De nya handelsavtalen – Snart kan din dator beslagtas om den innehåller information som hotar en industri

publicerad 15 oktober 2015
- Torbjörn Sassersson red.

DEBATT. Handelsavtal av typen TiSA, TPP och TTIP övertrumfar nationella lagar. Nu har TTP signerats och kritiker menar att det största globala hotet mot internet är ett faktum. Det kan leda till bestraffningar och stora restriktioner för alla internetanvändare, skriver Independent.

Text: Torbjörn Sassersson | TTP-avtalet klubbat i okt 2015 – Foto: New York Times video

TTP står för “The Trans-Pacific Partnership agreement” och det täcker in 40% av världsekonomin. Utåt sett handlar TTP om att skapa ett enhetligt ekonomiskt block som ska underlätta för företag att bedriva handel med varandra. Fina ord, säger kritiker som menar att bakom döljer sig restriktioner som skriver om internets historia.

När den amerikanska handelsrepresentanten Michael Froman annonserade att TTP klubbats mellan Nord- och Sydamerika samt en rad länder i Asien uttrycktes ytterligare fina ord.

“We have come to an agreement that will support jobs, drive sustainable growth, foster inclusive development and promote innovation across the Asia-Pacific region”

Orden påminner om löftena alla fick höra när idén om EG/EU såldes in i början på 1990-talet.

Medaljens baksida

Till exempel innebär TTP att det blir brottsligt att avslöja storföretagens brottslighet genom att använda din dator. Experter menar att formuleringen i handelsavtalet är vag och därför innebär att visselblåsare och undersökande journalister kan bestraffas om de använder en dator för att dela känslig information om företag som bedriver misstänkta olagliga aktiviteter.

Andra konsekvenser av TTP är att tex YouTube och Facebook omedelbart måste ta bort innehåll om ett det inkommer ett enda klagomål på att ett visst innehåll anses strida mot handelsavtalet. Det kan även bli verklighet att myndigheter, och troligen även privata säkerhetsbolag, utan bevis, kan ta din datorer i beslag om ett företag anser att en upphovsrätt kränkts av dig som privatperson.

NewsVoice: Sekretessbelagt TTIP-avtal kan tvinga Sverige att acceptera rökning på offentliga platser

Independent: TTP signed: the biggest global threat to the internet

Under ledning av TTP:s “paragrafer” kan internetleverantörer tvingas att för företagen övervaka misstänkta privatpersoners aktivitet på internet, ta ned innehåll från din blogg samt stänga av din surfkontakt med internet. Här går övervakningen, spionerandet och beslagtagandet hand i hand. Vi börjar förstå den praktiska tillämpningen av övervakningstekniken.

Ett enormt problem med dessa handelsavtal av typen TTP är att de förhandlas mellan myndigheter och industrier bakom stängda dörrar utan insyn för allmänheten och media. Avtalens fulla innebörd kommer inte att offentliggöras förrän om fler år, skriver The Independent.

Läs mer: Det kontroversiella handelsavtalet kan endast läsas av politiker i ett hemligt läsrum i Brüssel

Det stannar inte där. Kritiker menar att inte bara den vanliga internetanvändaren kan förses med restriktioner utan även internet och tekniken i sig självt. Centrala delar av internet kan begränsas likväl som att datorer kan förses med begränsningar för användarna. Företag ska även kunna stänga av programvaror på privata datorer efter att de köpts av användaren.

The United States trade representative, Michael Froman, and Prime Minister Shinzo Abe of Japan discuss the Trans-Pacific Partnership trade deal. Källa: New York Times

WikiLeaks öppnade Pandora’s box

Att avtalen överhuvudtaget diskuteras – mest inom sociala medier – beror på att WikiLeaks avslöjade ett begränsat innehåll den 13 november 2013. Ytterligare delar av handelsavtalets innehåll släpptes av WikiLeaks den 16 oktober 2014 och den 9 oktober 2015.

Den bedrövliga situationen är inte behjälpt av att tex svenska mainstream-journalister och sakkunniga inte tar tag i denna debatt på allvar. Det kan inom kort vara adjö till ett fritt internet och vi får istället en värld där storföretagen dikterar villkoren och sedan aldrig behöver stå till svars för organiserad kriminalitet. Dessa handelsavtal är i praktiken verktyg för att skapa en global och ansvarsfri affärsmässighet för överstatliga storindustrier.

Cecilia Malmström: ”Oro för handelsavtal bygger på myter”

EU-kommissionären som är ansvarig för förhandlingarna om de kontroversiella handelsavtalen för Europas 28 medlemsstater är Cecilia Malmström. Hon avfärdar kritiken mot avtalen som överdrivna. Till Svenska Dagbladet, sa Malmström den 14 oktober angående det TTP-besläktade handelsavtalet TTIP:

“Det sprids mycket missförstånd om att amerikanska bolag ska kunna hindra oss från att lagstifta i EU. Men det bygger på myter kring hur avtalet ser ut.”

Cecilia Malmström menar TTIP-förhandlingarna till och med:

“är de mest transparenta någonsin bland handelsförhandlingarna i världshistorien”, skriver Europaportalen.se

Denna bild av turerna runt handelsavtalen står i kontrast till vad Independent-journalisten John Hilary fick för uppfattning när han träffade Malmström i Brüssel. Hilary skriver i en artikel som är rubricerad: “I didn’t think TTIP could get any scarier, but then I spoke to the EU official in charge of it”, att Malmström uttryckte ett stort förakt emot Europas folk.

Hon sa:

“I do not take my mandate from the European people.”

John Hilary avslutar sin artikel med att ett avslöjande visar att Malmström tar direkta order från storindustrins lobbyister.

“In reality, as a new report from War on Want has just revealed, Malmström receives her orders directly from the corporate lobbyists that swarm around Brussels. The European Commission makes no secret of the fact that it takes its steer from industry lobbies such as BusinessEurope and the European Services Forum, much as a secretary takes down dictation. It’s no wonder that the TTIP negotiations are set to serve corporate interests rather than public needs.”

Den kognitiva dissonansen slår upp höga vågor mellan parterna för och emot dessa handelsavtal. När uppgörelserna är klara – om de inte stoppas av folks vrede på gator och torg – kommer handelsavtalens tillämpningar att smygande realiseras för att inte väcka ytterligare känslor hos den breda massan. Om kritikerna har rätt smygs vi därmed rakt in i en blomstrande global industridiktatur.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Inte mycket annat att vänta från Cecilia Malmström. Hon lobbades fram från juristkretsarna i Göteborg under de år som ordenssällskapens mutaffärer i staden lyste upp i högan låga i den svenska pressen. De gamla stofilerna kunde ju gärna inte själva ställa upp vid denna tidspunkt. Tjänster och gentjänster.

 • Om Cecilia Malmström och de som inför de nya handelsavtalen menar att “I do not take my mandate from the European people” innebär det att tvångsåtgärder med anledning av avtalet också saknar mandat från Folken.  Om någon orderföljare (som polis, etc) därför vidtar sådan tvångsåtgärd innebär detta att denna tvångsåtgärd är illegitim och därför ett brott mot Folken.

 • Borde inte lilla söta rara Cecilia Malmström hamna bakom galler, lås och bom?
  – Tillsammans med övrig ledning inom EU? Lagar och överenskommelser utan att vi – EUs medborgare skall få godkänna dem! Detta börjar alltmer likna hur finansvärldens ”stora”, på samma vis som bankvärldens och den politiska elitens ageranden just nyss har börjat avslöjas via ruffelbolag i Panama!
  – Allt startade med hur Nordea använde sina sparkunders små insättningar för att dels kunna berika de redan besuttna, men i slutändan på allra bästa sätt ville visa även den egna bankens skicklighet att skapa pengar !!!! För fortsatt ”vinnings skull”! OBS!
  Förmodligen finns mängder med liknande verksamheter, vilka ständigt tycks ske under skydd av just storbanker, försäkringsbolag, storföretag vilka alla ”behöver trygga sin egen framtid …” via sina bokslutsresultat och utdelningar ….”
  Isländske statsministern och den nyss avklädde engelske premiärministern är nog endast de första i den långa lagen som kommer att avslöjas vara de ”skurkar deras väljare misstänkt dem vara …”
  Symbolen och nyckelnamnet för skurkar i politikens och TVvärldens värld var länge Italiens Silvio Berlusconi …
  Snart kommer nog många ledande visselblåsare att på skilda sätt mista sina liv – sedan de råkat avslöja hur det ser ut i den verkliga ”superklassen” dit Rockefeller, Gates, Monsanto, mängder av läkemedels- och vaccinföretag – när ledande personligheter avslöjas – den ene efter den andre …
  Cecilia Malmströms namn kommer säkert att hamna på rubrikerna när verkligheten om TTIP blir avslöjat som det projekt som skall ta över resten av småfolkets rättigheter – att få ta del av jordens resurser …
  Inte ens svenska politiker kan då längre få leva med glorian ”att ha räddat Sverige från kollaps” …
  Hur var det med JÄTTE-stölden Göran Persson en gång fixade när småsparares pensionspengar hastigt och lustigt försvann …. tusentals miljarder rörde det sig då om — Vilka borgerliga ledande politiker protesterade så pass att det egentligen blev några rubriker???? Jag minns det inte !!!!

  [Kommentaren kapad vid 314 ord – OBS max 300 ord per kommentar – moderator]

 • Om Volkswagen inte lyckades “rena” föreställningen om diesel utan att fuska kan väl knappast andra heller.. Så har väl den motoriserade verkligheten visat sig vara just som man förväntade den vara.

  Och företagen vill fuska, tillskansa sig makt på folks bekostnad. TTIP är kronan på det makabra verket eller den trojanska hästen EU.

 • “Företag ska även kunna stänga av programvaror på privata datorer efter att de köpts av användaren.”
  Hur dom gör detta är om användaren kör proprietär mjukvara på sin dator som Windows eller Mac OS. Dessa har bevisade bakdörrar och dom kan även tvinga på användare uppdateringar. Flesta routrar idag kör proprietär mjukvara och då garanterat bakdörrar. Inte att glömma mobiltelefoner, bilar och allt kallat smart. Även dagens färgskrivare spionerar på sin ägare genom att skriva ut gula UV-prickar på varje utskrivet papper med troligen skrivarens unika ID-nummer, datum och klockslag.

  Men som vi alla vet är frihet under attack och allt inom datorer som erbjuder anonymitet och frihet ör under attack. Nu attackeras fria wifi så det skall påtvingas att tvingas bli proprietärt.

  Om Volkswagen inte hade kört med proprietär mjukvara i sina bilar, som alla biltillverkare gör, så hade deras fusk hittats mycket tidigare.

  https://www.youtube.com/watch?v=51Clmn1S9X0
  ABBA sjunger om TTIP.

 • Vi får använda oss av TTIP:s metoder och starta en gerilla counter-attack genom att skicka in klagomål “en masse” till olika myndigheter och institutioner där vi påtalar olika demokratiska brister i samhället, vilka strider mot våra grundlagar och mänskliga rättigheter.

  På vilka grunder har företag erkänts större existensberättigande än människor?

 • Ett lite smått felplacerat citat som ändå kan appliceras på det mesta som är fel med den här planeten.

  “The Earth is not dying, it’s being killed. And the people who are killing it have names and addresses.”

  Bruce “Utah” Phillips, amerikansk folksångare

 • Självklart är vi oroliga för frihandelsavtalet då hela EU-projektet bygger på en myt konstruerad av elitister för att skinnflå folket in på bara benet. Förr i tiden hände det att makten gjorde nattliga räder för att bränna ner folkens bosättningar, odlingar och lador. Numera tillämpas modern krigsföring där aggressioner mot folket förflyttats till områden inom bl a medicin och ekonomi. Nu ska tydligen de transnationella företagen bli våra nya herrar som ska erövra våra suveräna territorier för att roffa åt sig våra naturresurser och förslava oss.

  Vi borde ta oss ur EU innan de tar livet av oss.

 • Om det är så bra VARFÖR I HELVETE VÅGAR DE INTE VISA DEN HELT OCH HÅLET TILL ALLA FOLK INOM EU !!!!!! Det är en massa landsföredare som styr EU idag,alla skulle låsas in för en hel livstid och då menar jag så länge de lever.Det är vad de förtjänar.Om TTIP skriv under då kan vi säga HEJDÅ DEMOKRATI VÄLKOMMEN TYRANI OCH DIKTATORISM.Snart vi kan packa och flyta till Ryssland om vi vill leva fritt.

 • “I do not take my mandate from the European people.”
  Gissar att detta kan bli Cecilia Malmströms “famous last words”.
  Fängelsecellen nästa för gangstrar som henne och rövarbaronerna som är hennes uppdragsgivare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *