Svensk vargjakt: “Starkt drivande och aggressiva hundar finns nu ute i våra skogar”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 oktober 2015
- NewsVoice redaktion
Plotthund Kynnagardens Ziggy Lundamo - Wikimedia Commons

Plotthund Kynnagardens Ziggy Lundamo - Wikimedia Commons

Från och med 1 november 2015 får jägarna släppa lös plotthound, amerikansk foxhound från Nordamerika samt rysk stövare i vargrevir för att träna dem inför licensjakten i januari, en jakt som är olaglig enligt svensk lag och enligt Art- och habitatdirektivet, EU:s miljölag!

Text: Kristina Hallin | Foto på en plotthound, Wikimedia Commons

Detta har Naturvårdsverket beslutat vecka 42 enligt Per Risberg. På min fråga om NV tar konsekvenserna av vad som kan ske, får jag till svar att det är jägarnas ansvar att viltet inte blir utsatta för onödigt lidande.

Då frågar jag: “vilka myndighetspersoner är ute i skogarna och kontrollerar detta?”

Jag får inget svar!

Varför säger jägarna att hundarna måste tränas och vilken kontroll har jägaren över hundarna?
Detta är ingen träning överhuvudtaget. Med träning menar de att hundarna ska släppas lösa, sedan får de se vad som händer.

Som det sker idag, är att en jakthund blir en jakthund när den kallas för jakthund och kan då släppas utan kontroll om ägaren har jakträtt och det är lovlig tid.

Det grymma är att nu kommer dessa aggressiva hundar rakt in i vargrevir och stör vargarnas familjegrupper.

Jägarna har ingen kunskap om vargars beteendemönster och jag måste även säga att handläggarna på Naturvårdsverket inte heller har någon kontroll på hur detta påverkar vargarna och övriga djur i naturen.

Nu blir det ytterligare en chans för jägarna att skjuta vargar enligt § 28. Det är inte första gången jägarna utnyttjar § 28 när aggressiva hundar attackerar varg.

Vilka erfarenheter har Naturvårdsverket och Länsstyrelserna fått från årets licensjakt på varg, med hund i band och utan band? Har de tagit några lärdomar? Här kommer en ögonblicksskildring från folk som fanns på plats vid jakten.

Hårdföra hundar som jagar i flock

De här hundarna är genom avelsurval tuffa och hårda och ägarna triggar deras skärpa genom att låta dem hugga och slita i nedlagda byten. Det blev ögonvittnen varse vid en avslutad vargjakt i år. Den ena kopplade hunden släpptes fram till och fick bita och ruska i huvud och hals på en dödad varg. På uppmaning från åskådarna försökte ägaren kalla av hunden bland annat genom att bända upp munnen på den men hunden tog genast ett nytt grepp. Det tog ägaren åtskilliga minuter att få bort hunden från den döda vargen trots att hunden var kopplad.

Hundarna är genomgående människovänliga, men de är våldsamma när de jagar och eftersom man inte har kontroll på vad de jagar så är risken att de angriper såväl vilda målarter som andra arter liksom tamdjur. Ofta användes två hundar i dreven men åtminstone ett av jaktlagen användes fyra hundar. ”Att få fyra mördarhundar efter sig måste vara hemskt” sa ett av ögonvittnena.”

Vad säger lagen?

Art- och habitatdirektivet (A-hd) 
Ovan lag som Sverige måste tillämpa, säger att licensjakt och rikliga skyddsjakter inte får ske på varg och andra rödlistade arter. Jakt får förekomma endast vid sällsynta fall. Jakt med hund är förbjudet. Vid ett samtal med Åsa Coendraas (M) som också är vice ordförande i Riksdagens Jaktförening (hoppsan, en lobbyförening i vårt högsta beslutande organ, vårt parlament) säger att det är förbjudet att jaga varg med hund. Politiker lever i en annan värld än övriga samhället!

Jaktlagen
§ 27 Jakten skall bedrivas så att viltet inte utsätts för onödigt lidande och så att människor och egendom inte utsätts för fara.

Jaktförordningen
§ 18 … Jakt eller jaktträning med hund ska bedrivas på ett sådan sätt att viltet med hänsyn till hundens egenskaper eller snö-, is- och temperaturförhållandena inte utsätts för onödiga påfrestningar.

Regeringen måste vakna upp och förbättra Jaktförordningen efter E. Erlandssons bärsärkagång under 8 år, så att vi skyddar våra vilda djur från jägarnas övergrepp och allvarliga brott. Ändra omedelbart det faktum att varg och järv ligger under rubriken ”annat jaktbart vilt” och att jägarna får använda hur många hundar som helst s k packjakt på dem.

Men viktigt är också – UTRED löshundsjaktens konsekvenser, för alla vilda djurs skull och för de stackars hundarnas skull, jakthundar som avlas till onaturliga beteenden. Hundarna behöver en stark Djurskyddslag, idag utsätts även jakthundarna för de mest ohyggliga brott.

Slutsats

Eftersom licensjakt på varg är förbjudet enligt A-hd och eftersom vår vargstam är, enligt senaste inventering, ca 200 vargar (läs tidigare artikel), alltså långt under den nya undre gränsen på 300, innebär detta att det inte blir någon licensjakt januari 2016.

Vad är då syftet med att släppa in aggressiva hundar i vargrevir den 1 november?

Text: Kristina Hallin

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: vargjakt
Stöd NewsVoice 2024
 • En fråga. Hur är det med vargar och jägare i Tyskland? Har hört de anser att vargen är en “jakt-kamrat” och att synen på vargen där är att den tar de djur som är svagast. Att det i sin tur gör att det vilt som finns att jaga är ett friskare vilt. Låter sunt i mina öron men jag är ingen expert alls, mest nyfiken. Tycker förövrigt att jägare i Sverige är bra på flera olika vis. Så inget ont om dem. Men nyfiken på eventuell skillnad i synen på vargen och vad det kan bero på.

 • En fråga. Hur är det med vargar och jägare i Tyskland? Har hört de anser att vargen är en “jakt-kamrat” och att synen på vargen där är att den tar de djur som är svagast. Att det i sin tur gör att det vilt som finns att jaga är ett friskare vilt. Låter sunt i mina öron men jag är ingen expert alls, mest nyfiken. Tycker förövrigt att jägare i Sverige är bra på flera olika vis. Så inget ont om dem. Men nyfiken på eventuell skillnad i synen på vargen och vad det kan bero på.

 • Att kalla dessa raser för aggressiva är tjänstefel, de har hög viltskärpa, ja. Viltskärpa o aggressivitet är etologiskt två helt frikopplade egenskaper. Det är inga vakthundar som är lösa i skogen……utan JAKThundar…de bryr sig enbart om vilt…
  Att som någon ovan oroa sig för sina barn…herregud, är du medveten om vad dina felaktiga artiklar gör med folk?????
  Är det ngt som bör oroa folk är det närgångna vargar….inte en plott på jakt….

 • Att kalla dessa raser för aggressiva är tjänstefel, de har hög viltskärpa, ja. Viltskärpa o aggressivitet är etologiskt två helt frikopplade egenskaper. Det är inga vakthundar som är lösa i skogen……utan JAKThundar…de bryr sig enbart om vilt…
  Att som någon ovan oroa sig för sina barn…herregud, är du medveten om vad dina felaktiga artiklar gör med folk?????
  Är det ngt som bör oroa folk är det närgångna vargar….inte en plott på jakt….

 • Gör man anspråk på att vara seriös i debatten så går det inte att komma med inlägg där Hallin skriver: “Jägarna har ingen kunskap om vargars beteendemönster…”
  Sådan skrivning är inget annat än ett enfaldigt och okunnigt trams.

 • “Diskussion om vargen kommer alltid att pågå mellan varghatare och vargälskare så ….”

  Det är precis där diskussionen spårar ur. Polariseringskulissen om varghatare och vargkramare skymmer helt sikten för sakargumenten och verkligheten.

  Som Kristina påpekar:
  “Det finns inga djur som är onda! Det finns bara bytesdjur och rovdjur – så är hela världen (ekosystemet) uppbyggd.”

  Och då skall man vara medveten om att människan ingår i det ekosystemet. Har alltid gjort, gör och kommer i fortsättningen att göra det. Och att det finna betydligt fler rödlistade arter att ta hänsyn till än vargen. Det måste bli en balans i argumentationen. Pajkastningen av idag är både skadlig och löjeväckande, där osakliga påhopp blandas med sandlåda.

  Man kan även fråga sig om signaturen LJJ har fog för sina påståenden.
  “Vad är det som är så konstigt med att varghatare och tjuvjägare skjuter vargarna i deras revir? Det handlar ju om kriminella individer – avskum som inte respekterar lag och rätt.”

 • Gör man anspråk på att vara seriös i debatten så går det inte att komma med inlägg där Hallin skriver: “Jägarna har ingen kunskap om vargars beteendemönster…”
  Sådan skrivning är inget annat än ett enfaldigt och okunnigt trams.

 • “Diskussion om vargen kommer alltid att pågå mellan varghatare och vargälskare så ….”

  Det är precis där diskussionen spårar ur. Polariseringskulissen om varghatare och vargkramare skymmer helt sikten för sakargumenten och verkligheten.

  Som Kristina påpekar:
  “Det finns inga djur som är onda! Det finns bara bytesdjur och rovdjur – så är hela världen (ekosystemet) uppbyggd.”

  Och då skall man vara medveten om att människan ingår i det ekosystemet. Har alltid gjort, gör och kommer i fortsättningen att göra det. Och att det finna betydligt fler rödlistade arter att ta hänsyn till än vargen. Det måste bli en balans i argumentationen. Pajkastningen av idag är både skadlig och löjeväckande, där osakliga påhopp blandas med sandlåda.

  Man kan även fråga sig om signaturen LJJ har fog för sina påståenden.
  “Vad är det som är så konstigt med att varghatare och tjuvjägare skjuter vargarna i deras revir? Det handlar ju om kriminella individer – avskum som inte respekterar lag och rätt.”

 • Stellan

  Du saknar tyvärr kunskap om det du skriver om. Inse att 5 vargrevir i Värmland har ödelagts av tjuvjägare. Och ta in vad Kristina Hallin skriver härovan.

  • När det finns bevis på att det skett tjuvjakt kan vi dryfta den saken hur fel det än är. Det som är just nu är att det fattas flera revir men vi får komma ihåg att Vargar kan gå långt. Det sköts ju undan ett revir i Torsbytrakten i fjol men fanns plötsligt ett revir till som ingen visste om.

 • Diskussion om vargen kommer alltid att pågå mellan varghatare och vargälskare så nu är det dags för mitt första inlägg känner jag. Det första jag tänker på är att det känns väldigt konstigt att vargen etablerat sig som mest i Värmland / Dalarna Närke och Dalsland när många av de påstådda generna kommit norrifrån? Hade det då inte funnits varg i Norrland med i större utsträckning?det finns få revir som inte ger sig på tamboskap och hundar men de finns och det är dessa gener vi ska ta vara på. Ingen ska påstå att alla vargar vi har här i Sverige är vilda utan det finns en del vargar som flyttats från djurparker för att stärka genbanken, det är dessa gener som stället till det för oss och för vargen närmare bebyggelsen. Och jag kan inte förstå varför det inte är någon som kommer på idén att om dessa 300 vargar finns i hela Sverige i stället för i en liten del av Mellansverige så kanske inte problemet vore så stort. Till sist. Snälla ni påstå inte att det bara finns 200 vargar i Sverige för då är gör nu er vara löjliga. I de 3 angränsande kommunerna finns det 6 revir och säg att de är 8st u snitt har jag ca 48 stycken i min närhet och det finns många många mer i Värmland. Jag har mött varg på 50 meter i skogen och det är ett vackert djur men för många på ett ställe

 • Stellan

  Du saknar tyvärr kunskap om det du skriver om. Inse att 5 vargrevir i Värmland har ödelagts av tjuvjägare. Och ta in vad Kristina Hallin skriver härovan.

  • När det finns bevis på att det skett tjuvjakt kan vi dryfta den saken hur fel det än är. Det som är just nu är att det fattas flera revir men vi får komma ihåg att Vargar kan gå långt. Det sköts ju undan ett revir i Torsbytrakten i fjol men fanns plötsligt ett revir till som ingen visste om.

 • Jag har sänt in ett underlag till artikel som handlar om populationsuppskattningen, den publiceras snart. Under många år har svenska folket lurats av Skandulv/Viltskadecenters rapportskrivning. Resultatet överstiger långt över vad Naturbevakarna har inventerat. Under 3 år har jag studerat detta och har meddelat NV om “Siffer-trixet” som sker hos rapportskrivaren – de vet detta. Ökad kunskap innebär bättre rovdjurspolitik.

  Avvakta era kommentarer till dess redaktören publicerar artikeln. Jag kan säga så mycket att 14 av föryngringsreviren är döda revir p g a bland annat licensjakt. Jag kommer att presentera alla “levande” revir o alla “döda” revir och då kan alla själv kontrollera. Det är en mycket enkel matematik, lagom för en mellanstadieelev.

  Populationer av andra arter inventeras och så ser man genast resultatet men speciellt för vargar ska det krånglas till och på så sätt är det lätt att manipulera folket och driva upp siffrorna utan att någon vågar ifrågasätta dem.

  Vargpopulationen är bara politik – bara för att tillfredsställa jägarnas sjuka föreställningsvärld att varg är “ond”. Det finns inga djur som är onda! Det finns bara bytesdjur och rovdjur – så är hela världen (ekosystemet) uppbyggd.

 • Ovanstående hund/hundar skulle jag på inget sätt vilja möta när jag är i skogen med min hund o absolut inte om jag har barn med mig. Får även hoppas att man inte släpper dessa hundar i närheten av tamboskap för så som de beskrivs ovan ter de sig något svår styrda.

 • Sten Magnusson

  Vad är det som är så konstigt med att varghatare och tjuvjägare skjuter vargarna i deras revir? Det handlar ju om kriminella individer – avskum som inte respekterar lag och rätt.

 • Andreas

  Vilka bevis menar du skulle finnas? Tjuvjägarna skjuter ju vargarna i deras revir och gräver ner dem. Precis som andra brottslingar ser de självklart till att inte lämna efter sig några bevis.

 • Diskussion om vargen kommer alltid att pågå mellan varghatare och vargälskare så nu är det dags för mitt första inlägg känner jag. Det första jag tänker på är att det känns väldigt konstigt att vargen etablerat sig som mest i Värmland / Dalarna Närke och Dalsland när många av de påstådda generna kommit norrifrån? Hade det då inte funnits varg i Norrland med i större utsträckning?det finns få revir som inte ger sig på tamboskap och hundar men de finns och det är dessa gener vi ska ta vara på. Ingen ska påstå att alla vargar vi har här i Sverige är vilda utan det finns en del vargar som flyttats från djurparker för att stärka genbanken, det är dessa gener som stället till det för oss och för vargen närmare bebyggelsen. Och jag kan inte förstå varför det inte är någon som kommer på idén att om dessa 300 vargar finns i hela Sverige i stället för i en liten del av Mellansverige så kanske inte problemet vore så stort. Till sist. Snälla ni påstå inte att det bara finns 200 vargar i Sverige för då är gör nu er vara löjliga. I de 3 angränsande kommunerna finns det 6 revir och säg att de är 8st u snitt har jag ca 48 stycken i min närhet och det finns många många mer i Värmland. Jag har mött varg på 50 meter i skogen och det är ett vackert djur men för många på ett ställe

 • Är viltet dött så går det inte att tillämpa någon av dessa lagar ang. Onödigt lidande, då när viltet är dött så äre dött

 • Jag har sänt in ett underlag till artikel som handlar om populationsuppskattningen, den publiceras snart. Under många år har svenska folket lurats av Skandulv/Viltskadecenters rapportskrivning. Resultatet överstiger långt över vad Naturbevakarna har inventerat. Under 3 år har jag studerat detta och har meddelat NV om “Siffer-trixet” som sker hos rapportskrivaren – de vet detta. Ökad kunskap innebär bättre rovdjurspolitik.

  Avvakta era kommentarer till dess redaktören publicerar artikeln. Jag kan säga så mycket att 14 av föryngringsreviren är döda revir p g a bland annat licensjakt. Jag kommer att presentera alla “levande” revir o alla “döda” revir och då kan alla själv kontrollera. Det är en mycket enkel matematik, lagom för en mellanstadieelev.

  Populationer av andra arter inventeras och så ser man genast resultatet men speciellt för vargar ska det krånglas till och på så sätt är det lätt att manipulera folket och driva upp siffrorna utan att någon vågar ifrågasätta dem.

  Vargpopulationen är bara politik – bara för att tillfredsställa jägarnas sjuka föreställningsvärld att varg är “ond”. Det finns inga djur som är onda! Det finns bara bytesdjur och rovdjur – så är hela världen (ekosystemet) uppbyggd.

 • Ovanstående hund/hundar skulle jag på inget sätt vilja möta när jag är i skogen med min hund o absolut inte om jag har barn med mig. Får även hoppas att man inte släpper dessa hundar i närheten av tamboskap för så som de beskrivs ovan ter de sig något svår styrda.

 • 200 vargar ska Sverige ha haft 2009-07-08 enligt tidigare inventeringssiffror.

  2013/14 ca 370, varav drygt hälften i Värmlands län enligt Naturvårdsverket.

  Att fem vargrevir ska ha tömts enbart p.g.a. “tjuvjakt” tycker jag låter lite märkligt. Finns det möjligen inte andra orsaker som att vargarna följt efter bytesdjuren?

  Den tik som ska ha skjutits i Sjundareviret härsammade från Forshagareviret enligt de uppgifter som publicerades.

 • Sten Magnusson

  Vad är det som är så konstigt med att varghatare och tjuvjägare skjuter vargarna i deras revir? Det handlar ju om kriminella individer – avskum som inte respekterar lag och rätt.

 • Andreas

  Vilka bevis menar du skulle finnas? Tjuvjägarna skjuter ju vargarna i deras revir och gräver ner dem. Precis som andra brottslingar ser de självklart till att inte lämna efter sig några bevis.

 • Är viltet dött så går det inte att tillämpa någon av dessa lagar ang. Onödigt lidande, då när viltet är dött så äre dött

 • 200 vargar ska Sverige ha haft 2009-07-08 enligt tidigare inventeringssiffror.

  2013/14 ca 370, varav drygt hälften i Värmlands län enligt Naturvårdsverket.

  Att fem vargrevir ska ha tömts enbart p.g.a. “tjuvjakt” tycker jag låter lite märkligt. Finns det möjligen inte andra orsaker som att vargarna följt efter bytesdjuren?

  Den tik som ska ha skjutits i Sjundareviret härsammade från Forshagareviret enligt de uppgifter som publicerades.

 • Sensationslystnad.

  Det finns väldigt få jägare som skulle riskera sina vapenlicenser, bilar, körkort och hundar genom att bedriva olaga jakt.
  Dessa saker är det man kan bli fråntagen för överträdelser.

 • Sensationslystnad.

  Det finns väldigt få jägare som skulle riskera sina vapenlicenser, bilar, körkort och hundar genom att bedriva olaga jakt.
  Dessa saker är det man kan bli fråntagen för överträdelser.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *