…

  Vem var den unga flinande mannen och kvinnan som utförde “telefon-intervjun” för SR:s räkning?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *