Åklagare lägger ned utredning mot Ion Silver – Inget brott har begåtts

publicerad 30 oktober 2015
- av NewsVoice
Anders Sultan och Michael Zazzio - Foto: Canal 2nd Opinion (Sultan)

Anders Sultan och Michael Zazzio - Foto: Canal 2nd Opinion (Sultan)Den åtalade Lars Dahméns försvarsadvokater chansar när de hävdar att Anders Sultan, som äger bolaget Ion Silver som säljer kolloidal silver, inte får uttala sig i en privat facebookgrupp om hälsonyttan med kolloidalt silvret (KS), säger Michael Zazzio som är anlitad av Sultan som juridiskt ombud.

Foto: Canal 2nd Opinion (Sultan)

Denna oväntade vändning sker efter att Läkemedelsverkets chefsjurist Joakim Brandberg, som polisanmälde företaget och bolagsmännen lägger ner förundersökningen mot Ion Silver, Sultan och Zazzio. Det beslutet togs eftersom inget brott har begåtts när Sultan uttalat sig om hälsonyttan med KS.

Joakim Brandberg blir nu i sin tur polisanmäld för falsk tillvitelse/ogrundad anmälan.

I det mål i Helsingborgs tingsrätt där Anders Sultan har väckt åtal om tryckfrihetsbrott mot den tidigare ansvarige utgivaren för Helsingborgs dagblad och Sydsvenskan, Lars Dahmén, har försvarsadvokaten Ulf Isaksson och dennes assistent, jurist John Olsson, påstått att Anders Sultan inte har följt patientsäkerhetslagens 5 kapitel då han ger kostnadsfria råd på facebooksidan kolloidalt silver 2.0.

Advokaterna skrev i sitt yttrande till Helsingborgs tingsrätt i mål B 1890-15, aktbilaga 68, sidan 21, följande ordalydelse i en av sina punkter i försvaret av Lars Dahmén som helt plötsligt vändes till ett angrepp mot Anders Sultan:

Anders Sultan utgör inte någon hälso- och sjukvårdspersonal. Han får därmed inte, enligt kap 5, 1 § p 5, lämna skriftliga råd eller anvisningar för behandling, såsom han gjort i Facebook-gruppen “Kolloidalt Silver 2.0”.

Advokaterna har uppenbarligen inte begripit innebörden av ordet yrkesmässig (motsatsen till ideell). Med yrkesmässigt menas “mot betalning”. I det fall att man inte tar betalt av dem som man ger råd till på Facebook, så kan begreppet yrkesmässigt inte vara uppfyllt, och därmed kan inget brott ha begåtts.

Det är endast de som saknar medicinsk legitimation och som tar betalt för en undersöknings- eller behandlingstjänst i sig, som yrkesmässigt utför tjänsterna i det 5 kapitlet i Patientsäkerhetslagen. Den som inte tar betalt utför sysslan ideellt och då är allt det tillåtet, till exempel att undersöka och behandla barn eller behandla cancersjukdomar.

“Om advokaternas påstående skulle ha varit gällande, så skulle alla barnföräldrar som tittar på (undersöker), rengör och plåstrar om (behandlar) och till exempel lägger på kolloidalt silver på sina barns skrubbsår, vara brottsliga och riskera ett års fängelse.”

NewsVoice kontaktade Ulf Isaksson och dennes assistent, jurist John Olsson och frågade om de har en kommentar angående att Zazzios säger att advokaterna inte förstått innebörden i ordet yrkesmässig.

Svaret från Danowsky & Partners löd:

“Vad vi har att anföra rörande detta säger vi inför domstolen”, skrev Ulf Isaksson

Zazzio säger att det endast är de som saknar medicinsk legitimation och som tar betalt för en undersöknings- eller behandlingstjänst i sig, som yrkesmässigt utför tjänsterna i det 5 kapitlet i Patientsäkerhetslagen. Den som inte tar betalt utför sysslan ideellt och då är allt det tillåtet, till exempel att undersöka och behandla barn och till och med behandla barn med cancersjukdomar.

Michael Zazzio“Om advokaternas påstående skulle ha varit gällande, så skulle alla barnföräldrar som tittar på (undersöker), rengör och plåstrar om (behandlar) och till exempel lägger på kolloidalt silver på sina barns skrubbsår, vara brottsliga och riskera ett års fängelse”, säger Michael Zazzio.

Mårten KiviSocialdepartementet förklarade i april 2014, utifrån lagpropositionen till LYHS, innebörden i begreppet “yrkesmässig” som enligt lagstiftaren innebär “mot betalning”.

Förutom det till domstolen framförda grova förtalet så har advokat Ulf Isaksson vid den förberedande förhandlingen, inför målet, strukit alla jurymedlemmar som representerar Sverigedemokraterna – så att dessa inte kunde lottas in i juryn i målet.

Dessutom så har advokaten och hans assisterande jurist, i sitt yttrande till Helsingborgs tingsrätt, påstått att Anders Sultan kan ha begått brott mot Läkemedelslagen och som grund för detta så har de två juristerna bifogat Läkemedelsverkets beslut och polisanmälan.

Juristerna har dock inte bilagt Kammaråklagaren Stefan Waerns beslut från den 6 juli i år då han lade ned förundersökningen mot Ion Silver AB, Anders Sultan och Michael Zazzio, om brott mot läkemedelslagen eftersom det, utifrån den bevisning som Läkemedelsverket har bifogat, inte kan styrkas att något sådant brott skulle ha begåtts.

Läkemedelsverket har dock, i strid med kammaråklagarens beslut och baserat på samma bevisning, fattat ett eget beslut som baseras på att brott mot Läkemedelslagen redan skulle ha varit begånget. Läkemedelsverkets beslut fattades en månad innan kammaråklagaren fattade sitt beslut om att lägga ned sin förundersökning.

Text: Pressmeddelande, redigerat av NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Mycket positivt nyhet att rättvisan och de rätta männen har fått rätt och jag tänker på läkaren Enby också.Hoppas att vi kan läsa fler likadana nyheter i fallet med de andra USA lakejer också som har attackerat vårt land med många smutsiga och vilseledande påstående.

 • Grattis, Ion Silver, Anders och Michael!

  Som ideell hälsoinspiratör kan även jag fortsätta att sprida info om både kolloidalt silvervatten, MSM etc förutom andra näringsämnen vi alla behöver för Livet framöver … så länge vi har det.

 • @ruben

  Det här med placebo är intressant så till vida att det jämt hänvisas till
  när det handlar om annat än allmänt accepterade läkemedel.

  Det kanske är så att “vanliga” läkemedel , som har önskat utfall , fungerar
  tack vare placeboeffekten.

 • Anders Sultan och Michael Zazzio skall ha all heder och respekt för deras prestation att stå upp emot “det maktkorrupta Sverige” där det som synes härjar en makt- och myndighetskorruption som eskalerat sedan 1975.

  Alltså då det personliga ansvaret togs bort, och därmed utvecklats inom Sverige till ett som synes starkt etablerat makt- och myndighetsförtryck, dvs. som synes att maktkorruptionen tillåts härska fritt i Sverige över bred front, citerar;

  “Tjänstemannaansvaret inskränktes i och med den offentliga ansvarsreformen 1975. Man trodde att risken att inte bli omvald skulle räcka som reglering för förtroendevalda politiker, förklarar Olle Lundin. När trotset ökat har lagstiftarna försökt komma åt det på olika sätt, men inte med sanktioner mot enskilda.”

  Källa till citatet
  http://www.sjukhuslakaren.se/vill-satta-tumskruvar-pa-trotsiga-politiker/

  Läs hela ESO rapporten via denna länk
  http://eso.expertgrupp.se/wp-content/uploads/2013/10/ESO-2015_2.pdf

  Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, som skall ha all heder för denna ESO rapport, uttalar också, citat;

  “Förslag om personligt ansvar har lagts fram i flera utredningar genom åren men inte lett någon vart. Ofta har det bemöts med att det blir för svårt att rekrytera lokalpolitiker, ett argument som Olle Lundin avfärdar:
  – Jag talade med en finsk kollega som aldrig hört talas om en enda kommunpolitiker som medvetet fattat beslut i strid med gällande lagar och regler.”

  källa till ovan citerat
  http://www.sjukhuslakaren.se/vill-satta-tumskruvar-pa-trotsiga-politiker/

  Återigen all heder till Anders Sultan och Michael Zazzio för deras kamp för en demokratisk och rättssäkerhetsutveckling i den sk rättsstaten Sverige.

  En utveckling i hälsofrihetens tecken bidrager uppenbart dessa bägge med, mycket bra jobbat!

  Ulf Bittner
  http://eueeshealthcare.bloggproffs.se

 • Positiva nyheter, tack. Kolloidalt silver är den bästa självhjälp eller huskur jag upplevt. Om det är placebo? Jag bryr mej inte, det fungerar bara. Jag renar mitt vatten och fyller på i humidoren 🙂
  Medanalys kommer jag ihåg till namnet, men glömt innehållet. Hittade detta:
  http://www.gp.se/ekonomi/1.150993-medanalys-far-9-miljoner-av-staten?m=print
  Tycks ha varit en slags rättshaverism på den tiden kanhända? Konstigt att jag inte kommer ihåg…

 • Vem minns inte myndigheterna och Medanalys. Korruptionen gick djupt och ingen dömdes, de falska anklagelserna mot företaget fick bero och något skadestånd kom som jag minns det aldrig till stånd.. Det ska bli intressant med fortsättningen på det här.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *