Hanteringen av TTIP i Tyskland – Det gäller att inte avslöja för mycket

publicerad 23 oktober 2015
- av NewsVoice

Motståndet mot frihandelsavtalet TTIP anses vara större i Tyskland än i något annat land. Så vad kan man göra för att få igenom det? Det finns flera metoder. En är att se till att oppositionspartierna inte får ta del av förhandlingsprotokollen.

Historien berättas idag (23/10) av Süddeutsche Zeitung. Tidningen har kommit över en UD-rapport märkt ”endast för tjänstebruk”, en diskret hemligstämpel.

Där berättas att chefen för EU-kommissionen Jean-Claude Juncker avtalat med tyska förbundsdagspresidenten Norbert Lammert - föreståndaren för tyska riksdagen - att de folkvalda skulle ges insikt i alla dokument. Lammert förklarade sig belåten - tidigare tvivel på den punkten var nu undanröjda.

Nyckelbegreppet var ”transparens”

Men det kan ju betyda lite olika. Det visade sig att texterna inte skulle spridas. De skulle hållas tillgängliga på amerikanska ambassaden och där få läsas under uppsikt. Läsesalen är öppen två förmiddagstimmar två gånger i veckan och så gjorde man i ordning en lista över dem som skulle släppas in där. Den upptog 139 personer, alla ”regeringsrepresentanter”. Ingen från oppositionspartierna var med på listan.

Vad Lammert anser om detta omtalas inte. Han torde finna det säreget att bara godkända folkvalda politiker skall få ta del av avtal som Tyskland ingår med andra länder och tvingas göra det under förnedrande omständigheter på ett främmande lands ambassad.

Det har varit diverse hemlighetsmakeri kring TTIP, och episoden visar varför. Amerikanerna är medvetna om den intensiva motvilja som detta avtal har väckt i Europa och ser sig tvingade att ta till busknep för att få igenom det.

I Sverige har motståndet inte varit lika öronbedövande. Har det kanske varit informationsspärrar där också?

Text: Lars Berglund