Svenska Recorded Future – Ytterligare en spelare i ett amerikanskt handelskrig mot Europa?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 oktober 2015
- Torbjörn Sassersson

Torbjörn SasserssonRecorded Future - Forecast international crisisANALYS & DEBATT. NewsVoice har tidigare skrivit om det svenska bolaget Recorded Future, som finansieras av Google och CIA. Bolaget har i tysthet även börjat samarbeta med Facebook. Frågetecken väcks kring vad Facebook ska göra med trendspaningen in i framtiden och om Recorded Future är en spelare i ett amerikanskt handelskrig mot Europa och resten av världen.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild från Recorded Futures hemsida

Di Digital skriver att deras artikel i en tidigare version fanns formuleringar som kunde tolkas som att Recorded Future kan läsa privata meddelanden på Facebook. DI drog tillbaka denna antydan i en uppdatering av sin artikel, men det lär knappast lugna Facebook-användare medvetna om övervakningssamhällets gränslöshet.

Recorded Future grundades år 2009 och har nära 270 miljoner kronor i riskkapital från bla In-Q-Tel, som är CIA:s riskkapitalbolag. Pengar kommer även från Googles investeringsbolag Google Ventures.

Recorded Future samlar all data

Recorded Future analyserar enorma datamängder och gör sk “data mining” alltså gruvdrift på data. Recorded Future samlar in nästan allt som skrivs på internet och använder sedan dessa data för att ställa prognoser, för att förutspå framtiden. Enligt Recorded Future kunde deras algorimter förutspå de våldsamma upploppen i Egypten nästan en vecka innan de inträffade med nära 90 procents säkerhet, skriver Di Digital.

“Di Digital kan avslöja att Facebook – världens största sociala nätverk med över en miljard användare – har skrivit på med Recorded Future om att använda bolagets tjänster. Affärens omfattning är inte känd men syftet, enligt Di Digitals källor, är just att hjälpa Facebook att förutspå framtida händelser som kan påverka den egna verksamheten.”

Di Digital spekulerar i att Facebook ska använda Recorded Future för att förutspå oroshärdar och potentiella säkerhetshot i världen. Facebook kan alltså “användas” som verktyg för att spana på framtida säkerhetshot, vilket råkar vara Recorded Futures kärnverksamhet. Dessa nättjänster har högst sannolikt bakdörrar till CIA:s och NSA:s datainsamlingar, Google inräknat.

Nyligen sände SVT dokumentären “The Forecaster” om Martin Armstrong som utvecklat ett dataprogram som kan förutspå framtiden genom att samla och behandla historiska data. Armstrong säger i filmen att CIA ville ha hans dataprogram, men han vägrade. Kort därpå utsattes Armstrong för en 12 år lång rättshaveristisk utpressning av det amerikanska rättssystemet som helt uppenbart hade CIA bakom.

Det vittnar om CIA:s brutala beslutsamhet att använda vilka metoder som helst om de inte får vad de vill. Med kännedom om denna attityd inställer sig frågan om företag som Recorded Future och Google har haft några andra val än att dras in i samarbeten med amerikansk underrättelsetjänst.

Vint Cerf - Wikimedia CommonsVint Serf som är vice president på Google sa till tidningen Deutche Welle att Google inte är ett öppet verktyg för NSA, men att NSA ställt krav på att få tillgång till vissa ”search queries” och att det kravet kom med ett domstolsbeslut. Återigen ett exempel på CIA:s “beslutsamhet”. [Cerf: ‘Google is not tracking you’]

Foto: Wikimedia Commons

Snowden har avslöjat att den amerikanska underrättelsemyndigheten NSA används av amerikansk storindustri för att inhämta underrättelser om vad konkurrerande företag och industrier sysslar med i andra delar av världen. Vi vet sedan tidigare att USA genom sitt “Joint Vision 2020” har målsättningen att år 2020 nå “Full Spectrum Dominance” vilket innebär en global kontroll av världen, militärt och ekonomiskt.

In one remarkable slide presented at a 2011 meeting of five nations’ intelligence agencies and revealed here for the first time, the NSA described its “collection posture” as “Collect it All,” “Process it All,” “Exploit it All,” “Partner it All,” “Sniff it All” and, ultimately, “Know it All.” / Washington Post

Volkswagen-skandalen

I detta sammanhang är det enkelt att förstå den oerhörda betydelsen av att kunna förutspå framtiden, att denna förmåga är central för att kunna dominera världen. Man kan därför spekulera i att avslöjandet om Volkswagens miljöfusk, som ett tips till miljöorganisationen “The International Council on Clean Transportation” (ICCT), är ett exempel på ett pågående handelskrig mellan USA och Europa, eller mer exakt mellan USA och Tyskland och landets bilindustri, där USA:s industri kan ha köpt data från NSA för att kunna sänka Volkswagen och Tyskland.

Spekulationen är ett långskott, men poängen är att data insamlade av en militär underrättelsetjänst kan användas för att starta handelskrig och för att sänka konkurrerande företag på världsmarknaden genom “data mining” och köp av taktisk information.

“Den tyska ekonomin tappar fart. Volkswagens utsläppsskandal påverkar hela ekonomin och pressar utsikterna, enligt de månatliga mätningarna från det ekonomiska institutet ZEW.” / VW-skandal pressar tysk ekonomi, Expressen

Samtliga sociala nättjänster och framtidsspanande företag blir praktiska för att få ett övertag.

Den amerikanska underrättelsetjänstens uppköp, samarbeten eller finansieringar av företag som Google, Facebook och Recorded Future och liknande måste följas noggrant av alla företag som är intresserade av att ha koll på sina marknader. All företagsinformation som delas kan utnyttjas och därför måste allt krypteras eller inte digitaliseras alls.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat och källor

Deutsche Welle: Vint Cerf: “It’s not Google that will be tracking you. It will be the cameras

Deutsche Welle: Cerf: ‘Google is not tracking you’

Di Digital: Det svenska bolaget Recorded Future, som finansieras av bland andra Google och amerikanska CIA, har i tysthet börjat samarbeta med det sociala nätverket Facebook

DN: Mannen som avslöjade Volkswagens utsläppsfusk

DN: Så avslöjades Volkswagen

Expressen: VW-skandal pressar tysk ekonomi

Guardian: The crux of the NSA story in one phrase: ‘collect it all’

Research Google: Vint Cerf

Washington Post: ‘No Place to Hide’ by Glenn Greenwald, on the NSA’s sweeping efforts to ‘Know it All’

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq