Läkartidningens recensent gillade bok om den organiserade brottsligheten inom läkemedelsindustrin

publicerad 16 oktober 2015
- av NewsVoice

Dödliga mediciner och organiserad brottslighet av Peter C GøtzscheCochraneinstitutets chef Peter Gøtzsche som skrev boken "Deadly medicines and organized crime" fick en uppmuntrande recension i Läkartidningen. Ett majoritet av läkare och vårdare som kommenterade instämde i att Gøtzsche har rätt. Boken kommer nu ut på svenska med titeln "Dödliga mediciner och organiserad brottslighet" via Karneval förlag.

Boken recenserades av Hans Peter Søndergaard som är docent, chefsöverläkare vid Kris- och traumacentrum på Karolinska institutet.

Søndergaard sammanfattar:

Hans Peter Söndergaard - pressfoto KI"Det är en mycket läsvärd bok. Den är spännande och rolig att läsa pga den stringens som, trots alla påståenden, präglar hans redovisning av fakta, resonemang och slutledningar. En fantastisk snabbkurs i varför statistik och vetenskapsteori är viktig.

Det är på samma gång en djupt oroande text, eftersom den på ett övertygande sätt dokumenterar att grundvalen för medicinskt beslutsfattande vacklar på grund av graden av korruption inom läkarkåren, läkemedelsbranschen, myndigheter och politiska organisationer."

Pål Lindström som är företags- och rehabiliteringsläkare på Susano Rehab skriver i en kommentar:

Pål Lindström SUSANO Rehab pressfoto"Hur skall jag någonsin kunna titta en patient i ögonen och uppriktigt kunna rekommendera en av de mer moderna medicinerna efter detta? Att falla till föga för den korrumperande situationen med en krävande patient som vill ha omedelbar lindring och erbjuda en "quick fix" med en tablett som i sig är framtagen med korrumperande metoder är uppenbarligen den tid vi lever i och den vardag som många av oss läkare befinner sig i. En djupt oetisk situation. Boken och denna artikels slutsatser är hisnande. Vad gör vi nu? Världsrevolution?"

Paula RyökäsAllergihjälpen skriver:

"Ja, kanske gå ned till grunden, ta reda på vad som är "root cause" till problemen. Är det kanske en oupptäckt glutenintolerans som inte syns på blodprover som är orsaken till tarmproblem, eller kanske är det ett sjukt hus som är grunden till utmattningen eller som gör att barnet utvecklar fler o fler allergier. Det behövs uppror för att läkarna ska få tid att hitta rootcause istället för quick-fix."

Nils Simonson som är pensionerad läkare kommenterar:

Nisse Simonson"När jag läste boken började jag skämmas över mitt yrke och kall. Att jag under en lång karriär av och till i Läkemedelskommitte inte har sett och genomskådat. Att jag låtit mig förledas och tagit uppdrag som skribent och föreläsare för Big Pharma. Vad Götszsche dokumenterar i sin bok är en bomb och ger nya perspektiv som hisnar och skrämmer. Hans lika genomarbetade genomgång i: Deadly Psychiatry and Organised Denial är ännu mera skrämmande. Finns att ladda ner som Ebook via Amazon. Läs böckerna och häpna över den gedigna dokumentationen. Snyggt att Läkartidningen låtit recensera den, till skillnad från vanliga medier som har fullt upp med Idol och Prinsdop."

Läs hela recensionen i Läkartidningen

Beställ boken

Text: NewsVoice